Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-08-07

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ταυτόχρονες βομβιστικές επιθέσεις στις Αμερικανικές πρεσβείες στην Κένυα και την Τανζανία, είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον ογδόντα άτομα και να τραυματιστούν περισσότερα από χίλια.

Οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν με διαφορά ελάχιστων λεπτών, η μία από την άλλη, δημιουργώντας εκτεταμένες ζημιές στις δύο πρεσβείες αλλά και σε διπλανά κτίρια.

Από την έκρηξη στη Ναϊρόμπι, η οποία ήταν και η πιό σοβαρή, τραυματίστηκε και η Αμερικανίδα πρέσβειρα, ενώ αρκετά άτομα παραμένουν παγιδευμένα στα ερείπια της πρεσβείας.

Μετά τις εκρήξεις στις δύο αφρικανικές πρωτεύουσες, λήφθηκαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε όλες τις Αμερικανικές πρεσβείες στην Αφρική και ειδικότερα στην πρωτεύουσα της Ουγκάντα, Καμπάλα.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης διαβεβαίωσε σήμερα ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να ενδώσει σε πιέσεις στο θέμα των πυραύλων Ες-300, σημειώνοντας ότι ο Τύπος υπερβάλλει όταν αναφέρεται στο θέμα αυτό.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Αμέσως μετά ο Πρόεδρος Κληρίδης προήδρευσε συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου και ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις συνομιλίες που είχε τον περασμένο μήνα με τον Αμερικανό Συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ, και τον Βρετανό Αντιπρόσωπο και απεσταλμένο της Αυστριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Κυπριακό Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ.

Αποφασίστηκε ότι οι Αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο στη Νέα Υόρκη, όπου θα προσφωνήσει τη Γενική Σύνελευση των Ηνωμένων Εθνών.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη στην Αθήνα στις 27 Αυγούστου.

Μετά τις συνομιλίες με τον κύριο Σημίτη, ο Πρόεδρος θα ενημερώσει και πάλι το Εθνικό Συμβούλιο.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ερωτηθείς αν αλλάζει οτιδήποτε στο θέμα των πυραύλων Ες-300 και το πως επηρεάζεται η πολιτική της Κυβέρνησης στο θέμα αυτό από την στασιμότητα στις εξελίξεις λόγω των εκλογών στην Τουρκία τον ερχόμενο Μάρτιο, είπε ότι δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει δημοσίως επί μέρους θέματα και ιδιαίτερα θέματα πυραύλων.


Κυρίαρχο θέμα είναι η συμμόρφωση της της Τουρκίας με το διεθνές δικαιο και όχι οι Ες-300, δήλωσε ο υφυπουργός εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης, ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οπως ανέφερε ο Γιάννος Κρανιδιώτης το μοναδικό μήνυμα που μετέφερε στην Κύπρο είναι η αλληλεγγύη, ταύτιση απόψεων και η συμπόρευση όλου του Ελληνισμού.

Ο υφυπουργός των εξωτερικών διέψευσε και πάλι ότι μετέφερε στον πρόεδρο Κληρίδη, οποιοδήποτε αμερικανικό σχέδιο για προώθηση επίλυσης του κυπριακού.

Εξάλλου, το πρωί ο Γιάννος Κρανιδιώτης συναντήθηκε κατ'ίδιαν με τον υπουργό εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Οπως ανέφερε ο κύριος Κασουλίδης ενημερώθηκε για την πρόσφατη συνάντηση που είχε στην Αθήνα, ο Γιάννος Κρανιδιώτης με τον αμερικανό πρέσβη Νίκολας Μπέρνς.

Σύμφωνα με τον υπουργό εξωτερικών ο αμερικανός πρέσβης επανέλαβε τις αμερικανικές προτάσεις, όπως αυτές διατυπώθηκαν και πρόσφατα στη Λευκωσία, από τον ειδικό συντονιστή για το κυπριακό στο Στεϊτ Ντηπάρτμεντ Τόμας Μίλλερ.


Σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης έχουν κηρυχθεί πέντε νομοί στην Ελλάδα, ενώ η πύρινη λαίλαπα, για τέταρτη ημέρα, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο.

Το συντονιστικό διϋπουργικό όργανο, που συνεδρίασε εκτάκτως νωρίς το απόγευμα, έδωσε τη δυνατότητα στους νομάρχες των νομών Αττικής, Ηλείας, Μεσσηνίας, Αχαϊας και Κεφαλονιάς, να λάβουν οποιαδήποτε έκτακτα μέτρα κρίνουν απαραίτητα, για την επιτήρηση των δασών και για την αποφυγή νέων αναζωπυρώσεων και πυρκαγιών.

Εν τω μεταξύ, στη περιοχή Αιγίου, συνελήφθη ένας Αλβανός υπήκοος ο οποίος επεχείρησε χθες το βράδυ, να βάλει φωτιά σε δάσος, χρησιμοποιώντας κουτί με εύφλεκτο υλικό και αναπτήρα.

Στο Λεκανοπέδιο Αττικής, οι εστίες πυρκαγιών βρίσκονται υπό πλήρη έλεγχο.

Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις πυρόσβεσης σε ολόκληρη τη χώρα βρίσκονται σε ετοιμότητα, αφού οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν σε πολλές περιοχές της Ελλάδος, ενισχύουν τον κίνδυνο αναζωπύρωσης.

Εξάλλου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Γιάννος Κρανιδιώτης, που βρίσκεται στη Κύπρο, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Κυπριακή Κυβέρνηση, για την πρόθεσή της να βοηθήσει στο έργο πυρόσβεσης των πυρκαγιών στη Ελλάδα.


Ερευνα στη Μητρόπολη Λεμεσού και στο σπίτι του Μητροπολίτη Χρύσανθου διεξήχθη χθες με δικαστικό ένταλμα, ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.

Ο κύριος Μαρκίδης ανέφερε ότι η έρευνα έγινε στο πλαίσιο των διερευνώμενων υποθέσεων σε σχέση με τους Πορτογάλους και για τα 3,7 εκατομύρια δολλάρια.

Ωστόσο, ο κύριος Μαρκίδης απέφυγε να αναφερθεί για τα αποτελέσματα της έρευνας, σημειώνοντας ότι εντός της ημέρας θα ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, για τις εξελίξεις στην υπόθεση.

Ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε ακόμη ότι δεν πρόκειται να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του Μητροπολίτη Λεμεσού, εκτός εάν η Αστυνομία, εκ των προτέρων, πάρει τη δική του έγκριση.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, δήλωσε ότι στο παρόν στάδιο, δεν πρόκειται να τεθεί σε αργία, ο Μητροπολίτης Λεμεσού, τονίζοντας ότι η Ιερά Σύνοδος θα αποφασίσει για το τί θα πράξει, όταν ολοκληρωθεί η έρευνα της ειδικής Επιτροπής, που έχει συσταθεί για να εξετάσει την υπόθεση.

Από την Πάφο, ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, σε δηλώσεις του τόνισε ότι πλήττεται ανεπανόρθωτα το κύρος της Εκκλησίας, με όλα αυτά που διαδραματίζονται.

Εν τω μεταξύ, στη Λεμεσό πραγματοποιήθηκε έκτακτο Ιερατικό Συνέδριο, το οποίο, αποφάσισε να εκδώσει ψήφισμα συμπαράστασης στον Μητροπολίτη Χρύσανθο, ενώ παράλληλα καλεί όλο το χριστεπώνυμο πλήρωμα για συμπροσευχή και παράκληση, για το μείζον θέμα που χειμάζει την Εκκλησιαστική Μητροπολιτική Περιφέρεια της Λεμεσού.

Αυτή την ώρα, αντιπροσωπεία του Ιερατικού Συνεδρίου Λεμεσού συναντάται με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.


Οι συνεχείς υποχωρήσεις μας οδηγούν την Τουρκική πλευρά, σε περαιτέρω διεκδικητική στάση.

Δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ύστερα από συνάντηση που είχε το πρωϊ, με αντιπροσωπεία των δήμων Καραβά και Λαπήθου, η οποία του επέδωσε ψήφισμα, με αφορμή την επέτειο της κατάληψης των κωμοπόλεων τους από τα Τουρκικά στρατεύματα.

Αναφερόμενος στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ως μορφή λύσης, ο Μακαριώτατος επεσήμανε τον κίνδυνο που θα σημάνει για ολόκληρη την Κύπρο, τυχόν αποδοχή της.

Οι πρόσφυγες, πρόσθεσε, δεν θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, οι Τούρκοι που θα ελέγχουν ένα μέρος της Κύπρου άμεσα ή έμμεσα θα φέρνουν εποίκους, έστω και αν συμφωνηθεί το αντίθετο, και οι Ελληνοκύπριοι θα μετατραπούν σε μειοψηφία.

Η αντιπροσωπεία των κατεχόμενων Δήμων, επέδωσε επίσης ψηφίσματα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της Βουλής, στον Πρέσβη της Ελλάδας και στην εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών.


Δεκαοκτώ χρόνια φυλάκιση επέβαλε το Κακουργιοδικείο Λεμεσού στον Ανδρέα Ονουφρίου, σχετικά με την υπόθεση απόπειρας φόνου του δικαστή Μιχάλη Μαυρονικόλα και της ανήλικης κόρης του, Μαρίνας στη Λεμεσό, στις 29 Οκτωβρίου 1996.

Ο Ονουφρίου μετά την επιβολή της ποινής του, ανέφερε ότι περίμενε ότι θα ήταν τόσο βαριά και πως θα εφεσιβάλει την απόφαση του Κακουργιοδικείου.


Συνάντηση με τον Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομο είχε σήμερα το πρωϊ ο Δήμαρχος Πάφου Φειδίας Σαρίκας, σχετικά με την σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα αποφανθεί κατά πόσο θα ανεγερθεί στην περιοχή Μουσαλλά, ο νέος Μητροπολιτικός ναός Πάφου.

Σύμφωνα με δηλώσεις τόσο του μητροπολίτη Πάφου όσο και του Δημάρχου, το πόρισμα της επιτροπής θα είναι δεσμευτικό και θα είναι έτοιμο μέχρι τον προσεχή Δεκέβριο.

Ο Δήμαρχος Πάφου ανέφερε ακόμη ότι επικροτεί την ιδέα διεξαγωγής δημοψηφίσματος, μετά τις αντιδράσεις για την ανέγερση Μητροπολιτικού ναού στην περιοχή.


Στα ίχνη σπείρας διαρρηκτών πιστεύει ότι βρίσκεται η αστυνομία, έπειτα από την σύλληψη δύο ομογενών από την Γεωργία.

Στην κατοχή του Θεοφύλακτου Αλεξιάδη και του Ηρακλή Πεχριβανίδη, βρέθηκαν διάφορα ηλεκτρικά είδη, βιβλιάριο επιταγών και φορητό τηλέφωνο.

Κατά την ανάκρισή τους, οι δύο ύποπτοι δεν ήταν σε θέση να δώσουν ικανοποιητικές εξηγήσεις για το νόμιμο της κατοχής των ηλεκτρικών ειδών, αφήνοντας εύλογες υποψίες ότι επρόκειτο για κλοπιμαία.

Το επαρχιακό δικαστήριο Πάφου εξέδωσε σήμερα διάταγμα οκταήμερης κράτησής τους.


Τα σχέδια του ΝΑΤΟ για στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο πιθανόν να ολοκληρωθούν σήμερα, δήλωσε ο επρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου, Κένεθ Μπέικον, ο οποίος συμφώνησε με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ωλμπράιτ, ότι όσο συνεχίζονται οι ένοπλες συγκρούσεις στην επαρχία, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες επέμβασης.

Παράλληλα το Πεντάγωνο, ανακοίνωσε χθές, ότι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσουν στρατιωτικά γυμνάσια τις επόμενες δύο εβδομάδες στην Αλβανία και τον Σεπτέμβριο, στα Σκόπια, για να προειδοποιήσουν τον Γιουγκοσλάβο πρόεδο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, να σταματήσει την στρατιωτική δράση στο Κοσσυφοπέδιο.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα συνεχίσει να είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα τραπούν σε βορειοδυτικούς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 26 βαθμούς.

Αύριο, ο καιρός θα συνεχίσει να είναι αίθριος και θερμός.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί στην αρχή, τρεπόμενοι αργότερα σε θαλάσσιους μέτριους 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασια θα ανέλθει στους 41 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 38 στα νότια παράλια και στους 35 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 42 βαθμοί και η πιο χαμηλή 29, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 41 με 27, στη Λεμεσό 37 με 27, στην Κερύνεια και την Πάφο 36 με 24


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 7 August 1998 - 15:27:12 UTC