Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-03-13

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Δύο πυρκαγιές ξέσπασαν χθές βράδυ, σχεδόν ταυτόχρονα, η μία στη Λάρνακα και η άλλη στη Λεμεσό, οι οποίες κατασβέστηκαν μετά από παρέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Στη Λάρνακα, οπου διέτρεξαν κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, η πυρκαγιά ξέσπασε στις 2 και 45 το πρωί σε κατάστημα ειδών ένδυσης πού βρίσκεται στο ισόγειο τετραώροφης πολυκατοικίας, στη γωνία των οδών Ερμού και Βασιλέως Ευαγόρου.

Το κατάστημα καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ ζημιές προκλήθηκαν και σε διπλανό κατάστημα με ηλεκτρικά είδη.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ)

Η άλλη πυρκαγιά στη Λεμεσό, ξέσπασε γύρω στις δύο και πενήντα το πρωί, στο νυκτερινό κέντρο "Χάντρες".

Το κέντρο ήταν κλειστό από τις 8 Μαρτίου και από τις εξετάσεις πού έγιναν, διαπιστώθηκε ότι η κύρια είσοδος του είχε παραβιαστεί.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ)

Το μεσημέρι η Αστυνομία συνέλαβε ώς ύποποτο τον ιδιωκτίτη του μουσικοχορευτικού κέντρου Σωτήρη Πουρίκκο σαρανταπέντε ετών από τη Λεμεσό.


Απόπειρα εμπρησμού έγινε και στη Λευκωσία.

Τα σχέδια όμως των δύο επίδοξων εμπρηστών, που θέλησαν να βάλουν φωτιά στα γραφεία διεθνούς ταχυδρομικής εταιρείας, έπεσαν στο κενό.

Για κακή τους τύχη, στα γραφεία βρισκόταν εκείνη την ώρα, ο λογιστής της εταιρείας, ο οποίος έπιασε στα πράσα τους δύο εμπρηστές να χύνουν εύφλεκτη ύλη κάτω απο την πόρτα εισόδου.

Το περιστατικό συνέβει το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, και καταγγέλθηκε χθές στην αστυνομία.

Μάλιστα, ο λογιστής αναγνώρισε τον ένα εκ των δύο, ο οποίος συνελήφθει ώς ύποπτος.

Πρόκειται για Ευάγγελο Χριστοδούλου, 59 ετών απο την Λευκωσία, που οδηγήθηκε το πρωί, ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου, το οποίο διέταξε την τετραήμερη προσωποκράτηση του.

Η αστυνομία αναζητεί, και δεύτερο πρόσωπο, ενώ, ο Χριστοδούλου αρνείται κάθε ανάμειξη στην υπόθεση.


Δεδομένη είναι η υποστήριξη της Ευρωπαικής Ενωσης στην επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, αναχωρώντας σε περιοδεία σε Ευρωπαικές πρωτεύουσες.

Μιλώντας πρίν από την αναχώρηση του για επισκέψεις στη Βόννη, τη Βιέννη και τις Βρυξέλλες, είπε ότι αναμένει πως και η Ενωση θα υποστηρίξει μια ενδεχόμενη διπλωματική δραστηριοποίηση, μετά τις τουρκικές εκλογές, με στόχο τη σύγκληση συνομιλιών.

Ο κύριος Κασουλίδης επιβεβαίωσε παράλληλα την εμπλοκή στο Κυπριακό, των οκτώ περισσοτέρων βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις υποδείξεις από ξένους διπλωματες περί ευελεξίας, ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

(ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ)


Η Τουρκία χάνει έδαφος στην Ευρώπη και επιζητεί να παρεμποδίσει την προσπάθεια της Ελλάδας να ενταχθεί ως ισότιμο μέλος στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση των χωρών μελών της Ευρωπαικής Ενωσης.

Αυτό υποστηρίζει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αποδίδοντας τις κλιμακούμενες φραστικές επιθέσεις στην παγια πρακτική της Τουρκίας, να εξάγει τα εσωτερικά της προβλήματα στο διεθνή χώρο.

Σε συνέντευξη του στην αθηναική εφημερίδα "Τα Νέα", ο Κώστας Σημίτης τόνισε ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί εντάσσονται στη σφαίρα της φαντασίωσης και του παραλόγου.


Κατ ιδίαν συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, είχε στη Νέα Υόρκη, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Κωστας Καραμανλής επανέλαβε στον Κόφι Ανάν τις πάγιες ελληνικές θέσεις για τα ελληνοτουρκικά ενώ κατήγγειλε στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ την αδιαλλαξία της Αγκυρας στο Κυπριακό

ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ


Το Τουρκικό κοινοβούλιο πραγματοποιεί σήμερα έκτακτη συνεδρία, πού ζήτησε ομάδα βουλευτών, με στόχο την καθυστέρηση των εκλογών, πού έχουν οριστεί γιά τις 18 Απριλίου.

Τόσο ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ, όσο και η Τανσού Τσιλέρ και ο Μεσούτ Γιλμάζ, έχουν εκφράσει την αντίθεση τους στην σύγκληση του κοινοβουλίου και στην αναβολή των εκλογών.


Στις αρχές του δύο χιλιάδες, η Ευρωπαική Ενωση, θα είναι σε θέση να προσδιορίσει την ημερομηνία της πιθανής προσχώρησης, υποψηφίων για ένταξη χωρων.

Ο αρμόδιος επίτροπος Χάνς Βαν Ντεν Μπρούκ, δήλωσε ότι απο τον επόμενο χρόνο θα αρχισει να αποσαφηνίζεται η ικανότητα του κάθε κράτους να ενσωματώσει συνολικά την κοινοτική νομοθεσια.

Θα αρχίσει να διαφαίνεται πρόσθεσε, ποιές χώρες έχουν προβάδισμα και διευκρίνησε ότι κάθε χώρα θα προσχωρεί στην Ενωση, όταν κρίνεται έτοιμη.

Εξάλλου σήμερα, οι δεκαπεντε χωρες-μελη της Ευρωπαικής Ενωσης, θετουν επι τάπητος, την πορεία της Κύπρου προς την Ενωμένη Ευρώπη και τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.

Η συζήτηση θα γίνει κατα την διήμερη άτυπη σύνοδο των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης πού αρχίζει στη Γερμανία.


Συνέρχονται αυτή την ώρα οι ηγεσίες των κομμάτων και των κινήσεων που παίρνουν μέρος στον διάλογο για δημιουργία νέου πολιτικού σχήματος.

Σκοπός της συνάντησης είναι η μελέτη των θέσεων του Δημοκρατικού Κόμματος σε θέματα ιδεολογίας και στο Κυπριακό, με τις οποίες ζητά την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου.

Οι προτάσεις ως γνωστόν δόθηκαν χθες στους προέδρους της ΕΔΕΚ, των ΕΔΗ και των Νέων Οριζόντων, ενώ έχουν αποκλεισθεί η επαλξη ανασυγκρότησης κέντρου και η κίνηση πολιτικού εκσυγχρονισμού.

Το ΔΗΚΟ με σημερινή ανακοίνωση του αναφέρει οτι ενα σοβαρό θέμα, όπως είναι η δημιουργία ενός νέου ισχυρού πολιτικού σχήματος, δεν πρέπει να παγιδευθεί σε διαδικαστικά πλαίσια,

αλλά στην ουσία του θέματος.


Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τις απειλές του Ραούφ Ντενκτάς για εποικισμό της Αμμοχώστου.

Τονίζοντας την ανάγκη σεβασμού του ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο θεωρεί απαράδεκτο τον εποικισμό της πόλης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέκος Σιάμπος, προέβη ήδη σε προληπτικά διαβήματα προς τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και την αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνων Ανν Χέρκους.

Για το ίδιο θέμα ο Δήμος Αμμοχώστου απέστειλε επιστολές διαμαρτυρίας προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και στις κυβερνήσεις των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Την έντονη ανησυχία του εκφράζει το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα, για την ενέργεια της Ειρηνευτικής Δύναμης, να οριοθετήσει την θαλάσσια περιοχή της Αμμοχώστου, με το πρόσχημα, της διασφάλισης της διακίνησης των ψαράδων.

Μιλώντας κατα την διάρκεια της διαφωτιστικής εκστρατείας στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, ο πρόεδρος του ΠΑΚ, Αρης Χατζηπαναγιώτου ανέφερε ότι η ενέργεια αυτή υποκρύπτει δολιότητα και εγκυμονεί κινδύνους.

Με τον τρόπο αυτό πρόσθεσε, θα δημιουργηθεί ενα διχοτομικό καθεστώς τετελεσμένων, καί στην ξηρά και στην θάλασσα.

Την σημερινή εκστρατεία στο οδόφραγμα, που ήταν αφιερωμένη στην μνήμη του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη, ενίσχυσαν μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Τρούλλων, και ομάδα ομογενών μαθητών, του Τεστεκιδείου Λυκείου Βρυξελλών.

Επίσης, οι γυναίκες του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, άρχισαν σήμερα απο το Λήδρα Πάλας, εκστρατεία συλλογής υπογραφών απο κύπριες γυναίκες, σε κείμενο-έκκληση για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, το οποίο θα σταλεί, σε γυναίκες της Ευρώπης.


Με ένα διαβατήριο πεντακοσίων δολλαρίων, μπαινόβγαινε χώρις ιδιαίτερο πρόβλημα, στις ευρωπαικές χώρες.

Την τελευταία φορά όμως, το ταξίδι του στην Ολλανδία τέλειωσε άδοξα, αφού οι αρχές της χώρας, ανακάλυψαν την απάτη του πλαστού διαβατηρίου, και τον έστειλαν στην Κύπρο, που ήταν ο τελευταίος του σταθμός.

Πρόκειται για τον Πακιστανό Αχσάν Μουχαμανάντ, που οδηγήθηκε το πρωί, στο επαρχιακό δικαστήριο Πάφου, το οποίο διέταξε την οκταήμερη κράτηση του, για διευκόλυνση των αστυνομικών ανακρίσεων.

Ανακρινόμενος, ο πακιστανός υποστήριξε ότι το πλαστό διαβατήριο της Γαλλίας, στάληκε απο την χώρα του, μέσω φίλου του.


Η κίνηση στήριξης αλλοδαπών, που ιδρύθηκε με σκοπό την καταπολέμηση του ρατσισμού και την προστασία των μεταναστών στην Κύπρο, πραγματοποίησε την πρώτη της γενική συνέλευση.

Τα μέλη της κίνησης προέβησαν στον απολογισμό δράσης τους στον ένα χρόνο απο την ίδρυση του φορέα και έθεσαν τους μελλοντικούς στόχους τους.

Η συνέλευση έληξε με τις αρχαιρεσίες του 15μελούς συμβουλίου της κίνησης στήριξης αλλοδαπών.


Πενηντα-επτάχρονος από τη Λεμεσό, ο Χριστάκης Συλιτζιώτης, βρέθηκε χθές βράδυ νεκρός στο λεωφορείο του, στη βιομηχανική περιοχή Λεμεσού.

Ο Συλιτζιώτης, ο οποίος είχε αναφερθεί στην αστυνομία ως ελλείπον πρόσωπο, έπασχε από διαβήτη και είχε προβλήματα με την καρδιά του.

Στη σκηνή μετέβη ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός, ο οποίος διενήργησε αυτοψία.

Νεκροψία επί της σορού θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ εκ πρώτης όψεως δεν υπάρχουν υπόνοιες γιά έγκλημα.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός, θα είναι κυρίως αίθριος, με ασθενείς μεταβλητούς ανέμους, δύο εως τριών μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους επτά βαθμους στο εσωτερικό και τα παράλια, και στους τρείς βαθμούς στις υψηλότερες ορεινές περιοχές.


Παρακολουθήστε αμέσως μετά, την ελληνική κινηματογραφική ταινία, "Ο ΚΑΚΟΣ, Ο ΨΥΧΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΑΠΟΔΟΣ", με τους Κώστα Χατζηχρίστο και Μίμη Φωτόπουλο.

Στις έξι και μυσί, μήν χάσετε την κωμωδία, "ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ Νο2", με τους Τζόν Τραβόλτα και Κέρστι Αλι.

Νεώτερες ειδήσεις, στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 13 March 1999 - 15:27:13 UTC