Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-07-13

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ενα αστείο με πιστόλι μεταξύ δύο εθνοφρουρών, κατέληξε σε τραγωδία όταν το όπλο εκπυρσοκρότησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον ένα.

Νεκρός είναι ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου Χρίστου, από τη Δασούπολη, είκοσι ετών, τον οποίο η σφαίρα κτύπησε στο χώρο της καρδίας.

Η σορός του άτυχου εθνοφρουρού μεταφέρθηκε λίγο μετά το μεσημέρι, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Το περιστατικό συνέβη σε στρατόπεδο, στην Επαρχία Λευκωσίας.

Ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημήτριος Δήμου, έσπευσαν στο νοσοκομείο για να ενημερωθούν για το τραγικό συμβάν.

Στο νοσοκομείο εκτυλίχθηκαν συνταρκατικές σκηνές, όταν κατέφθασαν οι συγγενείς του άτυχου εθνοφρουρού.

Ο πατέρας του, που είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, έμαθε το θλιβερό μαντάτο στο Κέηπταουν της Νοτίου Αφρικής όπου βρίσκεται για να λάβει μέρος σε συνέδριο.

Εν τω μεταξύ, ο εθνοφρουρός ο οποίος κρατούσε το μοιραίο πιστόλι, ανακρίνεται.

Οι στρατιωτικές αρχές και η Αστυνομία διαξάγουν ανακρίσεις.


Κληρίδης και Γιέλτσιν επαναβεβαίωσαν ότι οι δύο πλευρές θα εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο πλαίσιο της συμφωνίας για τους Ες 300.

Αυτό ανέφερε μετά από συνάντηση των δύο προέδρων σήμερα στο Κρεμλίνο, ο εκπρόσωπος Τύπου για εξωτερικές σχέσεις, Σεργκέϊ Πριχό-τκα.

Ο Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε επίσης ότι η στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου αποτελεί ουσιαστικό μέρος των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Σημείωσε εξάλλου ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε ένα ευρύ φάσμα πολιτικών και οικονομικών θεμάτων, προσθέτοντας ότι διαπιστώθηκε ένας πολύ υψηλός βαθμός αλληλο-κατανόησης.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Γιέλτσιν, για τη γραμμή που χωρίς αλλαγές, όπως είπε, ακολουθεί η ρωσική ηγεσία, όσον αφορά στην υλοποίηση του στόχου της γρήγορης διευθέτησης του Κυπριακού και τη στάση που τηρεί η Ρωσία, στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, παρακάθηκαν σε γεύμα εργασίας με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Γεβγκένι Πριμακώφ και συζήτησαν λεπτομερώς τα θέματα που είχαν θικτεί στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Γιέλτσιν.

Πρίν από την συνάντηση ο κύριος Πριμακώφ ανέφερε ότι οι σχέσεις Ρωσίας και Κύπρου, βρίσκονται σ' ένα πολύ καλό επίπεδο και δεν διαφαίνεται οτιδήποτε που να τις διασαλεύει.

Το απόγευμα, ο Πρόεδρος Κληρίδης συναντάται με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσίων Αλέξιο, ενώ το βράδυ θα παραστεί στην τελετή έναρξης των Παγκόσμιων Αγώνων Νέων.


Ασκηση με σενάριο που προβλέπει τον βομβαρδισμό των πυραύλων Ες-300 σε περίπτωση που αυτοί εγκατασταθούν στην Κύπρο, πραγματοποίησαν στο Ισραήλ, έξι Τουρκικά Εφ-16, σύμφωνα με σημερινό κύριο άρθρο της Τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε βάση στο Ισραήλ, ξεκινά επίθεση των Κυπρίων, με πυραύλους ΕΣ-300 ενώ τα Τουρκικά αεροσκάφη προβαίνουν σε ασκήσεις ελιγμών.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι επισπεύδεται η διαδικασία για την αγορά πυραύλων από το Ισραήλ και ότι ολοκληρώθηκε, η πρώτη φάση παράδοσης των πυραύλων Ποπάϋ.


Επιφυλάξεις διατηρούσε ανέκαθεν η κυβέρνηση για την αμυντική συμφωνία Τουρκίας-Ισραήλ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, κληθής να σχολιάσει το δημοσίευμα της Τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ.

Οι πληροφορίες ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης για ασκήσεις τουρκικών ΕΦ-16 με σενάριο τον βομβαρδισμό των ΕΣ-300, όταν το πυραυλικό σύστημα εγκατασταθεί στη Κύπρο, διερευνώνονται από τις αρχές της Δημοκρατίας ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σχετικές επιβεβαιώσεις.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης σημείωσε πως η απάντηση σε ενέργειες που επιχειρούν να προκαλέσουν τεχνητή ένταση, είναι η αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου και η διευθέτηση του κυπριακού.

Τις πληροφορίες εξάλλου για ασκήσεις Τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών σε Ισραηλινή βάση, σχολίασε στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

Ο κύριος Ρέππας είπε, πως εάν ευσταθούν τα σχετικά σενάρια, τότε πρόκειται περί προσφοράς κακών υπηρεσιών στις σχέσεις μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου που πλήττουν γενικότερα την ειρήνη και την ασφάλεια στη περιοχή.

Από Ισραηλινής πλευράς πάντως, εκπρόσωπος της πρεσβείας στη Λευκωσία διέψευσε τα σχετικά δημοσιεύματα των Τουρκικών εφημερίδων.


Την αποφασιστικότητα της Εθνικής Φρουράς να υπερασπίσει τα πάτρια εδάφη κάτω απο οποιεσδήποτε προϋποθέσεις, διακήρυξε ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου.

Ο κύριος Ομήρου, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Δημήτριο Δήμου, επισκέφθηκε το πρωί τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, στην Αθαλάσσα και τη Λάρνακα.

Μιλώντας προς τους νεοσύλλεκτους, ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι η Κύπρος δεν θα ακολουθήσει την παραφροσύνη της Τουρκίας και την προσπάθεια της να καλλιεργήσει ένταση στη περιοχή.

Υπάρχουν ωστόσο, πρόσθεσε ο κύριος Ομήρου ΚΑΙ ΟΡΙΑ και αν χρειασθεί, θα δώσουμε τον υπέρ πάντων αγώνα.

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς ανακοίνωσε στους νεοσύλλεκτους ότι έχουν εκδοθεί διαταγές με τις οποίες απαγορεύεται αυστηρά το καψόνι.

Ο αντιστράτηγος Δήμου κάλεσε τους νεοσύλλεκτους να καταγγέλνουν, ακόμη και στον ίδιο, τέτοια περιστατικά.

Ο Υπουργός Αμυνας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς παρακολούθησαν τα διάφορα στάδια κατάταξης και όπως δήλωσαν, διαπίστωσαν βελτίωση των συνθηκών στην Εθνική Φρουρά.


Με το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών, ασχολήθηκαν σήμερα δύο Κοινοβουλευτικές Επιτροπές.

Η Επιτροπή Οικονομικών και η Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως.

Η πρώτη μελέτησε το στρατηγικό σχέδιο "Απογείωση 2000" και η δεύτερη, με τις καταγγελίες για παράτυπες προσλήψεις πιλόττων.

Ο Πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών Τάκης Κυριακίδης δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, ότι χωρίς τη συμφωνία του προσωπικού, οποιαδήποτε προσπάθεια για να καταστεί ανταγωνιστική η εταιρεία, θα αποτύχει.

Στόχος πρόσθεσε ο κύριος Κυριακίδης, είναι να διαΤεθεί το 12% της εταιρείας στο προσωπικό και το 17% στον στρατηγικό επενδυτή.

Η Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεων εξέτασε τους λόγους για τους οποίους δεν προσελήφθη ο τέταρτος στη σειρά των εξετάσεων, πιλότος, και στη θέση του προσελήφθη ο πέμπτος.

Ενώπιον της Επιτροπής, ο αναπληρωτής διευθυντής επιχειρήσεων και αρχιεκπαιδευτής της Γιουροσίπρια, Αιμίλιος Οικονομίδης κατήγγειλε ότι ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Χαράλαμπος Χατζηπαναγιώτου, βαθμολόγησε τον εν λόγω πιλότο, με τον χαμηλότερο δυνατό βαθμό, ενώ ήταν ο μόνος που είχε ειδικά προσόντα, στα αεροσκάφη τύπου Αίαρμπας.

Κατήγγειλε επίσης ότι δέχθηκε απειλές από τον γενικό διευθυντή, για να μην προχωρήσει σε καταγγελία του γενονότος στη Βουλή.

Ο κύριος Χατζηπαναγιώτου από την πλευρά του, δήλωσε ότι έκρινε, ότι ο εν λόγω πιλότος τόσο άξιζε, ενώ σημείωσε ότι το άτομο αυτό, ήταν αδελφός της πρώην συζύγου του κυρίου Οικονομίδη, ο οποίος ήταν ο κύριος εξεταστής.

Η συνεδρία θα συνεχιστεί την ερχόμενη βδομάδα.


Το πρόβλημα των αγνοουμένων είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποτελεί δικαίωμα των συγγενών των αγνοουμένων, να μάθουν με πειστικά στοιχεία, τι απέγιναν οι συγγενείς τους, ενώ η χρησιμοποίηση του όρου υποθετικά νεκρός οδηγεί στο κλείσιμο του θέματος.

Τις θέσεις αυτές επανέλαβε και πάλι σήμερα ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου, ο οποίος παρουσίασε σε διάσκεψη τύπου, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της επιτροπής, για τις μαύρες επετείους και αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των αγνοουμένων.

Οι εκδηλώσεις για τις μαύρες επετείους κορυφώνονται την Παρασκευή και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, επίδοση υπομνημάτων στις Πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων στον Ιερό Ναό του Αγίου Κασιανού και εκδήλωση στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.


Με επεισόδια και τραυματισμούς σημαδεύτηκαν στη Γαλλία, οι πανηγυρισμοί για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, από την Εθνική Ομάδα της χώρας.

Πάνω από ενάμισυ εκατομμύριο Παριζιάνοι, μετά το σφύριγμα που σήμανε τη λήξη του μεγάλου χθεσινοβραδυνού τελικού, κατέκλυσαν τη Λεωφόρο των Ηλισίων Πεδίων και πανυγύρισαν έξαλλα, τη νίκη της Εθνικής τους ομάδας επί της αντίστοιχης, της Βραζιλίας.

Οι ξέφρενοι ωστόσο πανηγυρισμοί των Γάλλων, πήραν κάποια στιγμή, δυσάρεστη τροπή.

Τραγικός απολογισμός της μεγάλης υπαίθριας γιορτής στη Λεωφόρο των Ηλισίων Πεδίων, ήταν ο τραυματισμός ογδόντα περίπου ατόμων, όταν η οδηγός ενός αυτοκινήτου έχασε τον έλγχό του και έπεσε πάνω στο πλήθος.

Από τα ογδόντα άτομα που τραυματίστηκαν, τα έντεκα είναι σοβαρά.

Οπως εκτιμάται, οι χθεσινοβραδινοί εορτασμοί ήταν για την ιστορία της Γαλλίας, μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις πλήθους που έγιναν ποτέ στη χώρα.

Οι Γαλλικές εφημερίδες σημειώνουν μάλιστα ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε ποτέ, μετά από την απελευθέρωση της χώρας, από τα Γερμανικά στρατεύματα το 1944.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στη Βραζιλία, το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό.

Η απογοήτευση των Βραζιλιάνων οπαδών ήταν φανερά αποτυπωμένη στα πρόσωπα όλων, οι οποίοι μέχρι και την τελευταία στιγμή πίστευαν ότι η εθνική τους ομάδα, θα στεφθεί για άλλη μία φορά Πρωταθλήτρια κόσμου στο

ποδόσφαιρο.

Οι ελπίδες τους όμως, εναποτέθηκαν στην επόμενη διοργάνωση του Παγκοσμίου Ποδοσφαιρικού Κυπέλλου, το 2002.


Επειτα από δύο βδομάδες ταραχών και επικίνδυνων εξελίξεων στη Βόρειο Ιρλανδία, οι Προτεστάντες του Τάγματος της Οράγγης πραγματοποίησαν τελικά σήμερα την επίμαχη πορεία τους, διά μέσου των Καθολικών συνοικιών του Μπέλφαστ.

Η παρέλαση έγινε μέσα σε ένα καθ'όλα ειρηνικό κλίμα, χωρίς να προκληθούν οποιαδήποτε επεισόδια και έπειτα από τη συμφωνία των Καθολικών όπως περιορισθούν σε μια "αξιοπρεπή" διαμαρτυρία.

Οι Προτεστάντες από την άλλη, προσπάθησαν κατά τη διάρκεια της πορείας, να αποφύγουν κάθε πρόκληση.

Με παραδοσιακά διακριτικά κοστούμια του Τάγματος της Οράγγης, παρέλασαν υπό τους ήχους μόνο -ενός- τυμπάνου, αντί να χρησιμοποιήσουν την παραδοσιακή μπάντα.

Η έναρξη της πορείας καθυστέρησε πάντως για λίγο, έπειτα από προειδοποιητικό τηλεφώνημα του Ιρλανδικού Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού, (οργάνωση που αντιτίθεται στην ειρηνευτική διαδικασία στην Βόρειο Ιρλανδία), περί τοποθέτησης βόμβας στην περιοχή.


Την παραίτηση του από την ηγεσία της Ιαπωνικής κυβέρνησης αναμένεται να υποβάλει εντός της ημέρας, ο πρωθυπουργός Ριοτάρο Χασιμότο.

Ο Χασιμότο παραιτείται από την πρωθυπουργία, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την ταπεινωτική ήττα που υπέστη το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του, στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, οι οποίες, θεωρούνταν ως ένα είδος δημοψηφίσματος για τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση Χασιμότο την κρίση της ιαπωνικής οικονομίας.

Στις χθεσινές εκλογές, το κόμμα του Χασιμότο, δεν κατάφερε να κερδίσει τις 60 έδρες που χρειαζόταν για να διατηρήσει την υφιστάμενη υπεροχή του στην Ανω Βουλή, εφόσον κέρδισε μόνο 44 έδρες.

Ωστόσο παρά την ήττα, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα παραμένει στην εξουσία, καθώς διαθέτει άνετη πλειοψηφία εδρών στην Κάτω Βουλή, η οποία έχει σημαντικότερες εξουσίες.

Εν τω μεταξύ ο Ρώσος πρωθυπουργός Σεργκέϊ Κιριγιένκο επισκέφθηκε σήμερα το Τόκυο, όπου είχε επίσημες συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία.

Ρωσία και Ιαπωνία υπέγραψαν υπέρογκες οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες και ανανέωσαν για πέντε χρόνια, τη συμφωνία για την διαστημική τους συνεργασία.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε, ο καιρός θα είναι αίθριος αλλά σε μερικές, παράλιες περιοχές, θα εμφανισθεί χαμηλή νέφωση και ομίχλη.

Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς, τριών Μποφόρ. Η θάλλασα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία, θα πέσει στους 24 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 22 στα νότια παράλια και στους 20 βαθμούς, στα δυτικά παράλια.

Αύριο, ο καιρός θα είναι και πάλι αίθριος. Λίγες παροδικές νεφώσεις, θα εμφανίζονται το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα καταστούν δυτικοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι, τριών ως τεσσάρων Μποφόρ, ενώ στα νότια παράλια, θα ενισχυθούν στα πέντε Μποφόρ, το απόγευμα.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη γενικά, για να καταστεί το απόγευμα, στις νότιες περιοχές, ταραγμένη.

Η θερμοκρασία, θα ανέλθει στους 38 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 34 στα νότια και ανατολικά παράλια και στους 30 βαθμούς, στα υπόλοιπα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 39 βαθμοί και η πιο χαμηλή 24, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 34 με 20, στη Λεμεσό 35 με 21, στην Κερύνεια και την Πάφο 27 με 17


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 13 July 1998 - 14:27:46 UTC