Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-02-22

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε, κυρίες και κύριοι.

Παρά την αρχική απροθυμία των εταίρων της Ελλάδας στο Λουξεμβούργο να καταλήξουν σε κοινή θέση για την υπόθεση Οτσαλάν, τελικώς αυτό επετεύχθη νωρίς το απόγευμα, ρίχνοντας στο κενό την τουρκική προσπάθεια να μην υπάρξει ανάμιξη της Ευρωπαικής Ενωσης στο θέμα.

Οι 15 Υπουργοί Εξωτερικών υιοθέτησαν σχεδόν στο σύνολο τις ελληνικές θέσεις, και με την κοινή δήλωση που εξέδωσαν ζητούν από την Τουρκία να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε ο Αμπντουλλάχ Οτσαλάν να έχει μιά δίκαιη δίκη, με ελεύθερη επιλογή των συνηγόρων του, παρουσία διεθνών παρατηρητών.

Οι "Δεκαπέντε",εκφράζουν, παράλληλα, πλήρη αντίθεση πρός την ποινή του θανάτου.

Η Ευρωπαίοι εταίροι υπέδειξαν, ακόμη, προς την Τουρκία ότι πρέπει να επιλύσει τα πολιτικά της προβλήματα, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με βάση τους κανόνες των δημοκρατικών κοινωνιών.

Το θέμα της τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημείωσαν οι Δεκαπέντε, επηρεάζει τις σχέσεις της Ευρωπαικής Ενωσης με την Τουρκία.

Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, εξέφρασε πλήρη ικανοποίηση γιά το περιεχόμενο της κοινής δήλωσης.


Στο αποκορύφωμα της έφθασε η τουρκική προπαγάνδα, σε μια προσπάθεια να εμπλέξει όσο το δυνατό περισσότερο την Ελλάδα και την Κύπρο, στο θέμα Οτσαλάν.

Σύμφωνα με ισχυρισμό που περιέχεται σε σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Χουριέτ", ο Οτσαλάν ομολόγησε πως η Ελλάδα παρείχε όπλα και υποστήριξη στο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, που διεξάγει ένοπλο αγώνα κατά των Τούρκων.

Συγκεκριμένα, η "Χουριέτ" προβάλλει τον απίστευτο ισχυρισμό ότι ο Οτσαλάν δήλωσε στους ανακριτές του, πως η Ελλάδα στήριζε τους Κούρδους για πολλά χρόνια, βοηθώντας τους με την παροχή πυραύλων και ρουκετών.

Η "Χουριέτ" ισχυρίζεται, ακόμη, ότι ο Οτσαλάν δήλωσε, πως ενώ ήταν κυνηγημένος στην Κένυα, έτυχε βοήθειας από τις Ελληνικές Μυστικές Υπηρεσίες.

Η υποτιθέμενη ομολογία Οτσαλάν δημοσιεύεται μόνο στην "Χουριέτ", εφημερίδα που είναι γνωστή για τους στενούς δεσμούς της με τις Τουρκικές Μυστικές υπηρεσίες.

Αντιδρώντας στο προβοκατόρικο δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της Δημήτρη Ρέππα χαρακτήρισε αναμενόμενες τις νεες τουρκικές προκλήσεις.

Δεν ομιλεί ο Οτσαλάν, αλλά η προπαγάνδα της Τουρκίας, τόνισε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Ρέππας.

Ο κύριος Ρέππας πρόσθεσε πως η επιχείρηση κατά της Ελλάδας είναι κατασκευασμένη και δεν θα περάσει.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Γεώργιου Παπανδρέου, ο οποίος από το Λουξεμβούργο δήλωσε πως εαν η Τουρκία αναζητεί αποδιοπομπαίο τράγο για να λύσει το εσωτερικό της πρόβλημα, δεν θα τον βρεί στην Ελλάδα.


Με λήψη μέτρων εναντίον της Ελλάδας απείλησε ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλειμάν Ντεμιρέλ, σε περίπτωση πού θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει τον Αμπντουλλάχ Οτσαλάν.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη από τις Φιλιππίνες, όπου εκτελεί επίσημη επίσκεψη, ο Ντεμιρέλ δήλωσε προκλητικά ότι η Ελλάδα πρέπει να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία και υποθάλπουν τρομοκράτες.

Οι απειλές Ντεμιρέλ ακολουθούν παρόμοιοες απειλές του Μπουλέντ Ετζεβίτ και του Ισμαήλ Τζεμ.


Δίκη-σόου ετοιμάζει η Αγκυρα για τον Οτσαλάν, προειδοποιεί η δικηγόρος του, Μπρίτα Μπόλερ, μέσω της γερμανικής τηλεόρασης.

Η κυρία Μπόλερ σε μια ύστατη προσπάθεια ευαισθητοποίησης των 15, τονίζει μάλιστα, πως η μόνη ελπίδα για τη διεξαγωγή μιας τίμιας δίκης είναι η άσκηση πιέσεων απο την Ευρωπαϊκή Ενωση στην Τουρκία.

Εξάλλου, οι Ιταλοί δικηγόροι του Οτσαλάν, απηύθυναν έκκληση προς την διεθνή κοινότητα να παρέμβει για τη διασφάλιση της ψυχοσωματικής ακεραιότητας του Κούρδου ηγέτη, ενώ ζητούν επίσης να τον επισκεφθούν γιατροί διεθνών οργανισμών για να πιστοποιήσουν την κατάσταση της υγείας του.

Εν τω μεταξύ, στην Κωνσταντινούπολη οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν τις συλλήψεις δημοσιογράφων, με τελευταία τη σύλληψη του ανταποκριτή του Ρόιτερ απαγορεύοντας έτσι στα ΜΜΕ να έρχονται σε επαφή με Κούρδους.

Στο Ντιγιάρ-Μπακίρ συνεχίζονται οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ενώ η πολιτική πτέρυγα του ΠΕΚΑΚΑ κυκλοφόρησε προκηρύξεις με τις οποίες απευθύνει έκκληση να κλείσουν όλα τα καταστήματα και τα γραφεία από σήμερα και για τρεις ημέρες.


Καθαρά Δευτέρα σήμερα, και οι Κύπριοι τίμησαν δεόντως τα έθιμα και την παράδοση μας.

Βοηθούντος του αίθριου, -πλήν όμως συννεφιασμένου καιρού- , άτομα κάθε ηλικίας, εξέδραμαν στους αγρούς και τα καταπράσινα λειβάδια της ελεύθερης Κύπρου, για το καθιερωμένο κόψιμο της ...Μούττης της Σαρακοστής.

Μπόλικο γλέντι και τραγούδια, συνέθεταν νοσταλγικές εικόνες, που χάριζαν μοναδικές στιγμές διασκέδασης, έξω από την ρουτίνα της καθημερινότητας.

"TAINIA ΜΕ ΗΧΟ"

(ΦΥΣΙΚΟΣ ΗΧΟΣ) 10"

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ)

Φέτος, δεκάδες πρόσφυγες πέρασαν την σημερινή μέρα, μέσα στην νεκρή ζώνη, αρκετοί εκ των οποίων μάλιστα, σε απόσταση αναπνοής απο τα σκλαβωμένα χωριά τους.

Η διευθέτηση αυτή εγινε κατορθωτή, ύστερα από επαφές της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με οργανώσεις προσφύγων.

Ωστόσο, στα τηλεοπτικά συνεργεία, δεν επιτράπηκε η είσοδος.

Οι ειρηνευτές απαγόρευσαν την είσοδο και στον βουλευτή Μάριο Ματσάκη, ο οποίος έφθασε στην περιοχή Παλιομετόχου.

Ωστόσο, υποχώρησαν αργότερα από την αρχική τους θέση, αφού όπως φάνηκε δεν ειχαν κανένα αξιόλογο επιχείρημα για να πείσουν ως προς το αντίθετο, τουλάχιστον όσον αφορά τον βουλευτή.


Υπό την απειλή νατοικής επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο, συνεχίζονται στη Γαλλία οι συνομιλίες Σέρβων και Αλβανοφώνων για το Κοσσυφοπεδιο.

Κινούμαστε πρός την σωστή κατεύθυνση γιά συμφωνία ειρήνευσης ήταν του σχόλιο του εκπροσώπου του Στέιτ Ντηπάρντμεντ μετά από συνάντηση πού είχε η Υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ με αντιπροσωπεία των Αλβανοφώνων, στον πύργο του Ραμπουγιέ, έξω από το Παρίσι.

Οσον αφορά τους Σέρβους, ο κύριος Ρούμπιν δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη έτοιμοι να υιοθετήσουν το τμήμα του Αμερικανικού σχεδίου συμφωνίας, πού αναφέρεται στην παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο.

Ωστόσο, έτοιμη να υπογράψει το έγγραφο της ειρηνευτικής συνθήκης γιά το Κοσσυφοπέδιο, είναι η Σερβική αντιπροσωπεία στις διαπραγματεύσεις του Ραμπουγιέ, υποστήριξε από το Τόκιο, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ.

Εν τω μεταξύ, ενώ διεξάγονται οι συνομιλίες, στο Κοσσυφοπέδιο ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Σερβικών δυνάμεων ασφαλείας και Αλβανών ανταρτών λίγο έξω από την πρωτεύουσα Πρίστινα.


Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η φετινή εκστρατεία της Τροχαίας, για πρόληψη των δυστυχημάτων κατά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, αφού, ο μέχρι στιγμής απολογισμός, είναι σαφώς καλύτερος από τον αντίστοιχο περσινό.

Η Τροχαία Αρχηγείου, σε συνεργασία με τους Επαρχιακούς Κλάδους, έχουν αυξήσει τις περιπολίες και τους ελέγχους ταχύτητας, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην διενέργεια ελέγχου ΑΛΚΟΤΕΣΤ.

Ο στόχος του Τμήματος Τροχαίας, που δέν είναι άλλος από την μείωση των σοβαρών δυστυχημάτων, φαίνεται να έχει επιτευχθεί, παρά το γεγονός ότι η φετινή κίνηση στους υπεραστικούς δρόμους, ήταν αυξημένη.

Σύμφωνα με τον Υπεύθυνο των Ουλαμών Τροχαίας Αρχηγείου, Δώρο Αχιλλέως, μέχρι το απόγευμα σημειώθηκαν μόνο ελαφρά δυστυχήματα με μικροτραυματισμούς και υλικές ζημιές.


Την άμεση απελευθέρωση του Παναγιώτη Κυριάκου, 22 ετών, από τις φυλακές της Δεκέλειας, όπου κρατείται από το Σάββατο, χωρίς να προσαχθεί σε δικαστήριο, απαίτησαν το πρωί οι οικείοι του.

Ωστόσο, η απαίτηση τους απορρίφθηκε.

Το πρωί οι Βρετανοί επέτρεψαν στη μητέρα του Κυριάκου και σε ένα από τα επτά αδέλφια του να τον επισκεφθούν στο κρατητήριο.

Οι Βρετανοί ισχυρίζονται ότι εκτέλεσαν ένταλμα σύλληψης του Κυριάκου, που εκκρεμούσε από τον περασμένο Μάϊο, αλλά αποφεύγουν να αναφερθούν στη μη προσαγωγή του ενώπιον δικαστηρίου.

Ο Κυριάκου θα οδηγηθεί σε δικαστήριο στην Επισκοπή αύριο, αντιμετωπίζοντας κατηγορία για τροχαία παράβαση.


Δεν πρόκειται να γίνει επαναπρόσληψη των εργαζομένων που έχουν απολυθεί από τα δύο ξενοδοχεία στην Λάρνακα, δήλωσε εκ μέρους της ιδιοκτήτριας εταιρείας ο Κωνσταντίνος Λόρδος.

Σε σημερινές του δηλώσεις ο κύριος Λόρδος ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε οικονομική αυτοκτονία για τον εργοδότη.

Υποστήριξε, ακόμη, ότι με την ανάθεση εργολαβιών σε ιδιώτες η παραγωγικότητα διπλασιάσθηκε, ενώ το κόστος μειώθηκε κατά το ήμισυ.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε, παροδικές νεφώσεις αναμένεται να δώσουν μερικές τοπικές βροχές και στα ορεινά, λίγα χιόνια.

Οι άνεμοι θα είναι κυρίως νοτιο-δυτικοί, μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους πέντε βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους επτά βαθμούς στα παράλια και στον ένα βαθμό, στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Παρακολουθήστε αμέσως μετά, ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς "Η ΑΥΛΑΤΖΙΑ" και στη συνέχεια το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι "Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ".

Ακολουθούν ένα επεισόδιο της κυπριακής σειράς "ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ" και στις έξι και τριάντα-πέντε οι νέες περιπέτειες του ΑΛΑΣ με τον Γκουστάβο Μπερμούντεζ.

Στις επτά και τριάντα-πέντε μην χάσετε την εύθυμη κυπριακή παραγωγή του Λόγου, "ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ".

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 22 February 1999 - 15:27:15 UTC