Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-05-23

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ταλαιπωρημένος και με εμφανή τα σημάδια κούρασης στο πρόσωπό του έφθασε την αυγή από την Αθήνα στην Κύπρο, ο Μάριος Γεωργίου μετά την αθώωσή του, για τον φόνο ογδοντάχρονης γριάς.

Η κάμερα του Λόγου κατέγραψε συγκινητικές στιγμές κατά την άφιξη του Μάριου και την αντάμωσή του με συγγενείς και φίλους στο αεροδρόμιο Πάφου, αλλά και στο σπίτι του.


Μετά το χθεσινό διπλό θανατηφόρο δυστύχημα στον δρόμο Παλιομετόχου-Αγίων Τριμιθιάς, και νέο δυστύχημα σημειώθηκε στις 6.30 το πρωϊ στο δρόμο Λιοπετρίου-Φρενάρους.

Θύμα ο Κωστάκης Κωνσταντίνου 33 ετών από τη Δερύνεια, ιδιοκτήτης υπεραγοράς.

Το διπλοκάμπινο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Κωνσταντίνου κτύπησε σε περιτοίχισμα χωραφιού και στη συνέχεια αναποδογυρίστηκε, με αποτέλεσμα ο οδηγός του οχήματος, να τραυμαστισθεί θανάσιμα.

Σύμφωνα με την αστυνομία τα αίτια του δυστυχήματος, οφείλονται στην υπερβολική ταχύτητα.


Η Αμερικανική κυβέρνηση έδωσε χθες στην δημοσιότητα την έκθεση προς το Αμερικανικό Κογκρέσο, αναφορικά με την τύχη των πέντε αγνοουμένων Αμερικανικής καταγωγής από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Η έκθεση καταγράφει τα γεγονότα τα οποία οδήγησαν στην ανακάλυψη των οστών, που αναγνωρίστηκαν μέσω εξετάσεων DNA του ενός από τους πέντε αγνοουμένους, Αντρέα Κασάπη.

Βασισμένη σε λεπτομερή έρευνα όλων των διαθέσιμων στοιχείων και πληροφοριών, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι άλλοι τέσσερις Αμερικανοί υπήκοοι, σύμφωνα με τις ενδείξεις, δεν επιβίωσαν των γεγονότων στην Κύπρο.

Ανακοίνωση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρει ότι παρά την έλλειψη φυσικών στοιχείων

για τον θάνατο των τεσσάρων αγνοουμένων θα είναι μη ρεαλιστικό, σύμφωνα με την έκθεση, να διατηρείται ελπίδα ότι κάποιος από αυτούς είναι ζωντανός.

Ο Εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, με δήλωσή του, μεταβίβασε τα συλλυπητήρια του υπουργείου στις οικογένειες των πέντε Αμερικανών πολιτών.


Επέστρεψε πριν από λίγο ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης από την μακρά περιοδεία του στην Γαλλία την Κολομβία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είχε επαφές με αξιωματούχους για το κυπριακό.
Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αντιδρώντας στην αρνητική απάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όσον αφορά την απαίτησή του για αλλαγή της βάσης του διακοινοτικού διαλόγου, επανέλαβε ότι η μόνη περίπτωση να παρακαθήσει σε συνομιλίες με την Ελληνοκυπριακή πλευρά, είναι να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος.

Η Τουρκοκυπριακή πλευρά, ισχυρίστηκε ο Ντενκτάς, προέβη σε κάθε είδους παραχωρήσεις για επίλυση του Κυπριακού, μέσω συνομιλιών με την Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο Ραούφ Ντενκτάς, είχε επίσης συνάντηση στα κατεχόμενα με τον Ρώσο πρέσβη Γκεόργκι Μουράτωφ.

Μετά τη συνάντηση και αναφερόμενος στο θέμα των Ες-300, ο Ντενκτάς απείλησε εκ νέου πως σε περίπτωση που

εγκατασταθεί το πυραυλικό σύστημα στην Κύπρο, δεν πρόκειται να συνομιλήσει με τους Ελληνοκυπρίους, έστω όπως τόνισε χαρακτηριστικά, και με βάση τα δύο κράτη.


Την απογοήτευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την αποτυχία της αποστολής του προεδρικού απεσταλμένου για το Κυπριακό Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, που είχε στόχο την επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών, εξέφρασε ο υφυπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτείων, υπεύθυνος για πολιτικές υποθέσεις Τόμας Πίκεριγκ.

Ωστόσο, ο κύριος Πίκεριγκ πρόσθεσε, ότι η απογοήτευση δεν πρόκειται να αποτρέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες, να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους στην περιοχή.

Εξάλλου, η Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μαντλίν Ολμπραϊτ, δεν θα επισκεφθεί τελικά την Ελλάδα και την Τουρκία, στα τέλη Μαίου και αρχές Ιουνίου.

Ανακοίνωση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι οι επισκέψεις της κυρίας Ολμπραϊτ, δεν θα πραγματοποιηθούν, λόγω του βεβαρυμένου προγράμματος της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κυρία Ολμπραιτ, προσβλέπει ότι θα επισκεφθεί τις δύο χώρες στο μέλλον, ενώ με τους Υπουργούς Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο και Ισμαήλ Τζεμ, θα συναντηθεί στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ.


Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία η πρώτη Συνδιάσκεψη Τοπικών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος-Κύπρου, με την συμμετοχή διακοσίων πενήντα και πλέον εκπροσώπων δήμων και κοινοτήτων και από τις δύο χώρες.

Σε εισαγωγική του ομιλία, ο Δήμαρχος Λευκωσίας και πρόεδρος της Ενωσης Δήμων Κύπρου, Λέλλος Δημητριάδης, χαρακτήρισε την σημερινή συνδιάσκεψη ορόσημο, στην πορεία της εξέλιξης του θεσμού.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβρααμόπουλος είπε ότι η συνδιάσκεψη εξέλαβε τς διαστάσεις μιας άτυπης εθνοσυνέλευσης, που δίνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι παρούσα, σύμμαχος και συμπαραστάτης στον αγώνα της Κύπρου.

Σε χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τόνισε ότι η παρουσία των εξ'Ελλάδος αδελφών μας συμβάλλει στη σύσφιγξη των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, την στιγμή, που η Κύπρος αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο στην ιστορία της.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Υπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης.

Τα δύο βασικά θέματα που απασχόλησαν την Συνδιάσκεψη είναι οι προοπτικές της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσα από τις εμπειρίες της συμμετοχής της Ελλάδας καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας των τοπικών αυτοδιοικήσεων της Ελλάδας και της Κύπρου.

ην Ευρωπαϊκή Ενωση Δήμων, καθώς και


Οι εργατικές σχέσεις στην ΑΤΗΚ, παρά τη φαινομενική εργατική ειρήνη βρίσκονται σ'ένα στάδιο που μπορεί να μπούν σε περίοδο κρίσης.

Αυτό λέχθηκε στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΑΤΗΚ, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

Η συνδιάσκεψη ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με την απόφασή της κυβέρνησης, να μελετήσει τρόπους αλλάγης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των Ημικρατικών Οργανισμών καθώς και με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων.

Στην εισηγητική του ομιλία ο Γενικός Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ, Αντώνης Νεοφύτου, χαραχτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΑΤΗΚ, ως λανθασμένη και επικίνδυνη.

Στον χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ, Αβραάμ Αντωνίου επεσήμανε πως ο ημιδημόσιος τομέας χρειάζεται εκσυγχρονισμό, χωρίς αυτό να σημαίνει κατ'ανάγκη ιδιωτικοποιήσεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΑΤΗΚ, Μιχαλάκης Ζηβανάρης, κάλεσε την κυβέρνηση, τον οργανισμό και τις συντεχνίες, να παραμείνουν μακρυά από δογματισμούς και έλλειψη τόλμης, ούτως ώστε να μπορέσει ο οργανισμός να μετεξελιχθεί.


Συνεχίστηκε και σήμερα στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, η διαφωτιστική εκστρατεία ξένων επισκεπτών, που διοργανώνει το Παγκύπριο αντικατοχικό κίνημα με την συμπαράσταση των συγγενών των αγνοουμένων και άλλων σωματείων και οργανώσεων.

Στο πλευρό των μελών του ΠΑΚ και των συγγενών των αγνοουμένων, ήταν σήμερα μέλη του σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια, του πολιτιστικού κινήματος "ΟΙ ΡΙΖΕΣ", του κατηχητικού και του κέντρου νεότητας Κονιών Πάφου, καθώς και μαθητές του Λανιτείου Λυκείου Β' και του Λυκείου Αγίου Αντωνίου Λεμεσού.

Στο χώρο του οδοφράγματος ακολούθησε αντικατοχικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.


Σεσημασμένος λαθρέμπορος ναρκωτικών που δρούσε στην Δανία και την Νορβηγία και κατεζητείτο από την Ιντερπόλ, συνελήφθη χθες στην Αγία Νάπα από την Αστυνομία.

Ο Κερτ Νίλσεν 31 ετών από την Δανία, οδηγήθηκε σήμερα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας και τέθηκε υπό κράτηση μέχρι την προσεχή Τετάρτη, οπόταν και αναμένεται να εκδοθεί στην Δανία.

Ο Δανός κατηγορείται για εμπορία εκατοντάδων κιλών ναρκωτικών στην Δανία και την Νορβηγία, κατά την περίοδο 1995 έως το 1998.

Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.


Αρχισε σήμερα η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων του δημοψιφίσματος που έγινε χθες στην Ιρλανδία, με το οποίο οι Ιρλανδοί κλήθηκαν να απαντήσουν αν συμφωνούν ή όχι, στην επικύρωση της ειρηνευτικής συμφωνίας για το Βορειο- ιρλανδικό, η οποία επιτεύχθη πριν από ένα μήνα.

Σύμφωνα με τις πρώτες σφιγμομετρήσεις που έγιναν κατά την έξοδο των ψηφοφόρων από τις κάλπες, ποσοστό γύρω στο εβδομήντα-πέντε των Ιρλανδών ενέκριναν την ιστορική συμφωνία.

Ωστόσο, αυτή την ώρα αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, ενώ το τελικό αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό αργά το βράδυ.


Εγινε το πρωί στο προεδρικό μέγαρο στην Τζακάρτα, η επίσημη ορκωμοσία των μελών της κυβέρνησης της Ινδονησίας, την σύνθεση της οποίας ανακοίνωσε χθες ο νέος πρόεδρος της χώρας, Χαμπίμπι.

Η νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει την εξουσία στη χώρα, μετά την παραίτηση του προέδρου Σουχάρτο.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο θα έχει την πρώτη του επίσημη συνεδρία την ερχόμενη Δευτέρα.

Αργά χθες βράδυ, ισχυρές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στο κτίριο του Κοινοβουλίου, για να απομακρύνουν φοιτητές, που το είχαν καταλάβει, διεκδικώντας την διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών.


Τουλάχιστον σαράντα-επτά νεκροί, εκατόν-σαράντα τραυματίες και περισσότεροι από εκατόν αγνοούμενοι, είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός, από τον ισχυρό σεισμό, μεγέθους 6,8 βαθμών στην κλίμακα ρίχτερ που σημειώθηκε χθες στην κεντρική Βολιβία.

Τοπικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο κατάλογος των θυμάτων πρόκειται να μεγαλώσει περισσότερο, εφόσον τα σωστικά συνεργεία επικεντρώνουν τις έρευνες τους σε περιοχές, όπου έχουν καταρρεύσει σπίτια και υποστατικά.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Ούγκο Μπάντσερ, επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές και υποσχέθηκε βοήθεια στους κατοίκους.

Οι πόλεις που έχουν πληγεί και βρίσκονται ανατολικά της πρωτεύουσας Λαπάζ, έχουν κτιστεί τον καιρό της αποικιοκρατίας, και είχαν κηρυχθεί εθνικά ιστορικά μνημεία.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 13 βαθμούς στο σωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 15 στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικες νεφώσεις.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι βορειοδυτικοί ασθνείς 2 έως 3 μποφόρ και το απόγευμα θαλάσσιοι μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 28 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 25 στα νότια παράλια και στους 23 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 26 βαθμοί και η πιο χαμηλή 13, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 24 με 15, στη Λεμεσό 24 με 15, στην Κερύνεια και την Πάφο 23 με 12


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 23 May 1998 - 15:27:19 UTC