Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-06-15

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Αρχισε σήμερα στο Κάρντιφ της Βρετανίας, η διήμερη σύνοδος του Ευρωπαικού συμβουλίου, η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κύπρο, καθώς και για την προοπτική βελτίωσης των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Εκπρόσωπος του προέδου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ είχε δηλώσει οτι θα τεθεί στην σύνοδο θέμα συνέχισης των ενταξιακών συνομιλιών με την Κύπρο.

Ωστόσο, η Κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν θα τεθεί θέμα διακοπής των ενταξιακών συνομιλιών, ενώ αναμένεται ότι η Βρετανική προεδρία θα κινηθεί στο παρασκήνιο για αποθάρρυνση της Γαλλίας, να θέσει το θέμα.

Σε ότι αφορά τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας, αναμένεται ότι θα διατυπωθεί η προθυμία για αποφασιστική ανάπτυξη των σχέσεων χωρίς να επηρεάζεται βασικά η απόφαση του Λουξεμβούργου.


Η κυβέρνηση δεν σχολιάζει δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ότι η συμμαχία είναι έτοιμη να συζητήσει παροχή εγγυήσεων, σε περίπτωση συμφωνίας για δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, πάνω από την Κύπρο, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο κύριος Στυλιανίδης επανέλαβε από την άλλη, τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις για μή έλευση των πυραύλων Ες- 300 στην Κύπρο, υποδεικνύοντας ότι οι σχέσεις των Κυβερνήσεων Αθηνών και Λευκωσίας, είναι αρμονικές και δεδομένες σ'όλα τα επίπεδα.


Ογδοντα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ απογειώθηκαν στις οκτώ το πρωί, από την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Βρετανία και πέταξαν πάνω από την Αλβανία, βορείως των Τιράνων και στη συνέχεια κατά μήκος των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο.

Οι πτήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της συμμαχικής αεροπορικής άσκησης "Αποφασισμένο Γεράκι", η οποία και αποτελεί επίδειξη ισχύος από πλευράς ΝΑΤΟ, προς τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο, για τον τερματισμό της βίας στο Κοσσυφοπέδιο.

Τα αεροπορικά γυμνάσια διήρκησαν τέσσερις ώρες και γύρω στο μεσημέρι επέστρεψαν στις βάσεις τους.

Εν τω εμταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, προειδοποίησε εκ νέου τον Σλόμποταν Μιλόσεβιτς, ότι είναι η τελευταία του ευκαιρία, για να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Διεθνούς Κοινότητας.

Ο κύριος Σολάνα, κατέστησε πάντως σαφές ότι πριν από οποιαδήποτε στρατιωτική δράση, η Συμμαχία, θέλει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Ρωσία, αποφάσισε σήμερα να ανακαλέσει τον στρατιωτικό της αντιπρόσωπο στο ΝΑΤΟ.

Ο Ρώσος Υπουργός Αμύνης Ιγκόρ Σεργκέγιεφ, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ τον παραπλάνησε με τις ασκήσεις που πραγματοποίησε στη νότια Βαλκανική, τις οποίες χαρακτήρισε αναπάντεχες.


Τραγικό θάνατο βρήκαν το πρωϊ, ένας λοχίας και ένας στρατιώτης μηχανικού σε ναρκοπέδιο στον Εβρο, όταν εξερράγη στα χέρια τους νάρκη, που είχαν ξεθάψει ενωρίτερα, κατά τη διάρκεια εκκαθάρισης του ναρκοπεδίου.

Ενας άλλος στρατιώτης τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, το τραγικό δυστύχημα, οφείλεται στη μη τήρηση όλων των προβλεπόμενων κανόνων ασφαλείας.


Ως τμήματα των ΕΣ-300, εξέλαβαν οι τουρκικές αρχές, φορτίο με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.

Το περιστατικό συνέβη στα στενά των Δαρδανελλίων, όταν οι Τούρκοι πραγματοποίησαν νηοψία σε υπό Μαλτέζικη σημαία πλοίο, πιστεύοντας ότι μετέφερε τους Ρωσικούς Πυραύλους.

Τελικά άνθρακας ο θησαυρός. Το πλοίο μετέφερε μόνο τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα από τη Ρωσία στην Αίγυπτο.

Οπως μεταδόθηκε πριν από λίγο, οι Τούρκοι εξέλαβαν επτά πλατφόρμες που βρήκαν στο πλοίο, ως πλατφόρμες των ΕΣ-300 και κάλεσαν στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες για εξετάσεις.

Νωρίτερα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, είχε δηλώσει ότι οι εξετάσεις στο πλοίο συνεχίζονται και αναμένει εξελίξεις.


Στην μείωση του αρνητικού κλίματος μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας, στοχεύουν να συμβάλουν οι δηλώσεις της Γαλλικής προεδρίας, εκτιμά ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου, Γιώργος Βασιλείου.

Οπως επεσήμανε έπειτα από συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόσο ο ίδιος όσο και ο Ιωάννης Κασουλίδης είχαν επαφές, με μέλη της γαλλικής κυβέρνησης και όχι με τη γαλλική προεδρία.

Παρόλο που ο Γάλλος Πρωθυπουργός, είχε πει ξεκάθαρα πως η ενταξιακή πορεία της Κύπρου θα συνεχιστεί, την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος σύμφωνα με το σύνταγμα διατηρεί ειδικά δικαιώματα όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, σημείωσε ο Γιώργος Βασιλείου.

Ο κύριος Βασιλείου εξέφρασε την ελπίδα ότι θα πάνε όλα κατ'ευχήν στο Κάρτιφ, για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.


Σειρά επαφών στη Κύπρο άρχισε από σήμερα ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου Νίκος Κωνσταντόπουλος,

Το πρωί, έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της δημοκρατίας, ενώ αργότερα σε δηλώσεις του ανέφερε πως θα πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες ένταξης της Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη.

Οσον αφορά το θέμα εγκατάστασης των πυραύλων ΕΣ-300 στην Κύπρο, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος σημείωσε πως το κόμμα του διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις, ωστόσο πρόσθεσε, είναι σεβαστή η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να ενισχύει την άμυνα της.

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού θα έχει σήμερα και αύριο, συναντήσεις με μέλη της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας.


Την πλήρη ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα του 'Εκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος, εξέφρασε ο Πρόεδρος του, Σπύρος Κυπριανού.

Σε συνέντευξη τύπου, αναλύοντας τα αποτελέσματα του συνεδρίου, ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι δόθηκαν τα μηνύματα για συναίνεση, ενότητα, συλλογικότητα, πορεία ανασυγκρότησης, ανανέωσης και εκσυγχρονισμού.

Εν τω μεταξύ, ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σε γραπτή δήλωσή του, αναφέρει ότι όλα μεθοδεύτηκαν με στόχο τη συντήρηση της ηγεσίας στη θέση της, προσθέτοντας ότι τα διαδραματιζόμενα στο Συνέδριο, ήταν περιφρόνηση της δημοκρατίας.


Νέα δριμεία επίθεση κατά της ηγεσίας του ΔΗΚΟ, εξαπέλυσε σήμερα ο Αλέξης Γαλανός, ύστερα από πρωινή συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οπως ανέφερε δεν τίθεται θέμα να παραδόσει την έδρα του στη Βούλη καθώς την θέση αυτή του την έδωσε ο κόσμος της Αμμοχώστου στις βουλευτικές εκλογές.

Μίλησε επίσης με σκληρή γλώσσα εναντίον της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι θεοί και τα είδωλα τελειώνουν, ωστόσο κάποιοι επιμένουν να μένουν στο χώρο της λατρείας.

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και οι δηλώσεις της βουλευτού Κερύνειας Κατερίνας Παντελίδου, η οποία δήλωσε στο "ΛΟΓΟ" ότι δεν τίθεται θέμα παραίτηση της από την βουλευτική έδρα, γιατί, όπως είπε, την εξέλεξε ο κόσμος της Κερύνειας και όχι η ηγεσία του ΔΗΚΟ.


Λύπη και παράλληλα αγωνία, εκφράζει ο Ντίνος Μιχαηλίδης για τα διαδραματιζόμενα στο χθεσινό συνέδριο του ΔΗΚΟ.

Σε δηλώσεις του από τη Λεμεσό ο κύριος Μιχαηλίδης επέρριψε αποκλειστικά ευθύνες στην ηγεσία του κόμματος.

Πρόσθεσε δε ότι εξακολουθεί να είναι αντιπρόεδρος του κόμματος.

Σχολιάζοντας τις χθεσινές αποφάσεις, υποστήριξε ότι όλες οι διαδικασίες ήταν παράτυπες, που μόνο γέλια στο παρδαλό κατσίκι, κατά την έκφραση του μπορούν να προκαλέσουν.


Οικονομία και διπλωματία πάνε μαζί και ο υπουργός των οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου μαζί με τον αμερικανό πρέσβη Κένεθ Μπριλ, ανασκόπησαν τις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η πολιτική σταθερότητα επηρεάζει την οικονομική σταθερότητα.

Θέλουμε, πρόσθεσε, μια ευημερούσα Κύπρο, η οποία θα προσφέρει ευκαιρίες σε αμερικανούς αλλά και κυπρίους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τέθηκε στη συνάντηση και το θέμα των ΕΣ-300, αφού αποτελεί για τους αμερικανούς, αιτία πολιτικής αστάθειας στην περιοχή.


Σήμερα αποφασίζουν οι κυβερνητικοί γιατροί εάν θα παραμείνουν στις τάξεις της ΠΑΣΥΔΥ, και κατά πόσο θα προχωρήσουν στη δημιουργία ανεξάρτητης συντεχνίας, ενώ το χάσμα κυβερνητικών γιατρών και ΠΑΣΥΔΥ μεγαλώνει.

Ενώ η ψηφοφορία των γιατρών βρίσκεται σε εξέλιξη, η εκτελεστική επιτροπή της ΠΑΣΥΔΥ, συνήλθε το πρωί,

και αποφάσισε να προχωρήσει ομόφωνα σε μόνιμη διαγραφή, από τις τάξεις της, του προέδρου, του αντιπροέδρου και του γραμματέα του διοικητικού συμβουλίου των κυβερνητικών γιατρών, τους οποίους κατηγορεί για αντι- συνδικαλιστικές ενέργειες.

Στη συνεδρία παρευρέθηκαν και οι τρείς γιατροί, οι οποίοι αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου είπε ότι η κυβέρνηση δεν επεμβαίνει στο δικαίωμα των δημόσιων υπαλλήλων να συνδικαλίζονται.


Ενας δεκατριάχρονος μαθητής ο Γεώργιος Μιλτιάδης Δίγκλης, από το Λιοπέτρι βρήκε λίγο πριν το μεσημέρι ακαριαίο τον θάνατο, στον κύριο δρόμο Αυγόρου- Λιοπετρίου.

Το δυστύχημα σημειώθηκε όταν το ποδήλατο του οποίου επέβαινε ο μαθητής, κτυπήθηκε από αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο Ανδρεάς Μιτσίδης, 53 ετών από το Δασάκι της Αχνας.

Ο άτυχος Γιώργος, μαθητής της Δευτέρας τάξης του Γυμνασίου Ξυλοφάγου, επέστρεφε στο σπίτι του μαζί με άλλους δύο συμμαθητές του, από το σχολείο, όπου είχαν δώσει προηγουμένως εξετάσεις.


Υπόθεση κατάχρησης εκατόν-τριάντα-πέντε περίπου χιλιάδων λιρών, από την Συνεργατική Πιστωτική Εταιρεία Αγίου Τύχωνα διερευνά η Αστυνομία Λεμεσού.

Ηδη με οδηγίες του Εφόρου Συνεργατικής Ανάπτυξης Ερωτόκριτου Χλωρακιώτη, ο Γραμματέας της ΣΠΕ, τέθηκε σε διαθεσιμότητα, ύστερα από στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του γαι πειθαρχικά αδικήματα.


Ισχυρή έκρηξη βόμβας, σημειώθηκε γύρω στις 3.15 τα ξημερώματα, κάτω από σταθμευμένο αυτοκίνητο, στην οδό Πραξάνδρου στο Στρόβολο.

Το αυτοκίνητο, που καταστράφηκε ολοσχερώς, ανήκει στον Κωνσταντίνο Νεοφυτίδη, ιδιοκτήτη νυκτερινών κέντρων.

Από την έκρηξη υπέστη εκτεταμένες ζημιές, ακόμη ένα αυτοκίνητο το οποίο ήταν σταθμευμένο, μπροστά από το αυτοκίνητο του Νεοφυτίδη.

Η αστυνομία διευρευνά τα αίτια της έκρηξης, αφού υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, ότι τα ελατήρια των βομβιστών, είχαν να κάνουν με δουλειές της νύκτας.


Αγρια καταδίωξη και ρίψη πυροβολισμών σημειώθηκε χθες βράδυ στην Πάφο, όταν άγνωστο άτομο που προσπαθούσε να διαρρήξει υπεραγορά, τράπηκε σε φυγή παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της αστυνομίας να παραδοθεί.

Πρόκειται για τον δεκαεπτάχρονο Σάββα Γρηγοριάδη από το Καζακστάν, κάτοχο ελληνικού διαβατηρίου.

Ο Γρηγοριάδης μπήκε σε διαμέρισμα και στη συνέχεια διέφυγε.

Από έρευνες της αστυνομίας στο διαμέρισμα που ανήκει σε Γεωργιανό, βρέθηκαν κλοπιμαία είδη, για τα οποία υπάρχει καταγγελία.

Τρία άτομα οδηγήθηκαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου, όπου εναντίον τους εξεδόθη οκταήμερη κράτηση.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος αλλά σε μερικές παράλιες περιοχές θα εμφανισθεί αργότερα χαμηλή νεφώση και αραιή ομίχλη.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη στις δυτικές προσήνεμες περιοχές.

Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει στους 19 βαθμούς.

Αύριο, ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες μόνο παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά νοτιοδυτικοί μέτριοι, 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη στις νότιες προσήνεμες περιοχές το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 35 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 30 στα νότια και τα ανατολικά και στους 27 στα υπόλοιπα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 35 βαθμοί και η πιο χαμηλή 20, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 30 με 22, στη Λεμεσό 31 με 21 στην Κερύνεια και την Πάφο 27 με 18,


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 15 June 1998 - 16:27:11 UTC