Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-03-10

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εφθασε νωρίς το απόγευμα στην Κύπρο ο Αμερικανός συντονιστής για το κυπριακό Τόμας Μίλερ.

Μιλώντας στο αεροδρόμιο ο κύριος Μίλερ ξεκαθάρισε ότι κατα τις επαφές του στην Αγκυρα δεν έχει πετύχει κάτι συγκεκριμένο για άρση του αδιεξόδου.

Είπε επίσης ότι στην Αγκυρα συζήτησε το θέμα Οτσαλάν, το οποίο θα θέσει τόσο στη Λευκωσία, όσο και στην Αθήνα.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

ΔΗΛΩΣΗ ΜΙΛΛΕΡ


Αυτή τη στιγμή ο Τόμας Μίλλερ συναντάται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρίσκεται ο Μάριος Μανουσόπουλος τον οποίο έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή για να μας ενημερώσει.

Μάριε, καλό απόγευμα...

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ


Ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο Στέϊτ Ντιπάρνμεντ, δεν αναμένεται να προχωρήσει στο παρόν στάδιο, σε οποιεσδήποτρε επίσημες προτάσεις, προς τις δύο πλευρές, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο κύριος Κασουλίδης, ο οποίος ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, για τις πρόσφατες επαφές του στις Ηνωμένες Πολιτείες για το Κυπριακό, αναφέρθηκε, στα κωλύματα που υπάρχουν, όσον αφορά την άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία, λόγω των επικείμενων εκλογών στη χώρα, τον ερχόμενο μήνα.

Ο Υπουργός των Εξωτερικών χαρακτήρισε την επίσκεψή Μίλερ, ως επίσκεψη συντήρησης και βολιδοσκόπησης, χαρακτηρισμό με τον οποίο συμφώνησε και ο Δημήτρης Χριστόφιας.

Ο κύριος Χριστόφιας, πρόσθεσε μάλιστα ότι μέχρι τώρα τουλάχιστον, η Αμερικανική πλευρά δεν είναι έτοιμη να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία ή τον Ντενκτάς, για την επίλυση του Κυπριακού.


Στην επίσκεψη Μίλλερ αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει τί έχει υπόψη του ο Αμερικανός συντονιστής.

Ο κύριος Κυπριανού πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν βλέπει να υπάρχει οποιαδήποτε απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να πιέσουν την Τουρκία και χαρακτήρισε την επίσκεψη Μίλλερ μάλλον ως κίνηση για να κερδηθεί χρόνος μέχρι τις Τουρκικές εκλογές.

Σε δηλώσεις του το μεσημέρι, ο κύριος Κυπριανού ανέφερε, εξάλλου, ότι

υψηλά ιστάμενο πρόσωπο από τον χώρο της Ευρωπαικής Ενωσης που έχει σχέση και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, του είπε ότι η πλευρά μας πρέπει να προσέξει, επειδή γίνεται προσπάθεια για αναγνώριση δύο χωριστών οντοτήτων στην Κύπρο.

Οπως δήλωσε ο κύριος Κυπριανού, ο οποίος δεν κατονόμασε το πρόσωπο αυτό, η προειδοποίηση έγινε κατά την παρουσία του στην Μαγιόρκα για την διάσκεψη των προέδρων Ευρωμεσογειακών κοινοβουλίων.


Ενώ όλα τα μέχρι στιγμής στοιχεία και πληροφορίες συνηγορούν ότι ο σκελετός που βρέθηκε σε ξεροπήγαδο στην περιοχή Φασούλας, ανήκει στον Ανδρέα Ονησιφόρου, άλλως Χαρτόσια, οι γονείς του δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν εάν το ρολόι και τα άλλα τεκμήρια ανήκαν στο παιδί τους.

Για την εξακρίβωση της ταυτότητας του θύματος δολοφονίας θα διενηργηθούν επιστημονικές εξετάσεις τύπου Ντί Εν Εϊ.

Ηδη για τον σκοπό αυτό λήφθηκε αίμα από την μητέρα του Χαρτόσια.

Οι γονείς του Χαρτόσια είναι πεπεισμένοι ότι ο σκελετός ανήκει στο παιδί τους.


Ποινή οκταετούς φυλάκισης επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο, στον Χρίστο Νικολάου, τριαντα-τεσσάρων ετών, από την Ανθούπολη, οικοδόμο, ο οποίος βρέθηκε ένοχος για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικου κοριτσιού.

Ο Νικολάου αντιμετώπιζε πέντε κατηγορίες για απόπειρα παρά φύση ασέλγειας, άσεμνη επίθεση και απόπειρα διαφθοράς.

Σοβαρά υπόψη λήφθηκαν από το Κακουργιοδικείο, οι συνέπειες και τα τραγικά αποτελέσματα που είχε η τραυματική εμπειρία, για το δεκάχρονο κοριτσάκι.

Το δικαστήριο τόνισε, επίσης, την ευθύνη της πολιτείας έναντι των ανηλίκων θυμάτων των ειδεχθών αυτών εγκλημάτων.


Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται από τη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου η απόφαση για το θέμα των καταγγελιών εναντίον του Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη.

Ο Υπουργός Εσωτερικών αποχώρησε οικειοθελώς από την πρωινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ώστε το σώμα να ασχοληθεί χωρίς την παρουσία του, με την έκθεση που ετοίμασε η Επίτροπος Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου.

Η έκθεση αφορά την περαιτέρω διερεύνηση δύο θεμάτων που σχετίζονται με τις καταγγελίες του βουλευτή Χρίστου Πουργουρίδη κατά του κυρίου Μιχαηλίδη.

Το θέμα αυτό ήταν και το τελευταίο στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.


Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε αναθεώρηση της κατώτατης σύνταξης κατά 10%.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας δήλωσε ότι σαν αποτέλεσμα της απόφασης αυτής, αναθεωρείται και το ποσοστό της πλήρους βασικής σύνταξης, από 70% σε 77%.

Αυτό σημαίνει ότι το ποσό από τις 101 λίρες θα ανέλθει στις 112, ικανοποιώντας, όπως είπε ο υπουργός, αίτημα των συνταξιούχων.

Με δεύτερη απόφαση, αυξάνεται το ποσό της κοινωνικής σύνταξης από 101 λίρες σε 112 λίρες το μήνα.

Το συνολικό κόστος από αυτές τις κοινονικές παροχές θα ανέλθει στα επτά εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες λίρες.


Σε πρόωρη αφυπηρέτηση ενδεχομένως να οδηγηθούν προβληματικοί καθηγητές, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης πριν από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Για μικρό αριθμό προβληματικών καθηγητών έχουν ληφθεί αποφάσεις, είπε ο κύριος Ιωαννίδης, είτε για αφυπηρέτησή τους, είτε για παραπομπή τους στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας.

Ωστόσο, ο κύριος Ιωαννίδης επεσήμανε ότι το πρόβλημα είναι παλαιό και σ' αυτό έχουν δοθεί μεγαλύτερες από τις πραγματικές του διαστάσεις.

Στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρία ότι 172 καθηγητές αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα.


Οι διάφορες και διαφορετικές απόψεις μεταξύ Υπουργείων και τεχνοκρατών, δεν συνιστούν αντιπαράθεση, δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Λεόντιος Ιεροδιακόνου, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα.

Προσερχόμενος στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κύριος Ιεροδιακόνου ανέφερε πως υπάρχει διαφωνία μεταξύ του Υπουργείου του και του Υπουργείου Οικονομικών όσον αφορά τον προϋπολογισμό της Αρχής Τηλεπικοινιών, διευκρινίζοντας πως η διαφωνία αφορά και άλλους προϋπολογισμούς.

Ο Υπουργός Οικονομικών από την πλευρά του, πρόσθεσε πως πρόκειται για συνήθη περίπτωση έκφρασης απόψεων σε συγκεκριμένα θέματα, οι οποίες δεν είναι ταυτόσημες.


Η Ενταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση εξασφαλίζει ασφάλεια στον κύπριο αγρότη, τόνισε ο Υπουργός Γωργίας Κώστα Θεμιστοκλέους, αναχωρώντας το πρωί για την Ιταλία, όπου θα μετάσχει σε δύο συνέδρια της FAO.

Με την ένταξη, συνέχισε ο κύριος Θεμιστοκλέους, θα υπάρξει για τους αγρότες μας, πρόσβαση στα κονδύλια της κοινής αγροτικής πολιτικής, ενώ θα χρειαστούν θεσμικές αλλαγές για να αντιμετωπιστεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα.


Εξαιρετικά ικανοποιημένος από τις επαφές του, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας, Βαρτάν Οσκανιάν, μιλώντας το πρωί στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν από την αναχώρηση του από την Κύπρο.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της τετραήμερης επίσημης επίσκεψης του στο νησί, ο κύριος Οσκανιάν είπε, ότι είχε πολύ παραγωγικές συναντήσεις και ότι Κύπρος και Αρμενία έχουν κάνει μερικά σημαντικά βήματα στις διμερείς σχέσεις.

Τονίζοντας ότι, οι σχέσεις των δύο χωρών σε πολιτικό επίπεδο είναι εξαιρετικά καλές, ο κύριος Οσκανιάν είπε, ότι χρειάζεται περαιτέρω εργασία στις οικονομικές σχέσεις.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη για διεύρυνση ενός νομικού πλαισίου για να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες σε Αρμένιους επιχειρηματίες.


Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε διάταγμα τετραήμερης κράτησης του Ανδρέα Θεοχάρους, από τον Στρόβολο, 38 ετών, για παράνομη κατοχή ασυρμάτων και άλλου εξοπλισμού.

Ο Θεοχάρους συνελήφθη όταν μετά απο έρευνα στην οικία του, ανευρέθησαν δύο ζευγη χειροπέδες, ένα τηλεχειριστήριο, δύο ασύρματοι με πλήρη εξοπλισμό, δύο διόπτρες νυκτός, ποσό χιλίων οκτακοσίων εβδομήντα λιρών και ποσό οκτακοσίων δολαρίων Αμερικής.

Οι χειροπέδες πιστεύεται ότι κλάπηκαν απο το Αρχηγείο Αστυνομίας, ενώ, οι ασύρματοι και τα δολάρια βρίσκονταν στην κατοχή του χωρίς τις απαιτούμενες άδειες.

Επίσης, εξετάζεται κατά πόσον οι ασύρματοι, θα μπορούσαν να υποκλέψουν μηνύματα της αστυνομίας.


Αυστηρή προειδοποίηση αναμένεται να απευθύνει ο Αμερικανός Προεδρικός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στον Σέρβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, προκειμένου οι Σέρβοι να αποδεχθούν την ειρηνευτική συμφωνία του Ραμπουιγέ.

Χόλμπρουκ και Μιλόσεβιτς θα συναντηθούν στο Βελιγράδι.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε ηδη επαφές με τον απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Κοσσυφοπέδιο, καθώς και με αντιπροσώπους των χωρών που αποτελούν την Ομάδα Επαφής.

Σε δηλώσεις του ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δήλωσε πως η Γιουγκοσλαβία βρίσκεται λίγες μόνο ημέρες πριν από την τραγωδία εάν δεν υπογραφεί η συμφωνία με τους Αλβανοφώνους.

Εν τω μεταξύ,ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Γιώργος Παπανδρέου πραγματοποιεί επίσκεψη στα Σκόπια, προκειμένου να συζητήσει με την εκει Κυβέρνηση τις τελευταίες εξελίξεις στην κρίση.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα παραμείνει αίθριος.

Οι άνεμοι θα τραπούν σε βορειοδυτικούς μέχρι βορειοανατολικούς ανέμους, 2 ως 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι στις προσήνεμες περιοχές αρχικά μέχρι ταραγμένη για να καταστεί αργότερα γενικά λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 5 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 7 στα παράλια και στον 1 βαθμό στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Παρακολουθήστε αμέσως μετά, ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς Η ΑΥΛΑΤΖΙΑ και στην συνέχεια το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ.

Ακολουθούν ένα επεισόδιο της κυπριακής σειράς ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ και στις έξι και τριάντα-πέντε οι νέες περιπέτειες του ΑΛΑΣ με τον Γκουστάβο Μπερμούντεζ.

Στις επτά και τριάντα-πέντε μην χάσετε την εύθυμη κυπριακή παραγωγή του Λόγου, ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ.

Νεώτερες ειδήσεις, στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 10 March 1999 - 17:27:10 UTC