Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-08-17

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Συγκλονιστικές στιγμές διαδραματίστηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας, όταν δύο γυναίκες συγγενείς αγνοουμένων μετέβησαν εκεί από τις πέντε και τριάντα το πρωί, αναζητώντας τα οστά των αγαπημένων τους προσώπων.

Πρόκειται για τη Μαρούλα Σιάμιση και την Ανδρούλα Πάλμα, οι οποίες είχαν σκάψει σε βάθος δύο ποδών τάφο, του οποίου στην πλάκα αναγράφεται "Αγνωστος στρατιώτης", και η ημερομηνία που αναγραφόταν ήταν 17 Αυγούστου 1974, ημερομηνία που εξαφανίστηκαν οι σύζυγοι τους.

Στο κοιμητήριο έσπευσαν άνδρες της αστυνομίας οι οποίοι και τις εμπόδισαν να συνεχίσουν την προσπάθεια ανεύρεσης λειψάνων.

Στον χώρο μετέβησαν επίσης μέλη του Γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας και της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων.

Οι δύο γυναίκες εξέφρασαν την πικρία ότι επί τόσα χρόνια κανένας δεν έχει μεριμνήσει για διακρίβωση της τύχης των συγγενών τους και κατηγόρησαν τις εκάστοτε κυβερνήσεις ότι δεν ενήργησαν για τερματισμό του δράματος τους.

Στο χώρο έφθασε και ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου, ο οποίος ανέφερε ότι ο πόνος των συγγενών των αγνοουμένων είναι δικαιολογημένος, ωστόσο, είπε, τέτοιου είδους ενέργειες είναι καταδικαστέες.

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και οι δηλώσεις του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκη Χριστόπουλου, ο οποίος συνέστησε υπομονή, γιατί σε σύντομο χρονικό διάστημα όπως είπε, θα αρχίσουν οι εκταφές λειψάνων από την κυβέρνηση.

Ηδη για το σκοπό αυτό, φθάνουν στην Κύπρο, από την Γενεύη, δύο εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα συμβουλεύσουν ανάλογα τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.


Είναι ανθρώπινο δικαίωμα των γυναικών να μάθουν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων, τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης.

Παράλληλα σημειώνει ότι στο θέμα των αγνοουμένων, θα πρέπει να παραμένουμε προσηλωμένοι στο γράμμα της ποινικής δικονομίας, αλλά, το όλο θέμα θα πρέπει να αντικρύζεται με ανθρωπιστικά κριτήρια.

Ο κύριος Στυλιανίδης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει την πολιτική απόφαση για να ανοίξουν οι τάφοι, έστω και αν δεν ανοίξουν οι τάφοι στα κατεχόμενα.

Συστήνονται πρόσθεσε, ειδικές ομάδες, οι οποίες θα προωθήσουν το άνοιγμα των τάφων.


Προκλητική ενέργεια επτά Τούρκων τουριστών, είχαμε χθες βράδυ στην Κάλυμνο.

Οι επτά Τούρκοι, ύψωσαν την Τουρκική σημαία σε κολώνα της ΔΕΗ στο λιμάνι.

Εγιναν όμως αντιληπτοί από κατοίκους του νησιού και οι τούρκοι προσπάθησαν να διαφύγουν με την θαλαμηγό τους.

Καταδιώχθηκαν από ακταιωρό του λιμενικού σώματος και λίγο αργότερα συνελήφθησαν.

Σήμερα οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος αφού τους απάγγειλε κατηγορίες για διατάραξη της ειρήνης και πρόκληση του Εθνικού αισθήματος, διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι.


Ισως η πιό κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της Αμερικανικής προεδρίας, από την παραίτηση του Ρίτσαρντ Νίξον για το σκάνδαλο γουώτεργκεϊτ, πλησιάζει.

Στις οκτώ απόψε, ο Μπιλ Κλίντον, ο πρώτος πρόεδρος πού καταθέτει για εις βάρος του σκάνδαλο, θα παραδεχτεί ενώπιον διευρυμένου σώματος ενόρκων - σύμφωνα με δηλώσεις προεδρικού συμβούλου- ότι είχε -μία- "ανάρμοστη" σχέση με την Μόνικα Λεβίνσκι, πρώην μαθητευόμενη υπάλληλο του Λευκού Οίκου.

Εν τω μεταξύ, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτων θεωρεί ότι ο Πρόεδρος Κλίντον θα πρέπει να παραδεχθεί ότι είχε σεξουαλική σχέση, γιά να αποφύγει την ποινική δίωξη και ταύτοχρονα να προβεί σε δημόσια απολογία.

Αν οι κατηγορίες εναντίον του Αμερικανού Προέδρου αποδειχθούν αληθινές, τότε ο ανεξάρτητος κατήγορος θα ζητήσει την δίωξη του Αμερικανού Προέδρου από το Κογκρέσο.

Παράλληλα, δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση γιά το αν ο Πρόεδρος Κλίντον θα εμφανιστεί τηλεοπτικώς, έπειτα από την κατάθεση, γιά να δώσει εξηγήσεις γιά το σκάνδαλο στον Αμερικανικό λαό.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο Αμερικανικός λαός αξιώνει από τον Κλίντον να εξηγηθεί ευθέως και χωρίς νομικές περιστροφές.


Στην Αγκυρα μεταβαίνει ο αμερικανός συντονιστής για το κυπριακό στο Στέιτ Ντηπάρτμεντ Τόμας Μίλλερ, για μείωση της έντασης στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αμερικανός αξιωματούχος προσκομίζει ιδέες για ματαίωση ή αναβολή της άφιξης των ΕΣ-300 στην Κύπρο, για διάστημα οκτώ έως δώδεκα μηνών.

Κύριο πρόβλημα για τον Τόμας Μίλλερ είναι η άρνηση της Αγκυρας να συζητήσει το θέμα των πυραύλων, επιμένοντας στην ματαίωση της αγοράς και η επιμονή του κατοχικού ηγέτη, να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος προκειμένου να προσέλθει σε συνομιλίες, κάτι που στηρίζει και η τουρκική κυβέρνηση.

Η πορεία των πρωτοβουλιών Μίλλερ θα είναι το κύριο θέμα της συνάντησης που θα έχουν Κληρίδης και Σημίτης στην Αθήνα, στις 27 Αυγούστου οπόταν και αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθεί η μελλοντική πολιτική που θα ακολουθήσει η ελληνική και η κυπριακή πλευρά, προκειμένου να οριοθετηθεί η νέα περίοδος επανέναρξης του διαλόγου στο Κυπριακό.


Στάση αναμονής τηρεί η κυπριακή κυβέρνηση η οποία δεν γνωρίζει αν ο Τόμας Μίλλερ θα επισκεφθεί την Λευκωσία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης σημείωσε ότι αν ο αμερικανός διπλωμάτης επιθυμεί να έλθει στο νησί, είναι ευπρόσδεκτος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε περίοδο έντονων διαβουλεύσεων για το κυπριακό, ενώ χαρακτήρισε ως επιθυμητή μία συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την αμερικανίδα υπουργό εξωτερικών Μαντλίν Ολπράιτ και τον Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια διευθέτηση, ενώ πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει αν ο πρόεδρος θα εξαγγείλει οτιδήποτε κατά την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Για το θέμα του στρατιωτικού διαλόγου, ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναμένει απαντήσεις για τις νέες θέσεις που διατύπωσε και οι οποίες βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Τόνισε δε, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκλιμάκωση της έντασης και η απομάκρυνση από την πυραυλοποίηση του κυπριακού.


Τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια που στοχεύει στην μετατροπή του κυπριακού προβλήματος, από πρόβλημα εισβολής και κατοχής, σε πρόβλημα ΕΣ-300.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο χωριό Λυσός στην Πάφο, ο κύριος Ομήρου αναφέρθηκε και στην σημαντική ενίσχυση του κατοχικού στρατού με αμερικανικής προέλευσης οπλικά συστήματα, παρά την απόφαση του αμερικανικού κογκρέσου να επιβάλει εμπάργκο στην πώληση αμερικανικών όπλων στην Κύπρο.

Ο κύριος Ομήρου επανέλαβε την πάγια θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για πλήρη αποστρατιωτικοποίηση και για ειρήνη στην περιοχή.

Σε αντίθετη περίπτωση η απάντηση του Ελληνισμού, κατέληξε, θα είναι σκληρή.


Το Πανεπιστήμιο Κύπρου άνοιξε σήμερα τις πύλες του για να εγγραφούν οι 560 φοιτητές, που πέτυχαν θέση στις εισαγωγικές εξετάσεις του Ιουνίου, για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Την εγγραφή τους έχουν ήδη καταθέσει οι στρατιώτες που τελείωσαν την στρατιωτική τους θητεία, και κράτησαν τις θέσεις τους πριν από δύο χρόνια, καθώς και οι νεοσύλλεκτοι που θα εισαχθούν στο Πανεπιστήμο το 2000.

Η διαδικασία εγγραφών θα ολοκληρωθεί αύριο με τους φοιτητές που διεκδικούν θέση, με βάση τα ειδικά κριτήρια.

Οπως ανέφερε ο Προϊστάμενος Φοιτητικής Μέριμνας Ανδρέας Χριστοφίδης, το πανεπιστήμιο θα γνωστοποιήσει αύριο στο Υπουργείο Παιδείας, τον αριθμό των κενών θέσεων, που όμως δεν αναμένεται να είναι μεγάλος.

Τις κενές θέσεις θα διεκδικήσουν όσοι κρίθηκαν επιλαχόντες.


Σοβαρό αυτοκινητιστικό δυστύχημα, σημειώθηκε μετά τα μεσάνυκτα στον δρόμο Λάσας-Φοίτης, με πέντε ανήλικους σοβαρά τραυματίες.

Αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου, 15 ετών, από την Πάφο, με τέσσερις επίσης ανήλικους συνεπιβάτες, κάτω από άγνωστες συνθήκες παρεξέκλινε της πορείας του και έπεσε σε γκρεμό βάθους 150 μέτρων.

Κατά τη πτώση του το αυτοκίνητο ανετράπη επανειλημμένα, με αποτέλεσμα όλοι οι επιβαίνοντες να εκτιναχθούν από το αυτοκίνητο και να τραυματιστούν σοβαρά.

Οι τραυματίες οι οποίοι κρατήθηκαν στο γενικό νοσοκομείο Πάφου για νοσηλεία, είναι οι

Χριστόδουλος Χριστοδούλου, 15 ετών από την Πάφο,

Κλεάνθης Ξενοφώντος, 16 ετών από τη Λευκωσία,

Δημήτρης Ευαγγέλου, 16 ετών από τη Φοίτη,

Ελενα Χαραλάμπους, 15 ετών από τη Λευκωσία,

και Ντίνα Ιωαννίδου, 16 ετών από τη Φοίτη.

Η κατάστασή τους είναι σοβαρή αλλά εκτός κινδύνου.


Νέο ατύχημα σημειώθηκε στην περιοχή του Ακάμα, με θύμα Γερμανίδα τουρίστρια.

Πρόκειται για την Πέτρα Νιούμαν 39 ετών, η οποία βρισκόταν με ομάδα τουριστών στο φαράγγι του Αβακα για ξενάγηση.

Καθώς περπατούσε έχασε την ισορροπία της και έπεσε στο έδαφος, με αποτέλεσμα να κτυπήσει σοβαρά το δεξί της πόδι.

Η Νιούμαν μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου με ασθενοφόρο, όπου κρατήθηκε για νοσηλεία.

Είναι το πέμπτο ατύχημα που συμβαίνει στο Φαράγγι του Αβακα, λόγω του δύσβατου της περιοχής.


Αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Πάφου πραγματοποίησε αργά χθες βράδυ, ισραηλινό αεροσκάφος, ύστερα από τεχνική βλάβη που εντοπίστηκε στο σύστημα μηχανικής πίεσης.

Το αεροπλάνο τύπου, ΡΟΛ-111 μετέφερε δώδεκα ισραηλινούς από το Τελ-Αβίβ με προορισμό την Μασσαλία, και ενδιάμεσο σταθμό την Κέρκυρα.

Το πρωϊ, έφθασε στην Πάφο ειδικό κλιμάκιο μηχανολόγων από το Ισραήλ προκειμένου να ελέγξει το αεροσκάφος και να επιδιορθώσει την βλάβη.

Κατά την διάρκεια της παραμονής του αεροσκάφους, λήφθηκαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.


Διάταγμα τριήμερης κράτησης, επέβαλε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, στον επιχειρηματία εγκαταστάσεων συσκευών κλιματισμού, Κυριάκο Καρδανά, σχετικά με διερευνόμενη υπόθεση εμπρησμού του αγωνιστικού του αυτοκινήτου.

Ο Καρδανάς κατήγγειλε στην αστυνομία, ότι άγνωστοι έκλεψαν το Σάββατο το βράδυ το αγωνιστικό του αυτοκίνητο, μάρκας Μιτσουπίσιη, αξίας 24 χιλιάδων λιρών.

Στις τέσσερις και σαράντα πέντε το πρωί θεάθηκε αυτοκίνητο, να καίγεται στην οδό Καστανιά.

Υστερα από έρευνες της αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι το φλεγόμενο αυτοκίνητο, που καταστράφηκε ολοσχερώς ήταν αυτό του Καρδανά.

Το αυτοκίνητο ήταν ασφαλισμένο.

Στην κατάθεσή του ο Καρδανάς περιέπεσε σε αντιφάσεις και συνελήφθη για διευκόλυνση των ανακρίσεων.


Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες της αναφορικά με εμπρηστική επίθεση, με φιάλες υγραερίου που σημειώθηκε χθές βράδυ λίγο μετά τις εννέα, εναντίον υποκαταστήματος της Τράπεζας Κύπρου, στην οδό Ιωνος, στην Εγκωμη.

Αγνωστοι τοποθέτησαν εξω από το υποκατάστημα της Τράπεζας, δοχείο με εύφλεκτη ύλη και πέντε μικρές φιάλες υγραερίου, βάζοντας τους φωτιά, με αποτέλεσμα τρείς από αυτές να εκραγούν, σπάζοντας τους υαλοπίνακες της Τράπεζας.

Από την έκρηξη, προκλήθηκε πυρκαγιά, η οποία επεκτάθηκε στο εσωτερικό του καταστήματος.

Από την πυρκαγιά, την οποία κατέσβεσε η πυροσβεστική υπηρεσία, προκλήθηκαν ζημιές στο σύστημα κλιματισμού, στο συναγερμό καθώς και στον εξοπλισμό της Τράπεζας.

Το ύψος των ζημιών, δεν έχει ακόμη υπολογιστεί, ενώ από τις έρευνες φαίνεται ότι η πυρκαγιά τέθηκε κακόβουλα.

Εξάλλου, ο διευθυντής του υποκαταστήματος δήλωσε ότι δεν υποψιάζεται κανένα και ούτε έχει δεχτεί οποιεσδήποτε απειλές.

Ο εμπρησμός προκαλεί έντονες ανησυχίες μια και είναι η πρώτη φορά, που τράπεζα στην Κύπρο γίνεται στόχος εμπρηστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το θέμα της ασφάλειας του προσωπικού των τραπεζών, θα απασχολήσει σύσκεψη στο Αρχηγείο Αστυνομίας στις 28 Αυγούστου, στην παρουσία του συνδέσμου Τραπεζών.


Οι στρατιωτικές ασκήσεις πού πραγματοποιεί από σήμερα το ΝΑΤΟ στην Αλβανία, αποτελούν μήνυμα πρός τις αντιμαχόμενες πλευρές στο Κοσσυφοπέδιο, ότι η Συμμαχία είναι έτοιμη γιά επέμβαση, αν χρειαστεί.

Στην δήλωση αυτή προέβη ο διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Νότια Ευρώπη, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι ασκήσεις, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 22 Αυγούστου, δεν στρέφονται εναντίον κάποιας συγκεκριμένης χώρας, αλλά έχουν ως στόχο να συμβάλουν στην σταθερότητα στην περιοχή.

Εξάλλου, Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ασκήσεις, στις οποίες συμμετέχουν 1700 στρατιώτες, 75 ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη των συμμαχικών δυνάμεων, θα οδηγήσουν σε εκτόνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.


Σε ντε φάκτο υποτίμηση του ρουβλίου, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, προέβη η Ρωσική κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, και πού έχει προκαλέσει πανικό στις διεθνείς χρηματογορές.

Ωστόσο, αντιδρώντας σε αυτές τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Σεργκέι Κιριγιένκο, τόνισε ότι οι τροποποιήσεις πού έχουν γίνει στην νομισματική πολιτική της χώρας, δεν συνιστούν υποτίμηση του νομίσματος, αλλά αλλαγή της ζώνης διακύμανσης του.

Εξάλλου, ο πρόεδρος Γιέλτσιν είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό για συζήτηση των νέων δεδομένων που δημιουργούνται στην Ρωσική οικονομία, έπειτα από τα μέτρα πού έχουν παρθεί.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος και οι άνεμοι θα τραπούν σε ασθενείς βορειοδυτικούς 2 έως 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει γενικά λίγο ταραγμένη αλλά στα δυτικά παράλια θα συνεχίσει να είναι μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 23 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 20 στα δυτικά.

Αύριο, ο καιρός θα είναι αρχικά παντού αίθριος αλλά γύρω στο μεσημέρι αναμένονται λίγες νεφώσεις στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι θαλάσσιοι 4 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη και σε μερικές περιοχές μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 39 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 35 στα νότια παράλια και στους 32 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 39 βαθμοί και η πιο χαμηλή 26, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 36 με 26, στη Λεμεσό 35 με 23, στην Κερύνεια και την Πάφο 32 με 20,


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 17 August 1998 - 15:27:14 UTC