Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-11-27

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Συνεννόηση των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, απεφάνθη η σημερινή σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου χωρίς να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Οπως αναμενόταν, οριστικές αποφάσεις δεν εξαγγέλθηκαν μετά και το πέρας της συσκεψης.

Ο απεσταλμένος μας στην Αθήνα Μιχάλης Παυλίδης μεταδίδει.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Την Τουρκική πολιτική, αποσταθεροποιητικού χαρακτήρα, κατήγγειλε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης

Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας σε Ημερίδα που διοργάνωσε η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, στην οποία μίλησε επίσης ο Υπουργός Αμυνας της Κύπρου.

Ο κύριος Τσοχατζόπουλος, χαρακτήρισε την πολιτική που ακολουθεί η Αγκυρα, ως αποκλειστικό υπεύθυνο για την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού.

Ο Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας στην ίδια ημερίδα είπε, πως η Τουρκία, αυτό το διάστημα, εξετάζει τις δυνατότητες υλοποίησης των ευρύτερων σχεδίων της εναντίον ολόκληρου του Ελληνισμού.

Αν οι σκοποί αυτοί επιτύχουν πρόσθεσε, τότε νέες περιπέτειες προμηνύονται για το Εθνος.

Τέλος, για το θέμα των Ες-300 ο Υπουργός Αμυνας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων απέφυγε να απαντήσει οτιδήποτε, λέγοντας μόνο ότι το δικαίωμα στην άμυνα είναι αδιαπραγμάτευτο.


Ενοπλη ληστεία στο υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στις Καμάρες, στη Λάρνακα, παρά τα φώτα της διασταύρωσης των Λεωφόρων Φανερωμένης και Λεμεσού, διαπράχθηκε στις εννέα και δέκα το πρωί.

Δύο κουκουλοφόροι, εισήλθαν στο υποκατάστημα και προτάσσοντας πιστόλι ζήτησαν όσα χρήματα ήταν διαθέσιμα.

Στη συνέχεια διέφυγαν με μοτοσυκλέτα, μεγάλου κυβισμού, με ποσό περίπου εικοσι-πέντε χιλιάδων λιρών.

Εκείνη τη στιγμή στο υποκατάστημα βρίκονταν τρεις υπάλληλοι της Τράπεζας και τρεις πελάτες.

Ο ένας από τους δράστες φώναξε στους υπαλλήλους: "Μην κάνετε τίποτα, γιατί είστε τελειωμένοι".

Ο δεύτερος, άρπαξε τον υπεύθυνο της Τράπεζας Στέλιο Γιώρκα και του ζητούσε επιμόνως τα λεφτά.

Η ταμίας Μαρία Τουλούπη, από το Κίτι, στη θέα του πιστολιού λιποθύμησε.

Η Αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών.


Σε κατηγορηματική δήλωση προέβη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, απαντώντας στο ερώτημα για το ποιόν υποστηρίζει και προωθεί στον Μητροπολιτικό Θρόνο Λεμεσού.

Συγκεκριμένα, σε γραπτή δήλωση που εξεδόθη από την Ιερά Αρχιεπισκοπή, τονίζεται ότι οι ψηφοφόροι είναι ελεύθεροι να επιλέξουν τον Ιεράρχη, ο οποίος κατά τη γνώμη τους είναι ικανότερος να ανταποκριθεί στην υψηλή αποστολή του Μητροπολιτικού Θρόνου Λεμεσού, νοουμένου ότι πληροί τα πνευματικά και διοικητικά προσόντα, που προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη τύπου, η Κίνηση Υποστήριξης του Αρχιμανδρίτη Χριστοφόρου της Ιεράς Μονής Τροοδιτίσσης, ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους υποστηρίζει τον Αρχιμανδρίτη Χριστόφορο, για τη θέση του Μητροπολίτη Λεμεσού.

Επίσης, την πρόθεση να υποστηριχθεί για τον Μητροπολιτικό Θρόνο Λεμεσού ο Ηγούμενος Μαχαιρά Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Αγιορείτης, έχει εκδηλώσει με ανακοίνωση της, ομάδα υποστηρικτών του.


Προς αναστολή της επ'αόριστον απεργίας που προκήρυξαν για την πρώτη Δεκεμβρίου, φαίνεται να οδηγούνται οι κυβερνητικοί ιατροί.

Το πρωί, η αρμόδια εξ'Υπουργών Επιτροπή αποφάσισε ότι θα πρέπει να παρασχεθεί η δυνατότητα, τόσο στην Συντεχνία των κυβερνητικών ιατρών, όσο και στην ΠΑΣΥΔΥ, να εκθέσουν τις απόψεις τους, για τα αιτήματα που θεωρούν ότι θα πρέπει να επιληφθεί η επίσημη πλευρά.

Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σταύρος Σταύρου, εξέφρασε κατ' αρχήν ικανοποίηση για την απόφαση της εξ'Υπουργών Επιτροπής και ανέφερε ότι η απόφαση, για το τί μέλλει γενέσθαι, με το θέμα της απεργίας, θα ληφθεί σε αυριανή πρωϊνή συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Συντεχνίας.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου, σχολιάζοντας την απόφαση τόνισε, ότι τα αιτήματα των γιατρών τυγχάνουν της υποστήριξης της ΠΑΣΥΔΥ και κάλεσε εκ νέου τους γιατρούς να επανέλθουν στην ΠΑΣΥΣΥ.


Σε παλαίστρα μετετράπη το προαύλιο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, όπου οδηγήθηκαν εκ νέου το πρωί, οι τρείς συλληφθέντες για βιασμό ανήλικου αγοριού.

Οι συγγενείς του δεκα-τριάχρονου θύματος, που μαζεύτηκαν από νωρίς στο δικαστήριο, αποδοκιμάζοντας έντονα τους τρείς κατηγορουμένους, συνεπλάκησαν με τους συγγενείς των συλληφθέντων, με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στο χώρο.

Ενδεικτικές της έντασης που επικρατούσε, ήταν οι προσπάθειες της αστυνομίας να φυγαδεύσει τους τρείς νεαρούς, οι οποίοι αφέθησαν ελεύθεροι με εγγύηση δύο χιλιάδων λιρών, μετά από την απόφαση του Δικαστηρίου, γιά παραπομπή τους σε δίκη στο κακουργιοδικείο.

Οι δύο εθνοφρουροί συνελήφθησαν εκ νέου απο κλιμάκιο της Στρατονομίας, ενώ, καί στους τρείς κατηγορουμένους απαγορεύθηκε η έξοδος από την Κύπρο μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, στίς 17 Δεκεμβρίου.


Μπορεί να μην είναι αυτοσκοπός, αλλά σίγουρα το πυραυλικό σύστημα Ες-300 είναι για την άμυνα της Κύπρου και δεν παραγγέλθηκε για αποθήκευση σε χώρο πέραν της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Μιλώντας μετά από συνάντηση αντιπροσωπειών των κομμάτων ΔΗΣΥ και Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε, πως μελετήθηκαν τρόποι στήριξης του Προέδρου της Δημοκρατίας για υλοποίηση των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου.


Ο Πρόεδρος της Βουλής με δηλώσεις του διευκρίνισε ότι η αναβολή της επίσκεψής του στον Ισραήλ δεν σχετίζεται με την υπόθεση των δύο Ισραηλινών που συνελήφθησαν για καασκοπεία.

Ο κύριος Κυπριανού, επεσήμανε, ωστόσο, ότι, η υπόθεση αυτή δεν μπορεί πλέον να μην ληφθεί υπόψη.

Εκανε, επίσης, λόγο για γενικότερη δυσφορία της Κύπρου έναντι του Ισραήλ, τόσο για το θέμα της κατασκοπείας, όσο και για την αυξανόμενη ενίσχυση της τουρκο-ισραηλινής συνεργασίας.

Τέλος, ανεφερε ότι η συζήτηση στη Βουλή σχετικού θέματος που ένεγραψε το ΑΚΕΛ θα συζητηθεί μετά το πέρας των ανακρίσεων.


Aναβολή των εκλογών στην Τουρκία για τον Απρίλιο του 1999, ζήτησε ο Πρόεδρος Σουλεϊμαν Ντεμιρέλ από τον τέως πρωθυπουργό, Μεσούτ Γιλμάζ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ, ο Τούρκος Πρόεδρος, ζήτησε επίσης από τον Γιλμάζ, να διερευνήσει την πιθανότητα σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης.

Ωστόσο, ο παραιτηθείς πρωθυπουργός φέρεται να δήλωσε πώς είναι αντίθετος με την αναβολή της ημερομηνίας των εκλογών, τονίζοντας πώς τάσσεται υπέρ της επιτάχυνσης της διεξαγωγής τους.

Παρόμοια απάντηση, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, φέρεται να έχουν δώσει στον Ντεμιρέλ και άλλοι πολιτικοί ηγέτες.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετζεβίτ, δηλώνει έτοιμος να αναλάβει το αξίωμα του πρωθυπουργού της χώρας.

Σε μία άλλη εξέλιξη, στην Τουρκία, τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 20 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε χθές το βράδυ, σε λεωφορείο, ανατολικά της Αγκυρας.


Το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα επέκρινε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να καταργήσει παλαιότερο διάταγμα του Υπουργού Εμπορίου με το οποίο απαγορευόταν η εισαγωγή τουρκικών προϊόντων στην Κύπρο.

Το ΠΑΚ, με ανακοίνωση του, καλεί το λαό να μποϋκοτάρει κάθε είδους εμπορεύματα τουρκικής προέλευσης και να μαυροπινακίζει τους υπονομευτές του αντικατοχικού μας αγώνα.

Εν τω μεταξύ, το ΠΑΚ ανακοίνωσε ότι η διαφωτιστική εκστρατεία στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, συνεχίζεται και αυτό το Σαββατοκυρίακο.

Αύριο Σάββατο, την εκστρατεία διαφώτισης θα ενισχύσουν και εκατόν παιδιά των κατηχητικών σχολείων του Συνοικισμού Μακαρίου Γ' της Ενορίας Αποστόλου Βαρνάβα Λάρνακας, καθώς και ομάδα Φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ.


Δείτε αμέσως μετά, τη σειρά ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΕΙΒΑΔΙ, και στη συνέχεια, το πέμπτο επεισόδιο της παραγωγής του Λόγου, ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ.

Ακολουθούν, το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ και οι νέες περιπέτειες του ΑΛΑΣ, με τον Γκουστάβο Μπερμούντεζ.

Στις επτά και πενήντα-πέντε, θα μεταδοθεί ένα ακόμα επεισόδιο της εύθυμης κυπριακής παραγωγής του Λόγου, Η ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ.

Νεώτερες ειδήσεις στις 8.15

Καλό απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 28 November 1998 - 15:27:20 UTC