Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-09-10

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ελλειμματικοί κατά μισό και πλέον δισεκατομμύριο λίρες είναι οι προϋπολογισμοί του κράτους για το 1999, τους οποίους ενέκρινε ομόφωνα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Συνολικά προβλέπονται δαπάνες ενός Δυσεκατομμυρίου, 687 εκατομμυρίων λιρών και έσοδα ενός δυσεκατομμυρίου 105 εκατομμυρίων λιρών, παρουσιάζοντας ένα έλλειμμα ύψους πεντακόσιων ογδόντα ενός εκατομμυρίου λιρών.

Ο προϋπολογισμός αναπτύξεως προβλέπει δαπάνες διακόσιων εξήντα οκτώ εκατομμυρίων, τα οποία θα διατεθούν μεταξύ άλλων στους τομείς των συγκοινωνιών, του πολιτισμού, της γεωργίας, της παιδείας, του τουρισμού, της υγείας και του πανεπιστημίου.

Ανακοινώνοντας τους προϋπολογισμούς ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου ανέφερε ότι η πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση απαιτεί θυσίες ενώ σημείωσε ότι με την τελωνειακή ένωση στερήθηκαν τα δημόσια ταμεία 520 εκ. λίρες.

Στοχεύουμε, πρόσθεσε ο κύριος Χριστοδούλου, σε ένταξη το 2003 και μέχρι τότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε όλους τους τομείς.

Αναφερόμενος εξάλλου, στο κρατικό μισθολόγιο, ο κύριος Χριστοδούλου είπε ότι θα σημειώσει μιά αύξηση κατά δέκα τοις εκατό ή πενήντα-εννέα εκατομμύρια λίρες και θα ανέλθει συνολικά στα 645 εκ. λίρες.


Εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας για χρηστή διοίκηση, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ζητά την συνεργασία όλων των πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων του τόπου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κύριος Στυλιανίδης είπε ότι "τόσο η περίπτωση της ΑΗΚ όσο και η περίπτωση στο Υπουργείο Γεωργίας, καθώς και η αξιοκρατική αξιολόγηση στο θέμα των δοκίμων αξιωματικών στην Εθνική Φρουρά, αποδεικνύουν, αυτήν την πολιτική βούληση.

Σε παρατήρηση ότι οι Υπουργοί, στους τρεις τομείς που αναφέρθηκαν, προέρχονται από χώρους εκτός του κυβερνώντος κόμματος, ο κύριος Στυλιανίδης είπε ότι "είναι αυτής της Κυβέρνησης ευρείας αποδοχής αυτή η πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα και δεν πρέπει να το συγκεκριμενοποιήσουμε εάν προέρχεται ή όχι από κάποιο κόμμα.


Αναστολή κάθε ανελαστικής δαπάνης ζήτησε με επιστολή του προς τους ημικρατικούς οργανισμούς, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Μιλώντας μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο Νίκος Ρολάνδης ανέφερε ότι ζήτησε τη εμπλοκή της κυβέρνησης στη διαχείριση των ημικρατικών οργανισμών.

Συναφώς, ο κύριος Ρολάνδης εισηγήθηκε τον διορισμό αντιπροσώπων των υπουργείων στους ημικρατικούς οργανισμούς, τη δέσμευση κονδυλιών και τη σχετική διεύρυνση εξουσιών των υπουργών.

Εν τω μεταξύ, λειτουργοί του κτηματολογίου επιθεώρησαν σήμερα τα οικόπεδα που προτάθηκαν στην ΑΗΚ από τη Μητρόπολη Λεμεσού για κάλυψη της διαφοράς των τριακοσίων χιλιάδων λιρών με σκοπό την συμπλήρωση του ποσού πώλησης του τεμαχίου.

Τα οικόπεδα βρίσκονται στην περιοχή Σφαλα-γγιώτισσας ανατολικά του νέου

κοιμητηρίου και η επιθεώρηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από τη χθεσινή επικύρωση συμφωνίας μεταξύ του Υπουργού Εμπορίου και του Μητροπολίτη Χρύσανθου για ακύρωση της αγοραπωλησίας του κτήματος.


Εικοσιτετράωρη παράταση στην έναρξη των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, έδωσαν οι συντεχνίες ΠΕΟ και ΣΕΚ στους ξενοδόχους των συνδέσμων ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ, ύστερα και από πολύωρες διαβουλεύσεις παρουσία του Υπουργού Εργασίας Ανδρέα Μουσιούττα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των ομοσπονδιών ΟΕΒ και ΚΕΒΕ.

Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων συγκατένευσαν στη παραχώρηση της προθεσμίας που ζήτησαν οι ξενοδόχοι για να τους δοθεί ο απαραίτητος χρόνος να διαμορφώσουν κοινή πρόταση η οποία θα επιδοθεί αύριο στις συντεχνίες.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Μουσιούττας τόνισε πως παρόλο που η διαφορά δεν έχει επιλυθεί ακόμη, εντούτοις η ατμόσφαιρα που επεκράτησε προοιωνίζει θετικές εξελίξεις στην εκτόνωση της κρίσης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.


Ο ήχος του σχολικού κουδουνιού σήμανε και το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών για χιλιάδες μαθητές.

Οι σχολικές αυλές γέμισαν από το πρωί με φωνές και χαμόγελα, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το επίκεντρο προσοχής ήταν τα πρωτάκια.

Στη Δημοτική Εκπαίδευση θα φοιτήσουν φέτος εξηντα- μία χιλιάδες μαθητές, από τους οποίους οι εννέα χιλιάδες στην πρώτη τάξη, χίλιοι πεντακόσιοι λιγότεροι από πέρυσι, λόγω της αύξησης του ηλικιακού ορίου εισδοχής σε 5 χρόνια και οκτώ μήνες.

Σήμερα οι μάθητές του δημοτικού παρουσιάστηκαν για να κατανεμηθούν σε τμήματα, να παραλάβουν τα βιβλία και το πρόγραμμά τους, ενώ τη Δευτέρα θα αρχίσουν κανονικά τα μαθήματα.

Στα σχολεία Μέσης εκπαίδευσης θα φοιτήσουν φέτος πενηντα- τρείς χιλιάδες εκατόν μαθητές.

Οι μαθητές της μέσης εκπαίδευσης, προσήλθαν σήμερα για να παραλάβουν το πρόγραμμα και τα βιβλία τους και άρχισαν κανονικά μαθήματα.

Η σχολική χρονιά ξεκινά και πάλι με προβλήματα, με το στεγαστικό να απασχολεί μικρό αριθμό σχολείων στη μέση εκπαίδευση, ενώ στη δημοτική το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στην στελέχωση των σχολείων.


Συνάντηση με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχε σήμερα στην Αθήνα, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

Με την συνάντηση, ο Ελληνας Πρωυθυπουργός αρχίζει κύκλο συνομιλιών με τους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Πεισματικά και σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα των ΕΣ300 όπως αυτό ανακινήθηκε από την αυστριακή προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η αυστριακή προεδρία δήλωσε ότι πέτυχε την αναβολή της έλευσης των ΕΣ300 στην Κύπρο.

Η πυραυλολογία, τόνισε ο Χρίστος Στυλιανίδης είτε γίνεται συνειδητά είτε ασυνείδητα, εξυπηρετεί την τουρκική προπαγάνδα.


Τρόπους καλύτερου συντονισμού και στενότερης συνεργασίας μεταξύ των κοινοβουλίων Ελλάδας Κύπρου, σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, συζήτησαν σήμερα με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων για θέματα Ευρώπης.

Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας, βουλευτής Λουκάς Αποστολίδης, ανέφερε ότι τα προβλήματα που υπάρχουν στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου αντιμετωπίζονται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σημείωσε ακόμη ότι η ένταξη της Κύπρου θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα που θα βοηθήσει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού ανέφερε ότι το εθνικό συμφέρον επιβάλλει το ταχύτερο δυνατό την ένταξη της Κύπρου, προσθέτοντας ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε να επιταχυθούν οι διαπραγματεύσεις, χωρίς κατ'ανάγκη να αναμένεται η ολοκλήρωση της καταγραφής ολόκληρου του ευρωπαϊκού κεκτημένου.


Την ίδρυση ιατρικού κέντρου στην Κύπρο με συνεργασία Ισραηλινών για τη θεραπεία ασθενών από όλη την περιοχή, εισηγήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στον Υπουργό Υγείας του Ισραήλ Τζόσουα Μάτζα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

Ο κύριος Μάτζα αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ Εζερ Βάιζμαν κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψη, που είναι προγραμματισμένη για τον προσεχή Νοέμβριο, θα ενισχύσει τις σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός υγείας Χρίστος Σολωμής ο οποίος συνόδευε τον Ισραηλινό ομόλογο του ανέφερε ότι μελετούνται κάποια κοινά προγράμματα για ανάπτυξη και ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα νοσηλευτικών σχολών, καθώς και για τη δημιουργία κοινών λιστών για μεταμοσχεύσεις οργάνων.


Γέφυρα σωτηρίας στήθηκε σήμερα στις τρείς και τριάντα το απόγευμα από το Νοσοκομείο Πάφου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, για μεταφορά ασθενούς.

Συγκεκριμένα, επιστρατεύθηκε το ελικόπτερο της αστυνομίας, για να μεταφέρει γυναίκα ασθενή η οποία υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και υπέστη ακατάσχετη αιμορραγία.

Η ασθενής υποβαλλόταν σε εγχείρηση αμυγδαλών από τον ωτορινολαριγγολόγο ιατρό Τιμοθέου και όταν υπέστη ακατάσχετη αιμορραγία, κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά της στη Λευκωσία.

Την ασθενή συνόδευαν με το ελικόπτερο ο ιατρός Τιμοθέου και ο Ιατρός αναισθησιολόγος Ιωαννίδης.


Σε πλήρη κινητοποίηση τέθηκε σήμερα η αστυνομία, μετά από καταγγελία πολίτη για διακίνηση δυναμίτιδας με αυτοκίνητο, στην περιοχή Παναγία των Αμπελιών στην Αραδίππου.

Συγκεκριμένα, καταγγέλθηκε ότι άγνωστοι κινούνταν ύποπτα με αυτοκίνητο, στο οποίο είχαν προηγούμενως φορτώσει ένα κιβώτιο, που πιστεύεται ότι περιείχε δυναμίτιδα.

Η καταγγελία στηρίχθηκε στο γεγονός ότι στο σημείο της φόρτωσης βρέθηκε μία ράβδος δυναμίτιδας.

Από το πρωί, οι αστυνομικοί κτένισαν την περιοχή για την ανεύρυση εκρηκτικών υλών, χωρίς όμως κανένα θετικό αποτέλεσμα.


Σε απεργία διαρκείας κατήλθαν λίγο πριν από το μεσημέρι, οι επαγγελματίες οδηγοί στο αεροδρόμιο Λάρνακας, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στην ομαλή διακίνηση των επιβατών.

Αιτία η απρόσκοπτη προσέγγιση στο αεροδρόμιο, μη αδειούχων ταξί, των λεγόμενων "πειρατικών".

Οπως δήλωσαν οι απεργοί, δεν προτίθενται να αποκόψουν τις προσβάσεις από και προς τον αερολιμένα, ωστόσο ζητούν επιτακτικά, τον άμεσο διορισμό ουλαμού ελέγχου.


Νέος Πρωθυπουργός της Ρωσίας θα είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, Ο νύν Υπουργός Εξωτερικών Γεβγκένι Πριμακώφ.

Σε μία δραματική εξέλιξη στη πολιτικο-οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, ο Βίκτωρ Τσερνομύρντιν απέσυρε την υποψηφιότητά του, υπέρ του Πριμακώφ, ο οποίος ήταν ένας από τους υποψηφίους που προτάθηκε από τους Κομμουνιστές της Δούμα, ως εναλλακτική λύση.

Μετά την αποχώρηση του, ο Τσερνομύρτιν κατηγόρησε την αριστερή αντιπολίτευση γιά προετοιμασία πραξικοπήματος, με στόχο την αποπομπή του Προέδρου Γέλτσιν και την επαναφορά της παλιάς Σοβιετικής τάξης και τόνισε ότι υποφέρει από οξύ επαναστατικό σύνδρομο.

Ο ηγέτης των Κομμουνιστών, οι οποίοι έχουν την πλειοψηφία στη Δούμα, Γκενάντι Ζουγκάνωφ, τόνισε ότι η Ρωσική Κάτω Βουλή θα εγκρίνει τον Πριμακώφ και υπογράμμισε ότι η υποψηφιότητα του θα εξασφαλίσει την υποστήριξη της Δούμας, δημιουργώντας την σταθερότητα που χρειάζεται η Ρωσία.

Ο Τσερνομύρτιν είχε ήδη απορριφθεί δύο φορές και πιθανή τρίτη αποτυχία του, θα οδηγούσε τη Ρωσία σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Ο νύν Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, διετέλεσε επικεφαλής των Εξωτερικών Μυστικών Υπηρεσιών της Σοβιετικής Ενωσης και διορίστηκε στην παρούσα θέση του, τον Ιανουάριο του 1996.


Ουσιώδεις και αξιόπιστες πληροφορίες οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν την βάση για την καθαίρεση του Προέδρου Κλίντον, περιέχονται στην έκθεση του Κένεθ Στάρ για το σκάνδαλο Λεβίνσκι, η οποία έχει ήδη κατατεθεί στο Κογκρέσσο.

Η έκθεση που αποτελείται από τριανταέξι κουτιά με έγγραφα, μεταφέρθηκε από το γραφείο του Στάρ, στο κτίριο του Καπιτωλίου.

Με βάση το αμερικανικό Σύνταγμα, το Κογκρέσσο είναι αρμόδιο για την εξέταση της πρότασης μομφής, ενώ αντιδρώντας, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η έκθεση του εισαγγελέα δεν περιέχει κανένα ουσιαστικό στοιχείο που θα μπορούσε να στηρίξει διαδικασίες καθαίρεσης εναντίον του πλανητάρχη.


Επεκτείνονται επ'αόριστον οι οκτάχρονες κυρώσεις εναντίον του Ιράκ, έπειτα από ψήφισμα που ενέκρινε ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η επέκταση των κυρώσεων κατά της Βαγδάτης, αποτελεί απάντηση στην άρνηση της χώρας, να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Διεθνής Οργανισμός ακύρωσε προηγούμενη απόφαση του, για αναθεώρηση των κυρώσεων τον ερχόμενο Οκτώβριο, καταδικάζοντας το Ιράκ για τη στάση του.


Ιστορική χαρακτηρίστηκε για την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρειο Ιρλανδία, η σημερινή συνάντηση μεταξύ του πρώτου πρωθυπουργού της Βορείου Ιρλανδίας Ντέιβιντ Τρίμπλ και του Τζέρρυ Ανταμς, ηγέτη της πολιτικής πτέρυγας του ΙΡΑ, Σιν Φέιν.

Η συνάντηση έγινε στο κάστρο Στόρμοντ του Μπέλφαστ, έδρα της νέας βουλής της Βορείου Ιρλανδίας, η οποία συνέρχεται για πρώτη φορά την ερχόμενη εβδομάδα.

Χαρακτηρίζοντας την συνάντηση χρήσιμη και εποικοδομητική οι δυο ηγέτες, τόνισαν ο μεν Ντέιβιντ Τρίμπλ, ότι ο αφοπλισμός του ΙΡΑ, πρέπει να συνεχιστεί με πιο γρήγορους ρυθμούς, και ο Τζέρρυ Ανταμς ότι ακόμη υπάρχει μεγάλο χάσμα.


Δώδεκα Αμερικανικοί τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι κατάστράφηκαν, όταν ο ουκρανικής κατασκευής ρωσικός πύραυλος τύπου Ζενίθ, που τους μετέφερε στο διάστημα, εξερράγη και συνετρίβη στο έδαφος, λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση του από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ, στο Καζακστάν.

Ο Ζενίθ μετέφερε δώδεκα δορυφόρους, του αμερικανικού δίκτυου τηλεπικοινωνιών Global-star και εξερράγη όταν σημειώθηκε βλάβη στον κινητήρα του.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Σε μερικές παράλιες περιοχές, αυξημένη υγρασία θα δώσει χαμηλή νέφωση και αραιή ομίχλη.

Οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι ασθενίς δύο έως τριών Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 18 βαθμούς στα δυτικά παράλια και γύρω στους 21 στις υπόλοιπες περιοχές.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Μεμονωμένες τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν γύρω στο μεσημέρι και πιθανό να πέσουν μερικές βροχές στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα παραμείνουν ευμετάβλητοι ασθενείς δύο έως τριών Μποφόρ το πρωί και το απόγευμα θα καταστούν θαλάσσιοι μέτριοι τεσσάρων Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη γενικά και ταραγμένη στις νότιες προσήνεμες περιοχές το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 37 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα νότια παράλια και στους 30 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 38 βαθμοί και η πιο χαμηλή 20, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 33 με 22, στη Λεμεσό 31 με 22 στην Κερύνεια και την Πάφο 30 με 17 και τέλος στον Πρόδρομο 29 με 21.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 10 September 1998 - 15:27:15 UTC