Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-01-17

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Με απόλυτη τάξη συνεχίζεται από το πρωί, και λήγει σε μία ώρα, η ψηφοφορία για την εκλογή διακοσίων ειδικών αντιπροσώπων, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της διαδικασίας για ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη Λεμεσού.

Τον μητροπολιτικό θρόνο διεκδικούν πέντε υποψήφιοι, ο Ιερομόναχος Βαρνάβας Σταυροβουνιώτης, ο Αρχιμανδρίτης Χριστόφορος Τσιάκκας, ο Αρχιμανδρίτης Κυπριανός Αψερός, ο Ηγούμενος της Μονής Μαχαιρά Αθανάσιος,

και ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος.

Συνδεόμαστε με το συνεδριακό κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού όπου βρίσκεται ο Πάμπος Μιτίδης για να μας δώσει όλες τις λεπτομέρειες.

Πάμπο, καλό απόγευμα.

Σε ακούμε...

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ


Η Ελλάδα θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου, ανεξαρτήτως της τροπής που έλαβε το θέμα των πυραύλων ΕΣ-300, τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας σε Ελληνες μετανάστες της Γερμανίας, κοντά στη Στουτγκάρδη.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΖΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ


Ο πρωθυπουργός της εισβολής Μπουλέντ Ετζεβίτ, επέστρεψε και επίσημα στο τιμόνι της Τουρκίας, έπειτα από 25 χρόνια.

Οπως αναμενόταν, η Τουρκική Εθνοσυνέλευση παρέσχε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μειοψηφίας του Ετζεβίτ, έπειτα από την υποστήριξη των δύο συντηρητικών κομμάτων της Τανσού Τσιλέρ και του Μεσούτ Γιλμάζ.

Η προσωρινή κυβέρνηση, που θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές τον ερχόμενο Απρίλιο, εξασφάλισε 306 ψήφους, με 188 εναντίον και μία αποχή.

Η υποστήριξη Τσιλέρ-Γιλμάζ, πρός τον Ετζεβίτ, φαίνεται να υποκινήθηκε από τον Τουρκικό στρατό, ο οποίος είχε θορυβηθεί έντονα, από την πιθανότητα συμμετοχής των Ισλαμιστών στην κυβέρνηση.

Η πιθανότητα αυτή είχε προκύψει από τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης, πού είχε αναλάβει ο Κουρδικής καταγωγής Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιαλίμ Ερέζ, όταν ο Ετζεβίτ είχε αποτύχει την πρώτη φορά.

Η εξωτερική πολιτική της Αγκυρας δεν φαίνεται να διαφοροποιείται με την άνοδο του Ετζεβίτ στην εξουσία, αφού τις θέσεις τους στο Υπουργικό Συμβούλιο, διατηρούν ο Υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ και ο Σουκρού Γκιουρέλ, Υπουργός Ανευ Χαρτοφυλακίου, υπεύθυνος γιά θέματα Κύπρου και Ευρωπαικής Ενωσης.


Τη βεβαιότητα, ότι παρά τις δυσκολίες, η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέφρασε ο Υπουργός Εργασίας της Ελλάδος Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο οποίος έφθασε στην Κύπρο, με πρόσκληση του Κυπρίου ομολόγου του.

Κατά την εδώ παραμονή του κυρίου Παπαϊωάννου, θα υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας σε θέματα εργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος.

Αύριο, ο Ελληνας υπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Θα έχει, επίσης, συναντήσεις με αρχηγούς ή εκπροσώπους κομμάτων.


Ο υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου σχολιάζοντας την απόφαση

της ΣΥΝΥΚΑ να προκηρύξει τετράωρη προειδοποιητική απεργία στις Κυπριακές Αερογραμμές, προειδοποίησε ότι η κυβερνηση και ο λαός, δέν μπορούν να ανέχονται επ'αόριστον τετελεσμένα γεγονότα.

Απαντώντας το πρωί σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κύριος Χριστοδούλου τόνισε, επίσης, ότι τέτοιες πράξεις από τους υπαλλήλους της εταιρείας, δεν συνάδουν με την ανάγκη στήριξης και επιβίωσης των Κυπριακών Αερογραμμών.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε, εξαλλου ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση της συμμετοχής της στο κεφάλαιο των Κυπριακών

Αερογραμμών σε ποσοστό μέχρι και πενήντα τοις εκατόν.

Ο κύριος Χριστοδούλου αναφέρθηκε και στις συγχωνεύσεις εταιρειών, επισημαίνοντας ότι, σε καμμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μειωθεί ο υγιής ανταγωνισμός.

Οι δηλώσεις του κυρίου Χριστοδούλου, έγιναν μετά το πέρας μνημοσύνου του ήρωα Μάρκου Δράκου, στο οποίο εκφώνησε επιμνημόσυνο λόγο.

Το πρωϊ, εξάλλου, τελέσθηκε στο Επισκοπειό, το μνημόσυνο των ηρώων Παντελή Κατελάρη και Σταύρου Στυλιανίδη.


Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξεκαθαρίσει το θέμα των λαθρομεταναστών, με την επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη στον Λίβανο.

Μιλώντας το πρωί στην Λεμεσό, ο κύριος Μιχαηλίδης παρατήρησε ότι το θέμα προκαλεί προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να μιλούμε για αθέτηση του λόγου της κυβέρνησης του Λιβάνου.

Την ίδια στιγμή, η Κίνηση Στήριξης Αλλοδαπών, σε ανακοίνωση της υποστηρίζει ότι είναι λανθασμένος και αναποτελεσματικός ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπισε την κατάσταση.


Για επίσημη επίσκεψη μετέβη στην Τσεχία ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο κύριος Κασουλίδης θα επιδώσει προσωπικό μήνυμα του Προέδρου Κληρίδη στον Τσέχο ομόλογό του Βάτσλαβ Χάβελ.

Κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής του, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνομιλίες με τον Τσέχο ομόλογο του για το Κυπριακό, την ενταξιακή πορεία Κύπρου και Τσεχίας και για τις δεμερείς σχέσεις.

Ο κύριος Κασουλίδης θα υπογράψει, επίσης, συμφωνία συνεργασίας στον τομέα των κοινωνικών ασφαλίσεων, μεταξύ Κύπρου και Τσεχίας.


Μαθητής από την Πάφο, τραυματίστηκε κρίσιμα σε τροχαίο δυστύχημα που συνέβη χθες βράδυ στη λεωφόρο Αποστόλου Παύλου.

Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου, 16 ετών, που μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και εισήχθη στη μονάδα εντατικής παρακολούθησης.

Το δυστύχημα συνέβη όταν ο Κωνσταντίνου, ο οποίος οδηγούσε μοτοσυκλέτα, με συνεπιβάτη τον Μάριο Ανδρέου, 15 ετών, από την Λετύμπου, κτύπησε σε τσιμεντένιο περιτοίχισμα και στη συνέχεια έπεσε σε υπόγειο, βαθους ενάμιση μέτρου.

Ο Ανδρέου τραυματίσθηκε σοβαρά αλλά η κατάσταση της υγείας του θεωρείται εκτός κινδύνου.


Με την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας κατά του Υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσενη για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, την οποίαν κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, ολοκληρώθηκε χθες βραδυ η συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων.

Σε ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη λίγο μετά τα μεσάνυκτα 163 βουλευτές ψήφισαν κατά της πρότασης και 127 υπέρ.

Ικανοποιημένος ο Γεράσιμος Αρσένης χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως ψήφο εμπιστοσύνης στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ενώ σε μία άλλη εξέλιξη η ομοσπονδία των καθηγητών απέρριψε την πρόταση του να προσέλθει σε διάλογο.


Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες,

συνεχίσθηκε στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας η διαφωτιστική εκστρατεία, που

δοργανώνει το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα σε συνεργασία με συγγενείς αγνοουμένων και προσφυγικά σωματεία.

Αυτό το Σαββατοκυρίακο, η εκστρατεία ενημέρωσης των ξένων τουριστών ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου, με την ευκαιρία της μεθαυριανής ονομαστικής του εορτής, καθώς και στη μνήμη του ήρωα Μάρκου Δράκου, με αφορμή τη συμπλήρωση 42 χρόνων απο την θυσία του.

Τον χώρο του οδοφράγματος επισκέφθηκε ο αντιπρόεδρος του Ελλαδικού σωματείου συμπαράστασης αγώνα Κύπρου, δημοσιογράφος Ανδρέας Μπίστης, ο οποίος χαρακτήρισε αυτούς που παίρνουν μέρος κάθε Σαββατοκυρίακο στην εκδήλωση, σύμβολα αγώνα για την απελευθέρωση της Κύπρου.


Ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλλάχ Οτσαλάν, έχει εγκαταλείψει την Ιταλία.

Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την πληροφορία ότι ο Οτσαλάν έχει μεταβεί στη Μόσχα.

Το Ιταλικό πρακτορείο ΑΝΣΑ, μετέδωσε αρχικά ότι ο Κούρδος ηγέτης ενδέχετο να μεταβεί στη Μόσχα, αλλά νεότερες διπλωματικές πληροφορίες στη Ρώμη, ανέφεραν στη συνέχεια, ότι το ενδεχόμενο αυτό δέν έχει πολλές πιθανότητες.

Υπεύθυνοι της Ρωσικής αεροπορικής εταιρείας "Αεροφλότ" διαβεβαίωσαν, σύμφωνα με το Κουρδικό τηλεοπτικό κανάλι Εν-Τι-Βί, ότι ο Κούρδος ηγέτης δεν πέταξε με κανένα από τα αεροπλάνα της.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε παροδικές νεφώσεις αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές, κυρίως στα ανατολικά παράλια και τα ορεινά.

Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόοδος, θα πέσουν και χιόνια.

Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βόρειοι ασθενείς ως τρία μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους έξι βαθμούς στο εσωτερικό, στους οκτώ στα παράλια και στους δύο στις ψηλότερες οριενές περιοχές.


Παρακολουθήστε στη συνέχεια ένα επεισόδιο της ξένης κωμωδίας "Μίστερ Μπήν" και ακολούθως την περιπετειώδη σειρά "Πενσακόλα".

Στις έξι και τριάντα θα μεταδοθεί ένα επεισόδιο της κωμικής σειράς "Η Μεγάλη των Μπάτσων Σχολή".

Ακολουθεί στις επτά και δέκα το τρίτο επεισόδιο της νέας σειράς του Λόγου, "ΑΝΗΣΥΧΑ ΧΡΟΝΙΑ."

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο, στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι, καλό απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 17 January 1999 - 16:27:13 UTC