Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-08-21

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Κατάσταση συναγερμού σε όλες τις αμερικανικές εγκαταστάσεις ανά τον κόσμο επικρατεί τις τελευταίες ώρες, από τον φόβο της αντεπίθεσης τρομοκρατών, μετά τις δύο επιθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στο Σουδάν και το Αφγανιστάν, σε αντίποινο για τις βόμβες στις πρεσβείες στην Κένυα και την Τανζανία.

Ο αριθμός των νεκρών από τους αμερικανικούς πυραύλους τομαχώκ, έφθασε τους τριανταέξι, ενώ σώος παραμένει ο Οσάμα Μπίν Λάντεν, κύριος στόχος της επιθέσης και φερόμενος ως αρχιτρομοκράτης.

Η Ρωσία και ο Αραβικός κόσμος καταδίκασαν τις αμερικανικές επιθέσεις, ενώ πλήρη υποστήριξη στον πρόεδρο Κλίντον, εξέφρασαν ευρωπαϊκές χώρες και το Ισραήλ.


Στην Ουάσιγκτων, αμέσως μετά τις επιθέσεις πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας στον Λευκό Οίκο, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος προέβη σε διάγγελμα προς τον Αμερικανικό Λαό.

Η αμερικάνική κυβέρνηση έλαβε έκτακτα μέτρα ασφαλείας τόσο στην ίδια την χώρα όσο και στις Αμερικανικές πρεσβείες ανά τον κόσμο.

Της απόφασης του Αμερικανού προέδρου να προχωρήσει στην διενέργεια των αεροπορικών επιθέσεων υπεραμύνθηκαν, με δηλώσεις τους, ο Αμερικανός Υπουργός Αμυνας, η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, αλλά και εκπρόσωποι των Ρεπουμπλικάνων.

Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κόεν δήλωσε πως το μοναδικό κίνητρο της επίθεσης, ήταν η υποχρέωση των Ηνωμένων Πολιτειών, να προστατεύσουν τον αμερικανικό λαό από τις τρομοκρατικές ενέργειες.

Δήλωσε επίσης πως η διενέργεια των επιθέσεων δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση Λεβίνσκι.

Από την πλευρά της η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών Ματλίν Ολπραίτ, δικαιολογώντας την αναγκαιότητα των επιθέσεων, ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν βάσιμες πληροφορίες για νέες απειλές εναντίον αμερικανών πολιτών, πρεσβειών και άλλων εγκαταστάσεων.


Αμεση ήταν η αντίδραση της οργάνωσης Χεζμπολάχ αντάρτες της οποίας εξαπέλυσαν σειρά επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στο Νότιο Λίβανο.

Μια από τις επιθέσεις στοίχισε την ζωή σε δύο Ισραηλινους στρατιώτες.

Αμέσως μετά τις επιθέσεις των ανταρτών της Χεζμπολάχ, ισραηλινά μαχητικα αεροσκάφη έπληξαν θέσεις της φιλοιρανικής οργάνωσης στο Ικλίμ Αλ Τσουφάχ.

Μετά και τις εξελίξεις αυτές, αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στην Αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό, εξ'αιτίας του φόβου για επιθέσεις, ως αντίποινα για τις Αμερικανικές επιθέσεις.

Στο πολιτικό επίπεδο η Ρωσία και οι Αραβικές χώρες, καταδίκασαν ενώ το Ισραήλ και ευρωπαϊκές χώρες υποστήριξαν την αμερικανική ενέργεια.

Ο ηγέτης της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, Αχμέντ Γιασίν, χαρακτήρισε την αμερικανική επίθεση στο Σουδάν, σαν επίθεση σε όλο τον Αραβικό κόσμο.

Τις αμερικανικές επιδρομές καταδίκασε και ο Ρώσος πρόεδρος Μπορίς Γιέλτιν, χαρακτηρίζοντας τις ως τρομοκρατικές ενέργειες.

Το Ιράκ και η Λιβύη επέκριναν την Ουάσινγκτον για πολιτική διεθνούς τρομοκρατίας, ενώ ο λίβυος ηγέτης Καντάφι, ηγήθηκε διαδήλωσης κατά των αμερικανικών επιδρομών.

Οι παραδοσιακοί συμμαχοι των Ηνωμένων πολιτειών έσπευσαν αμέσως να εκφράσουν την υποστήριξή τους στις αμερικανικές επιδρομές, τονίζοντας ότι εντάσσονται στη διεθνή προσπάθεια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ εγκωμίασε την Αμερικανική δράση, ενώ ο Βρετανός προθυπουργός Τόνι Μπλέρ, εξέφρασε την υποστήριξη του και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση του γνώριζε για τις επιδρομές αυτές.


Αποστάσεις τήρησε η κυπριακή κυβέρνηση στις αεροπορικές επιθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του Σουδάν και του Αφγανιστάν.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης, σημείωσε ότι καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των πρεσβειών των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κένυα και την Τανζανία.

Πιστεύουμε πρόσθεσε, ότι οποιαδήποτε αντίδραση εναντίον των τρομοκρατών θα πρέπει να λαμβάνεται από τα Ηνωμένα Εθνη.

Στην αμερικανική Πρεσβεία στην Λευκωσία έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα ασφαλείας. Αμερικανός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι η Πρεσβεία παίρνει τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας, υπό το φώς των πρόσφατων εξελίξεων.


Δεν τίθεται ούτε και τέθηκε θέμα αναστολής της ενταξιακής μας πορείας τόνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, διαψεύδοντας πληροφορίες τουρκικών πρακτορείων για υποσχέσεις του Τόμας Μίλλερ προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο κύριος Στυλιανίδης ανέφερε ότι επικοινώνησε με την αμερικανική πρεσβεία, η οποία και τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Οι τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι ο αμερικανός απεσταλμένος πρότεινε την παράκαμψη του αιτήματος των τουρκοκυπρίων, για αναγνώριση με αντάλλαγμα την παρέμβαση των αμερικανών προς την Ενωμένη Ευρώπη, για αναστολή της ενταξιακής πορείας της Κύπρου.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης σημείωσε ότι η ενταξιακή πορεία είναι ανεξάρτητη με τις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού.


Η κυβέρνηση ευρείας αποδοχής δεν δίνει συγχωροχάρτι σε κανένα που συνήργησε στο προδοτικό πραξικόπημα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις για την επίσκεψη Βιντζηλαίου στην Κύπρο.

Ο κύριος Στυλιανίδης σημείωσε ότι τα κριτήρια του προέδρου για την παραχώρηση της άδειας ήταν ανθρωπιστικά, και δεν παρείσφρησαν πολιτικά κριτήρια.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επικαλέστηκε την κρίσιμη περίοδο που διερχόμαστε στο κυπριακό και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε ενότητα, αφήνοντας να νοηθεί ότι η παρούσα αντιδικία δεν συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο κύριος Στυλιανίδης άφησε να νοηθεί ότι θα υπάρξει συνάντηση ή επαφή του προέδρου της δημοκρατίας με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη, εντός της ημέρας, δεδομένου ότι απόψε συνέρχεται το πολιτικό γραφείο του κόμματος για να επιληφθεί του όλου θέματος.


Κατάθεση στη Διερευνητική Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου για τις οικονομικές δραστηριότητες του, δίνει ο Μητροπολίτης Λεμεσού Χρύσανθος.

Η κατάθεση που άρχισε στις τρεις το απόγευμα στο σπίτι του Μητροπολίτη Χρύσανθου, γίνεται παρουσία του δικηγόρου του κυρίου Καραπατάκη.


Το αδιέξοδο και η εργατική αναταραχή στη ξενοδοχειακή βιομηχανία δεν απεφεύχθη τελικά.

Ούτε κατά τη διάρκεια των σημερινών κρίσιμων διαπραγματεύσεων μεταξύ του συνδέσμου των ξενοδόχων ΠΑΣΥΞΕ και των συντεχνιών ΠΕΟ και ΣΕΚ για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, έγινε κατορθωτή η γεφύρωση των διαφορών τους.

Για τα εκατομύρια λίρες που θα ζημιώσει η τουριστική βιομηχανία και κατά γενικότερα η οικονομία του τόπου, εξαιτίας του εργατικού αδιεξόδου και της κήρυξης απεργιών στο κλάδο, έκαναν λόγο και οι δύο πλευρές, επιρρίπτοντας παράλληλα η κάθε μια την ευθύνη για το ναυάγιο, στην αδιαλλαξία της άλλης πλευράς.


Απεργιακές κινητοποιήσεις πιθανόν να επίκεινται τις αμέσως επόμενες εβδομάδες ή τους επόμενους μήνες στις Κυπριακές Αερογραμμές, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, έπειτα από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της συντεχνίας των πιλότων ΠΑΣΥΠΙ.

Παράλληλα, ο κύριος Ρολάνδης τόνισε ότι η ύπαρξη τεσσάρων συντεχνιών στην εταιρία, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την επίλυση των προβλημάτων.

Σε δηλώσεις του εξάλλου ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΠΙ, Γιώργος Χαραλάμπους, ανέφερε ότι έχει γίνει κάποια πρόταση από την εταιρία, την οποία η συντεχνία ανέλαβε να μελετήσει.


Οι ευρωπαικές εξελίξεις, θεσμικές, οικονομικές, πολιτικές και η Ατζέντα της επικείμενης έκτακτης Συνόδου Κορυφής που θα γίνει στην Αυστρία, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχουν σημερα στη Θεσσαλονίκη, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης και ο Αυστριακός Καγκελάριος και προεδρεύων της Ευρωπαικής Ενωσης, Βικτορ Κλίμα.

Με δεδομένες ωστόσο τις εκφρασθείσες από τον Αυστριακό Καγκελλάριο θέσεις, για ειδική σχέση της Τουρκίας με την Κοινότητα, ο Ελληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει στον ομολογό του ότι και για την Τουρκία, θα πρέπει να ισχύσουν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Λουξεμβούργου.


Επειτα από έρευνες εικοσιτεσσέρων ωρών, εντοπίστηκαν το μεσημέρι ανθρώπινοι ιστοί ανάμεσα στα συντρίμμια του ελληνικού μαχητικού αεροσκάφους ΕΦ-4, που κατέπεσε χθες στη θαλάσσια περιοχή της Ανδρου.

Οι κηδείες των άτυχων χειριστών του Ελληνικού Φάντομ θα γίνουν αύριο στις γενέτειρές τους.

Το F-4 με κυβερνήτη το σμηναγό Πέτρο Πολυχρονάκη και συγκυβερνήτη τον υποσμηναγό Γεώργιο Παπαθανασίου, μαζί με άλλα τρία αεροσκάφη, είχαν απογειωθεί από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης με την ονομασία Ιέραξ.


Βαρύτατες κατηγορίες κατά πέντε Ελλήνων και πέντε αλλοδαπών του υπό κυπριακή σημαία πλοίου "Κλεόβουλος οφ Ρόδος", στο οποίο κατασχέθηκε μεγάλη ποσότητα κοκαίνης, απήγγειλε σημερα ο Εισαγγελέας Χαλκίδας.

Στους υπόλοιπους είκοσι ναύτες απαγγέλθησαν κατηγορίες για συνεργεία σε εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών.

Τα διακόσια-σαράντα-οκτώ κιλά κοκαίνης ήταν επιμελώς κρυμμένα ανάμεσα στις σωληνώσεις του μηχανοστασίου του κυπριακού πλοίου, που προορίζονταν πιθανότατα για την Ελλάδα, και τα οποία ανακάλυψαν χθές στο λιμάνι του Αλιβερίου οι Λιμενικοί.

Το φορτίο του θανάτου που η τιμή του ξεπερνάει τα δύο δισεκατομμύρια δραχμές, προερχόταν από την Κολομβία.


Στην Ρωσία, την παραίτηση του προέδρου Μπορίς Γέλτσιν, ζήτησε σήμερα ενώπιον της Δούμα ο αρχηγός του ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ.

Στη Δούμα που συνεκλήθη εκτάκτως στην παρουσία του Πρωθυπουργού Σερκέι Κιριγένγκο για συζήτηση της οικονομικής και νομισματικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, ο Ζουγκάνοφ δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν είναι ικανή να λειτουργήσει και το Κομμουνιστικό Κόμμα θα προσπαθήσει να την ρίξει.

Ωστόσο η απόφαση της δούμα δεν είναι υποχρεωτική.

Ο Ζιουγκάνοφ τόνισε εξάλλου την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας, για την αντιμετώπιση της κρίσης και απηύθηνε έκκληση για μαζικές διαδηλώσεις στις 7 Οκτωβρίου, όταν τα εργατικά συνδικάτα, προγραμματίζουν μεγάλη απεργία με αίτημα την αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είανι αίθριος με αραιή ομίχλη ενώ σε μερικές περιοχές την αυγή ενδέχεται να σχηματισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοδυτικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 20 βαθμούς στις υπόλοιπες περιοχές.

Αύριο, ο καιρός θα είναι αίθριος

και το απόγευμα αναμένεται να σχηματιστούν λίγες παροδικές νεφώσεις στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα είναι το πρωϊ ευμετάβλητοι κυρίως βορειοδυτικοί μέχρι βορειοανατολικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ, και σταδιακά θα τραπούν σε θαλάσσιους μέτριους 3 έως 4 μποφόρ και παροδικά σε μερικές προσήνεμες περιοχές σε δυαντούς 6 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και το απόγευμα παροδικά σε μερικες περιοχές μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 38 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 33 στα νότια παράλια και στους 31 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 38 βαθμοί και η πιο χαμηλή 22, στην Αμμόχωστο, τη Λάρνακα και τη Λεμεσό 33 με 23, στην Κερύνεια και την Πάφο 31 με 20, και τέλος στον


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 21 August 1998 - 14:27:19 UTC