Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-10-19

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταβάλλουν προσπάθειες, ώστε να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση στο νόμο που ψηφίστηκε το 1987 από το Κογκρέσσο και αφορά τον στρατιωτικό εξοπλισμό που πωλήθηκε σε άλλες χώρες, δήλωσε το πρωί ο Αμερικανός Πρέσβης στη Λευκωσία, Κένεθ Μπρίλ.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον θα γίνουν έρευνες σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς ή στα κατεχόμενα, ο Αμερικανός πρέσβης είπε ότι ο νόμος αφορά ολόκληρη την Κύπρο.

Μόλις καταστεί δυνατό, συμπλήρωσε, θα υποβληθεί έκθεση προς το Κογκρέσο.

Ο κύριος Μπρίλ, ο οποίος μιλούσε μετά από συάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη, εξέφρασε την ισχυρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, στην πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών, η οποία είπε, εκφράζεται με το "πήγαιν' έλα" της Αν Χέρκους.


Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής οποιαδήποτε συγκεκριμένη φόρμουλα σε ότι αφορά στα θέματα που θα θέσει προς συζήτηση, η Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Αν Χέρκους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

Ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι εκείνο που προτίθεται να πράξει η Αν Χέρκους, είναι να προσπαθήσει να καταρτίσει μια ημερήσια διάταξη.

Πρόσθεσε ότι θα συζητηθούν θέματα ουσίας, αλλά σημείωσε, ότι εξαρτάται αποκλειστικά από την τουρκική πλευρά.


Ικανοποιούν οι δηλώσεις Χόλμπουρκ μέσα από τις οποίες αναγνωρίζονται οι αδιάλλακτες θέσεις Ντενκτάς, αλλά ο διεθνής παράγοντας, πρέπει να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο κύριος Χόλμπρουκ, στις δηλώσεις του, καταλογίζει στον Ραούφ Ντενκτάς την ευθύνη για το αδιέξοδο στο Κυπριακό.


Τις έντονες αντιδράσεις τους για τον τρόπο με τον οποίο εργάζεται το Τρίτο Μέλος στη Διερευνητική Επιτροπή Ζιαν Πιέρ Ριτέρ, εξέφρασαν τόσο ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, όσο και αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων.

Ο κύριος Κυπριανού τόνισε ότι ο κύριος Ριτέρ υιοθετεί απαράδεκτους όρους, ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Θεοδοσίου σημείωσε, ότι από τους 18 μήνες που είναι η ισχύς του συμβολαίου του, πέρασαν οι πέντε και δεν έχει προβεί σε καμιά ουσιαστική ενέργεια.

Εξάλλου, ο κύριος Θεοδοσίου επιβεβαίωσε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του ΛΟΓΟΥ, ότι την περασμένη Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε το θέμα των αγνοουμένων στην συνάντηση που είχε με την Αν Χέρκους.


Περαιτέρω επιδείνωση αναμένεται να σημειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 1999, ενώ ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης προβλέπεται να ανέλθει στο τέσσερα τοις εκατόν.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε ο αρμόδιος Υπουργός Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο οποίος παρουσίασε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών την κατάσταση της Κυπριακής Οικονομίας και τις προοπτικές της, σύμφωνα και με τους προυπολογισμούς.

Για πρώτη φορά, το δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ και θα διευρυνθεί στο εξήντα ένα κόμμα επτά τοις εκατόν, γεγονός το οποίο ο Υπουργός Οικονομικών, αποδίδει στις απώλειες εσόδων λόγω της μείωσης των εισαγωγικών δασμών στο πλαίσιο της συμφωνίας για την τελωνειακή ένωση.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Το τί θα συμβεί εάν υπάρξει λύση του Κυπριακού, συν-υπολογισμένο με τις πρόνοιες του συντάγματος και με τα δικαιώματα της Εκκλησίας, θα πρέπει να ληφθεί υπόψην, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, αναφορικά με το θέμα της καταβολής φόρων επί της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ο κύριος Κυπριανού, παρατήρησε ακόμη ότι δεν θα πρέπει να επιχειρείται γενίκευση του θέματος, επειδή υπάρχει η υπόθεση του Μητροπολίτη Λεμεσού και σημείωσε ότι, εάν υπάρχει γενικότερο θέμα θα πρέπει να αντικρυστεί ανεξάρτητα.

Κληθείς εξάλλου να εκφράσει την άποψη του για το θέμα του Μητροπολίτη Χρύσανθου, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι ακόμη και αν αποδεικνύετο αθώος, θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί, επειδή, δεν θα ήταν σωστό να συρθεί στο δικαστήριο ή να διασύρεται κατ'αυτόν τον τρόπο, το όνομα της Εκκλησίας.


Σε απευθείας δίκη ενώπιον του κακουργιοδικείου, παραπέμφθηκε ο Γιώργος Ιωσηφίδης, ο οποίος είχε συλληφθεί στο οδόγραγμα του Λήδρα Πάλλας, με έγγραφα, που περιείχαν πληροφορίες για την Εθνική Φρουρά.

Εναντίον του Ιωσηφίδη, εκκρεμούν κατηγορίες για συλλογή και μεταφορά πληροφοριών στις δυνάμεις κατοχής, που αφορούσαν οχυρωματικά έργα, εγκαταστάσεις και αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς.


Νέο σοβαρό τροχαίο, συνέβη τα ξημερώματα όταν ο Χρίστος Ανδρέου Ξενοφώντος από την Πάφο, δεκαεννέα ετών, εθνοφρουρός, οδηγούσε το αυτοκίνητό του στην λεωφόρο Δανάης στην Κάτω Πάφο, με συνοδηγό την Ειρήνη Γεωργίου Χατζηγεωργίου, δεκαοκτώ ετών επίσης από την Πάφο.

Σε κάποιο σημείο του δρόμου σε μια στροφή προς τα δεξιά, το αυτοκίνητο του Ξενοφώντος παρεξέκλινε της πορείας του, βγήκε στο πεζοδρόμιο και προσέκρουσε σε ηλεκτρικό πάσσαλο τον οποίο και απέκοψε.

Από την πτώση του πασσάλου προκλήθηκε βραχυκύκλωμα με αποτέλεσμα το όχημα να τυλιχθεί στις φλόγες.

Διερχόμενος οδηγός βοήθησε τα δύο άτομα να απεγκλωβιστούν από το φλεγόμενο όχημα με σοβαρά τραύματα.

Αμέσως ασθενοφόρο μετέφερε τους δύο τραυματίες στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, όπου κρατήθηκαν για νοσηλεία.

Η κατάσταση της Ειρήνης Χατζηγεωργίου είναι κρίσιμη.

Για τον λόγο αυτό, ειδικό κλιμάκιο ιατρών από τη Λευκωσία, μετέβη το μεσημέρι, με ελικόπτερο της αστυνομίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Πάφου, προκειμένου να χειρουργήσουν την νεαρή, εφ'όσον η μεταφορά της στη πρωτεύουσα με το ελικόπτερο, κρίθηκε ιδιαίτερα επικίνδυνη.


Κλιμάκιο Ευρωπαίων Πρασίνων, βρίσκεται στην Κύπρο και μελετά την κατάσταση στο νησί, έτσι ώστε να βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη προώθηση της ενταξιακής πορείας, αλλά και της επίλυσης του Κυπριακού.

Η αντιπροσωπεία των Ευρω-Πράσινων, από την Νορβηγία, την Γερμανία, την Ελλάδα, την Τουρκία και άλλες χώρες είχε το πρωί συνάντηση με τον πρόεδρο Κληρίδη.


Νέο τρομοκρατικό κτύπημα με χειρομβοβίδες, εν μέσω της κρισιμότερης φάσης της συνόδου κορυφής γιά το Μεσανατολικό, σημειώθηκε το πρωί, στην Ισραηλινή πόλη Μπιρσίμπα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περισσότερα από εξηντα-πέντε άτομα.

Αγνωστος άντρας, που πιστεύεται ότι είναι Αραβας, έριξε δύο χειροβομβίδες, στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων της πόλης, γιά να συλληφθεί λίγο αργότερα από πολίτες.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη γιά την επίθεση, ωστόσο οι Ισραηλινές αρχές, βρίσκονταν σε κατάσταση συναγερμού τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω απειλών της εξτρεμιστικής Ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς.

Τόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, όσο και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασσέρ Αραφάτ, καταδίκασαν την επίθεση, καταγγέλλοντας ότι οι δράστες προσπαθούν να πλήξουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες γιά σπάσιμο του αδιεξόδου στο Μεσανατολικό.

Εν τω μεταξύ, η Σύνοδος Κορυφής στην Ουάσινγκτων, βρίσκεται στην κρισιμότερη της φάση, αφού οι δύο πλευρές, εξακολουθούν να διαφωνούν όσον αφορά την Αμερικανική πρόταση που προβλέπει αποχώρηση των Ισραηλινών δυνάμεων από το 13 τοις εκατόν της Δυτικής Οχθης.


Στην Αίγυπτο, σε τουλάχιστον πενήντα, έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών από τον χθεσινοβραδυνό εκτροχιασμό επιβατηγού τραίνου, κοντά στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας.

Το τραίνο εκτροχιάστηκε ενώ πλησίαζε στον πολυσύχναστο σταθμό του Κάφρ Ελ- Σέικ, προσκρούοντας σε κτίρια.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς περίμεναν την άφιξη του τραίνου, ενώ οι 100 και πλέον τραυματίες ήταν επιβάτες της αμαξοστοιχίας.

Εκπρόσωπος των τοπικώ αρχών ανέφερε ότι το δυστύχημα οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, αφού ο οδηγός του τραίνου άλλαξε πορεία με πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Σύμφωνα με Αιγύπτιους αξιωματούχους, ο οδηγός ανέπτυξε υπερβολική ταχύτητα, λόγω λαθρεπιβατών, οι οποίοι είχαν σαμποτάρει το σύστημα φρένων της αμαξοστοιχίας, ανάμεσα στα βαγόνια.

Συνεργεία διάσωσης εργάζονταν καθ'ολη την διάρκεια της νύκτας, γιά να απεγκλωβίσουν επιβάτες, οι οποίοι είχαν παγιδευθεί στα συντρίμμια του τραίνου.


Απόψε ο καιρός θα παραμείνει αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς, 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 17 βαθμούς στα νότια παράλια και στους 15 στο εσωτερικό και τα υπόλοιπα παράλια.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 19 October 1998 - 15:29:17 UTC