Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-07-12

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ιστορική εκτιμάται η συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Μπορίς Γέλτσιν που θα έχει αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος βρίσκεται από χθες στη Μόσχα.

Το Κυπριακό, το θέμα της διπλής φορολογίας και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος αναμένεται να συζητηθούν στην αυριανή συνάντηση.

Σε ότι αφορά το θέμα των S300, όπως μεταδίδει από την Μόσχα το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, η Κυπριακή Κυβέρνηση αναμένεται να έχει περισσότερη ευελιξία, δεδομένου ότι οι πύραυλοι θα βρίσκονται σύντομα υπό Κυπριακή ιδιοκτησία.

Η εξέλιξη αυτή, αναμένεται να προσφέρει διάφορες επιλογές στην κυπριακή κυβέρνηση, με την έννοια ότι αυτή θα αποφασίσει την τύχη των S- 300.

Οι προτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης για αναβολή της έλευσης των πυραύλων, κάτω από τις γνωστές προϋποθέσεις, δεν φαίνεται να επηρεάζουν τη συμφωνία για αγορά του συστήματος, εξήγησαν οι ίδιες πηγές.


Υπαναχώρηση στο θέμα των ΕΣ-300 χωρίς τις γνωστές προϋποθέσεις, θα μετατρέψει την Κύπρο σε ημι-αποικία και θα μας καταστήσει ανίσχυρους να παρέμβουμε στις δικές μας εξελίξεις, υπογράμμισε σε ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης στο διήμερο συνέδριο που οργανώνει η ΕΔΕΝ.

Το θέμα των ΕΣ-300 σημείωσε ο κύριος Λυσσαρίδης, είναι απλό παρά τις προσπάθειες των ξένων να το μεγεθύνουν και να το διαστρεβλώσουν.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο Υπουργός Αμυνας και πρώτος Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ανέφερε πως όσοι ανησυχούν για τον κίνδυνο ανάφλεξης στην περιοχή θα πρέπει να στραφούν προς την πηγή της ανωμαλίας που είναι η Τουρκία.

Επειδή τις τελευταίες ημέρες, επεσήμανε ο Υπουργός Αμυνας, αναπτύσσονται σενάρια που παρουσιάζουν την Τουρκία να επιτίθεται στην Κύπρο, θα πρέπει να δηλώσουμε ότι δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η Τουρκία θα επιλέξει τον δρόμο της παραφροσύνης.

Αλλά, σημείωσε ο κύριος Ομηρου, εάν αυτή είναι η πρόθεση της Αγκυρας, θα πρέπει με σαφήνεια να στείλουμε το μήνυμα ότι οι Ενοπλες δυνάμεις της Κύπρου και ολόκληρος ο Κυπριακός Ελληνισμός, θα αντισταθούμε μέχρις εσχάτων.


Ικανοποιητική χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επετεύχθη στις συνομιλίες που είχε ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου με τον Ρώσο ομόλογό του για θέματα διπλής φορολογίας.

Επιστρέφοντας το μεσημέρι από τη ρωσική πρωτεύουσα και σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο κύριος Χριστοδούλου, ανέφερε ότι εξακολουθεί να παραμένει διαφορετική η αντίκρυση του θέματος της φορολόγησης των κερδών από τους τόκους κεφαλαίων.

Οπως εξήγησε ο κύριος Χριστοδούλου, η διαφορά έγκειται στο ότι οι Ρώσοι εκτιμούν ότι θα αυξηθούν τα κρατικά τους έσοδα, ενώ η Κύπρος υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο, θα μειώσει τις επενδύσεις στη Ρωσία.

Ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε τη διεξαγωγή πολύωρων και σκληρών διαπραγματεύσεων, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει επέλθει αδιέξοδο, ωστόσο οι συνομιλίες θα συνεχισθούν σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Ο κύριος Χριστοδούλου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το θέμα της διπλής φορολογίας να εγερθεί και κατά την αυριανή συνάντηση Κληρίδη- Γέλτσιν.


Με πάνδημα μνημόσυνα σε όλους τους ιερούς ναούς της ελεύθερης Κύπρου, τιμήθηκαν σήμερα οι πεσόντες κατά την διάρκεια του επάρατου πραξικοπήματος για την προάσπιση της νομιμότητας και της Δημοκρατίας.

Στη Λευκωσία, το επίσημο μνημόσυνο θα τελεστεί την Τετάρτη 15 Ιουλίου, στις οκτώ και τριάντα το πρωϊ, στον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και θα ακολουθήσει τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.

Σήμερα, εξάλλου, στον ιερό ναό Φανερωμένης τελέστηκε το μνημόσυνο των πεσόντων λοκατζήδων που οργάνωσε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων, με ομιλητή τον πρώην Υπουργό Αμυνας.

Μετά το πέρας του μνημοσύνου έγινε κατάθεση στεφάνων σε στήλη στο οίκημα του συνδέσμου.

Στον ίδιο ναό, τελέστηκε επίσης το μνημόσυνο της εκπαιδευτικού και αγωνίστριας Ουρανίας Κοκκίνου, για την προσφορά της οποίας μίλησε ο Χωρεπίσκοπος Αρσινόης Γεώργιος.


Συνεχίστηκε και σήμερα στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, η διαφωτιστική εκστρατεία των ξένων επισκεπτών, που συνεχίζεται για είκοσι-τρείς τώρα μήνες, από τα μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και τους συγγενείς των αγνοουμένων.

Την προσπάθεια διαφώτισης ενίσχυσαν σήμερα μέλη του συνδέσμου των Αυλωνιτών, οι οποίοι εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράσταση τους προς τα μέλη του ΠΑΚ και τους συγγενείς αγνοουμένων στον αγώνα που διεξάγουν.


Αερογέφυρα σωτηρίας για 20χρονο τουρίστα ο οποίος έσπασε τον αυχένα του, στήθηκε μεταξύ Κύπρου και Ελβετίας.

Ο τουρίστας τραυματίστηκε κρίσιμα σε πισίνα ξενοδοχείου στην Αγία Νάπα και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο της αστυνομίας στο αεροδρόμιο Λάρνακας, για να μεταβεί στην πατρίδα του.

Ειδικό νοσοκομειακό αεροπλάνο από την Ελβετία έφθασε γι' αυτό τον σκοπό στη Λάρνακα γύρω στις έντεκα το πρωί και παρέλαβε τον τραυματία.


Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει μέρα με τη μέρα, η αντιπαράθεση μεταξύ Προτεσταντών και Καθολικών στη Βόρειο Ιρλανδία.

Οι ταραχές της τελευταίας εβδομάδας κορυφώθηκαν την αυγή, όταν τρία αγοράκια, ηλικίας κάτω των δέκα ετών, απανθρακώθηκαν, ενώ εκοιμούντο στο σπίτι τους, κατά τη διάρκεια εμπρηστικής επίθεσης, στη πόλη Μπάλιμανεϊ.

Σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας, το σπίτι, βρίσκεται σε Προτεσταντική συνοικία και σε αυτό ζει μία Καθολική οικογένεια.

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες μέλη του Τάγματος της Οράγγης, αναμένονται σήμερα στη πόλη Πόρταντ-τάουν, αφού επανήλθαν εκ νέου στο αίτημα τους, να τους επιτραπεί σήμερα η πορεία στην οδό Γκάρβαγκι, όπου ζουν κυρίως Καθολικοί.

Το αίτημα απερρίφθη από την ανεξάρτητη επιτροπή παρελάσεων της Βορείου Ιρλανδίας.

Ως απάντηση οι Προτεστάντες προειδοποιούν ότι εάν τελικώς δεν δοθεί άδεια, μπορεί να ξεσπάσουν νέα βίαια επεισόδια, ενώ παράλληλα δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις συγκρούσεις έως την τελική δικαίωση.

Ακαρπες εξάλλου απέβησαν οι χθεσινοβραδινές συνομιλίες στο Μπέλφαστ, ανάμεσα στις δύο πλευρές, με κύριο στόχο την άρση του αδιεξόδου.

Ωστόσο, οι ανεπίσημες επαφές θα συνεχιστούν, αλλά τόσο οι Προτεστάντες όσο και οι Καθολικοί, δεν κρύβουν την απαισιοδοξία τους για το μέλλον.


Ηττα για το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό κόμμα της Ιαπωνίας και τον Πρωθυπουργό Ριουτάρο Χασιμότο προβλέπουν οι σφυγμομετρήσεις των τηλεοπτικών δικτύων, στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων, κατά τη διεξαγωγή των αναπληρωματικών εκλογών στην Ανω Βουλή.

Κατά τη σημερινή ψηφοφορία, ανανεώνεται το ήμισυ των μελών της Ανω Βουλής η οποία διαθέτει συνολικά 252 μέλη.

Δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων, η συμμετοχή στη ψηφοφορία ήταν 44,51%, σημειώνοντας ρεκόρ αποχής.

Ο ρόλος της Ανω Βουλής είναι δευτερευούσης σημασίας, ωστόσο η σημερινή ψηφοφορία, εκτιμάται ως ψήφος εμπιστοσύνης για τον Πρωθυπουργό Χασιμότο και τους χειρισμούς του στην οικονομία, προκειμένου να ορθοποδήσει και πάλι η Ιαπωνία.


Η μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου τελειώνει απόψε και τα βλέμματα των ανά τη γή φίλων του αθλήματος, είναι στραμμένα στο Παρίσι, το οποίο φιλοξένησε το φετινό μουντιάλ.

Στον μεγάλο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αντιμέτωπες απόψε στις δέκα είναι ομάδες της Γαλλίας και της Βραζιλίας.

Η Βραζιλία κέρδισε μέχρι σήμερα τέσσερα παγκόσμια κύπελλα ενώ η Γαλλία για πρώτη φορά αναμετριέται σε τελικό παγκοσμίου κυπέλλου.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Σε μερικές παράλιες περιοχές ενδέχεται να σχηματιστεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί, κυρίως βορειοδυτικοί, ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 19 στα δυτικά παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ και το απόγευμα βορειοδυτικοί ως νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 ως 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά το απόγευμα μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 38 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 33 στα νότια παράλια και στους 29 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 37 βαθμοί και η πιο χαμηλή 20, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 32 με 19, στη Λεμεσό 32 με 21, στην Κερύνεια και την Πάφο 28 με 18


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 12 July 1998 - 16:27:08 UTC