Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-09-29

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, επέστρεψε πριν από λίγο στην Κύπρο από τη Νέα Υόρκη, όπου προσφώνησε την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και είχε σημαντικές συναντήσεις για το Κυπριακό.

Αιτία πολέμου αποτελεί και η προσβολή των ρωσικών πυραύλων ΕΣ 300 κατά την εγκατάσταση τους, δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αμύνης της ρωσικής Δούμας Αλεξέι Αρπά-τωφ.

Ο Ρώσος αξιωματούχος είχε συνάντηση με τον προεδρεύοντα της Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριανού, ο οποίος αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, λέγοντας ότι θα πρέπει να προηγηθεί συζήτηση στο εθνικό συμβούλιο.

Νωρίτερα ο προεδρεύων της Δημοκρατίας, δέχθηκε τον Αντιπρόσωπο της Αυστραλίας στο Κυπριακό, Τζων Σπέντερ, ο οποίος δήλωσε ότι βρίσκεται στην Κύπρο για να ενημερωθεί, και όχι για να προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις ή να εισέρχεται σε δημόσια συζήτηση.

Εν τω μεταξύ αύριο φθάνει στην Κύπρο ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος για να παραστεί στην παρέλαση της πρώτης Οκτωβρίου.

Κατά την εδώ παραμονή του, ο κύριος Τσοχατζόπουλος θα έχει επαφές με την πολιτική, θρησκευτική και στρατιωτική ηγεσία, με κύριο αντικείμενο την πορεία υλοποίησης του ενιαίου αμυντικού δόγματος.


Με οργή και επίθεση προς πάσα κατεύθυνση, απάντησε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού στη δημοσιοποίηση εγγράφου στο οποίο καταγράφονται τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας του.

Ο κύριος Κυπριανού χαρακτήρισε τη διαρροή ως φθηνή προσπάθεια αντιπερισπαμού από κάποιους, τους οποίους ωστόσο αρνήθηκε να αποκαλύψει.

Σε ερώτηση αν εννοεί είτε τον κύριο Πουργουρίδη, είτε τον κύριο Μιχαηλίδη, είπε ότι δεν εννοεί κανένα και παρέπεμψε στην κρίση των δημοσιογράφων.

Διερωτήθηκε επίσης, εάν μερίδα των μέσων ενημέρωσης στοχεύουν στην διαπόμπευσή του, και αρνήθηκε να απαντήσει σε σωρεία ερωτήσεων επί της ουσίας των καταγγελιών.

Δήλωσε ωστόσο, ότι θα δώσει στη δημοσιότητα τα περιουσιακά του στοιχεία και ακολούθως θα απαντήσει σε ερωτήσεις, για όλα.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Βουλής, υποστήριξε ότι θα μπορούσε να γίνει τρισεκατομμυριούχος εαν εκμεταλλευόταν τη θέση του, και απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους τους κάλεσε να πιστέψουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους απασχολεί ο χρηματισμός, είτε θεμιτός είτε αθέμιτος, μεταξύ αυτών και του ιδίου.


Κλιμάκιο της ελεγκτικής υπηρεσίας επικεφαλής του οποίου ήταν ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Σπύρος Χρίστου, διενήργησε έρευνα στο σπίτι του Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη, σε σχέση με τις καταγγελίες του Χρίστου Πουργουρίδη.

Οπως διευκρίνισε ο Γενικός Ελεγκτής, η έρευνα αφορούσε την εκτίμηση της αξίας της οικίας του κυρίου Μιχαηλίδη, και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Οκτωβρίου.

Από την πλευρά του, ο κύριος Μιχαηλίδης, παρουσία του οποίου διεξήχθη η έρευνα, χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα σαν την χειρότερη της ζωής του.

Χαρακτήρισε επίσης ως θλιβερό φαινόμενο, τις καταγγελίες του Σπύρου Κυπριανού ότι γίνονται προσπάθειες κουκουλώματος των καταγγελιών και αντι- περισπασμού για απο-προσανατολισμό της κοινής γνωμης.


Δύο πρόσωπα συνελήφθησαν σχετικά με την έκρηξη βόμβας η οποία σημειώθηκε γύρω στις τρείς τα ξημερώματα, κάτω από το αυτοκίνητο του Ανδρέα Ευγενίου Παχνιώτη, στα Κάτω Πολεμίδια.

Πρόκειται για τον Κώστα Σωφρονίου, πενηντα-ενός ετών, και τον γιό του Βλαδίμηρο, 20 ετών, οι οποίοι είναι γείτονες του Παχνιώτη.

Σύμφωνα με μαρτυρία που κατέθεσε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού ο αστυνομικός ανακριτής, οι ύποπτοι φαίνεται να απείλησαν τον Παχνιώτη ότι θα του βάλουν βόμβα, εάν δεν σταματήσει να τους κατηγορεί ότι του έκλεψαν ένα παπαγάλο, αξίας τριών λιρών.

Οι δυο ύποπτοι οι οποίοι αρνούνται ενοχή, τέθηκαν υπό οκταήμερη κράτηση.

Το αυτοκίνητο του Παχνιώτη, τύπου διπλοκάμπινο, υπέστη εκτεταμένες ζημιές, ενώ δεύτερο αυτοκίνητο επίσης του ιδίου, υπέστη ελαφρότερες ζημιές όπως και οι προθήκες του καταστήματός του, έξω από το οποίο ήταν σταθμευμένα τα δύο οχήματα.


Σοβαρές αιχμές εναντίον αξιωματικών του Αρχηγείου Αστυνομίας για προσπάθεια οικιοποιήσεως επιτυχιών των επαρχιακών Αστυνομικών Διευθύνσεων, άφησε σήμερα ο αφυπηρετών, ύστερα από σαραντα-δύο χρόνια, Αστυνομικός Διευθυντής Λάρνακας, Ανδρέας Σταύρου.

Εκμεταλλεύονται ακόμη και το γεγονός ότι η Λάρνακα είναι η πόλη με την λιγότερη εγκληματικότητα, τόνισε χαρακτηριστικά ο κύριος Σταύρου, προσθέτοντας συναφώς, ότι έχει περιοριστεί σε σημαντικότατο βαθμό το λαθρεμπόριο από τα κατεχόμενα.

Παράλληλα ο κύριος Στάυρου, εξέφρασε την αντίθεση του για την λειτουργία των αστυνομικών κρατη-τηρίων σε κατοικημένη περιοχή.

Τον Ανδρέα Σταύρου αντικαθιστά ο Αστυνόμος Σάββας Λαρδής.


Με ζημιά μόλις 651 χιλιάδων λιρών, έκλεισε το πρώτο εξάμηνο τις εργασίες της, το Συγκρότημα των Κυπριακών Αερογραμμών, σε σύγκριση με τεσσερισήμισυ εκατομμύρια λίρες που είχε στην αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα στοιχεία έδωσε σε συνέντευξη τύπου, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών, Τάκης Κυριακίδης.

Με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου και τους ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ο κύριος Κυριακίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Συγκρότημα των Κυπριακών Αερογραμμών, αναμένεται να πραγματοποιήσει αξιόλογα κέρδη.

Ο Πρόεδρος της εταιρείας ανέφερε ότι στη θετική αυτή εξέλιξη έχουν βοηθήσει η σταδιακή υλοποίηση του Σχεδίου Επιβίωσης και Ανάπτυξης "Απογείωση 2000", η ενδυνάμωση της ισοτιμίας της στερλίνας και οι πολύ χαμηλές τιμές καυσίμων.


Το έτος δύο χιλιάδες/ θα δοθεί στην κυκλοφορία ο νέος ανι-σόπεδος κόμβος, Λευκωσίας- Λάρνακας- Λεμεσού, στην περιοχή της Βιομηχανικής περιοχής Στροβόλου.

Το έργο το οποίο θα στοιχίσει περίπου έξι εκατομμύρια λίρες διαλαμβάνει κατασκευή υπερυψωμένης γέφυρας σε τέσσερα ανοίγματα, πλάτος για έξι λωρίδες κυκλοφορίας, οδικό φωτισμό και υπηρεσίες.

Για την διευκόλυνση των εργασιών έχει αΣφα-ΛΤΟ-ΣτρωΘεί η οδός Βηθλεέμ η οποία βρίσκεται απέναντι από το ίδρυμα Ιωάννου και οδηγεί στα φώτα της Λεωφόρου Ακαδημίας.

Ο δρόμος αυτός ο οποίος θα δοθεί στην κυκλοφορία την ερχόμενη Παρασκευή, θα εξυπηρετεί την κίνηση που κατευθύνεται από την Λεμεσό και την Λάρνακα προς την Δυτική Λευκωσία και θα διευκολύνει την είσοδο του κοινού στην Λευκωσία.

Για διευκόλυνση της κατασκευής του ανι-σόπεδου κυκλοφοριακού κόμβου προνοείται και η κατασκευή παρακαμπτήριων δρόμων.


Στις δύο Οκτωρίου, εξάλλου, δίδεται στην κυκλοφορία ο παρακαμπτήριος του Αεροδρομίου Λάρνακας, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Λεόντιος ιεροδιακόνου, προήδρευσε ευρείας σύσκεψης στην Αραδίππου και μελέτησε τα προβλήματα συγκοινωνίας που αντιμετωπίζει η κοινότητα.

Στην σύσκεψη μελετήθηκε και το πρόβλημα των προσβάσεων των υπηρεσιακών δρόμων, το οποίο είχε προκαλέσει τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, πρόβλημα το οποίο σύμφωνα με τον κύριο Ιεροδιακόνου, βαίνει προς επίλυση.


Παρέλυσε σήμερα το εμπορικό κέντρο της Λεμεσού από την εικοσιτετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας των οδηγών -αστικών- ταξί.

Τα μέλη του συνδέσμου αστικών ταξί Λεμεσού, διαμαρτύρονται για την απόφαση της Αρχής Αδειών να παραχωρήσει προσωρινές άδειες για αστικά ταξί σε οκτώ αγροτικά ταξί της κοινότητας Παρεκκλησιάς, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν ανάγκες για νέα αστικά ταξί στην Λεμεσό.

Το πρωί αντιπροσωπεία των διαμαρτυρομένων επέδωσαν υπόμνημα προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Αρχής Αδειών και της Αναθεωρητικής Αρχής Αδειών, με το οποίο ζητούν ακύρωση της απόφασης, ενώ στην αντίθετη περίπτωση προειδοποιούν για δυναμικές αντιδράσεις.


Παρέμβαση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων, προκειμένου να μην σημειωθούν δυσάρεστες εξελίξεις στη λιμενική βιομηχανία, ζητούν οι συνεχνίες των λιμενεργατών.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, οι εκπρόσωποι των λιμενεργατών ανέλυσαν τις θέσεις τους για τα αίτια που προκάλεσαν τα σοβαρά προβλήματα στα λιμάνια και εξαπέλυσαν δριμεία επίθεση εναντίον της εργοδοτικής πλευράς.

Συγκεκριμένα, κατηγόρησαν τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής Ντίνο Ερωτοκρίτου, ότι στις εκάστοτε δηλώσεις του κινδυνολογεί με απώτερο στοχο την προώθηση της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών.

Οι συντεχνίες εκτιμούν ως κυριώτερη αιτία των προβλημάτων στα λιμάνια, την κακοδιαχείριση, και την έλλειψη συντονισμού και στρατηγικού σχεδίου, ως αποτέλεσμα των οποίων θεωρούν και τη φυγή μεγάλων ναυτιλιακών εταιρείων από τα λιμάνια μας.


Νέες προσλήψεις για κάλυψη των αναγκών της καρδιο-χειρουργικής μονάδας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, εισηγήθηκε το Υπουργείο Υγείας, πρόταση η οποία, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Χρίστο Σολωμή, εκκρεμεί στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Εν τω μεταξύ, η αναμονή των ασθενών για κα-θετη-ριασμό έχει περιοριστεί, όπως είπε ο κύριος Σολωμής, από δεκαοκτώ σε τρείς μήνες.

Ο κύριος Σολωμής έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου και παρέλαβε υπερσύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό, αξίας πέραν των εξήντα χιλιάδων λιρών, δωρεά του συνδέσμου στηθικών νοσημάτων.


Νέα πολιτική κρίση ξέσπασε στην

Αλβανία, ύστερα από την αιφνίδια παραίτηση του πρωθυπουργού Φάτος Νάνο.

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός παραιτήθηκε δύο εβδομάδες μετά το ξέσπασμα των βίαιων ταραχών στα Τίρανα, που έθεσαν σε κίνδυνο την στεθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων.

Οπως εξήγησε σε επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, ο Νάνο υπέβαλε την παραίτηση του λόγω αδυναμίας σύστασης νέου κυβερνητικού σχηματισμού.

Ενωρίτερα είχε υποβάλει την παραίτηση του και ο Υπουργός Εσωτερικών, Περικλί Τέτα, επικαλούμενος λόγους αδυναμίας να εργασθεί για μία "διεφθαρμένη και ανίκανη πολιτική τάξη", όπως χαρακτήρισε την κατάσταση στην Αλβανία.

Υστερα από την παραίτηση του Φάτος Νάνο, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, συνεδριάζει από το μεσημέρι, για να εκλέξει τον νέο πρωθυπουργό.

Επικρατέστερος υποψήφιος θεωρείται ο γενικός γραμματέας του κόμματος, τριαντα-δυά-χρονος Παντελί Μάϊκο, o οποίος φέρεται να είναι, πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Από την άλλη, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, και πρώην πρόεδρος της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, ζήτησε κυβέρνηση τεχνοκρατών και κατέστησε σαφές ότι το μείζον θέμα είναι ο διορισμός ενός Υπουργού Εσωτερικών ο οποίος, όπως είπε, θα είναι τίμιος, δεν θα συνεργάζεται με λαθρέμπορους, και θα είναι αποδεκτός από όλες τις πλευρές.


Εντονος πολιτικός αναβρασμός επικρατεί στην Γερμανία, ως αποτέλεσμα των έντονων διαβουλεύσεων του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος του νεο-εκλεγέντα πρωθυπουργού Γκέρχαρντ Σρέντερ, για συγκρότηση κυβέρνησης συναΣπισμού.

Οπως εκτιμάται, αναμένονται έντονες και σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους σοσιαλδημοκράτες και το Κόμμα των Πράσινων, δεδομένου ότι ο Σρέντερ έχει αποκλείσει από την λίστα του, τους Χριστιανοδημοκράτες και τα υπόλοιπα δημοκρατικά κόμματα.

Οι Πράσινοι, επίσης αναμένεται να ασκήσουν μεγάλες πιέσεις στον Γκέρχαρντ Σρέντερ, γεγονός που πιστεύεται ότι θα φέρει τον Σρέντερ να μετακινείται από τις θέσεις του και να τείνει προς την αριστερά, προκειμένου να εξασφαλίσει την θετική απάντηση των Πρασίνων.

Επίσης, με την αλλαγή της κυβέρνησης στην Γερμανία, αλλάζει και η πρωτεύουσα.

Το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα πρόκειται να μεταφέρει την έδρα της γερμανικής κυβέρνησης από την Βόννη στο Βερολίνο τον προσεχή Απρίλιο.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 18 βαθμούς στα νότια παράλια, στους 15 βαθμούς στα δυτικά παράλια και στους 14 βαθμούς στις ψηλότερες περιοχές.

Αύριο στην αρχή, ο καιρός θα είναι αίθριος αλλά γύρω στο μεσημέρι θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις με ενδεχόμενο να πέσουν μερικές βροχές, ιδιαίτερα στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα στις προσήνεμες περιοχές θα είναι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 33 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 31 βαθμούς στα νότια παράλια, στους 28 βαθμούς στα δυτικά παράλια και στους 23 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 34 βαθμοί και η πιο χαμηλή 16, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα επίσης 33 με 19, στη Λεμεσό 32 με 18, στην Κερύνεια και την Πάφο 28 με 14 και τέλος στον Πρόδρομο 23 με 15.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 29 September 1998 - 15:27:13 UTC