Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-11-24

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η Ιερά Σύνοδος σε έκτακτη συνεδρία της αποδέχθηκε, με ομόφωνη απόφαση, την παραίτηση του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου και παράλληλα αποφάσισε να του επιβάλει την ποινή της διετούς αργίας από πάσης ιεροπραξίας.

Την απόφαση της Ιεράς Συνόδου διαβίβασε προσωπικά στον Μητροπολίτη Λεμεσού, ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, σε συνάντηση που είχαν το μεσημέρι.

Ο δικηγόρος του Μητροπολίτη Χρύσανθου, Ιωάννης Κυριακίδης, ο οποίος βρισκόταν στον χώρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, δεν θέλησε να σχολιάσει την απόφαση.

Υστερα από την εξέλιξη αυτή, Τοποτηρητής του Μητροπολιτικού Θρόνου Λεμεσού, αναλαμβάνει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και αναμένεται πολύ σύντομα, ο διορισμός αντιπροσώπου του, ο οποίος και θα διαχειρίζεται τα της Μητρόπολης, μέχρι την εκλογή νέου Μητροπολίτη.

Την απόφαση της Ιεράς Συνόδου ανέγνωσε προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ο Γραμματέας της Συνόδου, Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Παπαφώτης.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ-ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΠΑΦΩΤΗ"

Αργότερα ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος, ανέφερε ότι διαφώνησε με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, σημειώνοντας ότι θέση του, ήταν ότι θα έπρεπε να εκδικαστεί η υπόθεσης του Μητροπολίτη Λεμεσού, όπως αρχικά αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος.

Παράλληλα πρόσθεσε, ότι κάνει υπακοή και αποδέχεται την απόφαση της πλειοψηφίας της Ιεράς Συνόδου.

Εν τω μεταξύ άρχισε η προσπάθεια για τη διαδοχή στο μητροπολιτικό θρόνο Λεμεσού.

Ηδη ανακοινώθηκε η συστάση ομάδας πρωτοβουλίας υποστήριξης του ιερομόναχου Βαρνάβα Σταυροβουνιούτη, ενώ αναμένονται ανακοινώσεις και από άλλες ομάδες.


Την απόφαση του να μην δώσει κατάθεση για τις δύο καταγγελίες κατά του Υπουργού Εσωτερικών, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Χρήστος Πουργουρίδης.

Ο κύριος Πουργουρίδης, με επιστολή του, προς τον Επίτροπο Νομοθεσίας Γεώργιο Σταυρινάκη και το Λειτουργό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Σιακά, που δόθηκε στη δημοσιότητα και την οποία κοινοποιεί και στον Γενικό Εισαγγελέα, υποστηρίζει ότι η όλη διαδικασία είναι διαβλητή.

Επεξηγώντας τη θέση του αυτή ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, αναφέρει ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί αντικειμενική ποινική έρευνα, σε βάρος ενός προσώπου που κατέχει υπουργικό αξίωμα.

Σημείωσε επίσης ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, να αναθέσει την διερεύνηση μόνο δύο πτυχών των καταγγελιών και να θεωρήσει πως οι άλλες δεν χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, συνιστά εμπαιγμό.

Ο υπουργός εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης αναχωρώντας το απόγευμα για την Αθήνα αρνήθηκε να σχολιάσει τις θέσεις Πουργουρίδη.


Σημαντική για τις περαιτέρω εξελίξεις στο Κυπριακό και για το θεμα των Ες- 300, χαρακτήρησε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, τη σύσκεψη της Παρασκευής, στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα.

Στη σύσκεψη, οι Κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας, δήλωσε ο κύριος Κασουλίδης, θα σταθμίσουν από κοινού το καλώς νοούμενο συμφέρον της Κύπρου και του Ελληνισμού, και θα καταλήξουν στα ανάλογα συμπεράσματα, τα οποία θα τεθούν ενώπιον του Εθνικου Συμβουλίου, για να ληφθούν αποφάσεις.

Ο Υπουργός των Εξωτερικών, ο οποίος μιλούσε ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Σπύρο Κυπριανού, κλήθηκε να σχολιάσει και το κατα πόσο ο Γλαύκος Κληρίδης, θα παραιτηθεί στην περίπτωση που οι Ες- 300, δεν θα εγκατασταθούν στην Κύπρο.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Η Βρετανία τονίζει την υποστήριξή της προς την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν αναμένεται άμεση και σημαντική πρόοδος, αλλά σταθερά βήματα προς αυτή.

Οι τοποθετήσεις αυτές έγιναν από τον ειδικό αντιπρόσωπο της Βρετανίας και απεσταλμένο της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ύστερα από συνάντησή του στο Λονδίνο με τον Πρόεδρο της Δημοκατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

Ο Σερ Ντέιβιντ ανέφερε ότι διανύεται μια "περίοδος ήσυχης διπλωματίας" και εξέφρασε την ελπίδα οι συνομιλίες του με τον Πρόεδρο Κληρίδη να συμβάλουν σε αυτή.


Τις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου, από Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, καυτηρίασε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Θεόδωρος Πάγκαλος, κάνοντας λόγο για Τουρκική αναίδεια.

Ο κύριος Πάγκαλος, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Κροάτη ομόλογό του, υπενθύμισε πως η Αγκυρα δημιουργεί φασαρία, κάθε φορά που Ελληνικά αεροπλάνα, προσγειώνονται στην ελεύθερη Κύπρο, έπειτα από πρόσκληση όπως είπε, της νόμιμης κυβέρνησης.

Επεσήμανε ακόμη την Τουρκική αδιαλλαξία τόσο στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και στο Κυπριακό, ενώ όπως είπε, οι Ευρωπαίοι εταίροι, υποδεικνύουν ήδη στην Αγκυρα, το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ- ΔΗΛΩΣΗ"


Ο αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία Κένεθ Μπρίλ απέφυγε να σχολιάσει τις πρόσφατες προκλητικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Ο αμερικανός πρέσβης, ανέφερε πως η χωρα του, θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού, ενώ σημείωσε παράλληλα οτι κάποια προβλήματα, παίρνουν πολύ καιρό να επιλυθούν.


Με αντίποινα απείλησε την Τουρκία, η Ευρωπαική Ενωση, εάν προχωρήσει σε επίσημο εμπάργκο στα Ιταλικά προιόντα, γιά την υπόθεση Οτσαλάν.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής, Ζάκ Σαντέρ, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μασσιμο Ντ'Αλέμα, τόνισε ότι οποιαδήποτε απόφαση μποϋκοτάζ, συνιστά παραβίαση της συμφωνίας σύνδεσης Ευρωπαικής Ενωσης- Τουρκίας, καθώς και της συμφωνίας τελωνειακής ενωσης του 1995.

Ο Σαντέρ, κάλεσε την Τουρκία σε άμεσες διαβουλεύσεις με τους Δεκαπέντε αν μελετά τέτοιες ενέργειες.

Η Ευρωπαική Ενωση, υπεραμύνθηκε της άρνησης της Ιταλίας να εκδώσει τον Οτσαλάν, τονίζοντας ότι η Ρώμη, σέβεται το σύνταγμα της και την συμφωνία του Σιένγκεν.

Από την πλευρά του, ο Μάσσιμο Ντ'Αλέμα κατέστησε σαφές ότι η Ιταλία επιθυμεί τον τερματισμό αυτής της "γελοίας διαμάχης", όπως τη χαρακτήρισε, αλλά υπογράμισε ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της.


Η πρόταση του Δημοκρατικού Συναγερμού, για αλλαγή του εκλογικού νόμου και αύξηση του ποσοστού εισδοχής των κομμάτων στη Βουλή, βρίσκει αντίθετους τους Ενωμένους Δημοκράτες.

Αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων συζήτησαν το όλο θέμα, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κοινή προσέγγιση.

Ο κύριος Βασιλείου, τόνισε ότι αυτό που θα έπρεπε να μελετηθεί, είναι η οριζόντια ψηφοφορία.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε από την πλευρά του, ότι στόχος της πρότασης του κόμματός του δεν είναι η διάλυση μικρών κομμάτων.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι κατά την συνάντηση εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τον τόπο και αποφασίστηκε μια στενότερη επαφή των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.


Η σύλληψη των δύο πρακτόρων της Μοσσάντ στην Κύπρο, είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του διευθυντή της Ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ισραηλινής εφημερίδας Χααρέτζ, η παραίτηση υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα και έγινε αποδεκτή απο τον αρχηγό της υπηρεσίας.

Η αποτυχημένη επιχείρηση των δύο Ισραηλινών πρακτόρων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ποινή δεκαετούς φυλάκισης, εντάσσεται σε μια μακρά σειρά σφαλμάτων της Μοσσάντ, που είχαν οδηγήσει τον περασμένο Φεβρουάριο σε παραίτηση τον προηγούμενο αρχηγό της.


Σε επίδραση ψυχο-τροπικών φαρμάκων με αλκοόλ, απέδωσε το μαχαίρωμα της δεκαπεντάχρονης μαθήτριας Νικολέττας Γεωργίου, ο τριαντα-εξάχρονος Γαβριήλ Γαβριήλ, ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Λάρνακα.

Ο ύποπτος τέθηκε υπό οκταήμερη κράτηση.

Ο Γαβριήλ, ζήτησε από το Δικαστήριο να μεραφερθεί στο Ψυχιατρείο, εισήγηση που υπέβαλε και η Αστυνομία, η οποία κατέχει μαρτυρία ότι πριν από το μαχαίρωμα, ο Γαβριήλ θεάθηκε να πίνει μπύρα σε σωματείο της Λάρνακας.

Εν τω μεταξύ, η κατάστασης της Νικολέττας παραμένει σταθερή.


Δυσοίωνα τα μηνύματα για τον καρκίνο, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει αυξητικές τάσεις, σαν αποτέλεσμα του τρόπου ζωής και της αύξησης ορίου ζωής.

Επτακόσιες πενήντα χιλιάδες άνθρωποι, πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ευρώπη από καρκίνο, ενώ εννέα εκατομμύρια ανά το παγκόσμιο προσβάλλονται από την ασθένεια αυτή.

Στον τόπο μας, ο καρκίνος αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου, μετά τα καρδιοαγγειακά νοσήματα.

Το 1997 καταγράφηκαν 1856 περιστατικά, τα οποία μοιράζονται εξίσου και στα δύα φύλα.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε σε διάσκεψη τύπου, ο Υπουργός Υγείας Χρήστος Σολωμής, στο πλαίσιο της ευρωπαικής εβδομάδας κατά του καρκίνου, η οποία έχει σαν θέμα "ΑΝΔΡΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ".

Ο Υπουργός Υγείας παρουσιάστηκε εξάλλου αποφασισμένος να εμποδίσει την πραγματοποίηση της επ'αόριστον απεργίας, που εξήγγειλαν οι κυβερνητικοί γιατροί, ανακοινώνοντας πρωτοβουλία για επαφές με τους εμπλεκόμενους φορείς.


Απόψε ο καιρος θα συνεχίσει να είναι αίθριος με παροδικές νεφώσεις.

Σε μερικές περιοχές στο εσωτερικό θα σχηματιστεί αραιή ομίχλη.

Οι άνεμοι θα τραπούν σε βορειοδυτικούς μέχρι βορειοανατολικούς ασθενείς 2 με 3 μποφόρ και η θάλασσ θα είναι μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 13 περίπου βαθμούς στις υπόλοιπες παράλιες περιοχές.

Στις ψηλότερες ορεινές περιοχές η θερμοκρασία θα πέσει στους 9 περίπου βαθμούς.


Δείτε αμέσως μετά τη σειρά ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΕΙΒΑΔΙ και στην συνέχεια το δεύτερο επεισόδιο της παραγωγής του ΛΟΓΟΥ ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ.

Ακολουθούν το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ και οι νέες περιπέτειες του ΑΛΑΣ με τον Γκουστάβο Μπερμούντεζ.

Στις επτά και πενήντα θα μεταδοθεί ένα νέο επεισόδιο της εύθυμης κυπριακής παραγωγής του ΛΟΓΟΥ Η ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ.

Νεώτερες ειδήσεις στις οκτώ και δέκα-πέντε.

Καλό απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 24 November 1998 - 15:27:19 UTC