Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-06-23

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Την θέση του, ότι ο νέος Αρχηγός της Αστυνομίας, δεν θα πρέπει να δεχθεί επίσκεψη ή συζήτηση με τους Αδελφούς Αεροπόρου, εξήγησε σήμερα στον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.

Ο κύριος Μαρκίδης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφωνεί μαζί του, και ότι τις θέσεις του τις διαβίβασε καί στον νέο Αρχηγό, Αντρέα Αγγελίδη.

Παράλληλα, ο Γενικός Εισαγγελέας, απέρριψε τις κατηγορίες του δικηγόρου υπεράσπισης των αδελφών Αεροπόρου, Ευστάθιου Ευσταθίου, ότι με την στάση του προπηλακίζει την δικαιοσύνη.

Αυτό που έκανα, είπε ο κύριος Μαρκίδης, είναι κριτική κατά της αθωωτικής απόφασης και η κριτική δεν είναι επίθεση.

Στο μεταξύ, η Εισαγγελία αναμένει το επίσημο αντίγραφο της απόφασης του κακουργιοδικείου, έτσι ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στην καταχώρηση αίτησης έκδοσης ακυρωτικού διατάγματος εναντίον της συγκεκριμένης απόφασης.

Σε δηλώσεις για το ίδιο θέμα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης, ανέφερε πως η Αστυνομία επαγρυπνεί και κάνει το καθήκον της.


Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Πανίκος Χατζηλοίζου, υπέβαλε εγγράφως σήμερα την παραίτησή του, προς τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Ερωτηθείς εάν φεύγει πικραμένος, ο κύριος Χατζηλοίζου, είπε ότι φεύγει πανευτυχής και ότι πάντοτε θα είναι δίπλα στην αστυνομία.

Τέλος, ο κύριος Χατζηλοίζου εξέφρασε την ελπίδα και την πεποίθηση ότι δεν πρόκειται η αστυνομία να διασπαστεί ή να δημιουργηθούν οποιαδήποτε ρήγματα, που θα επιτρέψουν στο έγκλημα να αναπτυχθεί.

Νέος αρχηγός της Αστυνομίας, αναλαμβάνει από την πρώτη Ιουλίου, ο εισαγγελέας Αντρέας Αγγελίδης.


Την εκτίμηση της χώρας του για την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για αποστρατιωτικοποίηση, εξέφρασε ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, Γκεόργκι Μουράτωφ, σημειώνοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση δρούν και οι διπλωματικές υπηρεσίες της Μόσχας.

Ο κύριος Μουράτοφ, ο οποίος μιλούσε ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημείωσε επιπλέον ότι όλα τα θέματα που αφορούν την αποχώρηση στρατευμάτων, πρέπει να συζητηθούν μέσα στα πλαίσια των γενικών προτάσεων για αποστρατιωτικοποιηση.

Ο Ρώσος Πρέσβης αρνούμενος να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν το αντιπυραυλικό σύστημα Ες 300, περιορίστηκε στο να πεί μόνο, ότι όλα, είναι καλά.


Επιφυλάξεις εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, αναφορικά με την επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στο Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν.

Σε ερώτηση εάν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη για συζήτηση του θέματος αυτού, ο κύριος Κυπριανού είπε ότι δεν έχει προγραμματιστεί κάτι τέτοιο, προσθέτοντας ότι ενημερώθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Εχω, είπε, τις επιφυλάξεις μου, ζήτησα κάποιες διευκρινίσεις και αναμένω να δω πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Σημείωσε, επίσης, ότι δεν θα προβεί σε άλλες δηλώσεις επί του θέματος προς το παρόν, για να μην κατηγορηθεί και πάλι ότι υποσκάπτει οποιανδήποτε προσπάθεια.


Την θέση ότι οι συνομιλίες της Νέας Υόρκης, γύρω από το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων πρέπει να συνεχιστούν στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, διατύπωσαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων, οι οποίοι συναντήθηκαν το πρωί στην Αθήνα.

Πάγκαλος και Χατζίνσκι, εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για το επίπεδο των διμερών σχέσεων, κυρίως στον εμπρορικό και οικονομικό τομέα, και υπέγραψαν συμφωνία διμερούς μεθοριακής συνεργασίας.

Συζήτησαν ακόμη διεξοδικά και την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και κατέληξαν ότι πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικά μέσα.

Την ίδια ώρα, από τα Σκόπια, ο νεοδιορισθείς πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Εθνη, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, χαρακτήρισε ως παραπληροφόρηση ελληνικά δημοσιεύματα που φέρουν την επισκεψή του, σε Αθήνα και Σκόπια, να σχετίζεται με την προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος.


Αναστάτωση, αλλά κυρίως οικονομική ζημιά πέραν των εκατό χιλιάδων λιρών, και πλήγμα στο κύρος της, υπέστη η θυγατρική εταιρεία των Κυπριακών Αερογραμμών, Γιουροσίπρια, όταν πιλότος αρνήθηκε να εκτελέσει το δρομολόγιο Δουβλίνο-Λάρνακα.

Ο πιλότος πήρε την σχετική απόφαση, όταν παρατηρήθηκε καθυστέρηση στον ανεφοδιασμό του αεροσκάφους της Γιουροσίπρια, στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου.

Η καθυστέρηση της αναχώρησης της πτήσης είχε ως αποτέλεσμα την υπέρβαση στο ωράριο του κυβερνήτη.

Οπως εξήγησαν μέλη της ΠΑΣΥΠΙ, σε πρωινή διάσκεψη τύπου, τα ωράρια πτήσεων των πιλότων καθορίζονται από διεθνείς κανόνες και σε περίπτωση που πιλότος υπερβεί τις ώρες πτήσεως του, του αφαιρείται η πτητική άδεια.

Σημείωνεται, ωστόσο, ότι δίδεται παράταση χρόνου δύο ωρών σε περίπτωση υπέρβασης του ωραρίου των πιλότων.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο κυβερνήτης της Γιουροσίπρια, Παναγιώτης Παναγιώτου, θα έκανε υπέρβαση στο ωράριο του κατά δύο ώρες και δεκαπέντε λεπτά.


Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυκτα σε αυτοκίνητο αλλοδαπού, ιδιοκτήτη υπεράκτιας εταιρείας στη Λεμεσό.

Το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο και κλειδωμένο σε απερίφρακτο οικόπεδο στην οδό Βρυξελλών και ανήκει στο Λιβάνιο Καλίλ Μωχάμεντ Ιμπραχήμ Απτο, 60 ετών, επιχειρηματία.

Ωστόσο, το αυτοκίνητο βρισκόταν υπό την κατοχή του Κάλετ Αλ Μωχάμετ από τη Συρία, 34 ετών, ιδιοκτήτη υπεράκτιας εταιρείας.

Από την έκρηξη προκλήθηκαν μόνο εκτεταμένες ζημιές στο όχημα.

Αν και τα κίνητρα των δραστών παραμένουν άγνωστα, η αστυνομία δεν αποκλείει να οφείλονται σε επαγγελματικές διαφορές.


Η ad hoc επιτροπή της βουλής για την ασφάλεια του προέδρου του σώματος και του κτιρίου, αποφάσισε να αποδεχθεί τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου για την ασφάλεια.

Ωστόσο, ο βουλευτής Κώστας Παπακώστας εκ μέρους της βουλής ανέλαβε να έχει διαβουλεύσεις με την ηγεσία της αστυνομίας, ώστε σε είκοσι ημέρες να τεθούν και πάλι οι επιφυλάξεις της βουλής.

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού, ο Σπύρος Κυπριανού θα διαθέτει δεκατρείς αστυνομικούς, τους οποίους θα ελέγχει ενώ το κτίριο της βουλής θα φρουρείται από δύναμη, η οποία θα ελέγχεται από τον αστυνομικό σταθμό της πύλης Πάφου.

Τόσο ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Κόσης όσο και ο πρόεδρος της επιτροπής Αντώνης Καράς, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα της συνεδρίας.


Τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Σπύρο Κυπριανού, θεωρεί ο Αλέξης Γαλανός, ως τον ηθικό υπεύθυνο για τις κατηγορίες στις οποίες προέβη ο βουλευτής Νίκος Πιττοκοπίτης, αναφορικά με ταξίδι στην Κίνα.

Οπως ανέφερε ο κύριος Γαλανός, φαίνεται ότι και ο ίδιος προστέθηκε στην μαύρη λίστα Κυπριανού, η οποία, όπως είπε περιλαμβάνει και τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Είναι καιρός να ανεβεί το πολιτικό επίπεδο του τόπου, δήλωσε, και προκάλεσε τον κύριο Κυπριανού σε τηλεοπτική συζήτηση.

Απαντώντας, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ τόνισε ότι ο Αλέξης Γαλανός τον υποτιμά και όφειλε να τον γνωρίζει καλύτερα.


Εληξε αισίως νωρίς το απόγευμα στην Βαλένθια της Ισπανίας, αεροπειρατεία που εκδηλώθηκε γύρω στις δέκα το πρωί ώρα Κύπρου, σε αεροπλάνο τύπου Μπόιγκ 727 της Ισπανικής αεροπορικής εταιρείας Ιμπέρια, το οποίο μετέφερε εκατον-εικοσι-τέσσερεις επιβάτες και επταμελές πλήρωμα.

Το αεροσκάφος εκτελούσε εσωτερική πτήση από Σεβίλλη πρός Βαρκελώνη, όταν Ισπανός αεροπειρατής εξανάγκασε τον πιλότο του αεροσκάφους να προσγειωθεί σε αεροδρόμιο της Βαλένθια, ζητώντας να μεταβεί αρχικά στην Αθήνα και αργότερα στο Τέλ-Αβίβ.

Κατά την διάρκεια της αεροπειρατείας είχε αναφερθεί ότι οι αεροπειρατές ήταν τρείς, αλλά όπως μετέδωσε η Ισπανική τηλεόραση, τελικά ο δράστης που ήταν μόνο ένας και έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα, συνελήφθη έπειτα από μεσολάβηση του ψυχιάτρου του.

Ισχυρές δυνάμεις της ειδικής αντι-τρομοκρατικής υπηρεσίας της Ισπανικής αστυνομίας, είχαν αναπτυχθεί γύρω από το αεροσκάφος, αφού ο δράστης, απειλούσε ότι θα το ανατίναζε με τηλεχειριστήριο, το οποίο, όπως ισχυριζόταν, ήταν συνδεδεμένο με βόμβα.


Αυστηρότατο μήνυμα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπίλ Κλίντον, για αποχώρηση όλων των Σερβικών στρατευμάτων από το Κοσσυφοπέδιο θα μεταφέρει στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Εθνη, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Την προειδοποίηση αυτή απέστειλε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέιμς Ρούμπιν, ενώ ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, θα έχει αργά το απόγευμα συνάντηση με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες Αμερικανικών διπλωματικών κύκλων, ο κύριος Χόλμπρουκ, θα καταστήσει σαφές στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς την ανάγκη εφαρμογής όλων των όρων, πού έθεσε η ομάδα επαφής, ακόμη και συνάντηση, αν χρειαστεί, με τον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

Εν τω μεταξύ, ανώτατος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει αποκλειστεί οποιαδήποτε στρατιωτική επιλογή για επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο, περιλαμβανομένων και αεροπορικών επιδρομών στο έδαφος της Σερβίας.

Οι ένοπλες συγκρούσεις συνεχίστηκαν εξάλλου με αμείωτο ρυθμό, στην παραμεθόρια περιοχή Κοσσυφοπεδίου-Αλβανίας.


Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μαίνονται τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιές, αφανίζοντας τα δάση της πολιτειών Φλώριδας, Γεωργίας και Τέξας, αφού μέχρι στιγμής έχουν κατακαύσει πέραν των πεντακοσίων-εβδομήντα χιλιάδων στρεμμάτων δασικής έκτασης.

Οι πυρκαγιές, που σε πολλές περιπτώσεις είναι ανεξέλεγκτες, μαίνονται από τις εικοσι-πέντε Μαίου, σε τουλάχιστον σαράντα κομητείες της πολιτείας Φλώριδα και οι αρχές υπολογίζουν, ότι το κόστος της καταστροφής ξεπερνά τα εκατό εκατομμύρια δολλάρια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον έχει κηρύξει την πολιτεία της Φλώριδα "κατεστραμμένη περιοχή".


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με τοπική αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις δυτικές περιοχές μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 20 στα παράλια.

Αύριο, ο καιρός θα είναι και πάλι αίθριος με μέτριους θαλάσσιους ανέμους 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 35 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 31 στα νότια παράλια και στους 29 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 33 βαθμοί και η πιο χαμηλή 22, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 32 με 19, στη Λεμεσό 30 με 20 στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 19,


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 23 June 1998 - 17:27:16 UTC