Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-01-12

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εκρηκτικός μηχανισμός αποτελούμενος από εκρηκτική ύλη Τι Εν Τι (ΤΝΤ) προσαρμοσμένη σε μικρή φυάλη υγραερίου εντοπίστηκε γύρω στο μεσημέρι στον κήπο των γραφείων της Εταιρείας Columbia στη Λεμεσό.

Την Βόμβα εντόπισε ο κηπουρός της Εταιρείας, ο οποίος ειδοποίησε την Αστυνομία, άνδρες της οποίας απέκλεισαν την περιοχή.

Σύμφωνα με την Αστυνομία η βόμβα είχε τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο σημείο προσωρινά και δεν είχε ως στόχο την εταιρεία.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός παραλείφθει από πυροτεχνουργούς και μεταφέρθηκε στο Αρχηγείο Αστυνομίας για περαιτέρω εξετάσεις.

Δεν αποκλείεται να συνδέεται με τα τελευταία εγκληματικά γεγονότα της Λεμεσού.


Διαβουλεύσεις για το Κυπριακό, θα έχει στη Νέα Υόρκη, η Αναπληρωτής Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ειρηνευτικής Δύναμης, η Αν Χέρκους αναχωρεί αύριο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα συναντηθεί με το Κόφι Αναν.

Καθοδόν θα σταθμεύσει στο Λονδίνο για να συναντηθεί με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Ρόμπιν Κούκ.

Εξάλλου την υποστήριξη της χώρας του στη προσπαθεια της Αν Χέρκους, εξέφρασε ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής Σερ Ντεϊβιντ Μάτεν, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οπως ανακοίνωσε, εντός των επόμενων εβδομάδων, θα επισκεφθεί την Κύπρο ο απεσταλμένος της Βρετανίας για το κυπριακό, Σερ Ντεϊβιντ Χάνεϊ.

Ο Βρετανός διπλωμάτης, δήλωσε πως η χώρα του, θα κάνει ότι είναι δυνατό για να υπάρξει πρόοδος στο κυπριακό, επισημαίνοντας ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 12/18 καθορίζει τους στόχους για το μέλλον.


Και η πρώτη απόφαση, για την παραγγελία και αγορά των πυραύλων Ες-300 και η δεύτερη για την ματαίωση της εγκατάστασης τους στην Κύπρο, είναι ορθή.

Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, κληθείς να σχολιάσει συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρου Πάγκαλου, στην οποία ανέφερε ότι ήταν λάθος η αγορά των Ες-300.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης είπε ότι δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί το θετικό ενδιαφέρον, το οποίο δημιουργήθηε στο διεθνή παράγοντα από την απόφαση για μη έλευση των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο.

Πρόσθεσε ακόμη ότι συνεχίζονται οι τριμερείς διαβουλεύσεις Αθηνών - Λευκωσίας - Μόσχας, σχετικά με την εγκατάσταση των πυραύλων στην Κρήτη.


Πρέπει να εκμεταλευτούμε από διπλωματικής και πολιτικής πλευράς την περίοδο αυτή και να προωθήσουμε την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού, τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδος.

Ο Κυριάκος Ροδουσάκης συναντήθηκε με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ Ανδρέα Χρήστου.

Παράλληλα, ο κύριος Ροσουσάκης σημείωσε ότι η αμυντική μας πορεία συνεχίζεται και η θωράκιση της Κύπρου προχωρεί μέσα στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

Από την πλευρά του, ο κύριος Χρήστου επεσήμανε ότι η άποψη του ΑΚΕΛ συμπίπτει με αυτή της Ελληνικής κυβέρνησης και ότι η μεγάλη μάχη του κυπριακού θα δοθεί στον πολιτικό στίβο.

Στη συνέχεια ο κύριος Ροδουσάκης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο των Νέων Οριζόντων Νίκο Κουτσού.


Σε σφοδρή επίθεση εναντίον του ΑΚΕΛ και του εκπροσώπου τύπου του κόμματος Νίκου Κατσουρίδη, προέβει ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

Με σκληρή γλώσσα χαρακτήρισε ανοησίες και ψεύδη τα όσα του καταλογίζει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Οι κατηγορίες έκαναν λόγω για ετοιμότητα του Βάσου Λυσσαρίδη ακόμη και να παραδοθούν ελληνικά νησιά στην Τουρκία με αντάλλαγμα την έλευση των πυραύλων.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Αντρέας Χρίστους κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Λυσσαρίδης, ανέφερε ότι δεν ήταν ενημερωμένος.

Ωστόσο σημείωσε ότι διατηρούμε πάντα το δικαίωμα της κριτικής σε πολιτικό επίπεδο, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας με την ΕΔΕΚ.


Το θέμα της ψήφισης των προϋπολογισμών απασχολεί έντονα τις ηγεσίες των κομμάτων, οι οποίες ακόμη δεν έχουν τοποθετηθεί πλην του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, δεν θέλησε να τοποθετηθεί, παραπέμποντας στην αυριανή συνεδρία του πολιτικού γραφείου, το οποίο θα ασχοληθεί με τους προυπολογιμούς.

Κληθείς να σχολιάσει την πιθανότητα πολιτικής κρίσης, εάν οι προυπολογισμοί καταψηφισθούν από την αντιπολίτευση, ο κύριος Λυσσαρίδης επικαλέστηκε πρόνοια του συντάγματος, η οποία αναφέρεται στην πλήρωση των δημοσίων υπαλλήλων και των συμβατικών υποχρεώσεων του κράτους, από το πάγιο ταμείο.

Ανέφερε ακόμη ότι στην περίπτωση που υπάρξει τέτοια εξέλιξη, πρόβλημα θα υπάρξει μόνο με τα αναπτυξιακά έργα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, είπε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει τους προϋπολογισμούς με κάποιες παρατηρήσεις που θα πρέπει να τους διέπουν.

Είπε ακόμη ότι η μη ψήφιση των προυπολογισμών από την αντιπολίτευση θα σημαίνει μη ψήφιση των έργων που αφορούν την κοινωνική πολιτική καθώς και των έργων ανάπτυξης.

Από την πλευρά του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Αντρέας Χρήστου, είπε ότι το θέμα των προυπολογισμών θα απασχολήσει τα συλλογικά όργανα του κόμματος.


Με όραμα την παιδεία, η οποία θα μας οδηγήσει στον εικοστό πρώτο αιώνα ο νέος Υπουργός Παιδείας Ουράνιος Ιωαννίδης, έδωσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής παιδείας το στίγμα της πολιτικής του.

Ο κύριος Ιωαννίδης επεσήμανε ότι η παιδεία θα πρέπει να είναι θεμελιωμένη στις αξίες και την παράδοση, και έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών.

Ο κύριος Ιωαννίδης, χαρακτήρισε ακόμη την παραπαιδεία ως δεκανίκια, τα οποία όπως είπε, δεν πρέπει να έχει η δημόσια παιδεία.

Χαρακτήρισε επίσης θετική την έκθεση για το ενιαίο λύκειο, η οποία θα δοθεί αργότερα στην δημοσιότητα.

Τόσο τα μέλη της επιτροπής παιδείας της Βουλής όσο και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και του Δημοκρατικού Συναγερμού με τους οποίους ο Υπουργός Παιδείας είχε επαφές, εξέφρασαν την συμπαράσταση τους προς τον κύριο Ιωαννίδη.


Φιλολογικό μνημόσυνο εις μνήμη του Ανδρέα Χριστοφίδη οργανώνεται από τις συντεχνίες του ΡΙΚ.

Ο ποιητής Μιχάλης Πασιαρδής, ανέφερε ότι ο Ανδρέας Χριστοφίδης δεν υπηρέτησε μόνο την Κυπριακή ραδιοφωνία, αλλά και ολόκληρη την πνευματική και πολιτική ζωή του τόπου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο στις έξι το απόγευμα στην πύλη Αμμοχώστου.

Θα περιλαμβάνει ομιλίες, έκθεση βιβλίου και φωτογραφικού υλικού για τον Ανδρέα Χριστοφίδη καθώς και προβολή αποσπασμάτων απο ταινίες.


Την άμεση μεταφορά στο ψυχιατρείο του εβδομηντάχρονου γέροντα, Ιωάννη Ξυψιτή, συνέστησε ο γιατρός που τον εξέτασε.

Ο Ξυψιτής, είχε κτυπήσει την περασμένη Παρασκευή, την νύφη του Αννα, με μπαλτά στο κεφάλι, προκαλώντας της κάταγμα.

Την επομένη και όταν οδηγήθηκε στο δικαστήριο το οποίο διέταξε την κράτησή του, ισχυρίστηκε ότι η νύφη του τον δηλητηρίαζε.

Ο γιατρός που τον εξέτασε, ζήτησε την άμεση μεταφορά του στο ψυχιατρείο, ως επικίνδυνου.


Σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα δημιουργήθηκε το πρωί στον δρόμο Λάρνακας - Δεκέλειας μετά την ανατροπή έμφορτου βυτιοφόρου.

Ο οδηγός, Μιχάλης Στυλιανού, από την Ορμήδεια δεν έπαθε τίποτα.

Η Αστυνομία χρησιμοποιώντας αφρό μετακίνησε το βυτιοφόρο και η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε.


Αποκλειστικές εικόνες από τους οκτώ Γιουγκοσλάβους στρατιώτες που κρατούνται όμηροι από τον ούτω καλούμενο απελευθερωτικό στρατό του Κοσσυφοπεδίου, εξασφάλισε το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο, APTN.

Η σύλληψη ήταν η αιτία της κλιμάκωσης της έντασης στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο προεδρεύων του Οργανισμού γιά ασφάλεια και συνεργασία στην Ευρώπη, Νορβηγός Υπουργός Εξωτερικών, Κνούτ Βόλεμπεκ αξίωσε την άνευ όρων απελευθέρωση τους.

Εν τω μεταξύ έργο επαγγελματιών φονιάδων, είναι η δολοφονία στην Πρίστινα, του Ενβέρ Μαλόκου, επικεφαλής του Αλβανικού Κέντρου Πληροφόρησης στο Κοσσυφοπέδιο.

Σ'αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαικής Ενωσης στο Κοσσυφοπέδιο, Αυστριακός Βόλφγκανγκ Πέτριτς, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενδο-αλβανικής διαμάχης, αφού ο Μαλόκου, ήταν στενός συνεργάτης του μετριποπαθούς ηγέτη, Ιμπραίμ Ρουγκόβα.


Απέτυχε η προσπάθεια δημιουργίας νέου παγκοσμίου ρεκόρ ταξιδιού με ηλιακό αυτοκίνητο.

Το πρωτότυπο όχημα έπεσε σε κακοκαιρία και έφθασε στο Σύδνευ της Αυστραλίας, συμπληρώνοντας έξι ημέρες ταξιδιού, δυόμισυ λιγότερες από το παγκόσμιο ρεκόρ των οκτώμισυ ημερών.

Οι κάτοχοι του ρεκόρ κάλυψαν το 1994, απόσταση τεσσάρων χιλιάδων μιλίων.

Πάντως, η Αυστραλιανή ομάδα που πραγματοποίησε το ταξίδι, δεν έχασε το κέφι της και δήλωσε ικανοποιημένη από την απόδοση της.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε o καιρός θα είναι μερικά συννεφιασμένος με ψηλές κυρίως νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς 2 ως 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 9 βαθμούς στο εσωτερικό και ανατολικά παράλια, γύρω στους 11 βαθμούς στα νότια και δυτικά παράλια και γύρω στους 4 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Παρακολουθήστε αμέσως μετά, ένα επεισόδιο της κυπριακής σειράς ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ Η ΓΑΛΗΝΗ και στην συνέχεια το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ.

Ακολουθούν ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ και στις έξι και τριάντα-πέντε οι νέες περιπέτειες του ΑΛΑΣ με τον Γκουστάβο Μπερμούντεζ.

Στις επτά και τριάντα-πέντε παρακολουθήστε την εύθυμη κυπριακή παραγωγή του Λόγου, ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο, στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι, καλό απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 12 January 1999 - 16:27:10 UTC