Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-02-18

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Κυριες και κύριοι, χαιρεται.

Αιφνιδιαστικές εξελίξεις σημειώθηκαν στην Ελλάδα.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, και Δημοσίας Τάξης Φίλιππος Πετσάλνικος, μετά τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Αμπτουλλάχ Οτσαλάν, παραιτήθηκαν.

Τις παραιτήσεις των Υπουργών ζήτησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κώστας Σιμήτης.

Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να ανακοινωθεί ανασχηματισμός της κυβέρνησης.

Να δούμε όμως τί μεταδίδει από την Αθήνα ο ανταποκριτής μας, Νίκος Μεκαδούκας.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Νέες, μονταρισμένες εικόνες από την σύλληψη και μεταφορά του Αμπτουλλάχ Οτσαλάν, στην νησίδα-φυλακή, Ιμ-ραλί μετέδωσε η Τουρκική κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δίκη του Οτσαλάν, θα γίνει στο νησί, στην παρουσία και ξένων δημοσιογράφων.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Εντατικοποιήθηκαν σήμερα οι αστυνομικές έρευνες γύρω από το θέμα που προέκυψε με το διαβατήριο που φέρεται να κατείχε ο Απτουλάχ Οτσαλάν, και στο οποίο σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, αναγράφεται το όνομα του δημοσιογράφου Λάζαρου Μαύρου.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης σε γραπτή του δήλωση, αναφέρει ότι η αστυνομική έρευνα ολοκληρώνεται και το πόρισμα θα υποβληθεί στο Γενικό Εισαγγελέα εντός της ημέρας.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΡΚΙΔΗ

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ)

Πριν από λίγο πληροφορηθήκαμε από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα ότι ο κύριος Μαρκίδης έχει δώσει οδηγίες για περαιτέρω ανακριτικά διαβήματα.

Στο ίδιο θέμα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης απέφυγε να προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις, καθώς συνεχίζονται όπως είπε, οι αστυνομικές έρευνες.

Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα δεν θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης, παρόλο που ήδη έχουν γίνει κάποιες δηλώσεις από τουρκικής πλευράς.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρήστου, δήλωσε ότι η μόνη ενημέρωση που έχει είναι δημοσιογραφική, γι'αυτό και θα αναμένει την επίσημη ενημέρωση.

Η ΕΔΕΚ, σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του κόμματος Βάσος Λυσσαρίδης, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής ζητεί όπως εγγραφεί και συζητηθεί σήμερα στην Ολομέλεια, προ ημερησίας διατάξεως, το θέμα "Οτσαλάν-σύλληψη και συνέπειες".

Σε ανακοίνωση τους εξάλλου, οι Νέοι Ορίζοντες υποστηρίζουν ότι η ενέργεια της κυβέρνησης να διορίσει ανακριτές, είναι έξω από κάθε όριο λογικής νομικο-πολιτικής συμπεριφοράς, ενώ συνιστά πράξη αυτοπαγίδευσης.

Η ΝΕΔΗΚ, από την πλευρά της λέγει ότι τα αλλεπάλληλα λάθη και υποχωρήσεις που γίνονται στο βωμό της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και της Ελλάδας στην ΟΝΕ, θα οδηγήσουν, σε, θλιβερές λύσεις για τα εθνικά θέματα.


Συνεχίζεται και σήμερα έξω από την Ελληνική Πρεσβεία στη Λευκωσία η απεργία πείνας των Κούρδων που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο.

Παρά το τσουκτερό κρύο και τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν έξω από την Ελληνική Πρεσβεία, οι Κούρδοι απεργοί δηλώνουν αποφασιμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Τους απεργούς πείνας επισκέφθηκαν ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, καθώς και αντιπροσωπεία του κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.


Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οδηγήθηκαν το πρωί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, οι πέντε κατηγορούμενοι για το φόνο του Χαμπή Αεροπόρου, Χρήστος Συμιανός, Σάββας Ιωάννου άλλως Κινέζος, Προκόπης Προκόπη, Σωτήρης Αθηνή και Ζωή Αλεξάνδρου,(αδελφή του Αθηνή).

Εναντίον τους απαγγέλθηκαν πέντε κατηγορίες που αφορούν φόνο εκ προμελέτης, συνομωσία προς διάπραξη κακουργήματος και κατοχή παράνομου εξοπλισμού.

Και οι πέντε αρνήθηκαν ενοχή και το δικαστήριο αφού διέταξε την προφυλάκιση τους, όρισε την ακρόαση της υπόθεσης στις δέκα Μαίου.


Ανέστειλαν τα απεργιακά τους μέτρα οι λιμενεργάτες, αλλά το λιμάνι της Λάρνακας εξακολουθεί να παραμένει κλειστό, αφού οι αχθοφόροι συνεχίζουν την απεργία για δέκατη-όγδοη μέρα, με αίτημα την επίλυση των προβλημάτων τους.

Οι αχθοφόροι αναμένουν τώρα πρωτοβουλία του Υπουργού Συγκοινωνιών, ενώ οι λιμενεργάτες, απαιτούν την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν ήδη συμφωνηθεί.


Μία αλλοδαπή νεκρή και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός νέου οδικού δυστυχήματος, που συνέβει τα ξημερώματα στην Λευκωσία.

Το δυστύχημα έγινε όταν αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Ανδρέας Ππίριλλος, σαραντα-τριών ετών, από τη Μακεδονίτισσα, με συνεπιβάτες την Ναταλία Χόρνα, εικοσιενός ετών, από την Ουκρανία, και τον Ανδρέα Αναστασίου, σαραντατριών ετών, από τους Αγιους Ομολογητές, παρεξέκλινε της πορείας του στην οδό Δημοσθένη Βικέλα, και στην συνέχεια ανατράπηκε.

Απο το δυστύχημα η Νατάλια Χόρνα τραυματίσθηκε θανάσιμα.

Σοβαρά τραυματίσθηκε ο Ππίριλλος, και πιο ελαφρά ο Αναστασίου.

Καί οι δύο νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ενώ, η αστυνομία απευθύνει έκκληση σε οποιονδήποτε γνωρίζει κάτι για το δυστύχημα, να επικοινωνήσει με την Τροχαία Λευκωσίας, ή τον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό.


Δεκατετράχρονος μαθητής, που φοιτά στο γυμνάσιο Αρχαγγέλου προσβλήθηκε από βακτηριδιακή μηνιγγίτιδα και νοσηλεύεται απο χθες βράδυ, στο Γενικό Νοσοκομειο Λευκωσίας.

Το Υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι η κατάσταση του αν και σοβαρή βελτιώνεται, σταθερά.

Το αρμόδιο Υπουργείο κάνει λόγο για σποραδικό κρούσμα και καλεί το κοινό να μην ανησυχεί, επισημαίνοντας ότι έχουν ληφθεί όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα στο άμεσο περιβάλλον του μαθητή.

Επισημαίνεται ακόμη ότι το σχολείο στο οποίο φοιτά ο μαθητής, θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του.


Σχέδιο δράσης για την αναβάθμιση των Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την μετατροπή τους σε περιφεριακά κέντρα παροχής υπηρεσιών, προωθείται από το Υπουργείο Παιδείας.

Ο Υπουργός παιδείας μιλούσε το πρωί σε διάσκεψη τύπου, με την ευκαιρία της έκτης διεθνούς εκπαιδευτικής έκθεσης η οποία αρχίζει στις 25 Φεβρουαρίου.

Αναφερόμενος στην Μέση και επαγγελματική εκπαίδευση, ο Υπουργός Παιδείας επεσήμανε ότι τα τελευταία 8 χρόνια η φοίτηση έχει αυξηθεί κατά πενήντα τοις εκατόν, παρατηρώντας ότι εντός του 1999 αρχίζει η ανέγερση 2 νέων τεχνικών σχολών.


Με τη Γενική Εισαγγελία θα τροχιοδρομήσει τις περαιτέρω ενέργειές της η Εκκλησία της Κύπρου, σχετικά με τις υποθέσεις επανάκτησης εκκλησιαστικών θησαυρών που βρίσκονται σε διάφορες χώρες.

Σε σύσκεψη το πρωί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, υπό τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, στην οποίαν μετείχαν ο Βυζαντινο-λόγος Αθανάσιος Παπαγεωργίου, η επίτιμη πρόξενος της Κύπρου στη Χάγη Τασούλα Χατζητοφή, και ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος, ανασκοπήθηκε η πορεία εκκρεμούντων υπόθεσεων, επαναπατρισμού εικόνων.

Οι υποθέσεις αυτές αφορούν περί τις τρακόσιες εικόνες στο Μόναxο, τις τέσσερις εικόνες του Αντιφωνητή στο Ρότενταμ, και τα βημό-θυρα της Περιστε- ρω-νοπηγής στην Ιαπωνία.

Οπως δήλωσε στο Λόγο, ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος, η απόφαση για άσκηση έφεσης στην απόφαση για τις εικόνες του Αντιφωνητή, ή ο πολιτικός χειρισμός του θέματος, θα εξεταστούν σε συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα.


Κρυολογημένος είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, χωρίς ωστόσο το γεγονός να εμπνέει ανησυχία.

Πάντως η προγραμματιζόμενη για το πρωί συνάντηση του με τον Βρετανό Υπατο Αρμοστή Ντέϊβιντ Μάντεν, ήταν πολύ σύντομη, λόγω της αδιαθεσίας του Προέδρου, ενώ συμφωνήθηκε όπως συναντηθεί εκ νέου με τον Βρετανό διπλωμάτη, την ερχόμενη Τρίτη.

Ερωτηθείς για την υγεία του Προέδρου, ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως πρόκειται, για ένα απλό κρυολόγημα.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε θα υπάρχουν κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις και ενδέχεται να πέσουν λίγες τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα τραπούν σε δυτικούς μέτριους 4 μποφόρ και στα δυτικά παράλια μέχρι 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει κυματώδης ιδιαίτερα στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 11 στα παράλια και στους 3 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Παρακολουθήστε αμέσως μετά, ένα επεισόδιο της κυπριακής σειράς "Η ΑΥΛΑΤΖΙΑ" και στην συνέχεια το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι "Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ."

Ακολουθούν, ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς, ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ και στις έξι και τριάντα-πέντε, οι νέες περιπέτειες του ΑΛΑΣ, με τον Γκουστάβο Μπερμούντεζ.

Στις επτά και τριάντα-πέντε, μην χάσετε την εύθυμη κυπριακή παραγωγή του ΛΟΓΟΥ, ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 18 February 1999 - 16:27:11 UTC