Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-09-09

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σε διευθέτηση, οδεύει τελικά το θέμα που δημιουργήθηκε από την αγορά τεμαχίου γης της Μητρόπολης Λεμεσού, από την Αρχή Ηλεκτρισμού, στη Μέσα Γειτονιά.

Μιλώντας ύστερα από τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο οποίος πρότεινε, ότι κάτω από τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν, είναι διατεθειμένος να επιστρέψει τα χρήματα και να πάρει πίσω το κτήμα.

Στην συνέχεια, και κατά την διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε επικοινωνία και με τον Μητροπολίτη Λεμεσού, ο οποίος αποδέχθηκε τη λύση.

Ορίσθηκε έτσι συνάντηση, στο γραφείο του Υπουργού Εμπορίου με τον Μητροπολίτη Λεμεσού, για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες.

Η συνάντηση είχε ορισθεί γι'αυτή την ώρα.

Στο μεταξύ, στις δηλώσεις του ο κύριος Ρολάνδης, τόνισε ότι πέραν του θέματος την ανάκτησης των χρημάτων που έδωσε το δημόσιο, υπάρχει και η άλλη διάσταση του θέματος, που αφορά τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ.

Με την πτυχή αυτή, θα ασχοληθεί το Υπουργικό Συμβούλιο στην επόμενη συνεδρίασή του.


Τον διορισμό ποινικού ανακριτή για διερεύνηση αδικημάτων, που εκ πρώτης όψεως, αφορούν τον Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθο, στην υπόθεση των Πορτογάλων, αποφάσισε κατά την σημερινή του συνεδρία το υπουργικό συμβούλιο.

Πρόκειται για τον βοηθό διευθυντή Διεύθυνσης Ρυθμίσεως και Εποπτείας, Κυριακό Ζήγκα, ο οποίος σε συνεργασία με την αστυνομία, θα διεξάγει ανακρίσεις, που αφορούν την καταγγελία του Πορτογάλου Ντα Σύλβα Περέϊρα, εναντίον του Μητροπολίτη Χρύσανθου και άλλων προσώπων για συνωμοσία προς καταδολίευση και απόσπαση του ποσού του ενάμισι εκατομυρίου δολλαρίων, με ψευδείς παραστάσεις.


Εξακολουθεί να υφίσταται το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στην ξενοδοχιακή βιομηχανία, μετά και την απόρριψη από την συντεχνιακή πλευρά συμπληρωματικής πρότασης του ΠΑΣΥΞΕ με αναθεωρημένες προτάσεις.

Το θέμα τέθηκε στην πρωινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο, αποφάσισε όπως το αδιέξοδο στην ξενοδοχειακή βιομηχανία συζητηθεί σε ανώτατο επίπεδο, μέσω του Εργατικού Συμβουλευτικού σώματος, το οποίο αναμένεται να συγκλιθεί αργότερα.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Ζαχαρίας Ιωαννίδης, χαιρέτισε την απόφαση και εξέφρασε αισιοδοξία για την εξέλιξη του θέματος.


Εφ'όλης της ύλης θα είναι η συζήτηση που θα έχει με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ανέφερε το πρωϊ κατά την αναχώρησή του για την Αθήνα, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

Στο επίκεντρο, πρόσθεσε, θα βρίσκονται οι τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό, οι προοπτικές και η τακτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

Ο κύριος Λυσσαρίδης επεσήμανε ότι η πυραυλολογία, έβλαψε το κυπριακό και εξέφρασε την πλήρη συμφωνία του με τη δήλωση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας ότι το κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής και όχι πυραύλων.

Ερωτηθείς εάν αναμένει οποιαδήποτε νέα πρόταση από την επικείμενη επίσκεψη του Τόμας Μίλερ, απάντησε αρνητικά, τονίζοντας ότι όλα εξαρτώνται από τις δικές μας δραστηριότητες.

Αναφερόμενος εξάλλου, στην αμυντική συμφωνία για συνεργασία μεταξύ Τουρκίας- Ισραήλ, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, εξέφρασε τη δυσαρέκειά του, ότι από κυπριακής πλευράς, περνά απαρατήρητη.


Πλήρη ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο εθνικό μας θέμα έλαβε χθές το Εθνικό Συμβούλιο, από τον Πρόεδρο Κληρίδη και τους συνεργάτες του, ενώ η απόφαση να μην γίνει άμεση προσφυγή στα διεθνή σώματα, είναι απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τις επικρίσεις του ΑΚΕΛ, ότι η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να προσφύγει στη Γενική Συνέλευση ή το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Εξάλλου, ο Χρήστος Στυλιανίδης ερωτηθείς σχετικά με σενάρια περί υπογραφής νέου συμβολαίου για τους πυραύλους ΕΣ-300, επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν σχολιάζει θέματα πυραύλων.


Ελεύθερο προσκύνημα προς το κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Κυριακή, το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα, οργανωμένα σύνολα και προσφυγικά σωματεία.

Αυτό αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή την μετάβαση χιλίων εκατόν ελληνοκυπρίων στον Απόστολο Ανδρέα, την προσεχή Κυριακή, μέσω του γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα.

Απαντώντας στις δηλώσεις του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Τάκη Χριστόπουλου, ότι οι χίλιοι εκατόν προσκυνητές θα μεταβούν χωρίς καμία διατύπωση προς το ψευδοκράτος, ο Πρόεδρος του ΠΑΚ Αρης Χατζηπαναγιώτου, ανέφερε ότι λεωφορεία, από ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο, θα μεταφέρουν όσους θέλουν να προσκυνήσουν στον Απόστολο Ανδρέα.

Η συγκέντρωση των προσκυνητών θα γίνει στις επτά το πρωί, της Κυριακής, στην πλατεία του "ΟΧΙ", και από εκεί θα μεταβούν στα κατεχόμενα.

Εξάλλου, ο κύριος Χατζηπαναγιώτου αναφερόμενος στις οργανωμένες επισκέψεις ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, τόνισε ότι καλλιεργούν την αναγνώριση του ψευδοκράτους, πλήττουν τον αγώνα για επιστροφή και οι επισκέψεις αυτές, χρησιμοποιούνται από τον κατοχικό ηγέτη στα διεθνή βήματα, ως απόδειξη της αναγνώρισης του ψευδοκράτους του από τους ελληνοκυπρίους.


Σε οικονομικές διαφορές αποδίδει η Αστυνομία τα ελατήρια της απόπειρας φόνου που διαπράχθηκε χθες το απόγευμα σε περιοχή του χωριού Αγροκηπιά, με θύμα τον Ανδρέα Μαλτέζο, από το Τσέρι, σαραντα-τριών ετών, ζωέμπορο.

Ο φερόμενος ως δράστης του εγκλήματος, Χρίστος Λοϊζου Τιανιάς, από το Παλιομέτοχο, κρεοπώλης, τριαντα-δύο ετών, οδηγήθηκε το πρωί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, το οποίο εξέδωσε διάταγμα οκταήμερης κράτησης του.

Ο υπαστυνόμος Γιαννάκης Ιωάννου, του ΤΑΕ Λευκωσίας, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ο ύποπτος παραδέχθηκε ότι πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο τον Μαλτέζο επειδή, όπως είπε, ο δεύτερος τον ξεγέλασε επανειλημμένα σε διάφορες δοσοληψίες που είχαν.

Μετά τη σύλληψη του ο Τιανιάς παρέδωσε στην Αστυνομία το κυνηγετικό του όπλο, το οποίο ήταν τυλιγμένο σε σεντόνι.

Ο Μαλτέζος ο οποίος τραυματίσθηκε σοβαρά στο δεξιό μηρό, υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής παρακολούθησης.

Εν τω μεταξύ, δεύτερο πρόσωπο που είχε συλληφθεί για την ίδια υπόθεση αφέθη ελεύθερο.


Μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών ανακάλυψε το πρωϊ η αστυνομία, ύστερα από τηλεφώνημα αγνώστου στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό Πάφου.

Ανδρες της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών και του Ουλαμού Προλήψεως Εγκλημάτων, μετέβησαν σε συγκεκριμένη περιοχή στο χωριό Ακουρσός και βρήκαν μέσα σε βαλιτσάκι και σε πλαστική σακούλα, οκτώ ράβδους δυναμίτιδας, δώδεκα κοινούς πυροκροτητές, μέρος ηλεκτρικού πυροκροτητή και ένα κομμάτι ακαριαίου σχοινίου.

Ολα τα ανευρεθέντα, παρελήφθησαν από τον πυροτεχνουργό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου, για εξετάσεις.


Επίσπευση της διαδικασίας εξέτασης του νομοσχεδίου για δικαίωμα ψήφου του προσωπικού του Πανεπιστημίου Κύπρου, στις πρυτανικές εκλογές, ζήτησε σήμερα από τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, ο πρόεδρος του συμβουλίου, Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την συνάντηση, ο κύριος Τριανταφυλίδης δήλωσε πως από ό,τι αντιλαμβάνεται, o Πρόεδρος της Βουλής θα κάνει ό,τι μπορεί, μόλις το νομοσχέδιο φθάσει στην Βουλή.

Από την πλευρά του ο κύριος Κυπριανού, επεσήμανε πως για να μπορέσει να υπάρξει τελική τοποθέτηση στο θέμα, θα πρέπει να μελετηθεί και η σχετική έκθεση που ετοίμασε η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.


Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ρωσία, καθώς και σταθεροποίηση της οικονομίας έχουν χαράξει η κυβέρνηση του Μπορίς Γέλτσιν και το ρωσικό συμβούλιο ασφαλείας.

Την είδηση επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, χωρίς ωστόσο να διευκρινήσει σε ποιό βαθμό τα μέτρα αυτά διαφέρουν από τις προτάσεις του εντολοδόχου πρωθυπουργού Βίκτορ Ττσερνομίρντιν.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Γέλτσιν δεν έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής ποιόν θα προτείνει για πρωθυπουργό, στην τρίτη και τελεσίδικη ψηφοφορία της Δούμα.

Πάντως μελετά και το ενδεχόμενο να προτείνει τον απερχόμενο Υπουργό Εξωτερικών, Γεβγκένι Πριμακόφ.

Την ίδια ώρα, βουλευτές της επιτροπής, η οποία μελετά το ενδεχόμενο αποπομπής του ρώσου προέδρου, εισηγήθηκαν, όπως αρχίσουν αμέσως οι διαδικασίες καθαίρεσης του Μπορίς Γέλτσιν, αν αυτός προτείνει εκ νέου τον Τσερνομίρντιν.

Παράλληλα, ο ηγέτης των κομμουνιστών, Γκενάντι Ζουγκάνοφ, προειδοποίησε τον ρώσο πρόεδρο ότι η αν προτείνει και πάλι τον Τσερνομίρντιν, η πρόταση του θα καταψηφιστεί.

Ο Ζουγκάνοφ, δήλωσε ότι σε περίπτωση που ο Μπορίς Γέλτσιν επιλέξει τον δρόμο της διάλυσης της Δούμα, η αντιπολίτευση θα οργανώσει μαζικές λαϊκές οργανώσεις.


Αρχισε σήμερα η δίκη του ισλαμιστή, πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Νετσμεντίν Ερμπακάν, ο οποίος κατηγορείται για ανακίνηση φυλετικών και θρησκευτικών παθών.

Η κατηγορία αναφέρεται σε ομιλία που είχε εκφωνήσει ο Ερμπακάν, το 1994, λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές.

Η δίκη διεξάγεται στο Ντιγιάρ-μπακίρ, απουσία του κατηγορουμένου, εφόσον αίτημα του Ερμπακάν για να καταθέσει στην Αγκυρα, έγινε αποδεκτό.

Ο ισλαμιστής ηγέτης αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι και τρία χρόνια.

Εν τω μεταξύ, στην Κωνσταντινούπολη, σημειώθηκε χθες βράδυ, έκρηξη στο κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία ενός βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος της Μητέρας Πατρίδας του πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ.

Από την έκρηξη σημειώθηκαν μόνο υλικές ζημιές, ενώ μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση.


Ελλείπει από το σπίτι της από την περασμένη Κυριακή, η Κωνσταντίνα Κουρή δεκαοκτώ ετών, κάτοικος συνοικισμού Κόκκινες Στροβόλου.

Αστυνομική ανακοίνωση αναφέρει ότι η ελλείπουσα είναι ύψους 1.60 με ίσια μαύρα μαλλιά, μέχρι τους ώμους και μαύρα μάτια.

Κατά την αναχώρησή της, η Κουρή φορούσε μπεζ κοντό παντελόνι και μαύρη μπλούζα με φερμουάρ.

Παρακαλείται οποιοσδήποτε γνωρίζει οτιδήποτε να επικοινωνήσει με το ΤΑΕ Λευκωσίας ή τον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα παραμείνει αίθριος.

Οι άνεμοι θα τραπούν σε ασθενείς μεταβλητούς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 20 βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος αλλά λίγες νεφώσεις θα αναπτύσσονται στα ορεινά γύρω στο μεσημέρι.

Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι θαλάσσιοι 4 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 38 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 βαθμούς στα νότια παράλια και στους 30 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 38 βαθμοί και η πιο χαμηλή 20, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 33 με 22, στη Λεμεσό 31 με 23 στην Κερύνεια και την Πάφο 31 με 19 και τέλος στον Πρόδρομο 29 με 19.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 9 September 1998 - 15:27:58 UTC