Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-06-20

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Πρωτοβουλία από τον Γενικό Γραμματέα του οργανισμού των Ηνωμένων εθνών για μείωση της στρατιωτικής έντασης, ζητεί με επιστολή του ο πρόεδρος Κληρίδης, που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

Ο Γλαύκος Κληρίδης υπενθυμίζει και τις προηγούμενες προτάσεις του για αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου, ενώ επισημαίνει το ναυάγιο των δύο συναντήσεων για θέματα ασφάλειας, που είχε με το Ραούφ Ντεκτάς, στη παρουσία του ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο Γκουστάβ Φαϊσέλ.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει την δέσμευση του για επανεξέταση του θέματος, της μή εισαγωγής νέων οπλικών συστημάτων στην Κύπρο, νοουμένου ότι θα επιτευχθεί πρόοδος πάνω σε ένα χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνει αριθμό μέτρων που θα οδηγήσουν στην επίτευξη του τελικού στόχου της αποστρατιωτικοποίησης.


Δεν πρόκειται να γίνει πόλεμος στην Κύπρο, ωστόσο αυτός που θα κηρύξει τον πόλεμο στο νησί, θα μετανοιώσει δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

Ο τούρκος αξιωματούχος αναμένεται να επισκεφθεί τα κατεχόμενα δύο μέρες, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του προέδρου της ελληνικής Δημοκρατίας στην Κύπρο.

Εξάλλου, το κυπριακό θα συζητηθεί στη συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας.

Οπως γράφει ο τουρκοκυπριακός τύπος θα συζητηθούν μεταξύ άλλων τα δήθεν εμπόδια που προβάλει η Ελλάδα στις τουρκο-κοινοτικές σχέσεις και οι απειλές που ισχυρίζεται η Τουρκία, ότι ενδέχεται να δεχθεί από την υλοποίηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού χώρου Κύπρου-Ελλάδος.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, υποστήριξε ότι στόχος της ελληνικής πλευράς, είναι η ελληνοποίηση της Κύπρου ενώ τόνισε πως όσο υπάρχει τουρκική Δημοκρατία, δεν πρόκειται να ελληνοποιηθεί η Κύπρος.


Στις νέες προκλητικές δηλώσεις του Μεσούτ Γιλμάζ, απάντησε με σκληρή γλώσσα ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος και έστειλε σαφέστατο μήνυμα στην Αγκυρα, ότι δεν έχει άλλα περιθώρια για προκλήσεις και λεονταρισμούς.

ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ


Απαράδεκτες χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, τις αντιδράσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και ευρωπαικών χωρών, ακόμα και των Ηνωμένων Εθνών, στις τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο.

Δεν επιτρέπεται να εξισώνεται ο θύτης με το θύμα, ανέφερε ο κύριος Λυσσαρίδης στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την επιστροφή του από την Αθήνα.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, χαρακτήρισε πάγια και μόνιμη τακτική της Τουρκίας, την δημιουργία έντασης στην Κύπρο, ιδιαίτερα ύστερα από κάθε παραυσία της Ελλάδας και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Τούρκοι δεν είναι τόσο ανόητοι, ώστε να επιτρέψουν αυτή η κλιμάκωση να οδηγήσει και σε επεισόδια.

Τέλος, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα είπε ότι η ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα.


Επεισόδια και αναταραχή προκλήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν χθες βράδυ, όταν οι γονείς και οι συγγενείς δεκαεξάχρονου μαθητή, που τραυματίστηκε σε τροχαίο διαμαρτύρονταν έντονα για την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στη μεταφορά του στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, προκειμένου να υποβληθεί σε εξετάσεις στον αξονικό τομογράφο.

Ο Σωτήρης Κουππάρης από την Δρούσια τραυματίστηκε κρίσιμα, όταν οδηγούσε μοτοποδήλατο και παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο συγχωριανός του Ιωσήφ Πεγιώτης.

Στη συνέχεια, ο μαθητής μεταφέρθηκε στην Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Η κατάσταση του είναι σοβαρή.


Οι φρουροί του οδοφράγματος ήταν και σήμερα στο Λήδρα Πάλας, παρά τον καύσωνα που επικρατούσε στην πρωτεύουσα, αποτρέποντας τους ξένους να εισέλθουν στα κατεχόμενα και να αιμοδοτήσουν οικονομικά το παράνομο καθεστώς του Ντενκτάς.

Την εκδήλωση την οποία διοργανώνει το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα και συγγενείς αγνοουμένων, ενίσχυσαν σήμερα με την παρουσία τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αυδήμου συνοδευόμενοι από τους γονείς και τους δασκάλους τους, μέλη του Προσφυγικού Σωματείου "Αδούλωτη Κερύνεια" και το εβδομηκοστό- πρώτο σύστημα Προσκόπων Καϊμακλίου.

Αύριο, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μουσικής, θα βρίσκεται στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας το Ολυμπιακό Ωδείο Κύπρου καθώς και πενηνταμελής χορωδία του Δημοτικού Σχολείου Αποστόλου Βαρνάβα Πάφου, πραγματοποιώντας καλλιτεχνικό πρόγραμμα.


Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις έξι και τριάντα το πρωί, σε υπεραγορά στον Ψευδά, ιδιοκτησία του Γιάννη Παπακωνσταντίνου.

Η εστία της φωτιάς εντοπίστηκε στο χώρο αποθήκευσης, όπου υπήρχαν χάρτινα κιβώτια, μεγάλες ποσότητες χαρτιού υγείας και μικρές φιάλες υγραερίου.

Παρά την άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, η φωτιά προκάλεσε ζημιές χιλιάδων λιρών.

Η υπεραγορά δεν είχε ασφαλιστική κάλυψη.

Η αστυνομία απέκλεισε το ενδεχόμενο κακόβουλης ενέργειας.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν ότι η Τουρκία λαμβάνει μέρος στο λαθρεμπόριο πετρελαίου με το Ιρακ, παρά το εμπάργκο που έχει επιβάλει η διεθνής Κοινότητα στην Αραβική χώρα, μετά το τέλος του πολέμου στον κόλπο.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μάϊκ Μακέρι, επιβεβαιώνοντας την είδηση που αποκάλυψαν χθές οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, τόνισε επιπλέον ότι η χώρα του έχει υπόψιν το γεγονός και έχει εγείρει τις ανησυχίες της, προς την Τουρκία.

Στο μεταξύ Τούρκος Αξιωματούχος, δήλωσε σε Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, ότι το λαθραίο πετρέλαιο αποτελεί το 25 τοις εκατόν της αγοράς των καυσίμων στη χώρα.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Σε αρκετές περιοχές θα σημειωθεί υγρασία και θα σχηματισθεί αργότερα χαμηλή νέφωση και ομίχλη.

Οι άνεμοι θα καταστούν νότιοι ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 19 βαθμούς.

Αύριο μετά τη διάλυση της ομίχλης ο καιρός θα καταστεί αρχικά αίθριος.

Τοπικές παροδικές νεφώσεις θα εμφανίζονται στα ορεινά και το εσωτερικό το απόγευμα.

Οι άνεμοι σύντομα θα καταστούν νοτιοδυτικοί μέτριοι, 4 μποφόρ και το απόγευμα στα νότια παράλια, ισχυροί 5 έως 6 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη γενικά και ταραγμένη στις νότιες προσήνεμες περιοχές το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 33 αβθμούς στο εσωτερικό, στους 30 στα νότια και τα ανατολικά παράλια και στους 27 στις άλλες παράλιες περιοχές.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 35 βαθμοί και η πιο χαμηλή 21, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 30 με 21, στη Λεμεσό 31 με 23 στην Κερύνεια και την Πάφο 28 με 19


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 20 June 1998 - 15:27:12 UTC