Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-06-19

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Με αθώωση και των τριών αδελφών Αεροπόρου έληξε η πολύκροτη δίκη για την απόπειρα φόνου του Αντώνη Φανιέρου.

Το Κακουργιοδικείο αποφάνθηκε κατά πλειοψηφίαν ότι η μαρτυρία, και ιδιαίτερα εκείνη του Τάσου Σιμιλλίδη, περιείχε σοβαρές αδυναμίες και αντιφάσεις.

Ως εκ τούτου, το Κακουργιοδικείο έκρινε ότι δεν υπήρχε εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον των κατηγορουμένων για να κληθούν σε απολογία, και τους αθώωσε.

Πανίκος, Αντρος και Χαμπής δεχθηκαν την απόφαση με έκδηλη ικανοποίηση, ενώ η μητέρα τους, ο αδελφός τους και οι δύο αδελφές τους όρμησαν στο εδώλιο, τους αγκάλιαζαν και τους φιλούσαν εν μέσω ζωηρών χειροκροτημάτων, από τους υπόλοιπους συγγενείς και φίλους τους.

Εξάλλου, ενημερώθηκε μέσω φορητού τηλεφώνου και ο πατέρας των τριών αδελφών, ο οποίος βρισκόταν στο σπίτι του στο Κολόσσι.

Μετά την αθώωση τους, οι αδελφοί Αεροπόρου αναχώρησαν εν πομπή για το σπίτι τους, αποφεύγοντας να προβούν σε οποιαδήποτε δήλωση.

Ο δικηγόρος τους, Ευστάθιος Ευστάθιος, δήλωσε ότι ύστερα από περιπέτεια δεκατριών μηνών, οι πελάτες του θα ζήσουν μιά ήσυχη ζωή.

Η μητέρα τους, Πέπα Αεροπόρου, δήλωσε ότι νιώθει όπως κάθε μάνα σε τέτοιες στιγμές, ενώ ο αδελφός τους Μιχάλης ανέφερε ότι αποδείχθηκε πως υπάρχει δικαιοσύνη στην Κύπρο.

Λίγο πριν την έκδοση της απόφασης, έγινε τηλεφώνημα-φάρσα για τοποθέτηση βόμβας στο δικαστήριο.


Σε νέες μαζικές παραβιάσεις του Κυπριακού Εναέριου Χώρου και παραβάσεις του ΦΙΡ Λευκωσίας, προχώρησαν και σήμερα οι Τούρκοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, σε μια περίπτωση, δύο τουρκικά μαχητικά, πέταξαν λίγο πριν το μεσημέρι, κοντά στην Πάφο.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδεται, και τα έξι τουρκικά μαχητικά που είχαν χθες προσγειωθεί στα κατεχόμενα, επέστρεψαν στη Βάση τους.

Τα τρία, είχαν επιστρέψει στην Τουρκία από χθες, και τα άλλα τρία αναχώρησαν από το παράνομο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου, σήμερα στις δύο μετά το μεσημέρι.

Στην Τουρκία, ο αρμόδιος για την Κύπρο υπουργός, Σουκρού Γκιουρέλ, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα, χρησιμοποιώντας την Κύπρο, απειλεί και επιθυμεί να κάνει προετοιμασία για επιθετική ενέργεια εναντίον της Τουρκίας.

Σε μια προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης ο Γκιουρέλ, υποστήριξε ότι η προσγείωση ελληνικών αεροσκαφών στην βάση της Πάφου, σε συνδυασμό με άλλες καταστάσεις, είναι απειλή εναντίον της Τουρκίας.


Θα φυλάξουμε γερά τις Θερμοπύλες του έθνους ώστε ποτέ να μην ακουστεί το εάλω η Πόλις, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στέλλοντας ένα σαφέστατο μήνυμα, σε μια περίοδο κατά την οποία οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες κρίσης στην Κύπρο.

Παράλληλα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αποκάλυψε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έστειλε χθές επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, με την οποία επαναλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για αποστρατιωτικοποίηση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής.

Ο κύριος Στυλιανίδης δήλωσε επιπλέον ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί με ψυχραιμία τις εξελίξεις και δεν κρίνει σκόπιμο να μπεί στο παιχνίδι των εντυπώσεων της Τουρκίας.

Χαρακτήρισε δε, παράδοξο το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός, κάλεσε την Βρετανία ως εγγυήτρια δύναμη να επέμβει για την αποκλιμάκωση της έντασης, γιατί εξήγησε η χώρα που παραβίασε τη συνθήκη εγγυήσεως είναι η Τουρκία.


Στην Αθήνα, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος, δήλωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις τουρκικές προκλήσεις με ψυχραιμία αποφασιστικότητα και σύνεση.

Ο κύριος Τσοχατζόπουλος σημείωσε ότι δεν βοηθά την Τουρκία, να χρησιμοποιεί το Κυπριακό πρόβλημα, τους Ες-300, ή την κοινή πολιτική αμυνας, ενάντια στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του Κάρντιφ.

Ο υπουργός Αμυνας τόνισε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να δίνει άδεια για ολιγόωρες επισκέψεις μαχητικών αεροσκαφών, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πολιτικής που ακολουθούν Ελλάδα και Κύπρος, αναφορικά με το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου.


Οι εξελίξεις στην Κύπρο αποσταθεροποιούν την περιοχή και είναι ενδεικτικές, του πως μπορεί ν'αυξηθεί η ένταση, από τη μεταφορά οπλικών συστημάτων στο νησί.

Αυτό δήλωσε ο εκπροσώπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Κένεθ Μπέϊκον, ο οποίος εξέφρασε αργά χθες βράδυ την ανησυχία και του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, γιά τις εξελίξεις στην Κύπρο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, συνέχισε, έχουν καταστήσει σαφή την αντίθεσή τους στην αποσταθεροποιητική, όπως είπε ανάπτυξη δυνάμεων στο Αιγαίο και- ειδικότερα- την Κύπρο.

Κληθείς να σχολιάσει τις κινήσεις του αεροπλανοφόρου "Αϊζενχάουερ", που αναμένεται να καταπλεύσει στη Μεσόγειο αύριο, Σάββατο, ο κύριος Μπέϊκον είπε πως το αεροπλανοφόρο θα κινηθεί στην Αδριατική.

Εξάλλου, απαντώντας σ'ερώτηση δημοσιογράφου, αν η ένταση στην Κύπρο πρόκειται να οδηγήσει σε αλλαγή των σχεδίων πλεύσης, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δήλωσε ότι δεν αναμένει να υπάρξει αμερικανική στρατιωτική απάντηση σ'αυτά, που γίνονται στην Κύπρο, σ'αυτό το στάδιο κατά την έκφρασή του.

Ο κύριος Μπέϊκον επεσήμανε, ωστόσο, πως η σωστή απάντηση είναι η

διπλωματική ενεργοποίηση.

Ως ενέργειες που δεν βοηθούν στην προώθηση της ειρήνης στη Κύπρο και οι οποίες αυξάνουν την ένταση στην περιοχή, χαρακτήρισε και ο εκπρόσωπος του Στεϊτ Ντιπάτρμεντ Τζέϊμς Ρούμπιν τις υπερπτήσεις ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στην Κύπρο.

Στην Λευκωσία, ο αμερικανός Πρέσβης Κένεθ Μπρίλ, υποστήριξε ότι με τις πτήσεις Ελληνικών και Τουρκικών αεροσκαφών έχει κλιμακωθεί αχρείαστα η ένταση.


Σχολιάζοντας τις συνεχιζόμενες προκλήσεις των Τούρκων, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε ότι η στρατηγική των Τούρκων, γύρω από αυτά τα θέματα είναι γνωστή και πάγια.

Οποτε πέταξαν στην Κύπρο ελληνικά πολεμικά, είπε, η Τουρκία αντιδρά με διπλάσιο αριθμό.

Ο κύριος Χριστόφιας κάλεσε την κυβέρνηση να μελετήσει το όλο θέμα.


Η Λάρνακα απαίτησε σήμερα την υλοποίηση των κυβερνητικών υποσχέσεων, για την εκτέλεση έργων υποδομής στην πόλη και επαρχία.

Το πρωϊ, πραγματοποιήθηκε δίωρη στάση εργασίας και τα πάντα παρέλυσαν, αφού έκλεισαν όλα τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις.

Σε πανδημοτική συγκέντρωση, στην οποία πήραν μέρος όλοι οι οργανωμένοι φορείς της Λάρνακας, με ψήφισμα τους προς τον Πρόεδρο Κληρίδη, προειδοποιούν ότι αν δεν αρχίσει άμεσα η υλοποίηση των υποσχέσων της κυβέρνησης, τα δυναμικά μέτρα θα κλιμακωθούν.


Ακόμη ένας εμπρησμός σημειώθηκε τα ξημερώματα στη Λάρνακα.

Η φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς το αυτοκίνητο του δασονόμου Θεόφιλου Ττοφή, 45 ετών, από τον Αγιο Αμβρόσιο Κερύνειας.

Η αστυνομία διεξάγει επιστημονικές εξετάσεις, για διακρίβωση των αιτίων της πυρκαγιάς.


Το Ιράκ διεξάγει λαθρεμπόριο εκατομμυρίων τόννων πετρελαίου ετησίως με την Τουρκία, κατά παράβαση του εμπάργκο πού έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα Εθνη στη Βαγδάτη, αποκαλύπτει σήμερα δημοσίευμα των Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκου εμπειρογνώμονα στην εφημερίδα, η παράνομη διακίνηση πετρελαίου, από την οποία επωφελούνται και οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ, τροφοδοτεί το εικοσι-πέντε τοις εκατόν της τουρκικής αγοράς πετρελαίου.

Η "Νιού Υόρκ Τάιμς", επικαλούμενη κυβερνητικούς αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, αναφέρει ότι το λαθρεμπόριο συνεχίζεται εδώ και χρόνια, αλλά η Ουάσινγκτον το αρνείται.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης, ότι το λαθρεμπόριο διευθύνεται από τον γιό του Σάνταμ Χουσέιν και πραγματοποιείται μέσα από περιοχές στο Βόρειο Ιράκ, πού υπάγονται στον έλεγχο των Αμερικανικών και συμμαχικών αεροπορικών δυνάμεων.


Εκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο, συγκλόνισε τις πρώτες πρωινές ώρες, χριστιανικό προάστειο της Βηρυτού, προκαλώντας τον θάνατο δύο ατόμων.

Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που το αυτοκίνητο βρισκόταν σε κίνηση, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο οδηγός του και ένας περαστικός.

Η Λιβανική αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή και διεξάγει έρευνες πρός εντοπισμό των δραστών, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η βόμβα αποτελείτο από τρία κιλά Τι-εν-Τι.


Εντονη κινητικότητα στρατευμάτων παρατηρείται στα Ινδο-Πακιστανικά σύνορα, κοντά στην παραμεθόριο της διαφιλονικούμενης περιοχής του Κασμίρ, έπειτα από την πρόσφατη κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών, λόγω των πυρηνικών δοκιμών που διενήργησαν.

Στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι έχουν παρατηρηθεί συχνές μετακινήσεις αεροσκαφών και στρατευμάτων και των δύο χωρών, πλησίον της ζώνης ελέγχου, μήκους τριακοσίων εξηντα-δύο χιλιομέτρων, πού έχουν δημιουργήσει οι δύο χώρες στο Κασμίρ.

Στην παραμεθόρια περιοχή του Κασμίρ, υπάρχουν ήδη τετρακόσιες πενήντα χιλιάδες Ινδοί και διακόσιες πενήντα χιλιάδες Πακιστανοί στρατιώτες.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά τοπικά θα σχηματισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό και στα νότια παράλια και στους 18 στα δυτικά.

Αύριο, ο καιρός θα είναι και πάλι κυρίως αίθριος.

Γύρω στο μεσημέρι όμως θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις, κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και το απόγευμα νοτιοδυτικοί μέτριοι 4 μποφόρ και τοπικά 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά στα νότια παράλια το απόγευμα μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 36 βαθμούς στο εωστερικό, στους 30 στα νότια παράλια και στους 27 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 36 βαθμοί και η πιο χαμηλή 21, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 30 με 22, στη Λεμεσό 30 με 21 στην Κερύνεια και την Πάφο 27 με 17,


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 19 June 1998 - 18:27:11 UTC