Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-09-11

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Αποσύρεται η υποψηφιότητα του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ για τη θέση του Πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Εθνη.

Η απόφαση ελήφθη από την κυβέρνηση και την πληροφορία μετέδωσε το Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Σι-Μπί-Ες, επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Αμερικανικής κυβέρνησης.

Το Σι-Μπί-Ες αναφέρει ότι η υποψηφιότητα του Χόλμπρουκ δεν θα σταλεί στο Κογκρέσσο, λόγω προβλημάτων με την φορολογική του δήλωση.

Ο Πρόεδρος Κλίντον είχε αποφασίσει να διορίσει τον Χόλμπρουκ, στη θέση του πρεσβευτή στα Ηνωμένα Εθνη, σε αντικατάσταση του Μπίλ Ριτσαρντσον.


Εκτελώντας απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου όλοι οι Υπουργοί της Κυβέρνησης θα καταθέσουν δήλωση περουσιακών στοιχείων.

Οπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η απόφαση λήφθηκε μετά από επιθυμία του Προέδρου Κληρίδη σε μια προσπάθεια ανατροπής του κλίματος καχυποψίας για τα δημόσια πρόσωπα.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης σημείωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διαβιβάσει τα στοιχεία στον Γενικό Ελεγκτή για να διεξαχθεί έρευνα.

Τόνισε παράλληλα πως δεν πρόκειται να υπάρξει συγκάλυψη οποιουδήποτε και εάν χρειαστεί τα εν λόγω στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης δήλωσε πως οι βουλευτές και τα ηγετικά στελέχη του κόμματος της αριστεράς είναι έτοιμα, σε περίπτωση που καθυστερεί η ψήφιση του νομοσχεδίου του Πόθεν Εσχες, να καταθέσουν δηλώσεις των περουσιακών τους στοιχείων.

Ο κύριος Κατσουρίδης εξέφρασε επίσης την άποψη ότι με την εφαρμογή του πόθεν έσχες σε βουλευτές κα υπουργούς, το θέμα δεν θεωρείται λήξαν και πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλα πολιτικά πρόσωπα που θα πρέπει να δηλώσουν τα περουσιακά τους στοιχεία.


Η Ιερά Σύνοδος αναμένει το πόρισμα της ειδικής ερευνητικής επιτροπής της Εκκλησίας για να αποφασίσει κατά πόσο θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων εναντίον του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων το μεσημέρι, δήλωσε ότι εάν αποδειχθεί ότι οι συναλλαγές του Μητροπολίτη Χρύσανθου ήταν παράνομες, τότε θα ληφθούν μέτρα.

Ωστόσο, ο Μακαριώτατος παρατήρησε ότι μερικά από όσα καταλογίζονται στον Μητροπολίτη Λεμεσού είναι φήμες.

Για όσα, πρόσθεσε, δεν αποτελούν διαδόσεις, διεξάγεται έρευνα από την ειδική επιτροπή που όρισε η Ιερά Σύνοδος.

Ο Μακαριώτατος ανέφερε, επίσης, ότι αναμένει ενημέρωση και από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ενώ ανακρίσεις για το ίδιο θέμα διεξάγει και η Αστυνομία.

Εξάλλου, σχολιάζοντας πρωϊνές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου, ο Μακαριώτατος επανέλαβε την αντίθεση του στην επιβολή φορολογίας στην εκκλησιαστική περιουσία.

Συναφώς, τόνισε ότι η Εκκλησία είναι θρησκευτικό και φιλανθρωπικό ίδρυμα και ως εκ τούτου δεν υπόκειται σε φορολογία.


Στο τελικό στάδιο των προετοιμασιών για το ελεύθερο προσκύνημα, την ερχόμενη Κυριακή, στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, βρίσκεται το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα, οργανωμένα σύνολα και προσφυγικά σωματεία.

Σήμερα δόθηκαν στη δημοσιότητα και οι τελευταίες πληροφορίες που αφορούν την ώρα και τον τόπο αναχώρησης των λεωφορείων από την Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο.

Συγκεκριμένα, τα λεωφορεία από την Λεμεσό θα εκκινήσουν από το Γυμνάσιο Λινόπετρας η ώρα 5 και 45, από την Πάφο θα εκκινήσουν από το δημαρχείο στις 5, και στη Λάρνακα τα λεωφορεία θα βρίσκονται μπροστά από το Ράδιο Καμάρες, πλησίον του Κεντρικού Σταθμού της πυροσβευστικής, η ώρα έξι.

Ολα τα λεωφορεία θα φθάσουν στην Λευκωσία στις επτά το πρωί στην πλατεία του ΟΧΙ, από όπου θα γίνει και η εκκίνηση.

Το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια με αναακοίνωση του τονίζει ότι το ελεύθερο προσκύνημα έχει στόχο να καταδείξει τις διατυπώσεις που έγιναν μεταξύ κυβέρνησης και ψευδοκράτους, ώστε να επιτραπεί η μετάβαση των χίλιων εκατόν ελληνοκυπρίων, και όχι η αντιπαράθεση με την αστυνομία.

Εν τω μεταξύ, το ελεύθερο προσκύνημα στον Απόστολο Ανδρέα σχολιάστηκε και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Στυλιανίδη ο οποίος ανέφερε ότι η κυβέρνηση συστήνει όπως οι εκδηλώσεις μείνουν σε πλαίσια φειληρενικά.

Παράλληλα, ο κύριος Στυλιανίδης ανέφερε ότι το προσκύνημα, μέσω του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, δεν συνιστά αναγνώριση του ψευδοκράτους, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν θα μπορούσε να παρεμποδίσει το ανθρώπινο δικαίωμα για εκπλήρωση της θρησκευτικής επιθυμίας αυτών που θέλουν να μεταβούν στο κατεχόμενο μοναστήρι.

Εξάλλου, το ΑΚΕΛ, διά του Νίκου Κατσουρίδη, αναφέρει ότι δεν θα πρέπει να δίνονται ευκαιρίες για δημιουργία έντασης.


Λίγες μόνο ώρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας που έδωσαν οι συντεχνίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων για κήρυξη αδιεξόδου στις διαβουλεύσεις, ο Υπουργός Εργασίας Αντρέας Μουσιούττας και οι εμπλεκόμενες πλευρές, συναντώνται στις έξι το απόγευμα, σε μια ύστατη προσπάθεια να ξεπεραστεί η διαφορά που προέκυψε.

Οπως αναμένεται, οι εργοδοτικές οργανώσεις ΣΤΕΚ και ΠΑΣΥΞΕ θα καταθέσουν στη σύσκεψη κοινή πρόταση την οποία διαμόρφωσαν σε πρωϊνή τους συνάντηση και επί της οποίας θα κληθούν να τοποθετηθούν οι συντεχνίες.

Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος διαβίβασε έκκληση της κυβέρνησης για συνεργασία και αποσόβηση της εργατικής αναταραχής.


Με τη λήψη απεργιακών μέτρων σε ενάμισυ μήνα από τώρα προειδοποιούν οι κυβερνητικοί ιατροί στην περίπτωση που η κυβέρνηση εξακολουθήσει να μην προσέρχεται σε διάλογο μαζί τους.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, Σταύρος Σταύρου χαρακτήρισε, αντιδημοκρατική την συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι τους.

Εξέφρασε επίσης, την πλήρη αντίθεση της συντεχνίας, στις προσπάθειες που καταβάλλονται από πρόσωπα στο Υπουργείο Υγείας, για μεταφορά του Νευροχειρουργικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου στο δικοινοτικό Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας.

Οπως εξήγησε ο κύριος Σταύρου, σε περίπτωση πολέμου, οι τραυματίες στρατιώτες που θα μεταφέρονται εκεί, θα κινδυνεύουν άμεσα.

Ο πρόεδρος της συντεχνίας των κυβερνητικών γιατρών κατήγγειλε επίσης πως ο υφιστάμενος τρόπος λειτουργίας του Ογκολογικού κέντρου οδηγεί σε μονοπώλιο προσφερόμενων υπηρεσιών επί πληρωμή, και ζήτησε όπως ληφθεί πρόνοια που να κατοχυρώνει την παραχώρηση δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και στο Ογκολογικό Κέντρο.


Το θέμα της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου της Αρχής Τηλεπικοινωνιών και η αναδιαμόρφωσή του ώστε η αρχή να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό της φιλελευθεροποίησης για το 2003, ήταν στο επίκενρο συνάντησης του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Λεόντιου Ιεροδιακόνου με εκπροσώπους των συντεχνιών της ΑΤΗΚ.

Κατά τη συνάντηση οι συντεχνίες εξέφρασαν διαφωνία στη θέση της κυβέρνησης για μετοχοποίηση της ΑΤΗΚ, καθώς και για την απόφαση του Υπουργού Εμπορίου να προχωρήσει στο πάγωμα των κονδυλίων που αφορούν μή παραγωγικά έργα στους Ημικρατικούς Οργανισμούς.

Συναφώς οι εκπρόσωποι των συντεχνιών των εργαζομένων στην ΑΤΗΚ μίλησαν για προσπάθεια διάλυσης των ημικρατικών οργανισμών.

Ως προσπάθεια να καταργηθεί η αυτονομία των Ημικρατικών Οργανισμών και να προωθηθεί η ιδιωτικοποίησή τους, ερμήνευσε τις δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης.


Συγκεκριμένες καταγγελίες, κατέθεσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής επιτροπής Αμυνας, ο Βουλευτής του Ακέλ Δώρος Χριστοδουλίδης.

Οι καταγγελίες, αφορούν πέντε συνολικά περιπτώσεις Υποψηφίων Εφέδρων αξιωματικών, οι οποίοι όπως υποστηρίζουν, απορρίφθηκαν λόγω αναξιοκρατικών διαδικασιών κατά την επιλογή των Δοκίμων.

Ο κύριος Χριστοδουλίδης, μίλησε και για καταγγελίες που έφθασαν στα αυτιά του, περί υπάρξεως κομματικής λίστας.

Τις καταγγελίες που έθεσε ενώπιον της επιτροπής ο βουλευτής του Ακέλ, σχολίασε ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος τις απέρριψε κατηγορηματικά και ανέφερε ότι οι καταγγελίες αυτές έχουν ήδη διερευνηθεί από το Υπουργείο.

Οι διαδικασίες, τόνισε ο κύριος Ομήρου, ήταν αμερόληπτες και αδιάβλητες και εξήγησε στους βουλευτές τη διαδικασία που τηρήθηκε για την επιλογή.

Αναφερόμενος στα περί κομματικής λίστας, ο κύριος Ομήρου είπε ότι κανένας δεν απετόλμησε να καταθέσει μια τέτοια λίστα, η οποία όπως τόνισε, έστω και αν υποθέσουμε ότι υπήρχε, θα κατέληγε στον κάλαθο των αχρήστων.


Η ανάγκη ανάληψης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από Ελλάδα και Κύπρο, για την επατοποθέτηση του Κυπριακού στην ουσιαστική του βάση, ήταν κοινή διαπίστωση Σημίτη -Λυσσαρίδη.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ επέστρεψε από την ελληνική πρωτεύουσα το μεσημέρι, και σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, εξέφρασε ικανοποίηση από τις επαφές που είχε στην Αθήνα με τον Ελληνα Πρωθουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών.


Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών θεμάτων της Βουλής των Ελλήνων είχε το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου.

Μιλώντας ύστερα από τη συνάντηση, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Λουκάς Αποστολίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πορεία της Κύπρου προς την Ευρώπη βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Ακολούθως, η αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων έγινε δεκτή από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο οποίος εξέφρασε την αγωνία του για τα τεκταινόμενα στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού.


Νέος πρωθυπουργός της Ρωσίας αναμένεται να αναδειχθεί ο μέχρι πρότινος Υπουργός Εξωτερικών, Γεβγκένι Πριμακώφ, σε ψηφοφορία που διεξάγεται αυτή την ώρα στη Δούμα.

Σε συνάντηση που είχε με ηγέτες της Δούμα, πριν από την ψηφοφορία, ο Πριμακώφ δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει μία κυβέρνηση ευρείας αποδοχής από όλους τους ιδεολογικούς χώρους, με στόχο την πολιτικο- οικονομική σταθεροποίηση της Ρωσίας.

Ερωτηθείς γιά πιθανά μέτρα ανόρθωσης της οικονομίας, ο Γεβγκένι Πριμακώφ τόνισε ότι ο σχηματισμός συγκεκριμένης οικονομικής πολιτικής είναι ακόμη πρόωρος.

Ωστόσο, ο Μπορίς Γέλτσιν ζήτησε από τη Δούμα την τοποθέτηση του τραπεζίτη της Σοβιετικής εποχής, Γκενάντι Γκερατσένκο, στη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Πιθανός διορισμός του Γκερατσένκο, ο οποίος διαφωνεί με την πολιτική λιτότητας που εφάρμοσε μέχρι τώρα η κυβέρνηση, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μιά σημαντική στροφή στην οικονομική πολιτική της χώρας.

Ενωρίτερα, ο ηγέτης των Κομμουνιστών, Γκενάντι Ζουγκάνωφ, ανέφερε ότι ο Γεβγκένι Πριμακώφ είχε υποσχεθεί να διορίσει διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας τον Γκερατσένκο.


Δημοσιοποιείται σήμερα η απόρρητη έκθεση του ανεξάρτητου κατήγορου Κένεθ Στάρ για το σκάνδαλο Λεβίνσκι, έπειτα από απόφαση του Αμερικανικού Κογκρέσσου.

Η τετρακοσίων σαραντα-πέντε σελίδων έκθεση, η οποία θα εισαχθεί στο διαδίκτυο, περιγράφει λεπτομερώς την σεξουαλική σχέση του πλανητάρχη με την Λεβίνσκι, καθώς και έντεκα κατηγορίες ψευδορκίας και κατάχρησης εξουσίας, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στην καθαίρεση του Μπίλ Κλίντον.

Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος προέβη σε προσωπικό επηρεασμό μαρτύρων για την υπόθεση Πόλα Τζόουνς και ώθησε την Μόνικα Λεβίνσκι να ψευδομαρτυρήσει για την σχέση τους.

Εν τω μεταξύ, ο Μπίλ Κλίντον απολογήθηκε εκ νέου για την ανάρμοστη σχέση του με τη Λεβίνσκι, στην πρώτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, από τον περασμένο Ιανουάριο, προτρέποντας τα μέλη της κυβέρνησης του να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στη διακυβέρνηση της χώρας.

Εξάλλου, η απατημένη σύζυγος του Κλίντον, Χίλαρι, ανέφερε ότι θα μιλήσει για το σκάνδαλο Λεβίνσκι όταν αισθανθεί έτοιμη.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε δυτικούς μέχρι βορειοδυτικούς ασθενείς δύο έως τριών Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 17 στα δυτικά παράλια.

Αύριο αρχικά ο καιρός θα είναι αίθριος. Σταδιακά θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις στο εσωτερικό και σε μερικές περιοχές θα πέσουν βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι αρχικά ευμετάβλητοι, κυρίως βορειοδυτικοί μέχρι βορειοανατολικοί, ασθενείς 2 έως 3 Μποφόρ και μέχρι το μεσημέρι θα τραπούν σε θαλάσσιους, μέτριους, 3 ως 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 35 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 31 στα νότια παράλια και στους 28 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 37 βαθμοί και η πιο χαμηλή 20, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 33 με 21, στη Λεμεσό 32 με 23 στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 17 και τέλος στον Πρόδρομο 29 με 19.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 11 September 1998 - 15:27:16 UTC