Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-02-27

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε, κυρίες και κύριοι.

Εντονα αντέδρασε το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παραχωρήσει πολιτικό άσυλο στις συνεργάτιδες του Αμπτουλάχ Οτσαλάν.

Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα "Ουάσιγκτων Ποστ" υιοθετεί πλήρως τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί υποστήριξης της Ελλάδας προς την τρομοκρατία.

Μας ενημερώνει ο ανταποκριτής μας στην Ουάσιγκτων Λάμπρος Παπαντωνίου.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Εν τω μεταξύ, υπό πλήρη μυστικότητα συνεχίζονται στην Αθήνα οι ανακρίσεις της εισαγγελίας για τυχόν ευθύνες μη πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Οτσαλάν.

Πάνω από πέντε ώρες διήρκεσε η εξεταση του ταγματάρχη της ΕΥΠ Σάββα Καλεντερίδη, ενώ η προσέλευση του αργά τη νύχτα στο εισαγγελικό γραφείο εγινε με κινηματογραφικό τρόπο ωστε να προκληθεί συσκότιση στα Μεσα μαζικης επικοινωνίας.

Εντός της ημέρας επρόκειτο να καταθέσουν για τα όσα γνωριζουν για τη δραματική εξέλιξη της υπόθεσης Οτσαλάν και οι τρεις συνεργάτιδες του Κούρδου ηγέτη, ενώ αυτή την ώρα δίδουν συνέντευξη τύπου.


Η Αγκυρα συνεχίζει τη μαύρη προπαγάνδα εναντίον της Ελλάδας με αφορμή την υπόθεση Οτσαλάν.

Σε προκλητικές δηλώσεις γιά το θέμα Οτσαλάν, ο αρχηγός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου, Χουσείν Κιβρίκογλου, ανέφερε ότι η Ελλάδα πιάστηκε επ' αυτοφώρω και δεν μπορεί να ξεφύγει.

Εξάλλου, σε σημερινά δημοσιεύματα του ο Τουρκικός τύπος απειλεί και εμπλέκει την Ελλάδα με το ΠΕΚΑΚΑ.

Σύμφωνα, επίσης, με την εφημερίδα Σαμπάχ, ο Οτσαλάν φέρεται να ομολόγησε ότι η δολοφονία του Σουηδού πρωθυπουργού Ολαφ Πάλμε, ήταν έργο της πρώην γυναίκας του Κούρδου ηγέτη, η οποία αποχώρησε από το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάσσιμο Ντ' Αλέμα, ανέφερε ότι είχε προτείνει στον Οτσαλάν, κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Ιταλία, να του βρεί χώρα υποδοχής, αλλά αυτός αρνήθηκε.

Σε συνέντευξη του στο Γερμανικό περιοδικό "Ντέρ Σπήγκελ" ο Ντ' Αλέμα αποκάλυψε, ότι η Ιταλία εξέταζε το ενδεχόμενο να βρεί μιά απομακρυσμένη φιλική χώρα γιά τον Κούρδο ηγέτη, όμως αυτός προτιμούσε να μείνει στην Ευρώπη γιά να συνεχίσει να διευθύνει την οργάνωση του.


Επικίνδυνα τεταμένη είναι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, αφού συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ Σερβικών δυνάμεων και Αλβανών ανταρτών.

Σύμφωνα με Βρετανό στρατιωτικό, τα στρατεύματα πού βρίσκονται στα Σκόπια, μπορούν να επέμβουν στο Κοσσυφοπέδιο, μέσα σε λίγες ώρες, εάν η κατάσταση χειροτερεύσει.

Εξάλλου, εξακολουθεί να ισχύει και η απειλή γιά Νατοικές αεροπορικές επιδρομές.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές στην ταραγμένη επαρχία, σημαντικές μονάδες του Γιουγκοσλαβικού στρατού θεάθηκαν να κινούνται από την περιοχή του Βελιγραδίου πρός το Κοσσυφοπέδιο.

Σε μιά άλλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος Κλίντον προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος επέκτασης των συγκρούσεων σε ολόκληρη την Βαλκανική.


Ο διεθνής παράγοντας πρέπει να αντιληφθεί ότι τώρα είναι η ώρα της Κύπρου επειδή η μη επίλυση του Κυπριακού θα αποτελέσει εστία κινδύνου για θερμή αντιπαράθεση στην περιοχή,

δήλωσε στην Πάφο ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης.

Ενημέρωση Σωκράτης Σωκράτους.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ιδαίτερο πλεονέκτημα στις προσπάθειες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν δώσει τα επιτεύγματα της Κύπρου στο ναυτιλιακό τομέα τα τελευταία δέκα χρόνια, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

Σε χαιρετισμό του στη δέκατη ετήσια γενική συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου, τον οποίο διάβασε ο υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Λεόντιος Ιεροδιακόνου, ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε, επίσης, ότι τα επιτεύγματα αυτά μας έχουν δώσει μεγάλη αξιοπιστία στη διεθνή ναυτιλιακή κινότητα.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο κύριος Ιεροδιακόνου ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να αποκατασταθεί η εικόνα της σημαίας της Κύπρου, η οποία ζημιώθηκε εξαιτίας λαθών του παρελθόντος.


Μπορεί γιά μακροχρόνιες περιόδους ο εγκέλαδος να μας ξεχνά, αλλά σε τακτά χρονικά διαστήματα μας θυμίζει την παρουσία του.

Αυτό τόνισε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Θεμιστοκλέους, κηρύσσοντας την έναρξη σεμιναρίου πού διοργανώνεται από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, με θέμα την αντιμετώπιση των συνεπειών από τους σεισμούς.

Στο σεμινάριο τονίσθηκε ότι την τελευταία δεκαετία λαμβάνονται συστηματικά μέτρα γιά αντιμετώπιση των συνεπειών από σεισμούς, με την συνεχή αναβάθμιση του Κυπριακού σεισμολογικού δικτύου και την βελτίωση της τεχνικής υποδομής.

Ενα αποτέλεσμα των μέτρων πού λαμβάνονται, τόνισε ο Υπουργός Γεωργίας, είναι η δημιουργία πέντε νέων σεισμολογικών σταθμών σε ολόκληρη την Κύπρο.


Αφιερωμένη στη μνήμη του Σταυραετού του Μαχαιρά Γρηγόρη Αυξεντίου, είναι η διαφωτιστική εκστρατεία στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας αυτό το Σαββατοκυρίακο.

Την εκστρατεία, που διοργανώνει το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα με τη συμπαράσταση συγγενών αγνοουμένων και μελών προσφυγικών σωματείων, ενίσχυσαν σήμερα μαθητές και δάσκαλοι από τον Αγιο Θεόδωρο και την Σκαρίνου.

Την εκδήλωση θα ενισχύσουν αύριο η Συντονιστική Επιτροπή Ευρύτερης Περιοχής Κυθρέας μαζί με τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, το διακοσιοστό- ογδοηκοστό- τρίτο Σύστημα Προσκόπων Γερίου και το πρώτο Γυμνάσιο Πάφου.

Στο οδόφραγμα θα βρίσκεται επίσης

τεσσαρακοντα-μελής χορωδία των παραπληγικών και φίλων Κύπρου, η οποία θα παρουσιάσει αντικατοχικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.


Δεόντως γιόρταστηκε από τους Βρετανούς, το παγκόσμιο ρεκόρ παραμονής σε αερόστατο, πού πέτυχαν δύο συμπατριώτες τους, οι οποίοι εδώ και δέκα ημέρες πραγματοποιούν προσπάθεια γιά να κάνουν το γύρο του κόσμου.

Οι Κόλιν Πρέσκοτ και Αντυ Ελσον, κατέρριψαν το ρεκόρ ενώ βρίσκονταν πάνω από την Ινδία, σε ύψος πέραν των 20 χιλιάδων ποδών και θερμοκρασία 30 βαθμών κάτω από το μηδέν.

Η προηγούμενη επίδοση ήταν 233 ώρες και 55 λεπτά.

Αν όλα πάνε καλά, ο γύρος του κόσμου θα ολοκληρωθεί στις επόμενες δύο με τρείς εβδομάδες.


Η πρώτη αποστολή πυραύλου Αριάν αυτό το χρόνο, πραγματοποιήθηκε από το Ευρωπαικό Διαστημικό Κέντρο, στη Γαλλική Γου-ιάνα.

Ο εκατοστός δέκατος έκτος πύραυλος Αριάν-τέσσερα, ο ισχυρότερος πού εκτοξεύθηκε μέχρι στιγμής, έθεσε σε τροχιά δύο τηλεποικοινωνιακούς δορυφόρους, οι οποίοι θα εξυπηρετούν τη Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Νότια Ευρώπη.

Το πρόγραμμα Αριάν θα πραγματοποιήσει δεκατρείς αποστολές αυτό το χρόνο.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς, τριών μποφόρ.

Η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη, στις βόρειες προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους τέσσερις βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους επτά βαθμούς στα παράλια και στον ένα βαθμό, στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Παρακολουθήστε αμέσως μετά, την ελληνική κινηματογραφική ταινία "Το κορίτσι του Λόχου" με την Κατερίνα Βασιλάκου και τον Γιώργο Καμπανέλλη.

Στις έξι και τριάντα θα μεταδοθεί η κωμωδία "Μπετόβεν" με τους Τσιάρλς Γκροτίν και Μπόνι Χάντ.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 27 February 1999 - 15:27:17 UTC