Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-07-10

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η στρατιωτική συνεργασία Κύπρου-Ρωσίας αποτελεί το αντικείμενο συζήτησης κατά την απογευματινή συνάντηση στη Μόσχα του υπουργού Αμυνας Γιαννάκη Ομήρου και του ρώσου ομολόγου του Ιγκόρ Σερκεϊγεφ.

Ο πολιτικός προϊστάμενος της εθνικής Φρουράς επιστρέφει αύριο στην Κύπρο, ημέρα κατά την οποία αρχίζει η επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας στη Ρωσική πρωτεύουσα.

Οπως ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης την ερχόμενη Δευτέρα, ο πρόεδρος Κληρίδης θα συναντηθεί στο Κρεμλίνο με τον Μπορίς Γιέλτσιν, ενώ στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον ρώσο υπουργό εξωτερικών Γεβγκένι Πριμακόφ και τον πατριάρχη Μόσχας.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης επέμεινε και σήμερα στον εθιμοτυπικό χαρακτήρα της επίσκεψης, καθώς όπως ανέφερε, δεν υπάρχει ημερήσια διάταξη.


Απειλές ότι η Τουρκία θα εγκαταστήσει πυραύλους στα κατεχόμενα, στην περίπτωση που η κυπριακή κυβέρνηση υλοποιήσει τα σχέδιά της, για εγκατάσταση των ΕΣ-300, εκτόξευσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, σε συνέντευξή του στην Τουρκική τηλεόραση.

Την είδηση μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που η Αγκυρα απειλεί να εγκαταστήσει δικούς της πυραύλους στα κατεχόμενα, στην περίπτωση εγκατάστασης των ΕΣ- 300.

Σχολιάζοντας τις απειλές Γιλμάζ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Αθήνα, Δημήτρης Ρέππας, είπε ότι αποκαλύπτεται ξεκάθαρα πλέον ότι ο Ντενκτάς είναι μαριονέττα της Αγκυρας.

Στο μεταξύ, από τις τέσσερις το απόγευμα, πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ισμαήλ Χακί Καρανταγί.

Πρίν από λίγο ανεμένετο να συναντηθεί, με τον Ραούφ Ντενκτάς, ενώ αναχωρεί από τα κατεχόμενα αύριο το πρωί.


Με στόχο να επιτευχθεί συναινετική απόφαση για την αύξηση της εισφοράς για την άμυνα, πραγματοποιείται στις εικοσι-μία Ιουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Το πρωί, ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών, που έγιναν χθες στη Βουλή.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κύριος Κυπριανού δήλωσε ότι το ΔΗΚΟ θα υποστηρίξει την αύξηση της εισφοράς, αλλά προηγουμένως θα ζητήσει διευκρινίσεις για θέματα οικονομικής φύσεως και για τον αμυντικό προγραμματισμό.

Το θέμα της αύξησης της εισφοράς, από τρία σε τέσσερα τοις εκατόν, θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής στις πέντε Αυγούστου.

Εν τω μεταξύ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Πρόεδρος της Βουλής, ανέφερε ότι δεν υπάρχει τίποτε μέχρι στιγμής, το οποίο να δικαιολογεί αλλαγή της θέσης του Εθνικού Συμβουλίου, αναφορικά με το θέμα των πυραύλων ΕΣ-300.


Αγοράκι ηλικίας τριάμιση ετών, ο Πορφύριος Ιωάννου Ασπρής, από τον Κάτω Πύργο, υπέστη ακρωτηριασμό δύο δακτύλων του δεξιού του χεριού, όταν τοποθέτησε την παλάμη του στον ιμάντα του ανεμιστήρα του τρακτέρ του παππού του.

Ο μικρός ματαφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο Πύργου και στη συνέχεια στο Μακάρειο Νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Η μεταφορά του στη Λευκωσία έγινε με ελικόπτερο της Αστυνομίας.

Ο ορθοπεδικός-μικροχειρουργός Αλκιβιάδης Αλκιβιάδους, που διενήγησε την επέμβαση, δήλωσε ότι ο μικρός υπέστη ακρωτηριασμό σε δύο φάλαγγες του δεξιού δείκτη και μερικό ακρωτηριασμό του μεσαίου δακτύλου.

Το μεσαίο δάκτυλο αποκαταστάθηκε πλήρως, ενώ ο δείκτης παρέμεινε ακρωτηριασμένος.


Σοβαρό εργατικό ατύχημα σημειώθηκε στις οκτώ το πρωί στην Πάφο, όταν ο Παύλος Χρίστου από την Τσάδα, 42 ετών καλουψής εργαζόταν σε υπό ανέγερση οικοδομή.

Κάτω από άγνωστες συνθήκες, ο Χρίστου έπεσε από την σκαλωσιά, ύψους δυόμισυ μέτρων και τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι.

Αμέσως μεταφέρθηκε από συναδέλφους του στο τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, όπου κρατήθηκε για νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης.

Η κατάσταση της υγείας του θεωρείται κρίσιμη.


Οξύνεται η αντιπαράθεση κυβερνητικών νοσηλευτών και της Διευθύντριας του παιδοχειρουργικού τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου, Ελένης Θεοχάρους, για το θέμα των εγχειρήσεων στο νοσοκομείο.

Το συμβούλιο των νοσηλευτών, αποφάσισε να διακόψει, κάθε συνεργασία με την κυρία Θεοχάρους, έως ότου απολογηθεί δημόσια, για όσα καταλόγησε εναντίον τους, κατηγορώντας την συγχρόνως για απαράδεκτη και προσβλητική για τους νοσηλευτές συμπεριφορά.

Από την πλευρά της, η κυρία Θεοχάρους δήλωσε, ότι αυτή δεν έχει να απολογηθεί σε κανένα και εξέφρασε την πεποίθηση, ότι η μεγαλύτερη μάζα των νοσηλευτών, δεν θα ακολουθήσει την απόφαση αυτή.


Δύο αγάλματα ανυπολόγιστης αξίας, έκλεψαν αρχαιοκάπηλοι από τον κατεχόμενο αρχαιολογικό χώρο της Σαλαμίνας και τα έθαψαν σε παρακείμενο χώρο.

Τα αγάλματα είναι ύψους δύο μέτρων και το ένα είναι κατασκευασμένο από μαύρο γρανίτη και το άλλο από λευκή πέτρα.

Καί τα δύο κοσμούσαν το χώρο απένταντι από το αμφιθέατρο της Σαλαμίνας.

Οπως δημοσιεύεται στον Τουρκοκυπριακό τύπο, η ληστεία διεπράχθη προχθές τη νύκτα, ενώ προκαλεί ερωτηματικά για τον τρόπο αφαίρεσης των αγαλμάτων από τη βάση τους, αφού το καθένα ζυγίζει ένα τόνο.

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, η λεγόμενη αστυνομία του ψευδοκράτους, έχει εξαπολύσει ανθρωποκηνυγητό για εντοπισμό των δραστών, ενώ υποψιάζεται ότι στην περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου δρα συμμορία αρχαιοκάπηλων.


Δάνειο ύψους 17,4 εκατομμυρίων λιρών συνήψε, ο Οργανισμός Γεωργικής Ασφάλισης, με εγγυητή και αποπληρωτή, την κυβέρνηση.

Ο Οργανισμός, ο οποίος κλήθηκε να αποζημιώσει τους γεωργούς για τις ζημιές που υπέστησαν την διετία 96-97 λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών, αδυνατούσε να ανταποκριθεί στην αποστολή του, αφού το περιεχόμενο του αποθεματικού του ταμείου, δεν ήταν αρκετό για να καλυφθούν όλες του οι οφειλές.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη επ'ευκαιρίας των είκοσι χρόνων από την ίδρυση του ΟΓΑ, ο Πρόεδρος του Διοικητικού του Συμβουλίου, Παναγιώτης Αριστοτέλους, ανέφερε ότι ο Οργανισμός από το 1977 μέχρι σήμερα κατέβαλε αποζημιώσεις ύψους 44,6 εκατομμυρίων λιρών, εισέπραξε ασφάλιστρα ύψους 25, 6 εκατομμυρίων λιρών, ενώ η κυβερνητική χορηγία σημείωσε, έφθασε τα 16 εκατομμύρια λίρες.

Το θέμα των αποζημιώσεων των γεωργών, συζητήθηκε εξάλλου και σε σημερινή συνάντηση που είχαν οι αγροτικές οργανώσεις με τον Υπουργό Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστα Θεμιστοκλέους.


Αρχισε σήμερα στα κατά τόπους κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων της Εθνικής Φρουράς, η κατάταξη των στρατευσίμων της σειράς 98 Β ΕΣΣΟ, μίας από τις μεγαλύτερες μέχρι τώρα σε αριθμούς.

Με το πέρας της κατάταξης θα πραγματοποιηθεί, την μεταπροσεχή Κυριακή, η κρίσιμη κλήρωση του αριθμού επιλογής.

Η κατάταξη την πρώτη ημέρα κύλησε ομαλά, ο δε ρυθμός προσέλευσης των νεοσυλλέκτων ήταν απόλυτα ικανοποιητικός.


Υπό το φόβο ενός δεύτερου ισχυρού σεισμού, ζουν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, οι κάτοικοι των νησιών Αζόρες του Ατλαντικού Ωκεανού.

Χθες βράδυ, καταμετρήθηκαν περίπου χίλιες πεντακόσιες μετασεισμικές δονήσεις, έπειτα από τον κύριο σεισμό των πέντε κόμμα οκτώ βαθμών στη κλίμακα Ρίχτερ, που προκάλεσε το θάνατο δέκα ατόμων και τον τραυματισμό άλλων εκατόν.

Ο σεισμός άφησε άστεγους περίπου χίλιους κατοίκους του νησιού Φαϊάλ, που δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα του Εγκέλαδου, ενώ οι καταστοφές είναι τεράστιες.

Οι μετασεισμοί ωστόσο δεν προκάλεσαν άλλες ζημιές.

Η προσοχή τώρα της κυβέρνησης της Λισσαβώνας, επικεντρώνεται στην ανοικοδόμηση ολόκληρης της περιοχής.


Η Ρωσία έχει τις δυνατότητες να πατάξει οποιαδήποτε προσπάθεια "εξτρεμιστών" να καταλάβουν την εξουσία, δήλωσε σήμερα ο Μπορίς Γιέλτσιν, κατά τη διάρκεια τελετής στο Κρεμλίνο, στην οποία ήταν παρόντες αξιωματούχοι των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Οι δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου προκάλεσαν ποικίλα σχόλια, αφού έγιναν σε μία περίοδο κλιμάκωσης της κοινωνικής έντασης στη χώρα, αλλά και σε μία περίοδο, όπου η κυβέρνηση Γιέλτσιν, προσπαθεί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, που έχει ξεσπάσει και έχει προκαλέσει κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων.

Το Κρεμλίνο, ανακοίνωσε πάντως ότι ο Πρόεδρος Γιέλτσιν, είναι αποφασισμένος να εργασθεί εντατικά, ενώ την προσεχή εβδομάδα, αναμένεται να ανακοινώσει σειρά μέτρων, για την εφαρμογή ενός προγράμματος προς αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στη Ρωσία.

Οπως εξάλλου ανακοινώθηκε, ο Ρώσος Πρόεδρος θα συζητήσει το θέμα και με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι κυρίως δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθνείς, 2 έως 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 19 βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές αραιές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς το πρωί, 2 έως 3 μποφόρ και μέτριοι ως δυνατοί, 4 έως 5 μποφόρ το απόγευμα.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη για να καταστεί ταραγμένη το απόγευμα στα νότια παράλια.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 34 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 31 στα νότια παράλια και γύρω στους 29 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 33 βαθμοί και η πιο χαμηλή 20, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 31 με 19, στη Λεμεσό 31 με 22, στην Κερύνεια και την Πάφο 28 με 20


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 10 July 1998 - 15:27:10 UTC