Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-03-18

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε κυρίες και κύριοι.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ούτε και σήμερα ανέφερε οτιδήποτε σε σχέση με τις προθέσεις του για ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους στόχους και τα κριτήρια στην περίπτωση ανασχηματισμού, απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ)

Για το ίδιο θέμα ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Παναγιώτης Δημητρίου ανέφερε ότι ίσχύει η θέση για δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Επεσήμανε ωστόσο ότι υπάρχουν προβλήματα από το γεγονός οτι η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από όλα τα κόμματα.

Απο την πλευρά του ο γενικός γραμματέας των Ενωμένων Δημοκρατών, υπουργός Γεωργίας Κώστας Θεμιστοκλέους, είπε οτι υπάρχουν όλες οι προυποθέσεις να αναλάβει ο πρόεδρος πρωτοβουλία για ευρύτερο ανασχηματισμό.

Εξεφρασε ταυτόχρονα την πρόθεση του κόμματος του να συμβάλει ενεργότερα στο νέο κυβερνητικό σχήμα.


Γραπτώς υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του στο πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Ντίνος Μιχαηλίδης.

Ο πρόεδρος Κληρίδης έκανε αποδεκτή τη παραίτηση, ενώ αναμένεται μέχρι αύριο να αποστείλει και απαντητική επιστολή στον υπο παραίτηση υπουργό.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Μετά από εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, Χρίστου Πουργουρίδη, προς τους εκπροσώπους των κομμάτων που συμμετείχαν σήμερα σε σύσκεψη στη Βουλή για το θέμα του παραιτηθέντος Υπουργού Εσωτερικών, Ντίνου Μιχαηλίδη, αναβάλλεται η συζήτηση του θέματος, για τις 2 Απριλίου.

Αυτό ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι η εισήγηση, διαβιβάσθη από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ, Παναγιώτη Δημητρίου, και οι εκπρόσωποι των κομμάτων την έχουν δεχθεί "υπό τον όρο, ότι, δεν θα είναι επ' άπειρον η αναβολή" της συζήτησης.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ)

Από την πλευρά του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Τάσσος Παπαδόπουλος, κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο θα δίνετο το δικαίωμα στον κ. Μιχαηλίδη να παραστεί ή όχι στην ολομέλεια της Βουλής, είπε πως κανένας, που δεν είναι κάτω από την ιδιότητα του Υπουργού, δεν έχει δικαίωμα να προσφωνήσει τη Βουλή.


Ισως τελικά το θέμα της προσχώρησης της βουλευτού του ΔΗΚΟ Κατερίνας Παντελίδου στο ΔΗΣΥ να οδηγηθεί ενώπιον του δικαστηρίου, όπως δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, ερωτηθείς κατά πόσο στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει θεσμικό κενό.

Ωστόσο, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε πως ίσως να υπάρξει προσπάθεια λύσης πριν πάει η υπόθεση στο δικαστήριο και ανέφερε ότι πέραν του θέματος ηθικής τάξης που εγείρεται, εγείρεται βασικά και νομικό θέμα.


Το ΠΑΣΟΚ, αρχισε σήμερα τις εργασίες του πέμπτου συνεδρίου του, στην Αθήνα.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Σημίτης, τόνισε πως τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απο την Θράκη, στο Αιγαίο, μέχρι και την Κύπρο, ειναι αδιαπραγμάτευτα.

Στόχος του ΠΑΣΟΚ υπογραμμισε ο Κώστας Σημίτης, είναι μια ισχυρή Ελλάδα.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

(ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ)


Η Τουρκική κυβέρνηση θα προσφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο γιά να τερματίσει την έκτακτη σύνοδο του κοινοβουλίου, κατά την οποία επιδιώκεται αναβολή των εκλογών.

Κατά, της αναβολής των Τουρκικών εκλογών της 18ης Απριλίου, τάχθηκε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, Χουσείν Κιβρίκογλου.

Ο Τούρκος στρατηγός προειδοποίησε το κοινοβούλιο ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα βύθιζε τη χώρα στο χάος.

Την αντίθεση του γιά την αναβολή των εκλογών εξέφρασε και ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο οποίος τόνισε ότι έστω και αν περάσει η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, οι εκλογές θα γίνουν.

Αυτή την ώρα, το Τουρκικό κοινοβούλιο συνέρχεται γιά να αποφασίσει αν η συζήτηση γιά την πρόταση μομφής, θα συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη.

Πάντως, σε ένα άλλο επίπεδο, συνεχίζεται το κύμα βομβιστικών επιθέσεων σε Τουρκικές μεγαλουπόλεις.


Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους οι απεργοί των ξενοδοχείων της εταιρείας Λόρδος πραγματοποίησαν το πρωί πικετοφορία στη Λευκωσία.

Η απεργοι οι οποίοι ξεκίνησαν από τα Φώτα του Καλησπερα, στην είσοδο της Λευκωσίας, επέδωσαν σχετικό υπόμνημα στα γραφεία του ΚΟΤ, στο Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας και στο Υπουργείο Εργασίας.

Με το υπόμνημα ζητούν μεταξύ άλλων την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων προς την πλευρά του εργοδότη ώστε να αναθεωρησει τις ενέργειες του και να ανακαλέσει την απόφαση του για τις υπερεργολαβίες.


Υπο την σκιά των παρόντων πολιτικών εξελίξεων δύο χιλιάδες και πλέον φοιτητές του πανεπιστημίου Κύπρου, κατέρχονται από τις οκτώ το πρωί στις κάλπες για να ψηφίσουν το νέο τους διοικητικό συμβούλιο, το οποίο διαθέτει 21 έδρες.

Τα αποτελέσματα των εκλογών θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά, αφού πραγματοποιούνται σε μια περίοδο όπου οι δημοσκοπήσεις για την δύναμη των κομμάτων και την αξιοπιστία της κυβέρνησης δίνουν και παίρνουν.

Τις εκλογές διεκδικούν πέντε φοιτητικές παρατάξεις και ένας ανεξάρτητος συνδιασμος ενώ τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν γύρω στις οκτώ και τριάντα.


Το μεγαλύτερο υπο κατασκευή έργο από της ιδρύσεως της κυπριακής δημοκρατίας, επισκέφθηκε το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίς Γλάυκος Κληρίδης.

Πρόκειται για τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού, το συνολικό κόστος του οποίου, θα ανέλθει γύρω στα οκτακόσια εκατομμύρια λίρες.

Τον Πρόεδρο συνόδευαν ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης και άλλοι αξιωματούχοι.


Σημαντικό γεγονός χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις επισκέψεις που πραγματοποιούν στην Κύπρο οι αξιωματικοί της Σχολής Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, μιλώντας ενώπιον αξιωματικών της Σχολής που επισκέπτονται από την περασμένη Δευτέρα την Κύπρο και οι οποίοι επισκέφθηκαν σήμερα τον Πρόεδρο Κληρίδη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Από την πλευρά του ο Διοικητής της Σχολής Αντιστράτηγος Γεώργιος Βλάσης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Κληρίδη που δέκτηκε τους αξιωματικούς και του ευχήθηκε να έχει χαλύβδινη δύναμη για να μπορεί να φέρει σε πέρας τις συνομιλίες και τις διαδικασδίες που απαιτούνται για την επίλυση του Κυπριακού.


Νέα στοιχεία στην υπόθεση λαδώματος φοροθετών, προέκυψαν κατά την προσαγωγή στο δικαστήριο, του δεύτερου υπόπτου, του αρχιφοροθέτη Γεώργιου Πατίκκη απο την Λευκωσία.

Οπως κατέθεσε στο δικαστήριο ο εξεταστής Θεμιστός Αρναούτης του ΤΑΕ Αρχηγείου, εναντίον του Πατίκκη, που ήταν ο άμεσα υπεύθυνος για τις φορολογικές υποθέσεις της εταιρείας του Αλκη Σταυρινού, διερευνάται καταγγελία συνομοσίας προς διάπραξη αδικήματος.

Συγκεκριμένα, υπάρχει γραπτή μαρτυρία ότι ο Πατίκκης, έχει συζητήσει με τον Θεοφάνη Κωνσταντίνου, πού ήδη τελεί υπό κράτηση, να διευθετήσουν τις οικονομικές οφειλές της εν λόγω εταίρειας, όχι μόνο για το έτος 1994, αλλά και για τα έτη 95, 96, με τη προυπόθεση ότι θα έπερναν ώς δώρο, το ποσό των πέντε χιλιάδων λιρών.

Παράλληλα, αποκαλύφθηκε ότι εμπλέκεται μέχρι στιγμής, και τρίτο πρόσωπο απο την ίδια υπηρεσία.

Το δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα της αστυνομίας και διέταξε την οκταήμερη προφυλάκιση του, ενώ, ο ίδιος αρνείται να προβεί σε οποιαδήποτε κατάθεση.


Στην τρίτη χειρότερη θέση στην Ευρώπη κατατάσσεται η Κύπρος ως προς τον αριθμό των νεκρών από οδικά δυστυχήματα, τόνισε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων.

ο Λεόντιος Ιεροδιακόνου είπε ότι το βαρύ τίμημα που πληρώνει η Κύπρος κάθε χρόνο "είναι πάνω από 120 ανθρώπινες ζωές, οι πιο πολλές νέων, πολλές αναπηρίες και σοβαροί τραυματισμοί".

Ο βασικότερος από τους παράγοντες που συντελούν στην πρόκληση οδικών δυστυχημάτων είναι τα ανθρώπινα λάθη.


Μοτοσυκλετιστές της ομάδας Ζίτα του Αρχηγείου Αστυνομίας, έκαναν χθες βράδυ την εμφάνιση τους στην Πάφο, μέσα στο πλαίσιο των συχνών περιπολιών για την πάταξη των παρανομιών.

Η άφιξη των Ζητάδων συνοδεύτηκε και με το αίτημα της αστυνομικής διεύθυνσης Πάφου, για καλύτερη αστυνόμευση, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου διαμένουν ομογενείς από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, λόγω των συχνών επεισοδίων που προκαλούνται μεταξύ τους.


Πρός ολιγοήμερη διακοπή οδηγούνται οι ειρηνευτικές συνομιλίες γιά το Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στο Παρίσι, οι συνομιλίες διακόπτονται, λόγω έλλειψης προόδου πού οφείλεται στην άρνηση των Σέρβων να αποδεχθούν Νατοικά στρατεύματα στην επαρχία, διευθέτηση πού αποτελεί μέρος της συμφωνίας.

Εν τω μεταξύ, σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται στην βόρεια περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, σ'ενα μέτωπο 15 χιλιομέτρων και χιλιάδες πρόσφυγες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε θα επικρατούν ψηλές νεφώσεις και πιθανό να πέσουν μερικές, ελαφρές βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί μέτριοι 3 ως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 8 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Παρακολουθήστε αμέσως μετά ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς, Η ΑΥΛΑΤΖΙΑ και στην συνέχεια το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι, Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ.

Ακολουθούν ένα επεισόδιο της κυπριακής σειράς, ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ και στις έξι και τριάντα-πέντε, οι νέες περιπέτειες του ΑΛΑΣ, με τον Γκουστάβο Μπερμούντεζ.

Στις επτά και τριάντα-πέντε, μην χάσετε την εύθυμη κυπριακή παραγωγή του Λόγου, ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ.

Νεώτερες ειδήσεις, στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 18 March 1999 - 16:27:10 UTC