Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-01-23

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Την ανάγκη να σταθούμε σταθεροί και ανυποχώρητοι στην θέση μας για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, είπε, πως όσο υποχωρούμε, τόσο μας σπρώχνουν οι ξένοι να υποχωρήσουμε περισσότερο.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Χάνεϊ, ο Μακαριώτατος είπε πως οι συμπεριφορέςαυτές, προκληθηκαν επειδή οι ξένοι μας βλέπουν πρόθυμους να δεχθούμε την ομοσπονδία και την συνομοσπονδία.

Ερωτηθείς για το εάν έφθασε η ώρα εκπροσώπησης της Εκκλησίας στο Εθνικό Συμβούλιο, ο Μακαριώτατος ανέφερε πως η Εκκλησία δεν θα το ζητήσει.

Ωφείλουν οι πολιτικοί είπε να αντιληφθούν την ανάγκη.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

ΔΗΛΩΣΗ


Την προσφυγή στα Ηνωμένα Εθνη, για καταγγελία της απάνθρωπης συμπεριφοράς του κατοχικού καθεστώτος προς τους εγκλωβισμένους, αποφάσισε η Δεύτερη Παγκύπρια Συνδιάσκεψη της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ευημερίας Ηλικιωμένων.

Αυτό ανακοίνωσε μετά το πέρας των εργασιών, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, ο οποίος κατήγγειλε παράλληλα και την Αναπληρωτή Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα.

Ζητήσαμε από την Αν Χέρκους, είπε, να μεταβούμε στα κατεχόμενα για να δούμε τα προβλήματα των εγκλωβισμένων.

Δυστυχώς όμως, παρά τις υπενθυμίσεις μας, τόνισε, η κυρία Χέρκους δεν έδωσε καμία απάντηση.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας θα πρέπει σταδιακά μέχρι τον Δεκέμβριο του 2002, να ανέλθει στο 15%, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Εκφράζοντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη την ικανοποίηση του για την υπερψήφιση των προυπολογισμών, ο κύριος Χριστοδούλου σημείωσε ότι η αύξηση του ΦΠΑ, θα συνοδευτεί με παροχές, ώστε να μην πληγούν οι οικονομικά ασθενέστερες τάξεις.

Οι παροχές αυτές επεσήμανε, θα περιληφθούν στις νέες φορολογικές ελαφρύνσεις το 2000.

Το δημοσιονομικό έλλειμα, πρόσθεσε ο Υπουργός Οικονομικών, βρίσκεται στο 5.4%, ενώ αν δεν ληφθούν μέτρα κατά το 1999, αυτό θα ανέλθει στο 5.7%,

Για τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, ο κύριος Χριστοδούλου δήλωσε ότι βρίσκονται στο 5%, ενώ ο μέσος ρυθμός στην Ευρώπη, είναι 2.7% και στην Παγκόσμια Οικονομία 1.9%.

Ο Υπουργός των Οικονομικών εξάλλου ανέφερε ότι θα πρέπει να μειωθούν οι κλίμακες εισδοχής στη Δημοσία Υπηρεσία, και αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρίσει μέχρι το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Τέλος ο κύριος Χριστοδούλου, ανέφερε, ότι ήδη πληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης για τους πυραύλους Ες-300, ενώ για το υπόλοιπο ποσό δεν θέλησε να αναφέρει πως θα πληρωθεί ή αν θα πληρωθεί από την Ελλάδα.


Δεν πρόκειται το Δημοκρατικό Κόμμα να προβεί σε συμβιβασμούς πάνω στο Εθνικό Θέμα, ώστε να υπάρξει κοινή θέση των κομμάτων που συμμετέχουν στη δημιουργία του νέου Σοσιαλδημοκρατικού σχήματος, τόνισε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάρκος Κυπριανού.

Ερωτηθείς ποια είναι αυτά τα κόμματα που εκφράζουν διαφορετικές απόψεις στο Εθνικό, ο Μάρκος Κυπριανού ανέφερε το Κόμμα των Ενωμένων Δημοκρατών, προσθέτοντας πως το νέο σχήμα που θα προκύψει θα πρέπει να έχει κοινές θέσεις στο κυπριακό.

Ανέφερε ακόμη ότι αυτή τη στιγμή το ΔΗΚΟ πραγματοποιεί διμερείς επαφές με τα κόμματα που συμμετέχουν στη δημιουργία του νέου πολιτικού σχήματος.

Την ερχόμενη Τρίτη, κατέληξε ο κύριος Κυπριανού, το Εκτελεστικό Γραφείο θα αποφασίσει αν θα συνεχίσει και με τις άλλες πολιτικές ομάδες τις επαφές, καθώς επίσης και τα ονόματα των ατόμων που θα απαρτίζουν τις Επιτροπές που δημιουργήθηκαν.


Η τυφλή τύχη καθόρισε και φέτος τους αριθμούς επιλογής στα όπλα και τα σώματα της εθνικής φρουράς, των στρατιωτών που κατατάγηκαν πρόσφατα.

Στο ΚΕΝ Λάρνακα ήταν ο Βαγγέλης Ευαγγελίδης και μας ενημερώνει.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Παραδεχόμενοι την αυξητική τάση που λαμβάνει η βία στην Κυπριακή οικογένεια, κυβέρνηση και αρμόδιοι φορείς μελετούν μέτρα αντιμετώπισης της.

Την εισαγωγή του ατομικού δελτίου στα σχολεία μελετά ο Υπουργός Παιδείας Ουράνιος Ιωαννίδης, ωστε να εντοπίζονται οι αδυναμίες στην οικογένεια εκεί που υπάρχουν, με τελικό σκοπό η πολιτεία να παρέχει την ανάλογη στήριξη στο παιδί.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εργασίας Αντρέας Μουσιούτας παραδεχόμενος την αυξητική τάση που λαμβάνει το φαινομένο της βίας στην οικογένεια, επεσήμανε την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων στις προβληματικές οικογένειες.

Ανέφερε ακόμη ότι καταβάλλονται προσπάθειες για αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας.

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και οι δηλώσεις του Υπουργού δικαιοσύνης και δημοσίας τάξεως Νίκου Κόσιη ο οποίος ανέρθηκε στα κενά της υφιστάμενης νομοθεσίας αναφορικά με το θέμα των αποδεικτικών στοιχείων.


Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκαν δύο νεαροί σχετικά με υπόθεση απόπειρας ληστείας ογδοντάχρονης καθώς και για άλλες υποθέσεις διαρρήξεων.

Οι συλληφθέντες, Γιάννης Καραγιάννης και Γιώργος Τουρουρού παραδέχθηκαν ότι την Πέμπτη το βράδυ επιτέθηκαν στην ογδοντάχρονη Κυριακού Παπαϊγνατίου στο σπίτι της στο συνοικισμό Στρόβολος δύο, απειλώντας την ότι θα την μαχαιρώσουν εάν δεν τους έδινε χρήματα.

Οι νεαροί, οι οποίοι ήταν σε κατάσταση μέθης, δεν βρήκαν το ερμάρι της γριάς και αποχώρησαν.

Νωρίτερα, είχαν διαρρήξει την οικία του Κυριάκου Γερολέμου από τον οποίο απεκόμισαν κοσμήματα αξίας δύο περίπου χιλιάδων λιρών, τα οποία ωστόσο δεν έχουν ακόμη ανευρεθεί.


Ως βαποράκια σπείρας που διακινεί ναρκωτικά στη Λεμεσό χαρακτηρίζει η αστυνομία την Αννα Παύλου και τον Στέλιο Κωνσταντίνου, οι οποίοι τέθηκαν υπό οκταήμερη κράτηση.

Ο Βαγγέλης Ευαγγελίδης έχει όλες τις λεπτομέρειες.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Αυτοί που στοιχηματίζουν σε παράνομα παιγνίδια σκυλλοδρομιών ή ιπποδρομιών, βρίσκουν συνεχώς νέες τεχνικές και νέους χώρους και γι'αυτό είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους.

Δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκου Κόση, ο οποίος τόνισε πως το πρόβλημα αυτό είναι καθημερινό για την αστυνομία.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι υπάρχουν και εγγεγραμμένα πρακτορεία στοιχημάτων, στα οποία παίζονται παράνομα παιγνίδια.


Ο υπουργός εργασίας Αντρέας Μουσιούττας εξήγγειλε μεσολαβητική προσπάθεια για επίλυση της διαφοράς στις κυπριακές αερογραμμές.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ημιτελή γέφυρα, κατασκευασμένη από ξύλα και σχοινί, που μια μέρα θα οδηγήσει στην ελευθερία και στην ένωση της Κύπρου, κατασκεύασαν στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας τα μέλη του εβδομηκοστού πρώτου συστήματος προσκόπων Καϊμακλίου.

Οι πρόσκοποι θα διανυκτερεύσουν απόψε στο Οδόφραγμα

Παράλληλα η διαφωτιστική εκστρατεία στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, συνεχίστηκε και σήμερα από μέλη του ΠΑΚ, συγγενείς αγνοουμένων και μέλη προσφυγικών σωματείων.

Το πρωί, την εκστρατεία διαφώτισης ενίσχυσε και αντιπροσωπεία του Lobby for Cyprus Αγγλίας.

Αύριο την εκστρατεία θα ενισχύσουν μαθητές του Γυμνασίου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Πλατύ Αγλαντζιάς.


Στη Ρουμανία, στέθηκαν με επιτυχία οι τετράωρες συνομιλίες της κυβέρνησης με τους απεργούς ανθρακωρύχους.

Αποτέλεσμα της συμφωνίας ήταν ο τερματισμός των συγκρούσεις των τελευταίων πέντε ημερών, με πέραν των 190 ατόμων να βρίσκονται τραυματισμένοι στα διάφορα νοσοκομεία της χώρας.

Επιδίωξη της κυβέρνησης, ήταν η αποφυγή ευρύτερων αναταραχών.

Ο Ρουμάνος Πρόεδρος, είχε ενωρίτερα προειδοποιήσει πως θα κήρυττε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, εκφράζοντας παράλληλα και το φόβο για κατάρρευση της ίδιας της κυβέρνησης.

Οπως αναφέρουν αξιωματούχοι της Ρουμανικής κυβέρνησης, η πρόταση την οποία και αποδέχθησαν τελικά οι απεργοί ανθρακωρύχοι, προνοεί αυξήσεις της τάξεως του 35 τοις εκατόν στους μισθούς.

Επεισόδια όμως σημειώθηκαν και πάλι μεταξύ Αστυνομίας και διαδηλωτών, στη πόλη Ρίμνιτσου Βιλτσέα, χωρίς ωστόσο να επεκταθούν, γεγονός που θα σήμαινε απρόβλεπτες συνέπειες.


Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, έπειτα από τη νέα απαγωγή πέντε Σέρβων χωρικών από αντάρτες του Απελευθερωτικού Στρατού.

Διεθνείς διαμεσολαβητές, βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τους Αλβανούς αντάρτες, για την απελευθέρωση των χωρικών, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής κανένα θετικό αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα και προς τις δύο πλευρές για εξεύρεση μίας πολιτικής λύσης.

Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής της ομάδας των παρατηρητών Ουίλιαμ Γουώκερ, ο οποίος κατηγορείται για αντισερβική στάση, παραμένει στη θέση του και αποφεύγει προς το παρόν την απέλαση.


Με τέσσερεις νίκες των γηπεδούχων και μια ισοπαλία συνεχίστικε σήμερα η δέκατη εκτη αγωνιστική του πρωταθλήματος πρώτης κατηγορίας στο ποδόσφαιρο.

Να δούμε τα αποτελέσματα

ΑΝΟΡΘΩΣΗ-ΑΠΟΛΛΩΝ 4-2

ΟΜΟΝΟΙΑ-ΣΑΛΑΜΙΝΑ 4-1

ΑΕΛ-ΑΡΗΣ 4-1

ΑΛΚΗ-ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ 2-2

ΕΥΑΓΟΡΑΣ-ΔΟΞΑ 4-0

Στις εφτά το βράδυ ο Εθνικός Αχνας υποδέχεται στο Δασάκι την ΑΕΚ.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος, αλλά κατά διαστήματα θα σχηματίζονται νεφώσεις και δυνατό να πέσουν τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στο Τρόοδος.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 5 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 8 στα παράλια και στο μηδέν στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

Στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές θα σχηματιστεί παγετός.


Παρακολουθήστε αμέσως μετά, την ελληνική κινηματογραφική ταινία Ο ΚΟΥΚΛΟΣ, με τους Νίκο Ρίζο και Ερρίκο Κονταρίνη.

Ακολουθεί στις έξι και τριάντα, σε απευθείας μετάδοση ο αγώνας ΕΘΑ ΑΠΟΛΛΩΝ, για την δέκατη πέμπτη αγωνιστική του πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας Κύπρου.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο, στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι, καλό απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 23 January 1999 - 16:28:40 UTC