Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-06-27

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Με αυστηρή γλώσσα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος στηλίτευσε την υποκρισία των μεγάλων δυνάμεων, οι οποίες, ενώ εξοπλίζουν την Τουρκία, αντιδρούν επειδή η μικρή Κύπρος εκπληρώνει την εθνική υποχρέωση της να αμυνθεί.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος έκανε ειδική αναφορά σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς και διερωτήθηκε πότε θα πάψει επιτέλους η υποκριτική στάση τους.

V T R

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ

Τον Ελληνα Πρόεδρο υποδέχθηκαν στο ΓΕΕΦ ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Στρατηγός Δημήτριος Δήμου.

Ο κύριος Ομήρου τόνισε ότι η παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Κύπρο αποτελεί επικύρωση της συμπαράστασης ολόκληρου του έθνους στον αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού για ελευθερία και δικαίωση.

Εξάλλου, ο αρχηγός του ΓΕΕΦ, επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη Στεφανόπουλου στο νησί έχει μεγάλη απήχηση, ανέφερε στον ίδιο ότι οι εθνοφρουροί δεν ζήτησαν άδεια για να δουν το ποδόσφαιρο, αλλά ζήτησαν μιά παύση, την ώρα που θα ερχόταν, για να τον δουν από κοντά.

Από το ΓΕΕΦ ο Ελληνας Πρόεδρος και η συνοδεία του μετέβησαν με ελικόπτερα στην Πάφο.


Ενωρίτερα, στη Μαλούντα θερμή υποδοχή επεφυλάχθη στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο οποίος επισκέφθηκε το στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου.

Στο στρατόπεδο τελέστηκε επιμνημόσυνος δέηση για τους Ελληνες αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες, που έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή, ενώ ανεπέμφθη δέηση για την ανεύρεση των αγνοουμένων.

Ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος μιλώντας στα μέλη της ΕΛΔΥΚ χαρακτήρισε το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού χώρου αναγκαίο, γιατί, όπως εξήγησε, παντού, από τον Εβρο μέχρι την Κύπρο, αισθανόμαστε την πίεση της τουρκικής πλευράς, μιά επιθετικότητα, συμπλήρωσε, η οποία διαφαίνεται συνεχώς με την πολιτική της Τουρκίας.

Από την άλλη, η Ελλάδα είπε ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος, στέκεται σταθερή και ψύχραιμη απέναντι στην πολιτική αυτή, τονίζοντας ότι είναι κράτος ειρηνόφιλο και δεν εκπαιδεύεται για επιθετικές ενέργειες, εναντίον οποιουδήποτε.


"Στην Κύπρο δοκιμάζονται οι ανθρώπινες αξίες".

Το μήνυμα αυτό ζήτησε από τρακόσιους πενήντα εκπροσώπους πόλεων της Μεσογείου να μεταφέρουν στις χώρες τους, ο πρόεδρος του ΠΑΚ, Αρης Χατζηπαναγιώτου, καλωσορίζοντάς τους στο χώρο του οδοφράγματος.

Οι εκπρόσωποι πόλεων, των χωρών της Μεσογείου, επισκέφθηκαν το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας και επέδωσαν ψήφισμα σε εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών.

Οι τρακόσιοι πενήντα εκπρόσωποι βρίσκονται στη Κύπρο με την ευκαιρία της έκτης συνδιάσκεψης Αδελφοποιημένων Πόλεων της Μεσογείου, που πραγματοποιείται στην Πάφο.

Κοντά στους συγγενείς των αγνοουμένων και στα μέλη του ΠΑΚ, οι οποίοι συνεχίζουν για μήνες τη διαφωτιστική εκστρατεία ξένων επισκεπτών, ήταν και αντιπροσωπεία του κινήματος οικολόγων περιβαλλοντιστών καθώς και μέλη της ευρωπαϊκής γραμματείας οργανισμών προγραμμάτων επιμόρφωσης από τη Γερμανία, την Ισλανδία και τη Δανία.


Γιουχαϊσματα και αποδοκιμασίες χθες βράδυ, για τον Ρίτσαρτ Χόλμπρουκ στην Αθήνα.

Μιλώντας σε τελετή αποφοίτησης σπουδαστών, αμερικανικού κολλεγίου και αναφερόμενος στους ΕΣ-300 και στα Ελληνοτουρκικά, συνάντησε την αντίδραση του ακροατηρίου, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να διακόψει την ομιλία του και να απαλείψει από το γραπτό κείμενο την αναφορά για τους ΕΣ-300.

Ειδικότερα το ακροατήριο, άρχισε να γιουχαϊζει τον Ριτσαρντ Χόλμπρουκ, όταν ανέφερε πως η Τουρκία, πρέπει να ενταχθεί στην Ευρώπη.

Η αμερικανική πλευρά, είχε πεί, υποστηρίζει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά υποστηρίζει εξίσου την Τουρκία στο αίτημά της να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Ευρώπη.


Αναλαμβάνει την ερχόμενη Τετάρτη τα καθήκοντα του ο νέος Αρχηγός Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης.

Σε τελετή που θα γίνει στο γραφείο του αποχωρούντος Αρχηγού Αστυνομίας, ο κύριος Πανίκος Χατζηλοίζου θα παραδώσει στον αντικαταστάτη του τα ηνία της ηγεσίας της Αστυνομικής Δύναμης.

Ηδη, ο κύριος Χατζηλοίζου σε αποχαιρετισμό του στις "Εβδομαδιαίες Διαταγές" κάλεσε τα μέλη του Σώματος να βοηθήσουν τον κύριο Αγγελίδη με όλες τους τις δυνάμεις για τη συνεχή πρόοδο της Αστυνομίας και την περαιτέρω αύξηση της αποδοτικότητας τους, για το καλό του τόπου.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης με επιστολή του προς τον κύριο Χατζηλοίζου τον ευχαριστεί για την επιστολή παραίτησης του και τον επαινεί για το έργο που έχει επιτελέσει.


Η Κύπρος βρίσκεται στον σωστό δρόμο, στον δρόμο της Ευρώπης, δήλωσε το πρωί αναχωρώντας για τις Βρυξέλλες, ο Ελληνας Κοινοτικός Επίτροπος Χρήστος Παπουτσής.

Εκφράζοντας την ικανοποίηση του από την μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης του Κύπριου πολίτη, για το νέο Ευρωπαϊκό περιβάλλον στο οποίο καλείται να ζήσει.


Η Κύπρος δεν είναι μακρυά, η Κύπρος απέχει από την Ελλάδα, όσο και ο Εβρος όσο και τα νησιά του Αιγαίου, όσο και τα Δωδεκάνησα.

Το σαφές αυτό μήνυμα έδωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, απευθυνόμενος στον κόσμο της Πάφου, που το μεσημέρι στην πλατεία 28ης Οκτωβρίου, υποδέχθηκε τον επίσημο προσκεκλημένο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παλλαϊκή υπήρξε και στην Πάφο, η υποδοχή που επεφύλαξε η πόλη στον Πρόεδρο της Ελλάδος, ο οποίος παρέλαβε από τις δημοτικές αρχές το Χρυσό Κλειδί της πόλης.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ελλάδος, επανέλαβε για άλλη μιά φορά, ότι η Ελλάδα έχει στραμμένο το βλέμμα της προς την Κύπρο και ξεκαθάρισε ότι επιδίωξη Κύπρου και Ελλάδος, είναι η ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος αναχωρεί σε λίγο από την Πάφο για τη Λεμεσό, όπου θα τύχει υποδοχής στην πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου.


Την κυβερνητική αρωγή για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ζητούν οι αμπελουργοί από τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Με υπόμνημα που εγκρίθηκε στο Παγκύπριο Αμπελουργικό Συνέδριο, οι αμπελουργοί ζητούν αύξηση στις τιμές των σταφυλιών, αύξηση των επιχορηγήσεων, καθώς και των αποζημιώσεων από ζημιές που προέρχονται από θεομηνίες.

Το Αμπελουργικό συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Πάχνα και διοργανώθηκε από τις αγροτικές οργανώσεις, Παναγροτικός, ΠΕΚ, ΕΚΑ και Αγροτική.

Στο συνέδριο σημειώθηκε και επικρίθηκε η απουσία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ο οποίος απέστειλε εκπρόσωπό του, και του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.


Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων ότι το νερό είναι λιγοστό και στόχος μας θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής χρήσης και της τελευταίας σταγόνας του.

Το μήνυμα αυτό απέστειλε ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Θεμιστοκλέους, κηρύσσοντας την έναρξη ημερίδας με θέμα τις προοπτικές αντιμετώπισης του υδατικού προβλήματος, η οποία διοργανώθηκε από το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο και το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων.

Ο Υπουργός Γεωργίας αναφέρθηκε παράλληλα στη δέσμη μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της παρατεταμένης λειψυδρίας, και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο για την ίδρυση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης υδάτων, θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους.


Στο Κοσσυφοπέδιο, συνεχίστηκαν οι αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε Σερβικές δυνάμεις ασφαλείας και Αλβανούς αυτονομιστές, παρά την έντονη διπλωματική κινητικότητα για ειρηνική επίλυση της κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γιουγκοσλαβικού Γενικού Επιτελείου, σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα σε Σέρβους στρατιώτες και τρείς Αλβανούς, οι οποίοι σκοτώθηκαν, ενώ προσπαθούσαν να εισέλθουν παράνομα από την Αλβανία.

Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας Μομίρ Μπουλάτοβιτς, απέρριψε κατηγορηματικά, το ενδεχόμενο να αποτελέσει το Κοσσυφοπέδιο μία τρίτη δημοκρατία, μαζί με την Σερβία και το Μαυροβούνιο, στο πλαίσιο της Γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας.


Στην Βόρειο Ιρλανδία, πρώτη δύναμη στις βουλευτικές εκλογές, φαίνεται να αναδεικνύεται το Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα των Καθολικών, το οποίο μέχρι στιγμής έχει εξασφαλίσει εικοσι-τρείς από τις εκατον-οκτώ έδρες του νέου κοινοβουλίου.

Παρά το ότι η καταμέτρηση των ψήφων βρίσκεται στο τελικό της στάδιο, έχουν διατεθεί ογδόντα-έξι από τις βουλευτικές έδρες.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Προτεσταντικό Ενωτικό Κόμμα του Αλστερ με εικοσι-δύο έδρες, το οποίο λόγω του περίπλοκου εκλογικού συστήματος, δεν αποκλείεται να κερδίσει τις εκλογές, με τον ηγέτη του, Ντέιβιντ Τρίμπλ, να αναδείκνύεται πρόεδρος του κοινοβουλίου.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος, αλλά τοπικά θα σχηματισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς βορειοδυτικοί δύο ως τριών Μπορόφ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 19 στα δυτικά παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι αίθριος.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς δύο ως τριών Μποφόρ και αργότερα μέτριοι θαλάσσιοι τεσσάρων Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά στα νότια παράλια το απόγευμα μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 38 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 31 στα νότια παράλια, και στους 29 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 37 βαθμοί και η πιο χαμηλή 21, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 31 με 22, στη Λεμεσό 30 με 22, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 19,


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 28 June 1998 - 16:27:09 UTC