Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-06-16

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τέσσερα αεροσκάφη τύπου Εφ-16 και ένα Σε-130 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας προσγειώθηκαν σήμερα το πρωί στην αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο.

Σκοπός της άφιξης των ελληνικών μαχητικών, καθώς και του μεταγωγικού ήταν η επί τόπου ενημέρωση αξιωματικών των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της βάσης και ο λεπτομερής έλεγχος των εγκαταστάσεων.

Με την άφιξη των ελληνικών αεροσκαφών είχαν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας τόσο από την Εθνική Φρουρά, όσο και από την Αστυνομία, ενώ δεν επετράπη η είσοδος στη βάση, τηλεοπτικών συνεργείων.

Τα δύο F16 αναχώρησαν μετά το μεσημέρι, ενώ τα υπόλοιπα αεροσκάφη παρέμειναν στη βάση.


Η προσγείωση των τεσσάρων αεροσκαφών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, στην βάση Αντρέας Παπανδρέου στην Πάφο, εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και των συναφών σχεδιασμών, δήλωσε το μεσημέρι ο Υπουργός Αμυνας.

Ο κύριος Ομήρου, πρόσθεσε παράλληλα ότι με την ενέργεια αυτή αποδεικνύεται έμπρακτα ότι η βάση είναι επιχειρησιακά έτοιμη για να ανταποκριθεί στην αποστολή της.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι με την προσγείωση των τεσσάρων αεροσκαφών, δίδεται το πολιτικό μήνυμα ότι το δόγμα θα υπάρχει και θα αναπτύσσεται όσο υπάρχει ο τουρκικός επεκτατισμός και η κατοχή.


Ελπίδα ζωής σε τέσσερις συνανθρώπους της, με δωρεά οργάνων έδωσε η Μαρίνα Ιακωβίδου, 35 ετών η οποία κατέστη κλινικά νεκρή ύστερα από αυτοκινητικό δυστύχημα που έγινε στη Λεωφόρο Αγλαντζιάς, προχθές τα μεσάνυκτα.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί ολοκληρώθηκε στο Παρασκευαίδειο Μεταμοσχευτικό κέντρο, η διαδικασία αφαίρεσης της καρδίας, του ήπατος και των νεφρών.

Για την έγκαιρη μεταφορά δύο μοσχευμάτων η αστυνομία έστησε δυο αερογέφυρες στο αεροδρόμιο Λάρνακας προς τη Βρετανία και το Ισραήλ, όπου αποστέλλονται για μεταμόσχευση.

Η καρδία αφαιρέθηκε από ομάδα Ισραηλινών γιατρών που έφτασαν στη Κύπρο το πρωί, οι οποίοι και μετέφεραν το μόσχευμα στο Τελ Αβίβ, για να γίνει εκεί μεταμόσχευση στον Ανδρέα Μιλτιάδου, 66 ετών από τη Δασούπολη.

Το ήπαρ μεταφέρθηκε στο Λονδίνο, όπου θα μεταμοσχευθεί απόψε στην τετράχρονη Ραφαέλλα Κωνσταντίνου από τη Λευκωσία.

Νωρίς το απόγευμα άρχισε στο Παρασκευαϊδειο μεταμοσχευτικό κέντρο, η μεταμόσχευση των νεφρών με δέκτες την 36χρονη Κατερίνα Παύλου από τα Ανάγυια, και τον 42χρονο Χρύσανθο Ευριπίδου, από τη Λεμεσό οι οποίοι επιλέγησαν μετά από σχετικές εξετάσεις.


Οι αποφάσεις του Λουξεμβούργου με τις οποίες καθορίζονται οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένουν σε ισχύ, σύμφωνα με το Σχέδιο Συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής του Κάρντιφ.

Στο Σχέδιο των Συμπερασμάτων τονίζεται ότι το Συμβούλιο συμφωνεί ότι το πακέτο των μέτρων που εγκρίθηκε τον περασμένο Μάρτιο παρέχει τη βάση για την ανάπτυξη των σχέσεών μας με την Τουρκία σε μια υγιή και εξελικτική βάση.

Η διατύπωση αυτή απέχει πολύ από την υπόσχεση για την απελευθέρωση των κοινοτικών κονδυλίων προς την Αγκυρα και την αναγνώριση της Τουρκίας ως αξιόπιστης υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Η Βρετανική προεδρία εισηγήθηκε πάντως την επαναδιατύπωση των συμπερασμάτων του Λουξεμβούρου για τις σχέσεις Τουρκίας- Ευρωπαϊκής Ενωσης, με στόχο την αναβάθμιση αυτών.

Την πρόταση αυτή υποστήριξαν η Γαλλία, η Ολλανδία και το Βέλγιο, ενώ ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης εξεφρασε έντονη αντίθεση προς την πρόταση αυτή με συγκεκριμένη επιχειρηματολογία.


Θετικό χαρακτηρίζει η κυπριακή Κυβέρνηση το γεγονός ότι δεν έγιναν προσπάθειες από οποιαδήποτε χώρα στη Συνόδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κάρντιφ για δημιουργία προβλημάτων στις ενταξικές διαπραγματέυσεις της Κύπρου.

Κληθείς να σχολιάσει τη Σύνοδο, που ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε ότι η Κυβέρνηση περιμένει ουσιαστικά να τελειώσει η Σύνοδος για να αξιολογήσει τα αποτελέσματά της.

Ο κύριος Στυλιανίδης σημείωσε επίσης ότι η Κυβέρνηση είχε προβεί σε διάφορες διπλωματικές ενέργειες για αποφυγή αρνητικών ενδεχομένων στο Κάρντιφ, σε συντονισμό και με την ελληνική κυβέρνηση.


Η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να εργάζεται τόσο για την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό, όσο και για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρώπη, επαναβεβαίωσε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κένεθ Μπριλ.

Μιλώντας, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κύριος Μπριλ, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σχέδια για επίσκεψη του Προεδρικού Απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Κύπρο.

Ο Αμερικανός Πρέσβης διαφώνησε με την άποψη ότι οι αμερικανικές προσπάθειες βρίσκονται σε αδράνεια, σημειώνοντας ότι η χώρα του έχει μια πολυδιάστατη διπλωματία, που ασχολείται με πολλαπλά θέματα, τα οποία σχετίζονται μεταξύ τους.


Το προσεχή Απρίλιο, διεξάγονται την Τουρκία πρόωρες εκλογές, ημερομηνία που ορίσθηκε με τη συμφωνία στην οποίαν κατέληξαν ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ και ο ηγέτης του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ντενίζ Μπαϊκάλ.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε έπειτα από προειδοποίηση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ότι θα άρει την υποστήριξη του πρός τον κυβερνητικό συνασπισμό, εάν ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ δεν σεβόταν την υπόσχεση του για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Εν τω μεταξύ, λόγω της παρατεταμένης αστάθειας που επικρατεί στη χώρα, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τουρκίας συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.


Ανυπόστατοι πέραν πάσης αμφιβολίας, αποδείχθηκαν οι χθεσινοί ισχυρισμοί Τούρκων αξιωματούχων, ότι εντόπισαν σε πλοίο, στα Δαρδανέλλια, τμήματα των ΕΣ-300.

Το υπό σημαία Μάλτας, πλοίο, απέπλευσε σήμερα από το Λιμάνι της Καλλίπολης στα Δαρδανέλλια, μετά από τη νηοψία που διενήργησαν οι Τούρκοι.

Σε δήλωσή του σήμερα, ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, τόνισε ότι η κυπριακή πλευρά αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα τις προκλήσεις αυτές.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, χαρακτήρισε τη νηοψία ως άλλη μια παράνομη ενέργεια της Τουρκίας, την οποία απέδωσε στην προσπάθεια συντήρησης της έντασης για το θέμα των ΕΣ-300, με απότερο στόχο την δημιουργία πίεσης προς την πλευρά μας.

Σε δηλώσεις επί του θέματος προέβη και ο Πρόεδρος του Δησύ, Νίκος Αναστασιάδης, μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Οι πιέσεις προς την πλευρά μας, ανέφερε, κλιμακώνονται και από άλλες πλ`ευρές, πλην της Τουρκίας.


Σε μείζον ζήτημα εξελίσσεται η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μείωση των φρουρών των πολιτικών προσώπων.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ενέργεια αυτή, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού κάλεσε σήμερα τους άνδρες της προσωπικής φρουράς του, καθώς και της φρουράς του κτιρίου της Βουλής, να δώσουν το "παρών" τους στον Αρχηγό Αστυνομίας και να ζητήσουν την τοποθέτηση τους κάπου αλλού.

Κατόπιν τούτου, οι αστυνομικοί που υπηρετούν στη Βουλή αποχώρησαν και παρέδωσαν τον οπλισμό τους στον αστυνομικό σταθμό Πύλης Πάφου, αφού θα υπάγονται τώρα στην αστυνομική διεύθυνση Λευκωσίας.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι διαμαρτύρεται εκ μέρους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, παρατηρώντας ότι, όταν πρόκειται για αύξηση του μισθού των υπουργών, η κυβέρνηση διαβουλεύεται με τη Βουλή.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης δήλωσε στο ΛΟΓΟ ότι θα εφαρμοσθεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και παρατήρησε ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν ασχολούνται με την ουσία του θέματος.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης ως αυταρχική.


Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε ο Γραμματέας της ΣΠΕ Αγίου Τύχωνα, Σώζος Παύλου, εναντίον του οποίου διερευνάται υπόθεση κλοπής 135 χιλιάδων λιρών από την Συνεργατική Πιστωτική Εταιρεία στην οποία εργάζεται.

Ο Παύλου συνελήφθη λίγο μετά τα μεσάνυχτα αφού διαπιστώθηκε από τους ανακριτές ότι εναντίον του προκύπτουν ποινικά αδικήματα που αφορούν την υπόθεση κλοπής την οποίαν κατήγγειλε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

Οπως κατετέθη στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, το αδίκημα διεπράχθη τον περασμένο χρόνο και διαπιστώθηκε κατά τον έλεγχο της ελεγκτικής υπηρεσίας την περασμένη εβδομάδα.

Το αδίκημα αποκαλύφθηκε όταν επεστράφη επιταγή χωρίς αντίκρυσμα, την οποίαν εξέδωσε για τριάντα χιλιάδες λίρες, ταξιδιωτικό γραφείο με το οποίο σχετίζεται ο ύποπτος, και κατετέθη για κάλυψη του ελλείμματος.


Πορεία υλοποίησης παίρνει η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικου Συμβουλίου για αναδιαμόρφωση του λιμανιού Λάρνακας σε κατ'εξοχήν επιβατικό λιμάνι.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων, εξετάστηκαν και οι τελευταίες νομικές λεπτομέρειες επί του θέματος.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Λεόντιος Ιεροδιακόνου, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει υπόψη της, τις αντιδράσεις που μερίδα Λαρνακαίων εξέφρασε για την μετατροπή του λιμανιού σε καθαρά τουριστικό.


Οι συνομιλίες Μιλόσεβιτς- Γέλτσιν, οι οποίες εθεωρούντο ως η τελευταία ελπίδα αποφυγής στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στην ταραγμένη επαρχία της Γιουγκοσλαβίας, καρποφόρησαν, αφού ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος έχει πεισθεί να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τους ηγέτες των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

Η συμφωνία επήλθε στις συνομιλίες Γέλτσιν-Μιλόσεβιτς στο Λονδίνο, ενώ αξιωματούχος του Κρεμλίνου ανέφερε ότι ο Μιλόσεβιτς, έχει συμφωνήσει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που του έχουν θέσει οι μεγάλες δυνάμεις για την επίλυση της κρίσης του Κοσσυφοπέδίου.

Επειτα απο την συνάντηση, ο Γέλτσιν εξέφρασε την ελπίδα ότι η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο θα επιλυθεί ενώ σε μία πρώτη αντίδραση προς την κατ'αρχήν συμφωνία, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνυ Μπλέρ, τόνισε η στρατιωτική επιλογή είναι ακόμη ανοιχτή και προειδοποίησε τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ότι η Ευρωπαική Ενωση δεν θα επιτρέψει αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά τοπικά θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς, 2 ως 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 20 βθαμούς στο εσωτερικό και στα νότια παράλια, και στους 18 στα δυτικά παράλια.

Αύριο ο καιρός θα έιναι και πάλι κυρίως αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι το πρωί ευμετάβλητοι ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ και το απόγευμα νοτιοδυτικοί ως δυτικοί μέτριοι, 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 37 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 30 στα νότια παράλια και στους 27 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 37 βαθμοί και η πιο χαμηλή 19, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 31 με 20, στη Λεμεσό 29 με 21 στην Κερύνεια και την Πάφο 27 με 17


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 16 June 1998 - 16:27:22 UTC