Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-11-08

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες της γιά πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης κατασκοπείας σε βάρος της Εθνικής Φρουράς, γιά την οποία συνελήφθησαν χθές δύο Ισραηλινοί, που κατείχαν σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Πρόκειται για τους Ιγκάλ Νταμάρι, 49 ετών και Γιούντι Χάρκοβ, 27 ετών,

οι οποίοι διέμεναν σε διαμέρισμα στο χωριό Ζύγι.

Σχολιάζοντας ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, είπε πως το θέμα δεν είναι απλά στρατιωτικό, αλλά πολύ σοβαρό πολιτικό θέμα.

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Δημήτριος Δήμου, ανέφερε πως το ΓΕΕΦ θα αξιολογήσει τα στοιχεία που θα συλλέξει η αστυνομία και θα προχωρήσει με συνέπεια.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, συνέστησε από την πλευρά του, περισσότερη προσοχή.

Εν τω μεταξύ, οι δύο Ισραηλινοί, μεταφέρθηκαν το πρωί από την Λάρνακα, στις Κεντρικές Φυλακές, ενώ χθες βράδυ τους επισκέφθηκε, εκπρόσωπος της Πρεσβείας του Ισραήλ.

Ερωτηθείς γιά τη σύλληψη των δύο υπόπτων, ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Αριέλ Σιαρόν, δήλωσε στο στρατιωτικό ραδιόφωνο της χώρας, ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπισθεί με διακριτικότητα.

Σύμφωνα με το στρατιωτικό ραδιόφωνο της χώρας, το Ισραήλ καταβάλλει προσπάθειες γιά απελευθέρωση των δύο υπηκόων του, διά της διπλωματικής οδού.


Σενάρια πού θα επαναλαμβάνονται, χαρακτήρισε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος, τις πληροφορίες που φέρουν τους πυραύλους ΕΣ-300 να εγκαθίστανται στην Κρήτη.

Το θέμα της άμυνας της Κύπρου, τόνισε ο κύριος Τσοχατζόπουλος, αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία θα δώσει πληροφορίες σχετικά με το θέμα, στο μέτρο που αυτές είναι αποδεσμεύσιμες.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης μιλούσε μετά το πέρας της τελετής πού έγινε στην αεροπορική βάση Δεκέλειας, με την ευκαιρία της εορτής των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, προστατών της Αεροπορίας.


Την διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει καμία αναβολή στην άφιξη ή αλλαγή στο χώρο εγκατάστασης των Ες-300, έδωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το πρωί, με τον Σπύρο Κυπριανού.

Σύμφωνα με τον Προέδρο της Βουλής, πρέπει να ξεκαθαρισθεί το όλο θέμα που ηγέρθη μετά την αναφορά που έγινε στην έκθεση της Κομισιόν, αναφορικά με το χρόνο άφιξης του ρωσικού πυραυλικού συστήματος.

Ο πρόεδρος εξάλλου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ότι η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία, αποφασίζουν προς την κατεύθυνση της ενίχυσης της άμυνας της Κύπρου.


Την αναγκαιότητα ενίσχυσης της άμυνας μας, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, σε δηλώσεις του κατά τους εορτασμούς του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, προστάτη της Αεροπορίας.

Ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι οι Τούρκοι έχουν αποθρασυνθεί γι' αυτό θα πρέπει να γίνεται σωστός εξοπλισμός του τόπου μας.

Εξάλλου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σε ομιλία του στον Ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ - Τρυπιώτη, επανέλαβε τις καταστρεπτικές συνέπειες που θα έχει για τον Κυπριακό Ελληνισμό, η λύση διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο Μακαριώτατος προέστη μνημοσύνου του Μεγάλου ευεργέτη των Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας Κυπρή Χατζησάββα.

Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο πρόεδρος της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας Ανδρέας Παπαβασιλείου.


Μετά την απόφαση για υποβολή από τους υπουργούς δηλώσεων για τα περιουσιακά τους στοιχεία, η κυβέρνηση προχωρεί σε εφαρμογή του Πόθεν Εσχες και για τους δημόσιους υπάλληλους.

Το Υπουργικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρία, ενέκρινε προσχέδιο κανονισμών για τον καθορισμό θεσμοθετημένης έρευνας, αναφορικά με την πηγή των οικονομικών των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι προτεινόμενοι κανονισμοί, προνοούν τον διορισμό ερευνώντα λειτουργού, με πιο ευρείες εξουσίες από αυτές του αντίστοιχου λειτουγού που διορίζεται με βάση τις γενικές πρόνοιες των περί Δημόσιας Υπηρεσίας νόμων.

Ο ερευνών λειτουργός θα μπορεί να ζητήσει από οποιοδήποτε πρόσωπο να παρουσιάσει έγγραφα και άλλα στοιχεία που έχει στην κατοχή του και να καλεί εμπειρογνώμονες για να τον συμβουλεύουν.


Επτά πρόσωπα τραυματίστηκαν σοβαρά σε μετωπική σύγκρουση δύο αυτοκινήτων, στο δρόμο Πάφου-Λεμεσού, παρά το χωριό Τίμη, στις εννέα χθες το βράδυ.

Αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Σύρος Αλ Φακούρι Τζιχάντ, 24 ετών, με συνεπιβάτες δύο άλλους Σύρους, στην προσπάθεια του να προσπεράσει προπορευόμενο αυτοκίνητο, εισήλθε στην αντίθετη λωρίδα και συγκρούσθηκε με αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Αριστος Αρέστη, από την Εμπα, 24 ετών.

Στο αυτοκίνητο του Αρέστη, επέβαιναν η σύζυγος του Πόπη, 19 ετών, ο γιός τους Κωνσταντίνος, ένδεκα μηνών και η Μαρία Μαστίχα, 16 ετών, μαθήτρια από την Πάφο.

Από τη σφοδρή σύγκρουση όλοι οι επιβαίνοντες των δύο αυτοκινήτων τραυματίσθηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Πάφου.

Ορισμένοι τραυματίες είχαν παγιδευθεί στα αυτοκίνητα και για τον απεγκλωβισμό τους κινητοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Η κατάσταση της υγείας του Σύρου συνοδηγού Μεχ-ντέ Τζοχάρ, 24 ετών, κρίνεται ως πολύ σοβαρή.


Δηκοϊκός εξακολουθεί να δηλώνει ο Υπουργός Εργασίας Ανδρέας Μουσιούττας, προσθέτοντας μάλιστα, πως πρόσφατα του ανανεώθηκε η κομματική του ταυτότητα.

Διευκρίνισε, ωστόσο, πως δεν έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στο εκλογικό συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος που έχει οριστεί για τις εικοσι-δύο Νοεμβρίου.

Πάντως, από την πλευρά του ο Πρόεδρος του κόμματος Σπύρος Κυπριανού, δήλωσε άγνοια για το θέμα της ανανέωσης της κομματικής ταυτότητας του κυρίου Μουσιούττα, μεταθέτοντας την ευθύνη στην Επαρχιακή Επιτροπή.

Το ΔΗΚΟ, κατέληξε, ο κύριος Κυπριανού αντί άλλης απάντησης, προχωρεί στην ανανέωση και την ανασυγκρότηση.


Την ετυμηγορία αυτών που διόρισε ο Πρόεδρος Κληρίδης για την υπόθεση Ντίνου Μιχαηλίδη, αναμένει ο ίδιος ο Υπουργός των Εσωτερικών.

Σχολιάζοντας δηλώσεις του Χρήστου Πουργουρίδη, ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, αποφάσισε ομόφωνα πως υπάρχουν πολιτικές ευθύνες από τον Υπουργό Εσωτερικών, ο Ντίνος Μιχαηλίδης δήλωσε ότι αναμένει την ετυμηγορία της ολομέλειας της Βουλής και όχι μίας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, ανέφερε επίσης, πως εναπόκειται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μόνο, να αποφασίσει εάν θα τον αντικαταστήσει.


Την ετυμηγορία αυτών που διόρισε ο Πρόεδρος Κληρίδης για την υπόθεση Ντίνου Μιχαηλίδη, αναμένει ο ίδιος ο Υπουργός των Εσωτερικών.

Σχολιάζοντας δηλώσεις του Χρήστου Πουργουρίδη, ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, αποφάσισε ομόφωνα πως υπάρχουν πολιτικές ευθύνες από τον Υπουργό Εσωτερικών, ο Ντίνος Μιχαηλίδης δήλωσε ότι αναμένει την ετυμηγορία της ολομέλειας της Βουλής και όχι μίας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, ανέφερε επίσης, πως εναπόκειται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μόνο, να αποφασίσει εάν θα τον αντικαταστήσει.


Μάστιγα για τους Κύπριους εργαζόμενους αλλά και για τα κρατικά ταμεία, αποκάλεσε ο Υπουργός Εργασίας Ανδρέας Μουσιούττας τους παράνομους ξένους εργάτες, επικρίνοντας ταυτόχρονα και τους εργοδότες που τους απασχολούν.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κύριος Μουσιούττας, καταβάλλει προσπάθειες μέχρι και εξάλειψης αυτού του φαινομένου.

Εξάλλου, ο Υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε υπερβολικές τις απόψεις κοινωνικών λειτουργών ότι οι υπηρεσίες που παρέχουν είναι τριτοκοσμικές.

Ο δηλώσεις του κυρίου Μουσιούττα, έγιναν στο περιθώριο των εγκαινίων του κέντρου ευημερίας Κοφίνου, που τέλεσε το πρωί.


Νέα πολιτική προωθεί το Υπουργείο Υγείας με αναδιαμόρφωση των κριτηρίων παροχής δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής, ο οποίος ερωτηθείς επίσης για το θέμα των επικείμενων απεργιών στα νοσοκομεία, δήλωσε πως καταβάλλει προσπάθειες όπως ικανοποιηθούν όσα αιτήματα των γιατρών κρίνονται από την κυβέρνηση δίκαια, προκειμένου οι απεργίες να αποφευχθούν.

Ο κύριος Σολωμής τόνισε τέλος, πως όπου υπάρχουν καταγγελίες για παρατυπίες στα νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένης και της περίπτωσης του γιατρού με τις πεθιδίνες, αυτές εξετάζονται από τα αρμόδια όργανα, χωρίς καμία προσπάθεια κουκουλώματος από κανένα.

Ο Υπουργός Υγείας παρευρέθηκε το πρωί στο μνημόσυνο ηρώων της ΕΟΚΑ 55-59 που τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου στην Αγλαντζιά.


Την διαφωτιστική εκστρατεία του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος ενίσχυσαν σήμερα με την παρουσία τους οι Κερυνειώτες και οι Μορφίτες.

Στο πλαίσιο εξάλλου του "Γνωρίζω δεν Ξεχνώ και Αγωνίζομαι", τη διαφωτιστική εκστρατεία ενίσχυσαν δεκάδες μαθητές του Πρώτου Νηπιαγωγείου Παλουριώτισσας και μαθητές του δημοτικού Σχολείου Πυργών, συνοδευόμενοι από δάσκαλους και γονείς.

Στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας ήταν επίσης σήμερα, πρόσκοποι από την Αγία Φύλα Λεμεσού.


Νέα προειδοποίηση προς την Παλαιστινιακή Αρχή, απηύθυνε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, υποστηρίζοντας την άμεση ανάγκη τερματισμού των τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον της χώρας του.

Οι επιθέσεις αυτές, είπε ο Νετανιάχου, πλήτουν την ειρηνευτική συμφωνία του Ουάϊ Ρίβερ, η οποία μπορεί μάλιστα και να καταρρεύσει.

Μιλώντας σε τοπική προεκλογική συγκέντρωση, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, προειδοποίησε πως σε περίπτωση που η Παλαιστινιακή Αρχή, δεν επιδείξει πρόθεση να εμποδίσει τις επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών στόχων, τότε ο Ισραήλ, δεν θα παραχωρήσει άλλα εδάφη στους Παλαιστίνιους, όπως είχε συμφωνηθεί πριν από δύο εβδομάδες, στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Στο προσκήνιο και πάλι, το θέμα της επιθεώρησης όπλων από την Ειδική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη.

Ο αντιπρόεδρος της Ιρακινής κυβέρνησης Τάρεκ Αζίζ, δήλωσε ότι η χώρα του, δεν πρόκειται να επαναρχίσει τν συνεργασία με τους επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού, εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν άρει το πετρελαϊκό εμπάργκο.

Από την άλλη, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν τρόπους ώστε να αναγκάσουν τον ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσέϊν, να συνεργαστεί με τους Ειδικούς Επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών.

Σημερινό δημοσίευμα των Νιου Γιόρκ Τάϊμς, αναφέρει ότι η Ουάσινγκτον, είναι έτοιμη - εγκαταλείποντας τις επιθεωρήσεις, να προχωρήσει στην εφαρμογή νέων κυρώσεων, χωρίς να αποκλείονται αεροπορικές επιδρομές και πυραυλικές επιθέσεις, εναντίον Ιρακινών στόχων.

Και αυτό επειδή, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, τόσο ο Μπιλ Κλίντον, όσο και οι σύμβουλοί του, έχουν χάσει την υπομονή τους, με το παιγνίδι της γάτας με το ποντίκι, που αρέσκεται να παίζει, εδώ και καιρό, ο Ιρακινός ηγέτης.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος πραγματοποιεί πάντως, εντατικές ενημερωτικές διαβουλεύσεις με την Υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, τον Υπουργό Αμύνης Ουίλλιαμ Κόεν και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Σάντι Μπέργκερ.


Να ολοκληρώσουμε το σύντομο δελτίο ειδήσεων με τον καιρό.

Απόψε, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε βόρειους ασθενείς, δύο και τοπικά τριών Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει περίπου, στους δώδεκα βαθμούς.

Στις υψηλότερες ορεινές περιοχές, η θερμοκρασία θα πέσει στους εννέα βαθμούς.


Δείτε στην συνέχεια ένα ακόμη επεισόδιο του νέου κύκλου της αγαπημένης σας σειράς JAG.

Ακολουθεί η περιπετειώδης σειρά PENSACOLA.

Στις έξι και πενήνα-πέντε, απολαύστε την κωμική σειρά, Η Μεγάλη των Μπάτσων Σχολή, και γύρω στις επτά και σαράντα-πέντε την εύθυμη παραγωγή του Λόγου, Κάθε Κατεργάρης στον Πάγκο του.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο, στις οκτώ και δεκαπέντε.

Καλό απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 8 November 1998 - 16:27:12 UTC