Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-11-20

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Συνελήφθη το πρωί στο Ντουπάι, ο Ζαχαρίας Κολοκάση, 40 ετών, από τη Λευκωσία, και ανακρινόμενος φέρεται να παραδέχθηκε ότι σκότωσε τη σύζυγό του Κωνσταντία, κτυπώντας την με πέτρα στο κεφάλι, κατά τη διάρκεια φιλονικίας, όπως ισχυρίστηκε.

Το πτώμα της άτυχης Κωνσταντίας, είχε βρεθεί πριν από αρκετές ημέρες σε περιοχή σπαστήρων κυπριακής εταιρείας στη Φουτζέιρα, όπου εργάζεται ο Κολοκάσης, αλλά δεν είχε αναγνωρισθεί.

Σύμφωνα με τους συγγενείς του θύματος, ο γαμπρός τους, διέδιδε ότι η σύζυγός του, πέθανε από καρκίνο και την έθαψε σε οικογενειακό τάφο στη Βρετανία.

Αντίθετα σε συναδέλφους του, είχε πει ότι η Κωνσταντία τον εγκατέλειψε αφήνοντάς του και τα τρία ανήλικα παιδιά τους.

Ο Ζαχαρίας Κολοκάσης, θα δικασθεί στο Ντουπάι, και αντιμετωπίζει ακόμη και την θανατική ποινή.


Με άμεση παρέμβαση της, η κυβέρνηση του Ισραήλ ζήτησε σήμερα από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, όπως οι δύο Ισραηλινοί κατάσκοποι παραδοθούν μέχρι την ημέρα της δίκης τους, στην πρεσβεία της χώρας, στη Λευκωσία.

Οι Ούντι Χάρτζκωφ και Ιγκολ Νταμάρι, που παραπέμφθηκαν σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου, στις οκτώ Δεκεμβρίου για κατασκοπεία, είναι αθώοι διατείνεται η ισραηλινή κυβέρνηση.

Το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Ισραήλ, και οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στις Κεντρικές Φυλακές.

Οι Χάρτζκωφ και Νταμάρι αντιμετωπίζουν τρείς κατηγορίες.


Χαστούκι στην Τουρκία έδωσε η Ιταλική Δικαιοσύνη, με την απόφαση της να επιτρέψει την παραμονή του Αμπντουλλάχ Οτσαλάν, στη Ρώμη, απορρίπτοντας το αίτημα της Αγκυρας γιά εκδοση του και κάνοντας αποδεκτό το αίτημα των συνηγόρων του.

Την απόφαση γιά απελευθέρωση του Κούρδου ηγέτη πήρε το εφετείο της Ρώμης, ακυρώνοντας παράλληλα, τα προληπτικά μέτρα κράτησης του Οτσαλάν, αναφορικά με το διεθνές ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε η Τουρκία.

Το εφετείο απέρριψε το αίτημα της Τουρκίας, με βάση το άρθρο 27 του Ιταλικού Συντάγματος που απαγορεύει την έκδοση ατόμου σε χώρες όπου υπάρχει η θανατική ποινή.

Εν τω μεταξύ, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να ζητήσει την έκδοση του Οτσαλάν.


Υπό εξέλιξη βρίσκεται η 24ωρη απεργία των γιατρών σε όλα τα νοσοκομεία και τα αγροτικά υγειονομικά κέντρα, η οποία θα λήξει αύριο στις επτά και τριάντα το πρωϊ.

Σήμερα τα εξωτερικά ιατρεία παρέμειναν κλειστά, ενώ προσωπικό ασφαλείας, μεριμνά για τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, και επιλαμβάνεται όσων περιστατικών κρίνονται ως επείγοντα.

Οι υπόλοιποι ασθενείς με παραπεμπτικό σημείωμα, καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα.

Μέχρι πριν από λίγο η προσέλευση ασθενών στις πρώτες βοήθειες ήταν χαμηλή παγκύπρια.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της δήλωσε πως το θέμα το χειρίζεται ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος με σημερινές του δηλώσεις εμμένει στην θέση πως δεν διαπραγματεύεται με την ΠΑΣΥΚΙ αφού νομικά κρίνεται αναρμόδια.

Ο πρόεδρος όμως της ΠΑΣΥΚΙ Σταύρος Σταύρου κάλεσε τον κύριο Χριστοδούλου έστω και την υστάτη να προσέλθει σε διάλογο, και να πάψει να λειτουργεί ως εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΔΥ.

Ενώ το αδιέξοδο μεταξύ κυβέρνησης και γιατρών παραμένει, ο πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, δήλωσε πως αρχές της επόμενης εβδομάδας, εάν δεν σημειωθεί οποιαδήποτε πρόοδος, προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για επίλυση της διαφοράς.


Μαζικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, σημειώθηκαν και σήμερα, στο πλαίσιο της τελικής φάσης της άσκησης "Ταύρος", που διεξάγεται από τα κατοχικά στρατεύματα.

Συγκεκριμένα, στις 9 και 45 το πρωί, δύο ΕΦ - 16 εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Δημοκρατίας και ακολούθησαν την πορεία Κερύνεια, Τύμβου, Λευκόνοικο και εξήλθαν από την Καρπασία.

Την ίδια διαδρομή ακολούθησαν στις 11.00 δύο ΕΦ - 4 και δέκα λεπτά αργότερα δύο ακόμη ΕΦ - 16.

Επίσης, στις 11.00 προσγειώθηκε στο κατεχόμενο αεροδρόμιο Λευκονοίκου ένα μεταγωγικό ΣΕ - 180.

Οκτώ ακόμα ΕΦ - 16 πέταξαν πάνω από τις κατεχόμενες περιοχές λίγο μετά τις 12.00.

Εν τω μεταξύ, τέσσερις φρεγάτες που βρίσκονταν αγκυροβολημένες στο κατεχόμενο λιμάνι της Κερύνειας κατευθύνθηκαν γύρω στις 10.00 προς τη θαλάσσια περιοχή Μόρφου - Κορμακίτη και πραγματοποίησαν βολές με πραγματικά πυρά.

Στις 12.30 επέστρεψαν στο κατεχόμενο λιμάνι, όπου βρίσκονταν επίσης δύο τουρκικά υποβρύχια, δύο πυραυλάκατοι και ένα πλοίο ανεφοδιασμού.

Τις παραβιάσεις από τα τουρκικά μαχητικά κατήγγγειλε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, με επιστολή του στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.


Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η αναφορά στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που περιέχεται στη διμηνιαία έκθεση του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον προς το Κογκρέσο, για το Κυπριακό, αποτελεί απάντηση στην απαράδεκτη πρόταση Ντενκτάς για συνομοσπονδία.

Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση, και ειδικότερα την αναφορά του Αμερικανού Προέδρου ότι οι δύο πλευρές πρέπει να προετοιμαστούν για συνολικές διαπραγματεύσεις, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση ανέκαθεν επεδίωκε συζήτηση της ουσίας του Κυπριακού για συνολική διευθέτηση.


Χορηγία δύο εκατομμυρίων λιρών στους δήμους κατά το 1998, πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο προσπάθειας για απάβλυνση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της Ενωσης Δήμων, στην παρουσία των αρμοδίων υπουργών, ότι το 1999 θα μελετηθεί θέμα είσπραξης, από πλευράς δήμων, των τελών ακίνητης ιδιοκτησίας και μέρους των τελών για τις άδειες κυκλοφορίας.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Δήμων Κύπρου Λέλλος Δημητριάδης ανέφερε ότι αναμένεται να συζητηθεί και η αύξηση της χορηγίας του κράτους προς τις δημοτικές αρχές.

Εν τω μεταξύ, ενωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία των εννέα κατεχόμενων δήμων.


Στις δύο Δεκεμβρίου θα πάρει τελικές αποφάσεις το Υπουργικό Συμβούλιο για το θέμα του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Χίλτον.

Το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Χίλτον.

Οπως ανέφερε μετά από τη συνάντηση ο υπουργός Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης, έχει δοθεί διορία μίας εβδομάδας στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για να αποφασίσουν εάν αποδέχονται την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για διορισμό του Βύρωνα Κρανιδιώτη στην προεδρία του διοικητικού συμβουλίου.


Μέλος του εργατικού συμβουλευτικού σώματος γίνεται από σήμερα η ΔΕΟΚ.

Την συμμετοχή της ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας Ανδρέας Μουσιούττας, σε χαιρετισμό που απηύθυνε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας στο δωδέκατο συνέδριο της συντεχνίας, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται αύριο.

Από το βήμα του συνεδρίου της ΔΕΟΚ, ο πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, τόνισε πως κανένας εκβιασμός δεν μπορεί να εξαναγκάσει την διαφοροποίηση του αμυντικού σχεδιασμού και της εισαγωγής των Ες-Τριακόσια στην Κύπρο.


Νέα γεωπολιτικά σύνορα δημιουργούνται στη Δυτική Οχθη, έπειτα από την έναρξη της πρώτης φάσης της αποχώρησης των Ισραηλινών στρατευμάτων από τμήμα των κατεχομένων εδαφών, κατ'εφαρμογήν της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ουάι Πλαντέισιον.

Ισραηλινοί στρατιώτες έστησαν τεράστια οδοφράγματα στα σημεία απ' όπου περνούν τα νέα σύνορα, στην περιοχή Ζενίν της Δυτικής Οχθης, ενώ τοποθέτησαν οδικά σήματα πού αναφέρονται στην αλλαγή του καθεστώτος στην περιοχή.

Σε μιά άλλη εξέλιξη, εγκαινιάζεται την Κυριακή, το διεθνές αεροδρόμιο τηε Γάζας, που θα φέρει το όνομα του Αραφάτ και θεωρείται από τους Παλαιστινίους, ως σύμβολο της εθνικής τους κυριαρχίας.


Γιά το αστρονομικό ποσό των 71,5 εκατομμυρίων δολαρίων πωλήθηκε αυτο- προσωπογραφία του διάσημου Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκόχ, σε δημοπρασία του οίκου Κρίστυς, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρόκειται γιά έναν από τους τελευταίους πίνακες πού ζωγράφισε ο Βαν Γκόχ με τίτλο "Αυτο-προσωπογραφία χωρίς γενειάδα", και ο οποίος προοριζόταν ως δώρο γιά τα εβδομηκοστά γενέθλια της μητέρας του το 1889, μόλις έξι μήνες πρίν από το θάνατο του.


Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού επανέλαβε ότι δεν τάσσεται υπέρ ή εναντίον οποιασδήποτε υποψηφιότητας στο εκλογικό συνέδριο του ΔΗΚΟ, που θα γίνει μεθαύριο Κυριακή.

Σε σημερινή δήλωση του, με την οποία σχολιάζει διάφορα δημοσιεύματα και ψιθύρους, ο Σπύρος Κυπριανού τονίζει παράλληλα ότι κανένας δεν δικαιούται να χρησιμοποιεί το όνομα του για προώθηση οποιασδήποτε υποψηφιότητας.


Δεν είμαστε κόμμα για απορρόφηση, δήλωσε κατηγορηματικά ο πρόεδρος της Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης Αλέξης Γαλανός, υπεραμυνόμενος της θέσης των μικρών κομμάτων καί σχημάτων του τόπου στο θέμα της τροποποίησης του εκλογικού νόμου.

Μιλώντας το πρωί σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κύριος Γαλανός άφησε ξεκάθαρα να νοηθεί ότι η σχετική πρόταση του Δημοκρατικού Συναγερμού, στοχεύει στην απορρόφηση των μικρών κομμάτων, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι η απλή αναλογική λειτούργησε άψογα.

Επίσης, ο κύριος Γαλανός ανακοίνωσε την πρόθεση του κόμματος του να καταθέσει στη Βουλή πρόταση νόμου για ρύθμιση του "πόθεν έσχες" των κομμάτων, η οποία προνοεί αναδρομική ισχύ από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές


Το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα σε ανακοίνωση του αναφέρει, ότι ενώ η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι ηγεσίες των κομμάτων δεν παραλείπουν με κάθε ευκαιρία να επαναλάβουν την αναγκαιότητα της διαφύλαξης της οντότητας του Κράτους, από την άλλη, κάποιοι ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί, αλλά και κάποιοι πολιτικοί ηγέτες, με την ανακόλουθη και αντιφατική τους πολιτική πλήττουν το κύρος και την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το ΠΑΚ, αφού αναφέρεται στις επισκέψεις στον Απόστολο Ανδρέα, απευθύνει έκκληση προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και στα πολιτικά κόμματα να προβληματιστούν σοβαρά και να σταματήσουν κάθε συναλλαγή με τον κατοχικό ηγέτη και το ψευδοκράτος.

Εν τω μεταξύ, η διαφωτιστική εκστρατεία στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας συνεχίζεται και αυτό το Σαββατοκυρίακο.

Αύριο Σάββατο, την εκστρατεία διαφώτισης θα ενισχύσει και το Συμβούλιο του Προσφυγικού Σωματείου" Ο Σύσκληπος", καθώς και ομάδα μαθητών του Α' Περιφερειακού Γυμνασίου Λευκωσίας.

Την Κυριακή θα βρίσκεται στο Οδόφραγμα και ο πρώην Υφυπουργός και νύν Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε ένδειξη συμπαράστασης στον Αντικατοχικό αγώνα του λαού μας.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέχρι βορειοανατολικοί 2 με 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη παραμένοντας όμως, στα ανατολικά παράλια, τοπικά μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 11 περίπου βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 13 περίπου στις υπόλοιπες περιοχές.

Στις ψηλότερες ορεινές περιοχές η θερμοκρασία θα πέσει στους 7 βαθμούς.


Δείτε στην συνέχεια την οικογενειακή σειρά ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΕΙΒΑΔΙ.

Ακολουθούν στιγμιότυπα με τον ΑΟΡΑΤΟ ΦΑΚΟ και στην συνέχεια το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ.

Γύρω στις επτά μην χάσετε το επεισόδιο της Ισπανόφωνης σειράς ΑΛΑΣ με τον Γκουστάβο Μπερμούντεζ.

Στις επτά και σαράντα-πέντε παρακολουθήστε εκτάκτως το πρώτο επεισόδιο της Κυπριακής παραγωγής του ΛΟΓΟΥ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ.

Νεώτερες ειδήσεις στις 8.15.

Καλό απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 20 November 1998 - 16:27:19 UTC