Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-10-28

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Με μεγαλοπρέπεια ο απανταχού Ελληνισμός τίμησε την επέτειο του ενδόξου ΟΧΙ, της 28ης Οκτωβρίου του 1940.

Κέντρο των εορτασμών στην Κύπρο, ήταν η Λευκωσία, όπου το πρωί εψάλη δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και σύσσωμης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Τον πανηγυρικό της ημέρας, εκφώνησε ο Διευθυντής του Παγκυπρίου Γυμνασίου Στυλιανός Παπαντωνίου.

Το μεγαλείο του έπους του 1940 εξήραν τόσο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Στη Λευκωσία η μεγάλη μαθητική παρέλαση πραγματοποιήθηκε μπροστά από την Ελληνική πρεσβεία.

Τον χαιρετισμό της παρέλασης, δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκπος Χρυσόστομος, ο πρέσβης της Ελλάδας, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και σύσσωμη η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία.

Συσσωμη η μαθητειώσα, η φοιτητιώσα και η σπουδάζουσα νεολαία, οι παλαιοί πολεμιστές, σωματεία και οργανώσεις έλαβαν μέρος στην παρέλαση, τιμώντας την ιστορική επέτειο του ΟΧΙ.

Παρελάσεις έγιναν και σε όλες τις ελεύθερες πόλεις της Κύπρου.


Η κορυφαία στιγμή του Ελληνικού Εθνους, εορτάστηκε στην Ελλάδα, με κάθε λαμπρότητα.

Επίκεντρο των εορτασμών η Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιήθηκε το πρωί, η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου.

Η Ελλάδα, διακήρυξε ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος, οφείλει να λάβει όλα τα δυνατά μέτρα, προς εξασφάλιση της εδαφικής της ακεραιότητας, αλλά και της εθνικής αξιοπρέπειας.

Προειδοποίησε παράλληλα, ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, θα συνεχίσει να είναι άκαμπτη και έναντι της Ελλάδος, επιθετική.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης, δήλωσε πως οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, έστελαν προς όλους, μήνυμα σιγουριάς, ασφάλειας και αποφασιστικότητας.

Στην Αθήνα εξάλλου, η επέτειος του Ιστορικού ΟΧΙ, τιμήθηκε με τη μαθητική παρέλαση μπροστά από το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων.

Ενωρίτερα, στη Μητρόπολη Αθηνών, τελέστηκε πανηγυρική δοξολογία, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου.


Αλλους δύο ανακριτές, διορίζει αύριο ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης, σε μία προσπάθεια επίσπευσης του ανακριτικού έργου, για την καταγγελόμενη κακοποίηση των λαθρομεταναστών στην Λάρνακα.

Αυτό δήλωσε ο κύριος Μαρκίδης, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στις Κεντρικές Φυλακές, όπου μαζί με τον ιατροδικαστή Μάριο Ματσάκη, είδαν από κοντά τους δεκαοκτώ Νιγηριανούς οι οποίοι μεταφέρθηκαν εκεί.

Πάντως ο κύριος Ματσάκης, επιβεβαίωσε εμμέσως τις ανησυχίες της κυβέρνησης.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Για λόγους πολιτικής ευθυξίας θα έπρεπε να παραιτηθεί ο Υπουργός Δικαοσύνης, μετά τα επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και των λαθρομεταναστών στη Λάρνακα, δηλώνει το ΑΚΕΛ.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας, ανέφερε πως υπάρχουν ασήκωτες πολιτικές ευθύνες, κάτι όπως τόνισε, που επιβάλει την παραίτηση του Νίκου Κόση.

Ο ίδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης απέφυγε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση, ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθής να σχολιάσει την αξίωση του ΑΚΕΛ, ανέφερε πως η σημερινή ημέρα, δεν προσφέρεται είπε, για πολιτική, αλλά ούτε και για μικροπολιτική.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Δημήτρη Χριστόφια, είπε χαρακτηριστικά πως όταν το ΑΚΕΛ, κερδίσει τις εκλογές και αποφασίσει να κάνει ανασχηματισμό, τότε ο κύριος Χριστόφιας, θα μπορεί να ανασχηματίσει τους όποιους υπουργούς.


Στις 18 Δεκεμβρίου, οπότε και θα συνέλθει η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναμένεται η λήψη μέτρων, κατά της Τουρκίας, στην περίπτωση που δεν συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, για την καταβολή αποζημιώσεων στην Τιτίνα Λοιζίδου

Σήμερα, συμπληρώνεται η τρίμηνη προθεσμία πληρωμής του ποσού, που είχε καθορίσει το Δικαστήριο, χωρίς η Τουρκία, να δείξει δείγματα υπακοής, στάση που δεν προκάλεσε έκπληξη στην κυβέρνηση, αφού ο Υπουργός Εξωτερικών τη χαρακτήρησε αναμενόμενη.

Ο κύριος Κασουλίδης, τόνισε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης, θα επιβάλει την απόφαση δικαστηρίου.

Από την πλευρά του ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Τουρκία τελικώς θα πληρώσει.


Δημοσιοποίηση των πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου την περίοδο αγοράς των Ες-300, ζητά το ΑΚΕΛ.

Σε δηλώσεις του ο Δημήτρης Χριστόφιας, χαρακτήρισε ηθικά και πολιτικά απαράδεκτες, τις εξηγήσεις που έδωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για το, εάν γνώριζε και συμφώνησε το ΑΚΕΛ, για την αγορά του ρωσσικού πυραυλικού συστήματος.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Χριστόφια, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε πως το ΑΚΕΛ, θα μπορούσε να αντιταχθεί στην αγορά των πυραύλων, μέσω της Βουλής στην οποία συμμετέχει και η οποία ενέκρινε το κονδύλι για την αγορά των Ες-300.

Κατηγόρησε παράλληλα τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, ότι ασχολείται με παρελθοντολογία.


Καθοριστικής σημασίας θεωρείται η αυριανή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, κατά την οποία πιθανόν να συζητηθεί και το θέμα του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου.

Ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος μιλούσε μετά το πέρας της μαθητικής παρέλασης, ανέφερε ότι, ο ένας από τους δύο ιερείς, που εμφανίζονται σε φωτογραφία να εξέρχονται από πανδοχείο, σίγουρα θα καθαιρεθεί, ενώ ο δεύτερος, ίσως τεθεί σε αργία.


Στον πρωθυπουργό Γεβγκένι Πριμακόφ, παρέδωσε όλες τις καθημερινές υποθέσεις της χώρας, ο ρώσος πρόεδρος πρόεδρος Μπορίς Γέλτσιν.

Οπως δήλωσε στενός συνεργάτης του ρώσου προέδρου, ο Γέλτσιν, θα παραμείνει στην προεδρία μέχρι το τέλος της θητείας του, επιβλέποντας μόνο την συνταγματική μεταρρύθμιση.

Το καθήκον που απέμεινε τώρα στον Γέλτσιν, είναι να παραδώσει στον επόμενο πρόεδρο, σταθερή εξουσία και να προβεί σε αλλαγές σε συνταγματικό επίπεδο.


Με ανακούφιση και ικανοποίηση δέχθηκε η διεθνής κοινότητα την επιβεβαίωση της αποχώρησης των σερβικών στρατευμάτων από το Κοσσυφοπέδιο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, χαρακτήρισε το γεγονός "ελπιδοφόρα στιγμή", ενώ προειδοποίησε εκ νέου, τον Σλόμποταν Μιλόσεβιτς, ότι η αποχώρηση των στρατευμάτων του από το Κοσσυφοπέδιο, δεν θα εκληφθεί ως εγγύηση για την ειρηνική επίλυση της κρίσης.

Η αποχώρηση των Σερβικών στρατευμάτων από το Κοσσυφοπέδιο, ενθάρρυνε εκατοντάδες Αλβανών προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια τους, παρόλο που εκφράζουν φόβους για την ασφάλεια τους.

Ωστόσο, η στρατιωτική πίεση του ΝΑΤΟ, έναντι της Σερβίας, συνεχίζει να υφίσταται και όπως ανακοίνωσε, ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας, οι νατοϊκές δυνάμεις θα παραμείνουν σε επιφυλακή.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.
Δείτε στην συνέχεια σε οπτικογράφιση, τη σημερινή μαθητική Παρέλαση στη Λευκωσία, για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Ακολουθεί το πρώτο τηλεπαιχνίδι στον κόσμο "Ο τροχός της τύχης".

Στις επτά, μην χάσετε τις νέες περιπέτειες του ΑΛΑΣ με τον Γκουστάβο Μπερμούντεζ και στις επτά και σαραντα-πέντε, ένα ακόμα επεισόδιο της εύθυμης Κυπριακής παραγωγής του Λόγου Η ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ.

Για την κύρια ενημέρωση της ημέρας, θα είμαστε και πάλι μαζί σας, στις οκτώ και δέκα-πέντε.

Καλό απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 28 October 1998 - 15:30:50 UTC