Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-06-18

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εξι τουρκικά μαχητικά ΕΦ-16, παραβίασαν σήμερα τον εναέριο χώρο της Κύπρου, σε αντίποινο, σύμφωνα με Τούρκο επίσημο, για την προσγείωση Ελληνικών αεροσκαφών στη στρατιωτική βάση Αντρέας Παπανδρέου, στην Πάφο.

Και τα έξι, τουρκικά μαχητικά, παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, γύρω στο μεσημέρι, και ακολούθως προσγειώθηκαν στο παράνομο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου.

Η απόφαση για την αποστολή των τουρκικών μαχητικών, είχε ληφθεί χθες βράδυ στην Αγκυρα, στην διάρκεια έκτακτης σύσκεψης, μεταξύ εκπροσώπων της στρατιωτικής ηγεσίας και μελών της κυβέρνησης υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ.


Οι Τουρκικές προκλήσεις, συνεχίστηκαν όμως και στο Αιγαίο.

Τα ραντάρ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, εντόπισαν γύρω στο μεσημέρι πέντε ίχνη τουρκικών αεροσκαφών, να κινούνται χωρίς να έχουν καταθέσει σχέδια πτήσεως, στο βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο, στην ευρύτερη περιοχή της Λέσβου.

Αμέσως, Ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν και αναχαίτισαν τα τουρκικά αεροσκάφη.

Σε δηλώσεις του από το Βουκουρέστι, και αναφερόμενος στις σημερινές προκλήσεις στην Κύπρο, ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί πόλεμο στην Κύπρο, αλλά προειδοποίησε ότι η ευθύνη για τις περαιτέρω εξελίξεις θα ανήκει στην ελληνική πλευρά.

Συνεχίζοντας την προκλητική του στάση, ο Τούρκος Πρωθυπουργός απείλησε ότι οι Ελληνοκύπριοι, θα είναι αυτοί, όπως είπε, που θα υποφέρουν περισσότερο από την κλιμάκωση της έντασης.

Στις δηλώσεις και ενέργειες των Τούρκων, δυναμική ήταν η Ελληνική αντίδραση.

Απαντώντας στον Μεσούτ Γιλμάζ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε ότι το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα είναι κεκτημένο, και είναι νόμιμο το δικαίωμα της παρουσίας ελληνικών αεροσκαφών στην Κύπρο.

Σχετικά με την παρουσία τουρκικών μαχητικών στα κατεχόμενα, ο κύριος Ρέππας είπε ότι η Ελληνική κυβέρνηση δεν ανησυχεί για το γεγονός αυτό, αλλά επισημαίνει στη διεθνή κοινότητα τη στάση της Τουρκίας.

Στην Λευκωσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές κινήσεις, κατάγγειλε ότι υπάρχει μια συνεχής και αυξανόμενη ενίσχυση των τουρκικών στρατευμάτων στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.


Η Κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να αποδεχθεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία στο Κυπριακό και σημειώνει την διακηρυγμένη θέση των Ηνωμένων Πολιτείων, για διατήρηση του ρόλου τους.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος σχολίαζε τις πληροφορίες για διορισμό το Προεδρικού Απεσταλμένου Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, στη θέση του Μόνιμου Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτείων στα Ηνωμένα Εθνη, δήλωσε ότι το κυπριακό δεν είναι θέμα προσώπων αλλά θέμα ενδιαφέροντος, από ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οσον δε αφορά το προσχέδιο ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών, καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στον Λογο, ότι κρίνεται ικανοποιητικό για την Κύπρο, καταβάλλονται όμως προσπάθειες για βελτίωση της φρασεολογίας που αφορά των καταλογισμό ευθυνών στην τουρκική πλευρά.

Σχολιάζοντας από την άλλη την έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε τρία στοιχεία.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Κύπριος επιχειρηματίας δολοφονήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρόκειται για τον Κώστα Καϊμακλιώτη, πενήντα ετών, πατέρα πέντε παιδιών, ο οποίος για επαγγελματικούς λόγους, μετέβαινε συχνά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πληροφορίες έχει ο Βαγγέλης Ευαγγελίδης.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Σε συναγερμό έχει τεθεί η Επιτροπή Σιτηρών Κύπρου, έπειτα από είδηση που κατ'αποκλειστικότητα μετέδωσε χθες βράδυ ο Λόγος, ότι το καλαμπόκι που εισήχθη από τη Βουλγαρία για λογαριασμό της Επιτροπής, είναι χαλασμένο.

Με σημερινή της ανακοίνωση, η Επιτροπή διαβεβαιώνει ότι το χαλασμένο καλαμπόκι θα καταστραφεί και ως εκ τούτου δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα.

Παράλληλα, ο διευθυντής της Επιτροπής Σιτηρών ανέφερε ότι μετά τη διαπίστωση ότι μέρος από τις δεκαοκτώ χιλιάδες τόνους καλαμποκιού είναι ακατάλληλο, λήφθηκαν όλα τα μέτρα για αντικατάστασή του, ενώ ήδη έχει μεταφερθεί σε ειδικό χώρο, με σκοπό να καταστραφεί.

Από την πλευρά τους, αγροτικές οργανώσεις και κτηνοτρόφοι, εκφράζουν δυσπιστία και ζητούν όπως η καταστροφή γίνει παρουσία εκπροσώπου τους.


Νέο θανατηφόρο δυστύχημα σημειώθηκε το πρωϊ στην Κυπερούντα, με θύμα τον εβδομηντα-πεντάχρονο, Χαρίλαο Αντωνίου από τον Πολύστυπο.

Ο άτυχος γέροντας στην προσπάθεια του να διασταυρώσει τον κύριο δρόμο της Κυπερούντας, μπροστά από το νοσοκομείο στο οποίο μετέβαινε, παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να βρεί ακαριαίο το θάνατο.

Ο οδηγός του αυτοκινήτου Σάββας Αριστείδου 35 ετών, υπάλληλος του Συμβουλίου Βελτιώσεως Κυπερούντας, συνελήφθη από την αστυνομία και τέθηκε υπό κράτηση.

Η αστυνομία παρακαλεί τον οδηγό σαλούν αυτοκινήτου χρώματος κόκκινου, που προηγείτο του αυτοκινήτου του Αριστείδου, όπως επικοινωνήσει με τον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό ή την Τροχαία Λεμεσού.

Επίσης κάνει έκκληση σε οποιοδήποτε γνωρίζει ο,τιδήποτε να επικοινωνήσει με την τροχαία.


Εμπρησμός σημειώθηκε τα ξημερώματα στη Λεμεσό σε αυτοκίνητο καθηγητή.

Δύο ανήλικοι αλλοδαποί μαθητές έβαλαν φωτιά στο αυτοκίνητο του καθηγητή και Διευθύνοντα Συμβούλου της ιδιωτικής σχολής "Γκράμμαρ Σκούλ", γιατί τους άφησε ανεξεταστέους.

Οι δύο μαθητές οδηγήθηκαν το πρωί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, το οποίο έπειτα από συνεδρία, κεκλεισμένων των θυρών, εξέδωσε εναντίον τους εξαήμερο διάταγμα κράτησης.


Προς αναβολή της εξαγγελθείσας για την ερχόμενη Τρίτη, εικοσιτετράωρσης απεργίας των υπαλλήλων της Αρχής Ηλεκτρισμού, φαίνεται να οδηγούνται οι συντεχνίες που τους εκπροσωπούν.

Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε ύστερα από συνάντηση που είχαν οι συντεχνίες με τον Υπουργό Εμπορίου, στη παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και του διευθυντή της Αρχής.

Οπως δήλωσε ο κύριος Ρολάνδης μετά το τέλος της συνάντησης, η ηγεσία των συντεχνιών αποδέκτηκε την ακύρωση της απεργίας, προκειμένου να μπορέσει ο ίδιος να μελετήσει ενδελεχώς το θέμα.

Νέα συνάντηση ορίστηκε για τις αρχές Ιουλίου.


Σειρά αποκαλύψεων σήμερα στην επιτροπή ελέγχου της Βουλής, για τις προσυνεννοημένες προσφορές στο δημόσιο.

Ο διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της ελεγκτικής υπηρεσίας αποκάλυψε ότι υπήρξαν εικονικές πωλήσεις υπηρεσιών από την εταιρεία που ανέλαβε την προσφορά, στις υπόλοιπες εταιρείες, τα δε σχετικά έγγραφα παρεδόθησαν πριν από λίγες μέρες στην αστυνομία.

Ο βουλευτής Σωκράτης Χάσικος, απεκάλυψε ότι ο εν λόγω πληροφοριοδότης την παραμονή της κατάθεσής του, σε κλειστή συνεδρία της επιτροπής, τον ενημέρωσε ότι έλαβε από την εταιρεία του 100 χιλιάδες λίρες και γι'αυτό δεν θα κατέθετε.

Να σημειωθεί ότι το πρόσωπο αυτό αυτή τη στιγμή απουσιάζει από την Κύπρο.

Σύμφωνα με βουλευτές, η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας και της εισαγγελίας, και ίσως για πρώτη φορά να υπάρξουν αποτελέσματα.


Στη μάχη για διεκδίκηση μιας θέσης στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας, ρίχθηκαν από σήμερα χίλιοι-εξακόσιοι- τριάντα-δύο υποψήφιοι.

Πρώτο μάθημα στο οποίο εξετάστηκαν οι υποψήφιοι ήταν τα Νέα Ελληνικά ΤΕΙ, στο οποίο παρακάθησαν χίλιοι-τετρακόσιοι-σαράντα-τέσσερις υποψήφιοι.

Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Κώστας Κυριακίδης, ανέφερε στον Λόγο ότι ο αριθμός των υποψηφίων που διεκδικούν θέση στα πανεπιστήμια Ελλάδας και Κύπρου, κυμαίνεται στα ίδια περίπου επίπεδα με προηγούμενες χρονιές, ωστόσο φέτος παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση όσον αφορά τον συνδυασμό κλάδων.

Αυτό οφείλεται, όπως δήλωσε ο κύριος Κυριακίδης, στις αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στην εξεταστέα ύλη.

Από την πλευρά τους, οι υποψήφιοι δήλωσαν ικανοποιημένοι, τόσο από την απόδοση τους όσο και από το επίπεδο των εξεταζόμενων θεμάτων.

Συγκρατημένη ωστόσο, είναι η αισιοδοξία τους, εφόσον απομένει ακόμη πολύς κόπος μέχρι το τέλος της εξεταστικής περιόδου, στις οκτώ Ιουλίου.


Η Βουλή εξέφρασε ομόφωνα την ετοιμότητα της να συζητήσει με την κυβέρνηση το θέμα που προέκυψε αναφορικά με τη φρουρά του νομοθετικού σώματος και του προέδρου του και καλεί την κυβέρνηση να ανταποκριθεί.

Το θέμα απασχόλησε πρωινή σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή υπό την προεδρία του Προέδρου του Σώματος Σπύρου Κυπριανού.

Σε γραπτή δήλωση την οποία διάβασε ο γενικός διευθυντής της Βουλής Κωστάκης Χριστοφόρου, αναφέρεται ότι ομόθυμη θέση όλων των πλευρών της Βουλής, είναι ότι δεν υπήρξε από πλευράς κυβέρνησης η αναγκαία διαβούλευση και προσυνεννόηση που επέβαλλε ο οφειλόμενος σεβασμός προς τη Βουλή και τους θεσμούς.

Ο κύριος Κυπριανού απέφυγε να προβεί σε περαιτέρω σχόλια επί του θέματος, λέγοντας ότι ισχύουν τα όσα έχει δηλώσει μέχρι τώρα.

Εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε σήμερα ότι η κυβέρνηση εμμένει για το θέμα στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.


Εντός του τρέχοντος έτους θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το Πόθεν Εσχες, δηλαδή της προστασίας της τιμής του ελέγχου και του κολασμού αξιωματούχων του κράτους και πολιτικών προσώπων.

Ο πρόεδρος της επιτροπής νομικών της βουλής Παναγιώτης Δημητρίου, απέρριψε κατηγορίες ότι το σώμα καθυστερεί σημειώνοντας ότι είναι πολύπλοκο, σύνθετο νομοθέτημα.

Τα κόμματα σημείωσε έχουν κληθεί εντός δεκαπέντε ημερών να δώσουν τις θέσεις τους για το επίμαχο νομοσχέδιο και στις 3 Ιουλίου, θα συνέλθει η επιτροπή για τελική τοποθέτηση.


Την οικογένεια της άτυχης Μαρίνας Ιακωβίδου για την προσφορά των οργάνων της για μεταμόσχευση, ευχαρίστησε σε διάσκεψη τύπου ο Υπουργός Υγείας.

Οπως ανέφερε ο κύριος Σολωμής, η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τις λίστες αναμονής για μεταμόσχευση καρδίας, ήπατος, νεφρών και ματιών.

Τον τελευταίο καιρό οι δότες οργάνων για μεταμόσχευση μειώνονται, γεγονός το οποίο, όπως σημείωσε ο κύριος Σολωμής, καθιστά αναγκαία την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση στο θέμα αυτό.


Νικητής από την εκλογική αναμέτρηση για ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη Μόρφου, θα πρέπει να είναι η Εκκλησία, τόνισε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Ιωάννου, ο οποίος προτάθηκε για τον Μητροπολιτικό θρόνο.

Ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννου γεννήθηκε το 1962 και κατάγεται από το Ακάκι Μόρφου και χειροτονήθηκε διάκονος το 1984.

Σπούδασε Θεολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το οποίο απεφοίτησε το 1989.

Το 1990 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και προχειρίστηκε σε αρχιμανδρίτη και από τότε υπηρετεί στη μητροπολιτική περιφέρεια Πάφου.


Τραγωδία σημειώθηκε σε στρατιωτική βάση της Ρωσίας κοντά στο Αικατερίνεμπουργκ.

Κεραυνός προκάλεσε αλλεπάλληλες εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι στρατιώτες και να τραυματιστούν δεκαέξι.

Στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς, βοήθησαν ισχυρές δυνάμεις ενώ πάνω από τρεις χιλιάδες πολίτες απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους.

Στη συγκεκριμένη αποθήκη, υπολογίζεται ότι μεταφέρθηκαν πάνω από διακόσιοι- πενήντα τόνοι πολεμοφοδίων, μετά την αποχώρηση των Σοβιετικών δυνάμεων από την Ανατολική Γερμανία.


Την ετοιμότητά της να αρχίσει αμέσως διάλογο με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, εξέφρασε σήμερα η κυβέρνηση του Βελιγραδίου, δια στόματος του Υπουργού Εξωτερικών Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, αποκλείοντας όμως τη συμμετοχή διεθνούς μεσολάβησης.

Την ίδια ώρα όπως δήλωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, το ΝΑΤΟ με την πλήρη υποστήριξη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνεχίζει τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς σε περίπτωση που η διπλωματία αποτύχει, ενώ η Ρωσία έστειλε διπλωματική αντιπροσωπεία στα Βαλκάνια, για να προωθήσει τις προσπάθειες εκτόνωσης της κρίσης.

Εν μεταξύ, οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου, αρνούνται να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλίων, αξιώνοντας πρώτα την αποχώρηση των Σερβικών δυνάμεων Ασφαλείας.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος αλλά τοπικά θα σχηματισθεί ομίχλη.

Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μεταβλητοί 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πεσει στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 22 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα συνεχίσει να είναι αίθριος με μέτριους θαλάσσιους ανέμους 4 μποφρο.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα φτάσει τους 37 βαθμούς στο εσωτερικό, τους 31 στα νότια παράλια και στους 27 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 39 βαθμοί και η πιο χαμηλή 19, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 32 με 20, στη Λεμεσό 33 με 22 στην Κερύνεια και την Πάφο 28 με 22


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 18 June 1998 - 17:27:14 UTC