Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-10-12

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ακυρώθηκε η ειδική συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, η οποία στις τρεις η ώρα, θα εξέταζε το προκύψαν θέμα, των ανώνυμων καταγγελιών, σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία του Προέδρου της Βουλής και της οικογένειάς του.

Της ακύρωσης της ειδικής συνεδρίας, προηγήθηκε το πρωί, γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Αλέκου Μαρκίδη.

Ο κύριος Μαρκίδης, με επιστολή του προς τον Σπύρο Κυπριανού, επιβεβαιώνει πως το "άνευ υπογραφής" έγγραφο, όπως αναφέρει, δεν περιέχει οτιδήποτε που να δικαιολογεί οποιαδήποτε έρευνα.

Σχολιάζοντας ο Πρόεδρος της Βουλής, το περιεχόμενο της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα, δήλωσε πως αυτή, μιλά από μόνη της και δεν χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμός.

Είπε, επίσης, ότι η επιστολή δεν τον εκπλήττει, καθόσον γνώριζε και ο ίδιος ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε.

Δεν μπορούσα να απαντώ πάντα εγώ, διευκρίνησε ο κύριος Κυπριανού, έπρεπε και κάποιος αρμόδιος να εκφράσει άποψη και ο πιο αρμόδιος, πρόσθεσε, νομίζω πως ήταν ο Γενικός Εισαγγελέας.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης Αλέξης Γαλανός, με σημερινή επιστολή του, προς τον Γενικό Εισαγγελέα, εκφράζει τη διαφωνία του στο ότι η Βουλή, δεν έχει καθήκον αλλά και αρμοδιότητα να επιλαμβάνεται θεμάτων, που αφορούν μέλη της.


Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται το Υπουργικό Συμβούλιο να λάβει οριστική απόφαση για το θέμα του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, το οποίο προέκυψε μετά την απόφαση της Αρχής, για αγορά κτήματος από τη Μητρόπολη Λεμεσού.

Σε δηλώσεις του ύστερα από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης ανέφερε ότι συζητήθηκε η νομική πτυχή του θέματος, με την βοήθεια του Γενικού Εισαγγελέα, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη θα συζητηθεί και η πολιτική πτυχή.

Ωστόσο, ο κύριος Ρολάνδης εμμένει στη θέση του ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ θα έπρεπε να είχε παυθεί, τονίζοντας ότι την θέση αυτή είχε εκφράσει όταν ο ίδιος μελέτησε τις νομικές και πολιτικές πτυχές.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση κατά πόσον, εάν από τις υποδείξεις του Γενικού Εισαγγελέα υπάρχουν απαγορευτικές επιλογές για το Υπουργικό Συμβούλιο.


Για τέσσερις σχεδόν ώρες, συναντήθηκαν το πρωί, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Χρύσανθος με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Εισερχόμενος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, ο Μητροπολίτης Λεμεσού είπε πως δεν έχουν βάση τα σενάρια που τον φέρουν να παραιτείται, ή ακόμη, ότι ο Μακαριώτατος του ζήτησε να παραιτηθεί.

Παράλληλα, τόνισε ότι έχει όλα τα στοιχεία που αντικρούουν τις κατηγορίες που διατυπώνονται σε βάρος του.

Εξάλλου, μετά τη συνάντηση, ο Μητροπολίτης Χρύσανθος είπε πως νιώθει πολύ καλύτερα και ότι το θέμα παραίτησής του, -εάν θα υπάρξει-, θα υπάρξει αύριο στην Ιερά Σύνοδο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως πολλά πράγματα που διατυπώνονται στην έκθεση της ειδικής επιτροπής που είχε διορίσει η Ιερά Σύνοδος, δεν αποδεικνύονται στην πράξη, ενώ απέρριψε τους ψιθύρους που κυκλοφορούν ότι ασκούνται εναντίον του πιέσεις για να παραιτηθεί.


Η κυπριακή κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συνεργασθεί για τη διακρίβωση της ποσότητας των αμερικανικών όπλων που έχουν εισαχθεί στις κατεχόμενες περιοχές, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, ύστερα από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Υπουργός Αμυνας σχολίαζε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι Αμερικανοί ζήτησαν να προβούν σε καταγραφή των όπλων που βρίσκονται στην Κύπρο, και έχουν αμερικανική προέλευση.

Ο κύριος Ομήρου ανέφερε, επίσης, ότι αν υπάρξει αίτημα για τις ελεύθερες περιοχές, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν μπορεί να τίθεται επί της ιδίας βάσεως με το τί συμβαίνει στις κατεχόμενες περιοχές.

Εξάλλου, ο κύριος Ομήρου αναφερόμενος στην κατασκευή δρόμου στην περιοχή Βαθιά Γωνιά, τόνισε ότι αν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα για αρνητικές επιπτώσεις σε αμυντικά έργα ή φυσικά οχυρά,-λόγω της κατασκευής-, θα ληφθούν διορθωτικές αποφάσεις.


Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, και όχι αύριο, συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο λόγω απουσίας του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρήστο Στυλιανίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί στην επικείμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου να παρευρίσκονται όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, καθώς θα συζητηθεί το θέμα της προσφυγής στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Πάντως, δεν έχει διευθετηθεί η πρώτη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με την ειδική εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα Αν Χέρκους.


Την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κατά την επόμενη διαδικασία διεύρυνσης της, εξέφρασε στο Προεδρικό Μέγαρο, η Βρετανίδα ευρωβουλευτής Πολίν Γκριν, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εξερχόμενη του Προεδρικού Μεγάρου, η πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επειδή, όπως είπε, ύστερα από επιτυχή εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και έπειτα από εις βάθος διαπραγμετεύσεις, οι 15 δεν θα μπορούν να αρνηθούν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η κυρία Πωλίν Γκρήν απέδωσε, παράλληλα, την αρνητική στάση της Γαλλίας και της Ιταλίας, στο διεθνές πολιτικό παιγνίδι για άσκηση πιέσεων, με σκοπό την επίλυση του Κυπριακού.


Η Φινλανδία εξέφρασε πλήρη υποστήριξη προς τα ψηφίσματα των Ηνωμένων για την Κύπρο δια στόματος της υπουργού Εξωτερικών της χώρας.

Η Τάρτζα Χάλονεν αρχίζοντας τις επαφές της στο νησί συναντήθηκε διαδοχικά το πρωί με το Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής.

Το μεσημέρι είχε συνομιλίες με τον Κύπριο ομολογό της Ιωάννη Κασουλίδη.

Σε συνέτευξη Τύπου που ακολούθησε η Φινλανδή αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει ισότιμα όλες τις υπο ένταξη χώρες.

Η Φινλανδία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης το δεύτερο εξάμηνο του 1999.


Με άλλο ένα θανατηφόρο δυστύχημα σημαδεύθηκε η εκστρατεία της Αστυνομίας για την οδική ασφάλεια.

Θύμα του νέου δυστυχήματος είναι ο Αρέστης Παναγιώτου, από το Πολέμι, σαράντα-πέντε ετών.

Το δυστύχημα συνέβη στις έξι και σαραντα-πέντε χθες βράδυ όταν ημιφορτηγό αυτοκίνητο, στην προσπάθεια του να εισέλθει από πάροδο, στην οδό Νικόλαου Ελληνα στην Πάφο, ανέκοψε την πορεία μοτοσυκλέτας, που οδηγούσε ο Παναγιώτου.

Ο οδηγός της μοτοσυκλέτας τραυματίσθηκε κρίσιμα και υπέκυψε στα τραύματα του, στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, στη μία και τριάντα το πρωί.

Ο Παναγιώτου δεν έφερε προστατευτικό κράνος.

Οδηγός του ημοφορτηγού ήταν ο Σάββας Μανώλη, από την Κισσόνεργα, εικοσι- δύο ετών, γεωργός.




Σειρά αντικατοχικών εκδηλώσεων με τίτλο "Μέρα μνήμης Κυθρέας και περιοχής", που θα γίνουν στις δεκα-τέσσερις Οκτωβρίου, ανακοίνωσαν σε σημερινή διάσκεψη τύπου ο δήμαρχος και ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής ευρύτερης περιοχής Κυθρέας.

Τόσο ο δήμαρχος, Κώστας Φραγκούδης, όσο και ο πρόεδρος της επιτροπής Κυθρέας, Πέτρος Καρεκλάς, αναφέρθηκαν στην ανάγκη τόνωσης του φρονήματος για συνέχιση του αγώνα των προσφύγων μέχρι την επιστροφή.

Εν τω μεταξύ, στις δεκα-εννέα Οκτωβρίου, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα εξετάσει σε προκαταρκτικό στάδιο την προσφυγή τριακόσιων Κυθρεωτών, με την οποία καταγγέλλεται η Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος τους για επιστροφή, αποκλεισμό τους απο τις περιουσίες τους και ανέγερση τζαμιού σε εκκλησιαστικό χώρο στη Κυθρέα, όπως μας ανέφερε ο δικηγόρος που χειρίζεται την υπόθεση Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης.


Θέμα ωρών θεωρείται η ανάληψη Νατοικής στρατιωτικής δράσης εναντίον της Σερβίας, αν αποτύχει ο τελευταίος γύρος συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Μιλόσεβιτς και του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής στις Βρυξέλλες και έχει ήδη ενεργοποιηθεί η δύναμη κρούσης του ΝΑΤΟ γιά ενδεχόμενη επίθεση της Βορειο-ατλαντικής Συμμαχίας.

Οι περισσότερες χώρες-μέλη της Συμμαχίας έχουν ήδη εξουσιοδοτήσει την επέμβαση και τελική έγκριση απομένει να δοθεί από την Ιταλία, την Γερμανία και την Πορτογαλία.

Εν τω μεταξύ, έχουν αποχωρήσει όλοι οι διπλωματικοί παρατηρητές από το Κοσσυφοπέδιο, λόγω της απειλής στρατιωτικής επέμβασης.

Στο διπλωματικό πεδίο, ολοκληρώθηκε γύρω στο μεσημέρι ο νέος γύρος των συνομιλιών Χόλμπρουκ-μιλόσεβιτς, κατά τον οποίο, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, σημειώθηκε κάποια πρόοδος.

Μέσα στις επόμενες λίγες ώρες αναμένονται δηλώσεις τόσο από τον Χόλμπρουκ, όσο και από τον Μιλόσεβιτς, οι οποίες θα διαφωτίσουν περισσότερο την κατάσταση πού έχει διαμορφωθεί.

Η Νατοική δύναμη κρούσης που θα πραγματοποιήσει πιθανή επίθεση κατά της Σερβίας, και η οποία αναμένει διαταγές στην Αδριατική θάλασσα και στην βάση του Αβιάνο στην Ιταλία, αποτελείται από 400 μαχητικά αεροσκάφη 260 από τα οποία Αμερικανικά, ενώ του Συμμαχικού Στόλου ηγείται το Αμερικανικό αεροπλανοφόρο "Αιζενχάουερ".


Στην Ελλάδα, με ποσοστό 57.7% , ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος υποστηρίχθηκε από τα κόμματα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και της Πολιτικής Ανοιξης, επανεξελέγη Δήμαρχος Αθηναίων, έπειτα από τις χθεσινές δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές σε ολόκληρη την Ελλαδική Επικράτεια.

Η ανθυποψήφια του κυρίου Αβραμόπουλου, Μαρία Δαμανάκη συγκέντρωσε ποσοστό 16,4% .

Από τον πρώτο γύρο των εκλογών, εκλέγονται δήμαρχοι ή πρόεδροι κοινοτήτων, σε 341(ένα) δήμους και κοινότητες, στο σύνολο των χιλίων-τριαντα-τριών Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε 44 δήμους, εξάλλου, παρατηρείται αλλαγή φρουράς σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές του 1994.

Στην Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά, θα υπάρξει και δεύτερος γύρος εκλογών.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης, ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ανέφερε πως προκύπτει το συμπέρασμα οτι ο Ελληνικός Λαός στηρίζει την πολιτική της αυτοδιοίκησης και της αποκέντρωσης που εφαρμόζει η κυβερνηση.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 12 October 1998 - 14:27:26 UTC