Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-08-06

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εθνική τραγωδία συντελείται στην Ελλάδα, όπου δεκάδες μέτωπα πυρκαγιών μαίνονται από το πρωϊ εκτός ελέγχου.

Ενας νεκρός και δεκάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός της σημερινής πύρινης κόλασης, ενώ η περιοχή της Νομαρχίας Αθηνών, έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ειδικότερα η μεγαλύτερη καταστροφή σημειώθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης, όπου η πύρινη λαίλαπα κατεύκασε σπίτια, πάρκα και υποστατικά ενώ ένας άνθρωπος κάηκε ζωντανός, στην προσπάθεια του να σώσει το σπίτι του από τις φλόγες.

Από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές κινδύνευσαν και νοσοκομεία, τα οποία εκκενώθηκαν, ενώ οι πυροσβεστικές ΚΑΙ οι αστυνομικές αρχές, ανάγκασαν τους κατοίκους της περιοχής να εγκαταλείψουν αμέσως τα σπίτια τους.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ζήτησε από την Ευρωπαική Ενωση, βοήθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, στην οποία ανταποκρίθηκαν η Γαλλία και η Ιταλία.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως της Ελλάδος Γιώργος Ρωμαίος, ανέφερε ξεκάθαρα πως αρκετές απο τις πυρκαγιές είναι έργο εμπρηστών.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη τεράστια επιχείρηση από τις Πυροσβεστικές αρχές, οι οποίες μάχονται να περισώσουν από τις φλόγες ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό.


Η Βρετανία δεν φαίνεται διατεθειμένη να εγγυηθεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Βρετανό Υπατο Αρμοστή Ντέιβιντ Μάντεν.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, δήλωσε ότι ανέπτυξε στον κύριο Μάντεν, τις θέσεις της κυπριακής πλευράς για τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες δυνατόν να αναβληθεί ή ματαιωθεί η εγκατάσταση των πυραύλων.

Ο κύριος Αναστασιάδης είπε ότι υπέβαλε κάποιες δικές του σκέψεις και απόψεις, που συνάδουν με αυτό που θέλουμε να είναι διασφαλισμένο.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ανέφερε ακόμη ότι έχει ζητήσει συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννο Κρανιδιώτη, ο οποίος αναμένεται απόψε στην Κύπρο, ενώ το κόμμα του θα υποβάλει έγγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση.

Πιθανόν, πρόσθεσε να ζητηθεί και συνάντηση με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός διπλωμάτης δεν θέλησε να αναφερθεί στο περιεχόμενο της συνάντησης και περιορίστηκε να πει ότι αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών του, με πολιτικούς ηγέτες.


Κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική επιτροπή Ατ Χοκ για την εγκληματικότητα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης, για το θέμα του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου, επικαλούμενος το γεγονός ότι η δημοσιότητα μπορεί να επηρεάσει το ανακριτικό έργο.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση ο κύριος Κόσης περιορίστηκε να πεί ότι είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις που εξετάζονται και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μετάβασης Κυπρίων ανακριτών στο εξωτερικό.

Τέλος σημείωσε ότι το θέμα διερευνάται, λαμβάνονται καταθέσεις και ότι ο Γενικός Εισαγγγέας Αλέκος Μαρκίδης ενημερώνεται σε καθημερινή βάση.


Συμφωνία που προβλέπει τριετή ανανέωση της συλλογικής σύμβασης των ωρομίσθιων κυβερνητικών εργατών, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών.

Η συμφωνία, η οποία επήλθε ύστερα από συνάντηση που είχε ο κύριος Χριστοδούλου με τις ηγεσίες των συντεχνιών ΠΕΟ και ΣΕΚ των κυβερνητικών εργατών, στην παρουσία του υπουργού Εργασίας Αντρέα Μουσιούττα, προβλέπει αυξήσεις, οι οποίες κυμαίνονται στο ύψος της παραγωγικότητας.

Εκπρόσωποι της συντεχνιακής πλευράς εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την συμφωνία, η οποία θα πρέπει να

εγκριθεί από τις γενικές τους

συνελεύσεις, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι με την συμφωνία αυτή επιτυγχάνεται η εδραίωση της εργατικής ειρήνης.

Ερωτηθείς εάν η σημερινή συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων των δημόσιων υπαλλήλων και των υπαλλήλων των ημικρατικών οργανισμών, ο υπουργός Οικονομικών, είπε ότι η θέση της επίσημης πλευράς θα είναι πιο συντηρητική.


Το οργανωμένο έγκλημα εξακολουθεί να υπάρχει και μάλιστα τώρα τελευταία δρά, με πιο προσεκτικό τρόπο, παραδέχτηκε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ατ Χόκ για την εγκληματικότητα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας τάξεως Νίκος Κοσης.

Ενημερώνοντας τα μέλη της επιτροπής για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του, αλλά κυρίως για τον νέο κύκλο αίματος μετά και τη δολοφονία του Αντρου Αεροπόρου, ο κύριος Κόσης ανέφερε ότι η αστυνομία αναμένει πράξεις αντεκδίκησης και διαβεβαίωσε ότι για την αντιμετώπιση της κατάστασης λαμβάνονται μέτρα.

Παρακάπτοντας παρατηρήσεις μελών της επιτροπής, ότι η αστυνομία θα έπρεπε να είχε προβλέψει τον νέο κύκλο αίματος, ο κύριος Κόσης ενέταξε τη πρόσφατη δολοφονία στο πλαίσιο των προσπαθειών επικράτησης διαφόρων φατριών του υποκόσμου, για έλεγχο του λαθρεμπορίου, της σωματεμπορίας και των ναρκωτικών.

Αναφερόμενος γενικότερα στο θέμα της παρανομίας και ειδικότερα στη διακίνηση ναρκωτικών, ο Υπουργός παραδέχτηκε ότι στο Λιμάνι Λεμεσού, γίνεται η μεγαλύτερη διακίνηση, αφού όπως είπε είναι ξέφραγο αμπέλι.


Αύριο τελικά θα επιβληθεί η ποινή στον Ανδρέα Ονουφρίου σχετικά με την απόπειρα φόνου του δικαστή Μιχάλη Μαυρονικόλα και της ανήλικης κόρης του Μαρίνας, στη Λεμεσό, στις 29 Οκτωβρίου 1996.

Σε χθεσινή συνεδρία του το Κακουργιοδικείο Λεμεσού, βρήκε ένοχο τον Ονουφρίου.

Κατά τη σημερινή διαδικασία, ο Ονουφρίου κλήθηκε να αγορεύσει για μετριασμό της ποινής του, κάτι το οποίο όμως δεν έπραξε, αφού όπως, είπε είναι αθώος και δεν ζητεί την επιείκεια του δικαστηρίου.


Την μονοπωλειακή εκμετάλλευση των σφαγείων προωθούν όσοι ζητούν το κλείσιμο των κοινοτικών σφαγείων, απαντά με γραπτή ανακοίνωσή της, η Ενωση Κοινοτήτων στο Σύνδεσμο Καταναλωτών, που πρόσφατη έρευνα του, τα κρίνει ως εντελώς ακατάλληλα και επικίνδυνα για την δημόσια υγεία.

Παράλληλα η Ενωση Κοινοτήτων ευνοεί την λειτουργία περιφερειακών σφαγείων καθώς και την φιλελευθεροποίηση τους, ενόψει και της ενταξιακής πορείας, θέσεις τις οποίες όπως δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Θεμιστοκλέους, μετά τη σημερινή μεταξύ τους σύσκεψη, βρίσκουν σύμφωνο και το Υπουργικό Συμβούλιο.


Αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, διορίστηκε σήμερα από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της χώρας, ο Χουσεϊν Κιβρίκογλου, αρχηγός του τουρκικού στρατού ξηράς.

Ο στρατηγός Κιβρίκογλου, αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα μετά την αφυπηρέτηση του Ισμαήλ Χακί Καρανταγί, στις 30 Αυγούστου.


Καταθέτει αυτή την ώρα ενώπιον του ομοσπονδιακού ορκωτού δικαστηρίου, η Μόνικα Λεβίνσκι και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα μαρτυρήσει ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με τον Μπίλ Κλίντον, αμφισβητώντας τις δικές του επανειλημμένες δηλώσεις περί του αντιθέτου.

Ενώ ο Λευκός Οίκος τηρεί σιγή ιχθύος γιά το θέμα, οι Αμερικανικές αρχές έχουν λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, γύρω από το χώρο του δικαστηρίου, που αναμένεται να κατακλυστεί από εκατοντάδες τηλεοπτικά συνεργεία.

Δημοσκοπήσεις αναφέρουν ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών θα συγχωρούσε τον Κλίντον, αν παραδεχόταν πιθανή σχέση του με την Λεβίνσκι, ενώ νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι ο πλανητάρχης θα πρέπει να προβεί σε δημόσια απολογία.


Οι επιθωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών συνέχισαν κανονικά τις εργασίες τους στη Βαγδάτη, σύμφωνα με τις οδηγίες πού έδωσε ο επικεφαλής της ομάδας Ρίτσαρντ Μπάτλερ και παρά την χθεσινοβραδυνή απόφαση του Ιρακινού κοινοβουλίου, να παγώσει την συνεργασία του με τα Ηνωμένα Εθνη, γιά τον αφοπλισμό της χώρας.

Ωστόσο, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ομάδα επιθεωρητών εμποδίστηκε από τις Ιρακινές αρχές, να διεξάγει έρευνες για την ανεύρεση όπλων μαζικής καταστροφής, ενώ το Ιράκ διέψευσε ότι προέβη σε τέτοια ενέργεια.

Παράλληλα, ο Ρίτσαρντ Μπάτλερ θα ενημερώσει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας στην παρουσία του Κόφι Ανάν, γιά την κρίση που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις Ιράκ-Ηνωμένων Εθνών λόγω του αδιεξόδου στις συνομιλίες γιά τον αφοπλισμό.

Εξάλλου, ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε ότι η στάση του Ιράκ, δεν θα βοηθήσει στην άρση των οικονομικών κυρώσεων.


Πενηντα-τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα απο την ρίψη της Αμερικανικής ατομικής βόμβας στην Χιροσίμα.

Δεκάδες χιλιάδες Ιάπωνες, στην παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας, πραγματοποίησαν ειδική τελετή στο Πάρκο της Ειρήνης, όπου βρίσκεται το μνημείο των εκατόν σαράντα χιλιάδων θυμάτων του ολοκαυτώματος της έκτης Αυγούστου 1945.

Στις οκτώ και δεκαπέντε ακριβώς, ώρα της ατομικής έκρηξης, ήχησαν πένθιμα οι καμπάνες και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, στέλλοντας ένα συμβολικό μήνυμα γιά την κατάργηση των πυρηνικών όπλων σε όλο τον κόσμο.

Σε ομιλία του στην τελετή, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας υπογράμμισε ότι θα εξασκήσει πιέσεις πρός την Ινδία και το Πακιστάν για να τερματίσουν τα πυρηνικά τους προγράμματα και τις δοκιμές.

Σημειώνεται ότι πέραν των θυμάτων της έκρηξης, άλλες εξηντα-επτά χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω των επιπτώσεων της ραδιενέργειας από το 1945 μέχρι σήμερα.


Πέθανε σε ηλικία ογδοντα-έξι ετών, ο Τοντόρ Ζίφκοφ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος και πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, γιά τριαντα-πέντε χρόνια.

Ο Ζίφκοφ υπέφερε εδώ και χρόνια από αρτηριοσκλήρωση και διαβήτη, και η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί τον τελευταίο καιρό, λόγω οξείας πνευμονίας.

Ο Ζίφκοφ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 1954, παραιτήθηκε το 1989 έπειτα από την πτώση των Κομμουνιστικών καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ το 1992 καταδικάστηκε σε επταετή φυλάκιση για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και αθωώθηκε το 1996.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά σε μερικές παράλιες περιοχές πιθανόν να σχηματισθεί αραιή ομίχλη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες κατευθύνσεις ασθενείς δύο έως τριών Μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 27 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 25 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος και θερμός.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι βόρειοι ως βορειοανατολικοί ασθενείς δύο έως τριών Μποφόρ και το απόγευμα νοτιοανατολικοί ως νοτιοδυτικοί ασθενείς τριών και τοπικά μέχρι τεσσάρων Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 42 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 36 στα νότια παράλια και στους 34 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 42 βαθμοί και η πιο χαμηλή 27, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 36 με 24, στη Λεμεσό 35 με 25, στην Κερύνεια και την Πάφο 34 με 23


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 6 August 1998 - 16:27:09 UTC