Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-03-14

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο αμερικανος ειδικός συντονιστής στο Κυπριακό, Τόμας Μιλλερ εκτιμά ότι η ένταση μεταξυ Ελλάδος-Τουρκίας, είναι πραγματική και πιό σοβαρή απο τις αντίστοιχες κρίσεις του 1987 και του 1996.

Σε συνέντευξη του "ΣΤΟ ΒΗΜΑ" των Αθηνών, ο Τόμμας Μίλλερ, διευκρινίζει ότι σήμερα δεν υπάρχει στρατιωτική ένταση, αλλά η όλη υπόθεση ειναι εξαιρετικής σημασίας για την Τουρκία, γιατί ο λαός της όπως είπε, αισθάνεται προσβεβλημένος.


Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τους απαράδεκτους όρους της Τουρκικής πλευράς για αναγνώριση του ψευδοκράτους και για συνομοσπονδία για να αρχίσει μια διαδικασία διαλόγου τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία που αναμένεται να αναληφθεί μετά τις Τουρκικές εκλογές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε οτι η πλευρά μας παραμένει έτοιμη για ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο, σε αντίθεση με την Τουρκική πλευρά που δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

ΔΗΛΩΣΗ


Οι νέες προκλήσεις των τούρκων στην θαλάσσια περιοχή Κάππαρη στον Πρωταρά πυροδοτούν αντιδράσεις σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Τα Ηνωμένα Εθνη παραδέχθηκαν ότι υπήρξε από τουρκικής πλευράς μετακίνηση της σημαδούρας, προς τις ελεύθερες περιοχές.

Οπως δήλωσε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημήτριος Δήμου, ο Διοικητής του Τέταρτου Τομέα της Ειρηνευτικής Δύναμης, που έχει την ευθύνη της συγκεκριμένης περιοχής, απεδέχθη την διαμαρτυρία της Εθνικής Φρουράς.

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΟΥ

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ)

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού είπε ότι θα προβεί αύριο σε περαιτέρω διερεύνηση του θέματος και σε σχέση και με τις απειλές Ντενκτάς για εποικισμό της Αμμοχώστου.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις, επεσήμανε ότι η απάθεια δημιουργεί περαιτέρω αξιώσεις.

Παράλληλα, έθεσε ερωτηματικά αναφορικά με τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία όπως χαρακτηριστικά είπε αποτελούν φύλακες της μη εισόδου των κυπρίων πολιτών στην νεκρή ζώνη.


Προειδοποίηση γιά τους εθνικούς κινδύνους πού εγκυμονούν από τον συνεχιζόμενο εποικισμό των κατεχομένων απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, μιλώντας κατα τα εγκαίνια φιλανθρωπικής αγοράς της εφορείας κατηχητικών σχολείων Παλλουριώτισσας.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Στην Κωνσταντινούπολη, μια άγνωστη κουρδική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με αυτοσχέδιες βόμβες που σημειώθηκε χθες σε εμπορικό κέντρο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 13 άνθρωποι υποστηρίζει η φιλοκυβενρητική εφημερίδα ΧΟΥΡΙΕΤ

Η επίθεση έγινε "απο τα γεράκια της εκδίκησης του ΑΠΟ" δήλωσε ένα άτομο το οποίο τηλεφώνησε σε ιδιωτικό τουρκικό κανάλι όπως υποστηρίζει η ΧΟΥΡΙΕΤ

Από τα όσα είπε ο άγνωστος επιβεβαιώονται και οι πληροφορίες ότι οι δραστες ηταν τρείς άντρες οι οποιοι κρατώντας πιστόλια και μπετόνια με βενζίνη, εισήλθαν στο κτίριο και άφου ζήτησαν απο τους παρευρισκομένους να ανέβουν στους πάνω ορόφους έβαλαν φωτιά.

Ωστόσο η αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει καμία ανακοίνωση σχετικά με τους πιθανούς δράστες.


Εντονές πιέσεις δέχoνται τον τελευταίο καιρό Ελλάδα και Κύπρος προκειμένου να χαρακτηριστεί το ΠεΚαΚα ως τρομοκρατική οργάνωση.

Σχολίάζοντας τις πιέσεις αυτές ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης τους παρέπεμψε να κοιτάξουν πρώτα την κρατική τρομοκρατία, επισημαίνοντας ότι οι λαοί καταφεύγουν στην βία όταν δεν έχουν άλλη διέξοδο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού τόνισε ότι η πλεονεκτική θέση στην οποία βρίσεται αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει ημερομηνία λήξης.

Εν τω μεταξύ το πρωί τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Ανδρέα στο Πλατύ Αγλαντζιάς ετήσιο μνημόσυνο του δολοφονηθέντος από τους Τούρκους, Θεόφιλου Γεωργιάδη και ακολούθως τελέστηκε τρισάγιο στον τάφο του ήρωα.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο πρώην Υπουργός Αμύνης Γιαννάκης Ομήρου ο οποίος εξήρε την προσφορά του Θεόφιλου Γεωργιάδη τόσο στον αγώνα για λευτερια του κυπριακού Ελληνισμου αλλά και του κουρδικού λαού.

Ο κύριος Ομήρου κάλεσε ακόμη όσους επιθυμούν ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή να στραφούν προς την πηγή της ανωμαλίας που είναι η τουρκική επιθετικότητα.


Σε σκληρή κόντρα εξελίσσεται η αντιπαράθεση του Αρχηγού της Αστυνομίας Ανδρέα Αγγελίδη, με τον Διευθυντή των Φυλακών, Γιώργο Αναστασιάδη.

Χρησιμοποιώντας αυστηρή γλώσσα, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, χαρακτήρισε ανεύθυνο τον κύριο Αναστασιάδη, αφού όπως είπε, ουδέποτε παρουσίασε στοιχεία για τους ισχυρισμούς του, και ουδέποτε κατήγγειλε σε αρμόδια αρχή τυχόν παρατυπίες.

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης που επέστρεψε χθές απο το εξωτερικό, εξέφρασε την λύπη του για την αντιπαράθεση των δύο ανδρών.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Την μνήμη του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη τίμησε σήμερα ο Κυπριακός Ελληνισμός.

Στην Πάφο το πρωί τελέσθηκε μνημόσυνο στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσοστόμου.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής.

Μετά το μηνμόσυνο τελέσθηκε τρισάγιο στον ανδριάντα του ήρωα και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Μνημόσυνο του ήρωα τελέσθηκε και στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων

στους Αγίους Τριμιθιάς, στο οποίο παρέστη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κλήρίδης και προέστη ο Χωρεπίσκοπος Τριμιθούντος Βασίλειος.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης.

Μετα το μνημόσυνο έγινε τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου του Ηρωα.

Μνημόσυνο όλων των εθελοντών Κυπρίων κατα τους εθνικούς απελευθερωτικούς αγώνες και του ήρωα της ΕΟΚΑ Ευαγόρα Παλληκαρίδη τελέστηκε και στον ιερό ναό της Παναγίας, στη Παλλουριώτισσα, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Στο μνημόσυνο παρέστη η θρησκευτική, πολιτειακή και στρατιωτική ηγεσία, ενω επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.

Μετά το πέρας του μνημοσύνου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τέλεσε τα εγκαίνια φιλανθρωπικής αγοράς της εφορείας κατηχητικών σχολείων Παλλουριώτισσας.


Η μνήμη του απαγχονισθέντα ήρωα τιμήθηκε καί στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, όπου οι ακούραστοι φρουροί του οδοφράγματος, συνέχισαν κι' αυτό το Σαββατοκυρίακο την διαφωτιστική εκστρατεία τους.

Την εκστρατεία ενίσχυσαν, η Πολιτιστική Κίνηση Γεροσκήπου, τα Σύστηματα Προσκόπων Ευρύχου και Γερολάκκου, καθώς και αντιπροσωπεία Ποντίων του Νομού Εβρου.

Εξάλλου, συνεχίσθηκε για δεύτερη μέρα στο οδόφραγμα, η εκστρατεία συλλογής υπογραφών απο Κυπρίες γυναίκες, σε κείμενο - έκκληση για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, το οποίο θα σταλεί σε γυναίκες της Ευρώπης.


Ετοιμος να ακούσει τι έχει να του μεταφέρει ο Βασος Λυσσαρίδης, σε σχέση με το διάλογο για την δημιουργία νέου πολιτικού σχήματος, επαναλαμβάνει ότι είναι ο Σπύρος Κυπριανού.

Από την πλευρά του ο Βάσος Λυσσαρίδης τονίζει ότι ο διάλογος διεξάγεται και με τους πέντε.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Πέντε νεαροί τραυματίστηκαν σε οδικό δυστύχημα στην Παφο.

Προκειται για τους Ευάγγελο Αθανασίου απο την Γεροσκήπου 20 ετων εθνοφρουρό, Κυριακό Πατσαλίδη επίσης 20 ετών, Διογένη Διογένους 17 ετών μαθητή, Χριστο Αρέστη 18 ετων εθνοφρουρό, όλοι απο Πάφο και την Σαμάνθα Ιωάννου 15 ετών μαθήτρια.

Το δυστύχημα συνέβη όταν αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Αρέστη κτύπησε προπορευόμενο όχημα που οδηγούσε ο Αθανασίου.

Ολοι οι τραυματίες νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Πάφου και ειναι εκτός κινδύνου.


Παραμονή της εναρξης του δεύτερου γυρου των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Κοσσυφοπέδιο στο Ραμπουαγιέ της Γαλλίας, κλιμακώνεται η ενταση στην ταραγμένη επαρχία.

Επτά ατομα σκοτώθηκαν και 58 τραυματίστηκαν απο τρείς εκρήξεις βομβών που σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές.

Στο μεταξύ οι Υπουργοι Εξωτερικών της Ε.Ε κατά την ατυπη συνοδο τους στη Γερμανία, προειδοποίησαν τις εμπολεμες πλευρες στο Κοσσυφοπέδιο να καταλήξουν σε συμφωνία για να τερματιστεί η βία

Η αντιπροσωπεία των Αλβανοφωνων εχει φτάσει ήδη στο Παρισι και εντός της ημερας αναμένεται και η Σερβική.

Εν τω μεταξυ το ΝΑΤΟ συνεχίζει να απειλεί ότι θα βομβαρδίσει γκιουγκοσλαβικούς στόχους έαν το Βελίγραδι δεν συμφωνήσει να δεχτεί στο εδαφός του νατοϊκη δυναμη που θα επιβλέπει την εφαρμοφγη της προτεινόμενης απο τη ΔΥΣΗ ειρηνευτικής συμφωνίας.


Ελεύθεροι αφέθηκαν σήμερα με απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας οι αδελφοί Γιώργος και Βασίλης Χατζηγεωργίου που είχαν συλληφθεί χθές από την αστυνομία σαν ύποπτοι για εμπρησμό του καταστήματος τους "Βιτσιάνι" στο κέντρο της Λάρνακας.

Το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η μαρτυρία της Αστυνομίας δεν συνέθετε "εύλογη υποψία" εναντίον τους.

Μαρτυρία που βασίστηκε στην οικονομική δυσπραγία του καταστήματος σε συνδυασμό με την ύπαρξη καλυπτικής ασφάλειας ύψους τριαντα πέντε χιλιάδων λιρών.

Τονίστηκε ότι πρόκειται για εμπρησμό αφού εντοπίστηκε στο εξωτερικό του καταστήματος εμπρηστική λωρίδα που κατέληγε στο εσωτερικό του κι' ότι από την φωτιά κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές.


Νέος εμπρησός σημειώθηκε χθές βράδυ στη Λεμεσό.

Στόχος των εγκληματικών στοιχείων αυτή τη φορά, ήταν το σπίτι του Σταύρου Αγαθοκλέους 62 ετών, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς.

Τα ελατήρια μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστα γεγονός που πονοκεφαλιάζει τις αρχές ασφαλείας.


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 14 March 1999 - 15:27:19 UTC