Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-01-11

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρεται κυρίες και κύριοι.

Νέο γύρο επαφών στο πλαίσιο της διαδικασίας του πήγαιν'έλα, άρχισε, η Αναπληρωτής Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Αν Χέρκους με συνάντηση που είχε το πρωί, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αμέσως μετά τη συνάντηση η κυρία Χέρκους περιορίστηκε να πει μόνο πως τέλος αυτής της εβδομάδας, θα συναντηθεί στα κατεχόμενα με τον Ραούφ Ντενκτάς και αρχές της επόμενης, θα δει εκ νέου τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Δημοκρατιας είχε συνάντηση με το πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία Κένεθ Μπρίλ.

Ο αμερικανός πρέσβης δήλωσε πως η χώρα του θα εργαστεί σκληρά προς επίλυση του κυπριακού και οχι απλά για να δημιουργεί εντυπώσεις.


Η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν αποκλείει σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού και το ενδεχόμενο εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην άμυνα της Κύπρου.

Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπροσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί προς την κυβέρνηση, επίσημα, οτιδήποτε συγκεκριμένο.

Το ΑΚΕΛ, δια του κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Αντρέα Χρίστου, είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να δώσει το ΝΑΤΟ τέτοιες εγγυήσεις, υπενθυμίζοντας την αρνηση της βορειοαντλαντικής συμμαχίας να παράσχει εγγυήσεις στο θέμα του μορατόριουμ πτήσεων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, διερωτήθηκε κατά πόσον στις δυνάμεις προάσπισης της Κύπρου θα είναι και η Τουρκία.

Πάντως, ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία Κένεθ Μπρίλ, άφησε σαφώς να νοηθεί ότι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, δεν υφίσταται θέμα εμπλοκής του ΝΑΤΟ.


Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα πρέπει να σταματήσει να χλευάζει και να ειρωνεύεται την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία δηλώνει ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο κύριος Κυπριανού,σχολίαζε τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας με τις οποίες συνέστησε όπως η πολιτική ηγεσία ομιλεί λιγότερο, σκέφεται περισσότερο και συμπεριφέρεται με μεγαλύτερη υπευθυνότητα.

Ο κύριος Κυπριανού αναφέρθηκε και σε επιστολή την οποία παρουσίασε ο Πρόεδρος Κληρίδης στο Εθνικό Συμβούλιο και η οποία προοριζόταν για τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη.

Οπως ανέφερε ο κύριος Κυπριανού η επιστολή αυτή δεν απεστάλη παρά τις παροτρύνσεις των πολιτικών αρχηγών,ενώ αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενο της.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ,Αντρέας Χρήστου είπε ότι επρόκειτω περί σημειώματος με τις σκέψεις του προέδρου για το θέμα των πυραύλων.


Το Κυπριακό, καθώς και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρέσβη της Ελλάδας Κυριάκου Ροδουσάκη, με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη.

Ο κύριος Ροδουσάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ρόλος της ΕΔΕΚ στο πλαίσιο των σοσιαλιστικών κομμάτων, θα συνεχίσει να είναι ουσιαστικός και παραγωγικός.

Από την πλευρά του, ο Βάσος Λυσσαρίδης, τόνισε ότι ανεξάρτητα από το θέμα των πυραύλων Ες - 300, το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, δεν έχει εγκαταλειφθεί.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Σχηματίστηκε η πεντηκοστή έκτη κυβέρνηση της Τουρκίας, με πρωθυπουργό τον Μπουλέντ Ετζεβίτ, τερματίζοντας το κενό εξουσίας στη χώρα που διήρκησε σχεδόν δύο μήνες.

Ο Ετζεβίτ διορίστηκε από τον πρόεδρο Σουλειμάν Ντεμιρέλ, έπειτα από μεσημεριανή συνάντηση που είχαν οι δύο άντρες, κατά την οποία δόθηκε στον Ντεμιρέλ, η σύνθεση του νέου υπουργικού Συμβουλίου.

Τις θέσεις τους, σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση Γιλμάζ, διατηρούν ο υπουργός εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ και ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Σουκρού Γκιουρέλ, ως αρμόδιος γιά θέματα Κύπρου και Ευρωπαικής Ενωσης.

Υπουργός Αμυνας αναλαμβάνει ο Χικμέτ Σαμί Τούρκ, μέχρι πρότινος υπουργός ανευ χαρτοφυλακίου, γιά θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αύριο ο Ετζεβίτ θα προβεί σε προγραμματικές δηλώσεις, ενώ την ερχόμενη Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την εθνοσυνέλευση.


Νομικές πτυχές του θέματος των αγνοουμένων συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο προεδρικό.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο πρόεδρος Κληρίδης, ο Υπουργός των Εξωτερικών, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και ο Επίτροπος για ανθρωπιστικά θέματα Τάκης Χριστόπουλος.

Σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη, ο Αλέκος Μαρκίδης ανέφερε πως συζητήθηκαν θέματα και απόψεις των δύο επιτροπών για του αγνοουμένους που αφορούν σημαντικές νομικές πτυχές του θέματος.


Λεπτομέρειες της μεγαλύτερης εμπορικής πράξης που έγινε ποτέ στην Κύπρο, δόθηκαν το μεσημέρι στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης.

Ο Πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας Κίκης Λαζαρίδης, ανέφερε ότι με βάση τη συμφωνία η Λαική Τράπεζα, δεσμεύεται να καταβάλει προς τον όμιλο εταιρειών Σιακόλα, ποσόν μεγαλύτερο των σαράντα εκατομμυρίων λιρών, για την αγορά των μετοχών του Ομίλου Ασφαλιστικών Εταιρειών Σιακόλα.

Το πρωί στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, η Λαϊκή Τράπεζα προέβη σε ανακοίνωση προθέσεων, για αγορά του συνόλου των μετοχών των ασφαλιστικών εταιρειών Πανευρωπαϊκή, Ιντεραμέρικαν και Φιλική.


Απρόβλεπτες διαστάσεις και ένταση στους κόλπους της Ευρωπαικής Ενωσης λαμβάνει το σκάνδαλο απάτης, πού έχει ξεσπάσει εδώ και μερικές εβδομάδες.

Το σκάνδαλο ίσως οδηγήσει στην διάλυση της Ευρωπαικής Κομισιόν και την παραίτηση των εικοσι επιτρόπων, έπειτα από ψηφοφορία μομφής, πού θα διεξαχθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα στην Ευρωπαική βουλή, στο Στρασβούργο.

Η ψηφοφορία, αφορά κατηγορίες γιά απάτες και καταχρήσεις κονδυλίων της Ευρωπαικής Ενωσης, σ''οτι αφορά την χρηματοδότηση ανθρωπιστικών προγραμμάτων των Δεκαπέντε.

Πέτρα του σκανδάλου, ο Ολλανδός αξιωματούχος της Ενωσης, Πώλ Βαν Μπούι- τενεν, ο οποίος τέθηκε σε διαθεσιμότητα, όταν διέρρευσε έγγραφο πού κατηγορούσε την Ευρωπαική Επιτροπή γιά απάτες δεκάδων εκατομμυρίων λιρών, που αφορούν τους προυπολογισμούς.


Χαράς ευαγγέλια για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης τόνισε πως προετεραιότητα του Υπουργείου του είναι ο περιορισμός της κατ'οικον εργασίας των μαθητών δημοτικής εκπαίδευσης, μετα μάλιστα και απο σχετικά παράπονα των γονέων.

Ο νεος Υπουργός Παιδείας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού,στο πλαίσιο των επαφών του με πολιτικούς αρχηγούς, με την ευκαιρία ανάληψης των καθηκόντων του.


Τα θέματα άμυνας και ασφάλειας δεν πρέπει να δημοσιοποιούνται, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Χρυσοστομής, στο ΚΕΝ Λάρνακας όπου παρακολουθησε την κατάταξη των νεοσυλλέκτων οπλιτών.

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για την ύπαρξη στην Κύπρο οπλικών συστημάτων από την Ελλάδα, ο κύριος Χρυσοστομής τόνισε ότι "θέματα άμυνας και ασφάλειας δεν θα πρέπει να δημοσιοποιούνται".

Ωστόσο, ανέφερε ότι το κάθε κόμμα είναι ελεύθερο και "μπορεί, καθορίζοντας τη δική του πολιτική, να ενεργεί με το δικό του τρόπο".


Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη γύρω στις δύο το μεσημέρι, στην εξώπορτα του γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Γεώργιου Παπανδρέου, στην Αθήνα.

Οι δράστες, τοποθέτησαν βενζίνη και ένα γκαζάκι στην είσοδο του γραφείου, και μετά την έκρηξη πήρε φωτιά η είσοδος προξενώντας αρκετές υλικές ζημιές στο γραφείο.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε πριν λίγο η οργάνωση Παιδιά του Νοέμβρη.


Σε ασφυξία, συνεπεία εισρόφησης εμεσμάτων ύστερα από παρατεταμένη διαμονή σε χώρο όπου υπήρχαν δηλητηριώδη αέρια δηλαδή υγραερίου, οφείλεται ο θάνατος των δύο αδελφών που συνέβη χθες στο εξοχικό σπίτι στο χωριό Μαρώνι.

Αυτό αποφάνθηκε ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός ύστερα από νεκροψία που διενήργησε στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας στις σωρούς των δύο αδελφών Σταύρου Θεοδώρου, πρώην αστυνόμου, 61 χρόνων, κατοίκου Λατσιών, και Γεωργίου Θεοδώρου, 59 χρόνων, κατοίκου Λονδίνου.

Οι σύζυγοι των δύο αδελφών, Ελένη Σταύρου Θεοδώρου, 58 χρόνων και Κυριακού Γεωργίου Θεοδώρου, επίσης 58 χρόνων, νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.


Οκταήμερο διάταγμα κράτησης εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, στον Πολύκαρπο Μάγο, ύποπτο για τον φόνο του Τάκη Ονησιφόρου, 63 ετών, κωφάλαλου και πατέρα τεσσάρων παιδιών, χθες στο Κοιλάνι της Λεμεσού.

Ο Μάγος, αφού κτύπησε τον Ονησιφόρου με ξύλο και τον έριξε αιμόφυρτο στο έδαφος, στην συνέχεια τον αποτελείωσε κτυπώντας τον με πέτρα στο κεφάλι

Κίνητρα, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσιάζονται διαφορές που είχαν θύτης και θύμα για τα κτηνοτροφικά υποστατικά τους.

Κατά την προσαγωγή του υπόπτου στο Δικαστήριο, σημειώθηκαν επεισόδια όταν οι συγγενείς του θύματος επεχείρησαν να επιτεθούν στον Πολύκαρπο Μάγο.

Η Αστυνομία επενέβη και έθεσε την τάξη.

Διάταγμα εξάλλου επταήμερης κράτησης εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, στον Σάββα Ιωάννου Κινέζου, ύποπτο για το φόνο του Χαμπή Αεροπόρου.

Στόχος είναι να παρουσιαστούν μαζί όλοι οι ύποπτοι για το φόνο του Αεροπόρου και να παραπεμφθούν σε απευθείας δίκη.


Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο Υπουργείο Εμπορίου γύρω στη μία το μεσημέρι.

Η πυρκαγιά που ήταν μικρής έκτασης κατέκαυσε μέρος της στέγης του υπουργείου, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αυτή προκλήθηκε απο υπερθέρμανση της κεντρικής θέρμανσης.

Τόσο ο υπουργός όσο και οι υπάλληλοι του υπουργείου εμπορίου, μόλις γνωστοποιήθηκε η ύπαρξη φωτιάς στο κτίριο, εγκατέλειψαν τα γραφεία τους και απο την λεωφόρο Μακαρείου παρακολουθούσαν την προσπάθεια της πυροσβεστικής υπηρεσίας που διάρκεσε μία ώρα.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα συνεχίσει να είναι γενικά αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 2 με 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 11 στα παράλια και στους 3 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Παρακολουθήστε αμέσως μετά ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ Η ΓΑΛΗΝΗ και στην συνέχεια το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ.

Ακολουθούν ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ και στις έξι και τριάντα-πέντε οι νέες περιπέτειες του ΑΛΑΣ με τον Γκουστάβο Μπερμούντεζ.

Στις επτά και τριάντα μην χάσετε την εύθυμη κυπριακή παραγωγή του ΛΟΓΟΥ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο, στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι, καλό απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 11 January 1999 - 18:27:14 UTC