Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-01-18

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο λαός επέλεξε εκπροσώπους οι οποίοι θα αποφασίσουν ποιόν θα ψηφίσουν, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών για ανάδειξη Μητροπολίτη Λεμεσού.

Κληθείς να σχολιάσει την ύπαρξη θρησκευτικού φανατισμού ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι σε Μητροπολιτικές εκλογές υπάρχει και ο φανατισμός.

Σημείωσε ακόμη, ότι η στάση της Μονής Βατοπεδίου αλλά και η στάση των δικών μας δεν ήταν ορθή, τονίζοντας πως δεν έπρεπε να έχουμε αντικρούσεις αφού, παρετήρησε, έχουμε το πιο δημοκρατικό σύστημα στην εκλογή αρχιερέων.

Ο Μακαριώτατος ρωτήθηκε ποιά είναι η δική του εκτίμηση για το αποτέλεσμα.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα η πρώτη φάση των εκλογών για την ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη Λεμεσού.

Κατά τις χθεσινές εκλογές εξελέγησαν οι διακόσιοι ειδικοί αντιπρόσωποι οι οποίοι, θα κληθούν να εκλέξουν πενήντα γενικούς αντιπροσώπους, εκ των οποίων όπως ορίζεται από το καταστατικό, τριάντα-τρεις θα είναι Λαϊκοί και δέκα-επτά Κληρικοί.

Από τους διακόσιους ειδικούς αντιπροσώπους, οι εκατόν-πενήντα προέρχονται από την ομάδα στήριξης της εκλογής του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Μαχαιρά Αθανασίου, είκοσι-τέσσερις από την ομάδα στήριξης του Ιερομόναχου Βαρνάβα Σταυροβουνιώτη, δέκα-τρεις του Αρχιμανδρίτη Κυπριανού Αψερού και δέκα-τρεις του Αρχιμανδρίτη Χριστοφόρου Τσιάκκα.

Η ομάδα υποστήριξης του Χωρεπίσκοπου Τριμυθούντος Βασίλειου δεν εξασφάλισε κανένα αντιπρόσωπο.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων ξεπέρασε το σαράντα-έξι τοις εκατόν. Τα τελικά αποτελέσματα ανακοινώθηκαν γύρω στις πέντε τα ξημερώματα.

Την προχεσή Πέμπτη η Ιερά Σύνοδος θα συνέλθει για να εξετάσει τις ενστάσεις οπότε και θα καταρτίσει τον οριστικό κατάλογο των ειδικών αντιπροσώπων.


Για πρόοδο μίλησε σήμερα η Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Αν Χέρκούς, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Δεν πιστεύω, είπε χαρακτηριστικά, ότι κανείς θα σπαταλά χρόνο και ενέργεια εάν δεν επιτυγχάνεται πρόοδος.

Επομένως, συμπλήρωσε, εφόσον συνεχίζω το πήγαιν' έλα, σημαίνει ότι επιτυγχάνεται πρόοδος. Οταν σταματήσω, σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόοδος κατέληξε.

Παράλληλα, δήλωσε δεσμευμένη να εργαστεί με αποφασιστικότητα και ευρηματικότητα στις προσπάθειες της, ενώ σημείωσε την υποστήριξη που εξασφάλισε μετά τις συναντήσεις που είχε στη Βρετανία με τον Υπουργό Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ και στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα.

Κληθείσα, τέλος, να εκφέρει τη γνώμη της, σε ό,τι αφορά τη δέσμη Ιδεών Γκάλι για το Κυπριακό, είπε ότι πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο και ουσιαστικό έγγραφο το οποίο αναφέρεται στις βασικές πτυχές του προβλήματος.


Η Κυβέρνηση δεν θεωρεί σκόπιμο να γίνει συζήτηση για τη δέσμη Ιδεών Γκάλι αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι οι θέσεις του Προέδρου της Δημοκτατίας είναι γνωστές, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Χέρκους.

Παράλληλα, τόνισε ότι δεν θα προβεί στο παρόν στάδιο σε αξιολόγηση της διαδικασίας παγαιν' έλα που διεξάγει η κυρία Χέρκους αφού, όπως είπε, δεν γνωρίζει τι διαμείβεται στις συναντήσεις με τον Ραούφ Ντενκτάς.


Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημήτριος Δήμου τυγχάνει της απολύτου εμπιστοσύνης τόσο της Ελληνικής, όσο και της Κυπριακής κυβέρνησης, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Χρυσοστομής.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, και κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα εφημερίδων, τα οποία φέρουν τον κύριο Δήμου, να βρίσκεται στο στόχαστρο της ηγεσίας του ΓΕΕΘΑ, για τις συνεντεύξεις που δίνει μετά την απόφαση για τους ΕΣ-300, ο Υπουργός Αμυνας δηλωσε ότι ο αντιστράτηγος Δήμου τον διαβεβαίωσε, σε πρωινή τους συνάντηση, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην Εθνική Φρουρά και ότι τα επιτελεία Ελλάδας και Κύπρου συνεργάζονται αρμονικότατα.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποια ενόχληση από πλευράς του Υπουργείου Αμύνης, για το θέμα που έχει προκύψει, ο κύριος Χρυσοστομής είπε ότι εμείς θέλουμε θέματα που αφορούν το Υπουργείο, να μην συζητούνται δημόσια.

Στο Θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας ότι η κυβέρνηση περιβάλλει με εμπιστοσύνη τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς.


Σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου, σχετικά με τον φόνο του Χαμπή Αεροπόρου, παραπέμφθηκαν πέντε πρόσωπα.

Κατηγορούμενοι είναι οι αστυφύλακες Χρίστος Σιμιανός και Σάββας Ιωάννου Κινέζος, και οι Προκόπης Προκοπίου, Σωτήρης Αθηνής και Ζωή Αλεξάνδρου, αδελφή του τελευταίου.

Εναντίον τους απαγγέλθηκαν συνολικά έξι κατηγορίες που αφορούν συνωμοσία για διάπραξη φόνου, φόνο εκ προμελέτης, απόπειρα φόνου και κατοχή όπλων.

Η δίκη τους ορίσθηκε για τις 18 Φεβρουαρίου.

Ολοι οι κατηγορούμενοι διατάχθηκαν να παραμείνουν υπό κράτηση.


Συνάντηση με την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της Κύπρου , είχε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Ελλάδος, Μιλτιάδης Παπαιωάννου.

Ο κ.Παπαιωάννου συναντήθηκε το πρωί με τον Πρόεδρο Κληρίδη, στον οποίο και μετέφερε, όπως είπε, την διαβεβαίωση πως η πολιτική που έχει χαράξει η Ελλάδα, γύρω από την αντιμετώπιση του Κυπριακού, έχει μόνιμες και σταθερές αναφορές.

Ακολούθως ο κύριος Παπαιωάννου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.

Σε δηλώσεις του, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας τόνισε πως στόχος μας παραμένει όπως ο Κυπριακός Ελληνισμός μπορέσει να επιβιώσει στους αιώνες, γιατί σήμερα η Κύπρος αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο στην ιστορία της.

Το μεσημέρι ο Ελληνας υπουργός και ο Κύπριος ομόλογος του, Ανδρέας Μουσιούττας υπέγραψαν, πρόγραμμα συνεργασίας σε θέματα εργασίας.


Συκοφαντία είναι τα όσα του καταλογίζει ο Σπύρος Κυπριανού για διαρροή πληροφοριών σε ξένους διπλωμάτες, δηλώνει ο Γιώργος Βασιλείου.

Ο κύριος Βασιλείου κάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής να καταθέσει στοιχεία, εάν και κάτι τέτοιο, όπως είπε, δεν πρόκειται να γίνει καθότι στοιχεία δεν υπάρχουν.

Ερωτηθείς εάν ευσταθούν οι πληροφορίες ότι το κόμμα του ζητεί και δεύτερο Υπουργείο, ο κύριος Βασιλείου ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη απόφαση των Ενωμένων Δημοκρατών για το θέμα.

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής μας ομάδας για ένταξη στην Ευρωπαική Ενωση, τόνισε πως η υποψηφιότητα της Κύπρου βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.

Ωστόσο, όπως είπε, θα πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειες μας.


Συναγερμό στο ΝΑΤΟ και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών έχει προκαλέσει η αναζωπύρωση των συγκρούσεων στο Κοσσυφοπέδιο.

Το ΝΑΤΟ, σε επείγουσα σύνοδο του στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε ότι αποστέλλει δύο ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματούχους στη Σερβία.

Η Βορειο-ατλαντική Συμμαχία απέφυγε να λάβει απόφαση γιά στρατιωτική επέμβαση.

Ωστόσο, έφθασαν σήμερα στο Βελιγράδι ο ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στρατηγός Ουέσλι Κλάρκ και ο στρατηγός Κλάους Νάουμαν, γιά συνομιλίες με την Γιουγκοσλαβική ηγεσία.

Πάντως, η Συμμαχία τόνισε ότι παραμένει σε ισχύ, η εντολή της γιά έναρξη αεροπορικών επιδρομών κατά γιουγκοσλαβικών στρατιωτικών στόχων, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Εξάλλου, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συνέρχεται σήμερα εκτάκτως, γιά να συζητήσει τις εξελίξεις πού διαμορφώνονται, μετά το ξέσπασμα των νέων συγκρούσεων.


Συνεχίζεται ο ένοπλος αγώνας των Κούρδων, αφού απέτυχε το ενδεχόμενο σύγκλησης διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης γιά την αναγνώριση των δικαιωμάτων του Κουρδικού λαού.

Και αυτό, με απόφαση του Κούρδου ηγέτη Αμπτουλλάχ Οτσαλάν, η οποία αναφέρεται σε επιστολή του, πού δημοσιεύεται στον Ιταλικό τύπο.

Ο Κούρδος ηγέτης, ο οποίος εγκατέλειψε τη Ρώμη την Παρασκευή το βράδυ και παραμένει άγνωστο πού ακριβώς βρίσκεται αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε ότι επιθυμεί να συνεχίσουν οι δικηγόροι του, την προσπάθεια γιά εξασφάλιση πολιτικού ασύλου στην Ιταλία.

Πάντως, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάσσιμο Ντ'Αλέμα δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ο Κούρδος ηγέτης και δεν τον ενδιαφέρει, κατηγορώντας την ίδια στιγμή την Τουρκία ότι αντί να συμφωνήσει στην διεξαγωγή δίκης στην Ιταλία, επέμεινε στο αίτημα γιά την απέλαση του.


Την επιδότηση της εξαγωγής σειράς προόντων με ποσοστό δύο τοις εκατόν, αποφάσισε υπουργική επιτροπή που απαρτίζουν οι υπουργοί Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης, Γεωργίας Κώστας Θεμιστοκλέους, και Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Συγκεκριμένα, αποφασίσθηκε η επιδότηση των οινοβιομηχανιών με ποσό διακοσίων χιλιάδων λιρών, των επιτραπέζιων σταφυλιών με πεντακόσιες- τριάντα- τέσσερις-χιλιάδες λίρες, καθώς επίσης, η επιδότηση της εξαγωγής δύο χιλιάδων μοσχαριών με εκατόν εικοσι-πέντε λίρες το καθένα, ενώ η αποστολή των αγροτικών προϊόντων θα γίνεται με πλοία-ψυγεία.

Παράλληλα, η υπουργική επιτροπή ασχολήθηκε με θέματα δασικών βιομηχανιών και ιχθυοκαλλιέργειας.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.

Στην περιοχή του Τροόδους θα χιονίζει κατά διαστήματα.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί μέτριοι 3 ως 4 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 5 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 7 στα παράλια και στον 1 βαθμό στις ψηλότερες ορεινές περιοχές, όπου αναμένεται να σχηματιστεί παγετός.


Παρακολουθήστε αμέσως μετά, ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς "ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ Η ΓΑΛΗΝΗ" και στη συνέχεια το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι "Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ".

Ακολουθούν ένα επεισόδιο της κυπριακής σειράς "ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ" και στις έξι και τριάντα-πέντε οι νέες περιπέτειες του "ΑΛΑΣ" με τον Γκουστάβο Μπερμούντεζ.

Στις επτά και τριάντα μην χάσετε την εύθυμη κυπριακή παραγωγή του "Λόγου",

ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο, στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι, καλό απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 18 January 1999 - 16:27:19 UTC