Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-06-09

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εκκληση όπως οι περεταίρω χειρισμοί για τους Εσ-300 μείνουν εκτός δημοσιότητας, απήυθυνε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης.

Σε σύντομη δήλωση μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίας του εθνικού συμβουλίου, ο κύριος Στυλιανίδης ανέφερε ότι τα μέλη του Εθνικού, ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό από τον πρόεδρο Κληρίδη και τον υπουργό εξωτερικών Ιωάννη Καουλίδη και λήφθηκαν αποφάσεις για μεθόδευση των περαιτέρω χειρισμών.

Για το θέμα τω πυραύλων Εσ-300 η θέση της πλευράς μας, ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, παραμένει η γνωστή.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες Ρωσικής εφημερίδας, ότι οι πύραυλοι έχουν ήδη παραδοθεί μυστικά στην Κύπρο, ο κύριος Στυλιανίδης παρέπεμψε στην αρχική του δήλωση. μετα το τέλος της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, οι πολιτικοί αρχηγοί δεν έκαναν δηλώσεις.


Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου κυκλοφόρησε σήμερα την σχετική εγκύκλιο, με την οποία προκηρύσσονται εκλογές, για την ανάδειξη του Μητροπολίτη Μόρφου.

Η ανάδειξη του νέου Μητροπολίτου Μόρφου, θα διεξαχθεί, όπως προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας, σε τρεις φάσεις.

Η πρώτη φάση θα διεξαχθεί, στις 5 ερχόμενου Ιουλίου, κατά την οποία οι εκλογείς θα αναδείξουν αρχικά τους διακόσιους Ειδικούς Αντιπροσώπους τους, οι οποίοι αργότερα, κατά την δεύτερη φάση, και σε ημερομηνία που θα καθορισθεί, θα αναδείξουν τους πενήντα Γενικούς αντιπροσώπους.

Κατά την τρίτη και τελευταία φάση, θα ψηφίσουν, μαζί με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου και ορισμένους αξιωματούχους κληρικούς, οι οποίοι ορίζονται από το Καταστατικό της Εκκλησίας, τον νέο Μητροπολίτη Μόρφου.

Οι ψηφοφόροι κατά την πρώτη φάση, της πέμπτης Ιουλίου, θα πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες, στα κατά ενορίαν εκλογικά κέντρα που καθορίζει η εγκύκλιος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, από τις εννέα και τριάντα το πρωί, μέχρι τη μία το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τον Αρχιμανδρίτη Βασίλειο Παπαφώτη, ο οποίος έχει ορισθεί Γενικός υπεύθυνος της εκλογής, δεν τίθενται, στην διαδικασία εκλογής των Επισκόπων, υποψηφιότητες.

Απλώς υποδεικνύονται από ομάδες πιστών, ορισμένα άτομα, τα οποία θεωρούνται τα πλέον κατάλληλα, για το αξίωμα αυτό.

Μέχρι στιγμής έχουν υποδειχθεί δύο κληρικοί, ο πατήρ Νεόφυτος από το Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου Μαυροβουνίου στους Τρούλλους και ο πατήρ Ιωάννης, από την Μητρόπολη Πάφου.


Συντακτικό λάθος χαρακτηρίζουν οι Αμερικανοί την γραπτή δήλωση του Προέδρου Μπιλ Κλίντον, στην έκθεση για τους πέντε αγνοουμένους αμερικανικής υπηκοότητας, ότι το θέμα των αγνοουμένων ήταν αποτέλεσμα διακοινοτικής βίας.

Σε δηλώσεις του προς το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τζέημς Ρούμπιν, σε μια προσπάθεια διόρθωσης της δήλωσης, εκτός του ότι επαναλαμβάνει ότι το θέμα των αγνοουμένων ήταν αποτέλεσμα διακοινοτικής βίας, χαρακτηρίζει και την τουρκική εισβολή, ως κρίση.

Συγκεκριμένα, ο Τζέημς Ρούμπιν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ, ανέφερε ότι υπάρχουν αγνοούμενοι και στις δύο πλευρές, λόγω της διακοινοτικής βίας του 1960, και είναι εξίσου αλήθεια, όπως η έκθεση ξεκάθαρα αναφέρει στη σελίδα τρία, ότι άνθρωποι αγνοούνται και στην κρίση, όπως ο αμερικανός αξιωματούχος χαρακτηρίζει την τουρκική εισβολή, του 1974.


Αναχώρησε σήμερα από το αεροδρόμιο Πάφου, ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου για τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της Δυτικοευρωπαικής Ενωσης Κουτιλέϊρο, στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ Κύπρου-Ευρωπαικής Ενωσης, για να καταστεί η Κύπρος συνδεδεμένο εταιρικό μέλος του οργανισμού.

Ταυτόχρονα, στις Βρυξέλλες ο κύριος Ομήρου, θα συμμετάσχει στην σύνοδο του προεδρείου των Ευρωπαικών Σοσιαλιστικών κομμάτων καθώς επίσης και στη συνεδρίαση της μόνιμης Επιτροπής.

Σε ότι αφορά τις διάφορες φήμες για τους ΕΣ-300, ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι το θέμα της άμυνας, είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου.


Πυροβολισμούς εναντίον δύο γεωργών έριξαν χθες βράδυ οι Αττίλες, στην περιοχή της Αθηαίνου.

Ηταν γύρω στις δέκα και σαράντα όταν οι Γιάννης Ζανετής και Στέλιος Παστός πήγαν για πότισμα στο περιβόλι τους που βρίσκεται κοντά στο στρατόπεδο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Αθηαίνου, όταν από το τουρκικό φυλάκιο, ρίφθηκαν εναντίον τους δύο πυροβολισμοί.

Ευτυχώς δεν σημειώθηκε οποιοσδήποτε τραυματισμός.

Το επεισόδιο διερευνά η Αστυνομία, η οποία έχει ήδη προβεί σε παραστάσεις προς τα Ηνωμένα Εθνη.


Πολλοί Ισραηλινοί που έρχονται στην Κύπρο με ναυλωμένες πτήσεις, μεταβαίνουν και στα κατεχόμενα για να παίξουν στα καζίνο.

Την πληροφορία αυτή, επιβεβαίωσε σήμερα ο αρμόδιος για τον τουρισμό Υπουργός, Νίκος Ρολάνδης, ο οποίος παράλληλα είπε ότι πολλοί είναι και αυτοί που μεταβαίνουν απευθείας στις κατεχόμενες περιοχές, από τα παράνομα λιμάνια.

Ωστόσο, σημείωσε ο κύριος Ρολάνδης, η κυβέρνηση δεν έχει αυτή τη στιγμή συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία, και όταν τα εξασφαλίσει, είπε, θα προβεί σε διαβήματα στην Ισραηλινή κυβέρνηση.

Καταλήγοντας, ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, το Υπουργείο του θα θέσει ενώπιον της Βουλής, το θέμα της δημιουργίας καζίνων στις ελεύθερες περιοχές, για την λήψη οριστικής πλέον απόφασης.


Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στη μία μετά το μεσημέρι, σε μετασχηματιστή του πρωτεύοντος σταθμού μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που βρίσκεται στο υπόγειο των επαρχιακών γραφείων της Αρχής Ηλεκτρισμού, στην οδό Κυριάκου Μάτση στη Λάρνακα.

Από την έκρηξη προκλήθηκε πυρκαγιά την οποία κατέσβεσε η πυροσβεστική Υπηρεσία.

Προκλήθηκαν ακόμη υλικές ζημιές.

Λόγω της έκρηξης σημειώθηκε διακοπή ρεύματος, κυρίως στις κεντρικές περιοχές της Λάρνακας.

Με ανακοίνωση της, η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, εκφράζει την λύπη της για την ταλαιπωρία του κοινού και αναφέρει ότι καταβάλλονται προσπάθειες για αποκατάσταση της παροχής ρεύματος.

Οι λόγοι της έκρηξης δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί.


Ποινή φυλάκισης ενός έτους επέβαλε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, στον εικοσι-οκτάχρονο φορέα του ιού του έιτς από την Λάρνακα.

Ο φορέας βρέθηκε ένοχος στις κατηγορίες, ότι είχε σχέσεις με δύο γυναίκες, τις οποίες δεν είχε πληροφορήσει ότι πάσχει από έιτς, και δεν λάμβανε τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου δίνονται οδηγίες όπως κατά την έκτιση της ποινής του κατηγορουμένου, του παρέχεται κάθε ιατρική ή άλλη αναγκαία αγωγή, σε σχέση με την κατάσταση της υγείας του.


Την έντονη αντίθεσή τους στην τροποποίηση σχετικού νομοσχεδίου που αφορά την αναγνώριση τίτλων σπουδών ιδιωτικών ιδρυμάτων από ένα δεύτερο σώμα αξιολόγησης - το ΚΥΣΑΤΣ - εξέφρασαν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης Κύπρου.

Σε συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ανδρέας Ελευθεριάδης, εξήγησε, πως με την τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου, το ΚΥΣΑΤΣ, θα έχει τις ίδιες αρμοδιότητες και ουσιαστικά τον ίδιο ρόλο, με το Συμβούλιο Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Πιστοποίησης.

Σύμφωνα με τα μέλη του Συνδέσμου, η Βουλή θα πρέπει να προχωρήσει στην καταψήφιση του προτεινόμενου τροποποιητικού νομοσχεδίου, το οποίο θα επηρεάσει πάνω από πέντε χιλιάδες φοιτητές.

Ο νόμος, ο οποίος προνοεί ότι οι εκπαιδευτικοί αξιολογημένοι κλάδοι σπουδών ιδιωτικών ιδρυμάτων, εξαιρούνται από την αξιολόγηση του ΚΥΣΑΤΣ, θα πρέπει, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου, να παραμείνει ως έχει.


Δεν θα επιτρέψουμε το μεγάλο κεφάλαιο να αποβεί σε βάρος του αγροτικού μας κόσμου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής επιτροπής Συγκοινωνιών και Εργων Νίκος Πιττοκοπίτης, ύστερα από το πέρας της συνεδρίας της επιτροπής, που συνήλθε στην Ορμήδεια, με κύριο θέμα την όδευση του αυτοκινητόδρομου προς την Αμμοχώστο.

Ο κύριος Πιττοκοπίτης κατά την διάρκεια της συνεδρίας, αποκάλυψε ότι τόσο Υπουργός όσο και βουλευτές της Αμμοχώστου, άσκησαν πιέσεις, προκειμένου οι κατασκευαστικές διαδικασίες να προχωρήσουν με συνοπτικές διαδικασίες, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των μελών της επιτροπής.

Ο κύριος Πιττοκοπίτης ανέφερε ότι η Βουλή δεν πρόκειται να εγκρίνει οποιοδήποτε ποσό, για το έργο αν δεν συγκατανεύσουν οι επηρεαζόμενες κοινότητες.


Κάθετα αντίθετοι είναι οι εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο, στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να εκδώσει διάταγμα, με το οποίο η περιοχή του Δήμου Λεμεσού κηρύσσεται ως τουριστική, με συνέπεια την δημιουργία ενιαίου ωραρίου.

Επειτα από σύσκεψη των συντεχνιών των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο αποφασίσθηκε όπως σε αυριανή ευρεία σύσκεψη, αποφασισθεί η λήψη μέτρων μη αποκλειομένης και της απεργίας.

Ηδη οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ, απέστειλαν προς το Υπουργικό Συμβούλιο επιστολή, με την οποία ζητούν την αποφυγή εφαρμογής της απόφασης, και παράλληλα εισηγούνται στον υπουργό Εργασίας να αρχίσει διάλογος των εμπλεκομένων.


Τελεσίγραφο πρίν από την στρατιωτική επέμβαση της διεθνούς κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο, θεωρείται από διπλωματικές πηγές, το πάγωμα όλων των επενδύσεων πρός τη Σερβία από την Ευρωπαική Ενωση, ενέργεια η οποία έχει ως στόχο τον άμεσο τερματισμό των ένοπλων συγκρούσεων στην περιοχή.

Στην παγοποίηση όλων των επενδύσεων πρός την Σερβία, έχουν προβεί και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρντμεντ Τζέιμς Ρούμπιν, ανέφερε ότι δεν αποκλείεται Αμερικανική στρατιωτική επέμβαση, παρόλο πού δεν έχουν γίνει ακόμη συγκεκριμένα σχέδια.

Παράλληλα, ο Αμερικανός Υπουργός Αμυνας, Γούιλλιαμ Κοέν, ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ επιταχύνει τις ενέργειες για μία πιθανή στρατιωτική επιχείρηση στο Κοσσυφοπέδιο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι μία διπλωματική λύση θα ήταν προτιμότερη.

Ταυτόχρονα, ο Γερμανός Καγκελλάριος Χέλμουτ Κόλ και ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, ο οποίος εκτελεί επίσημη επίσκεψη στην Γερμανία, συμφώνησαν στην ανάγκη άμεσης δραστηριοποίησης στο Κοσσυφοπέδιο, διότι σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί έντονη αναστάτωση σε ολόκληρη την ήπειρο.

Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, πρότεινε την παράταση της παραμονής, γιά ακόμη έξι μήνες, της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, στά Σκόπια, της οποίας η αποστολή λήγει στις τριαντα- μία Αυγούστου.


Σφοδρές βροχοπτώσεις, οι οποίες εξελίσσονται σε μικρό τυφώνα, σαρώνουν την Κινεζική επαρχία του Χόνγκ Κόνγκ, προκαλώντας χάος στις συγκοινωνίες και παραλύοντας την λειτουργία των περισσότερων κρατικών υπηρεσιών και των νοσοκομείων.

Οι πλείστοι κάτοικοι της περιοχής αναγκάστηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους, λόγω των πλημμυρών, οι οποίες έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.

Η κακοκαιρία, η οποία προέρχεται από την Κίνα, αναμένεται να συνεχιστεί και είναι η χειρότερη που πλήττει το Χονγκ Κόνγκ φέτος.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Τις αυγινές όμως ώρες θα σχηματισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση στις παράλιες κυρίως περιοχές.

Οι άνεμοι θα είναι βορειο-δυτικοί ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους δεκα-επτά βαθμούς στο εσωτερικό και στα δυτικά παράλια και στους δεκαεννέα στα νότια παράλια.

Αύριο, μετά τη διάλυση της πρωινής ομίχλης, ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ και το απόγευμα θαλάσσιοι μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις νότιες περιοχές το απόγευμα μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους τριαντα-δύο βαθμούς στο εσωτερικό, στους εικοσι-εννέα στα νότια παράλια και στους εικοσι-επτά στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 31 βαθμοί και η πιο χαμηλή 20, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 28 με 20, στη Λεμεσό 27 με 20, στην Κερύνεια και την Πάφο 27 με 16,


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 9 June 1998 - 15:27:52 UTC