Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-07-03

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο υδράργυρος που και σήμερα ανέβηκε στα ύψη δεν είχε μόνο προκαλέσει δυσφορία αλλά και πρόβλημα στην παροχή ηλεκτρισμού.

Η υπερβολική χρήση των συσκευών κλιματισμού, λόγω του καύσωνα, προκάλεσαν πολύωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στο μεγαλύτερο τμήμα της Λάρνακας.

Συγκεκριμένα, υποσταθμοί της Αρχής Ηλεκτρισμού μέσα στην πόλη, τέθηκαν εκτός λειτουργίας επί τέσσερις ώρες, όταν η πολύωρη χρήση κλιματισμού, είχε ως αποτέλεσμα την υπερβολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.


Νέο περιστατικό πνιγμού είχαμε το απόγευμα στην θαλάσσια περιοχή της Λάρνακας.

Νεκρός είναι ο Γεώργιος Τρίγγης σαράντα ετών από την Κερύνεια, κάτοικος Λάρνακας.


Η νομική μάχη γύρω από την πολύκροτη υπόθεση των αδελφών Αεροπόρου, μεταφέρθηκε από σήμερα ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης εφεσίβαλε την αθώωση των τριών αδελφών, ζητώντας ακύρωση της απόφασης του Κακουργιοδικείου, υποστηρίζοντας ότι είναι λανθασμένη.

Το πρώτο θέμα που αναμένεται να εγερθεί στο Εφετείο, είναι το κατά πόσο ο σχετικός νόμος που ψήφισε χθες το απόγευμα η Βουλή, και δημοσιεύθηκε αυθημερόν στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ.

Επί του θέματος αυτού, ο κύριος Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε ότι θα αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο έχει τον τελικό λόγο.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος των αδελφών Αεροπόρου Ευστάθιος Ευσταθίου, υποστήριξε ότι ο νόμος, δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ.

Παρατήρησε επίσης, ότι η ψήφιση ενός τέτοιου νόμου, δεν θα έπρεπε να γίνει πάνω σε προσωπικό επίπεδο.

Η Γενική Εισαγγελία υποστηρίζει στην έφεση της, ότι το Κακουργιοδικείο εφάρμοσε πλημμελώς το νόμο, όσον αφορά τα πραγματικά γεγονότα της υπόθεσης και ότι διέπραξε ολίσθημα όταν αξιολόγησε το σύνολο της μαρτυρίας πριν αποφασίσει κατά πόσο υπήρχε ή όχι, εκ πρώτης όψεως, υπόθεση εναντίον των κατηγορουμένων.


Δεύτερη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη πραγματοποίησε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

Μετά τη συνάντηση ο κύριος Κόρντοβεζ δεν έκανε δηλώσεις, ενώ όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξει και τρίτη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Κληρίδη απάντησε... Δεν νομίζω...

Στη συνέχεια , ο κύριος Κόρντοβεζ συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό με τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ στις επτά απόψε θα συναντηθεί στα κατεχόμενα και με τον Ραούφ Ντενκτάς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης δήλωσε ότι στη συνάντηση

έγινε ανταλλαγή απόψεων με βάση τα σημερινά δεδομένα και ότι ο κύριος Κόρντοβεζ προβληματίζεται και μελετά το ενδεχόμενο επανέναρξης νέου γύρου συνομιλιών.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, συμπλήρωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, εξετάζει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει και νέο ταξίδι στην Κύπρο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.


Είναι δυνατή η επίτευξη λύσης με διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του πάρε-δώσε, αρκεί οι δύο πλευρές να δείξουν καλή θέληση και με την ενεργό υποστήριξη Ελλάδας και Τουρκίας.

Στην εκτίμηση αυτή προέβη ο Γκούσταβ Φεϋσσέλ, αναχωρώντας από την Κύπρο ύστερα από 14 χρόνια εμπλοκής στο Κυπριακό.

Τηρώντας ίσες αποστάσεις, έκανε επίσης αναφορά στην παρουσία μεγάλου αριθμού τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, αλλά και στα εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς.

Αναφορικά με το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης ο κύριος Φεϋσσέλ, είπε ότι αυτή αποτελεί μέρος των συνομιλιών και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στη διευθέτηση λύσης.

Παράλληλα, σήμερα το πρωί έφθασε στην Κύπρο η Ανν Χέρκους η οποία θα αντικαταστήσει τον Γκουστάβ Φεϋσσέλ στη θέση του αναπληρωτή ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο.


Η Ρωσική κυβέρνηση επαναλαμβάνει τη θέση της ότι αν σημειωθεί σημαντική διέξοδος στο κυπριακό και μπεί σε πρακτικό στάδιο το καθεστώς της αποστρατιωτικοποίησης, τότε ίσως το πυραυλικό σύστημα ΕΣ-300 να μην εγκατασταθεί στη Κύπρο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Βαλερί Νεστερούσκιν, η Ρωσία παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις στο κυπριακό και παρεμβαίνει στις διαδικασίες.

Εξάλλου, ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία Γκεόρκι Μουράτωφ δήλωσε στον τουρκοκυπριακό τύπο ότι η κρίση που δημιουργείται σχετικά με το ρωσσικό πυραυλικό σύστημα είναι τεχνητή.

Σημείωσε παράλληλα ότι αναμένει πως η Τουρκία θα σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες και δεν θα χτυπήσει τους πυραύλους ΕΣ-300.


Μια νέα τιτάνια προσπάθεια για αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς έχει αρχίσει αυτή την εποχή, τόνισε ο αρχηγός της Δύναμης, Αντιστράτηγος Δημήτριος Δήμου.

Σε ημερήσια διαταγή του, η οποία διαβάσθηκε το πρωί κατά τη διάρκεια τελετής διαβεβαίωσης τριαντα-έξι νέων αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς, ο Αντιστράτηγος Δήμου ανέφερε ότι γίνεται εκσυχρονισμός του δόγματος και του εξοπλισμού.

Στην τελετή παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ο οποίος επέδωσε τα ξίφη στους απόφοιτους των στρατιωτικών σχολών της Ελλάδας.


Η Υπουργική Επιτροπή για την Εναρμόνιση με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο αναβαθμίστηκε ύστερα από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, να προεδρεύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκτιμά ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Μιλώντας ύστερα από ευρεία σύσκεψη στη Βουλή για την εναρμόνιση, ο κύριος Κασουλίδης απέρριψε δημοσιογραφικές πληροφορίες, ότι η απόφαση λήφθηκε λόγω προβλημάτων στο συντονισμό μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Οικονομικών και του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας Γιώργου Βασιλείου και τις χαρακτήρισε "κουτσομπολιά".

Στη σύσκεψη, υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού, συμμετείχαν και ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο κύριος Βασιλείου και αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων.


Η Βουλή έχει ρόλο στα θέματα εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού μετά το πέρας της σύσκεψης.

Συναφώς, ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι για το έργο συντονισμού με την Κυβέρνηση, θα συσταθεί Ατ-Χοκ Επιτροπή, ή θα διευρυνθεί η Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής.

Το όλο θέμα θα ξεκαθαρίσει στην επόμενη σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων.


Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης δεν βλέπει σύντομα πρόοδο στο κυπριακό λόγω της συνεχιζόμενης Τουρκικής αδιαλλαξίας.

Παράλληλα ζήτησε όπως επισπευσθούν οι διαδικασίες για το θέμα της αύξησης της εισφοράς για την άμυνα και τεθεί τέρμα στο ζήτημα πριν τις θερινές διακοπές.

Το θέμα, αναφορικά με την αύξηση της εισφοράς για την Αμυνα, συζητήθηκε σήμερα, σε κλειστή συνεδρία, από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, Χριστόδουλου Χριστοδούλου.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, και αναφορικά με την αύξηση της εισφοράς για την Αμυνα, ο κύριος Χριστοδούλου είπε ότι η Κυβέρνηση, κατέθεσε ένα νομοσχέδιο από το Νοέμβριο του 1996 και ουδέποτε έπαυσε να υποδεικνύει την επείγουσα ανάγκη ψήφισης του.


Είναι πρόωρο να υπάρξουν σχόλια για το θέμα του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού ο οποίος ενημερώθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Υπουργό Δικαιοσύνης για την υπόθεση.

Ο κύριος Κυπριανού περιορίστηκε να αναφέρει ότι είναι μια σοβαρή περίπτωση που πρέπει να διερευνηθεί.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Κόσης, επίσης δεν θέλησε να προβεί σε σχόλια, και ανέφερε ότι στις 21 του μήνα έρχονται από την Βρετανία ανακριτές για να διερευνήσουν την υπόθεση.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης υποστήριξε ότι η πολιτεία έχει κάθε δικαίωμα να ελέγχει θέματα που αφορούν την Εκκλησία και τους λειτουργούς της.


Βελτιωμένη χαρακτήρισε την πορεία της Κυπριακής οικονομίας για το 1998, ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο οποίος ενημέρωσε σxετικά την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να επαναφέρει το πακέτο φορολογικών μέτρων στη Βουλή, ο κύριος Χριστοδούλου ανέφερε ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή προσέγγιση.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις των Συντεχνιών στο στρατηγικό σχέδιο των Κύπριακών Αερογραμμών, ο Υπουργός Οικονομικών, είπε ότι πρόκειται για ένα προκαταρτικό σχέδιο το οποίο έχει τεθεί ενώπιον της κυβέρνησης για ενημέρωση και καταδίκασε τη κίνηση του προέδρου της ΣΥΝΥΚΑ να το απορρίψει προτού ενημερωθεί.


Αναζωπύρωση της έντασης στο Κοσσυφοπέδιο, έχει προκαλέσει έκρηξη βόμβας στην κεντρική αγορά της πρωτεύουσας Πρίστινα.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, η έκρηξη της βόμβας, η οποία είναι η πρώτη από την έναρξη των συγκρούσεων μεταξύ Σερβικών δυνάμεων και Αλβανών αυτονομιστών τον περασμένο Φεβρουάριο, σημειώθηκε γύρω στις επτά το πρωί, τοπική ώρα.

Εν τω μεταξύ, σερβικές δυνάμεις ανακατέλαβαν το στρατηγικής σημασίας χωριό Κίγιεβο, σπάζοντας τον πολιορκητικό κλοιό των Αλβανών ανταρτών.

Στο διπλωματικό πεδίο, κρίσιμες για τις μελλοντικές εξελίξεις στην ταραγμένη επαρχία, αναμένεται να είναι οι αυριανές συνομιλίες στο Βελιγράδι, μεταξύ του Μονίμου Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ και του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.


Απέτυχε η προσπάθεια του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνυ Μπλέρ, για αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών στη Βόρειο Ιρλανδία, ενόψει της επικείμενης πορείας του Τάγματος της Οράγγης των προτεσταντών, μέσα από Καθολικές συνοικίες της πόλης Πορταν-τάουν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Λονδίνο αφού έπειτα από συνεργασία με μετριοπαθείς πολιτικούς ηγέτες και των δύο κοινοτήτων, δεν κατάφερε να πείσει τους προτεστάντες να αλλάξουν το παραδοσιακό δρομολόγιο της πορείας της Κυριακής, προς αποφυγή επεισοδίων.

Εν τω μεταξύ, σε μία άλλη εξέλιξη κλιμάκωσης της έντασης, σαραντάχρονος άντρας πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αγνώστους στο προτεσταντικό προπύργιο Μπάνγκορ.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος, αλλά θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη σε μερικές παράλιες περιοχές.

Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς 3 Μποφόρ, και στα ανατολικά παράλια μέτριοι 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι γενικά λίγο ταραγμένη, αλλά στα ανατολικά θα είναι μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 25 βθαμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια, και στους 21 στα δυτικά παράλια.

Αύριο ο καιρός θα συνεχίσει να είναι αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι στην αρχή βορειοανατολικοί, μέτριοι 4 Μποφόρ και σταδιακά θα καταστούν νότιοι μέτριοι 4 ως 5 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 41 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 34 στα νότια παράλια και στους 32 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 40 βαθμοί και η πιο χαμηλή 26, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 34 με 25, στη Λεμεσό 35 με 25, στην Κερύνεια και την Πάφο 34 με 21,


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 3 July 1998 - 15:27:10 UTC