Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-04-09

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Κυρίες και κύριοι, χαίρετε.

Υστερα από αναμονή αρκετών ωρών, ορίσθηκε τελικά η συνάντηση του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού

με τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Βουλής, Μάριος Καρογιάν, δήλωσε πριν από λίγο, στο Λόγο, από το Βελιγράδι, ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί από στιγμή σε στιγμή.

Θέμα της συνάντησης θα είναι η απελευθέρωση των τριών Αμερικανών στρατιωτών, οι οποίοι κρατούνται από τις γιουγκοσλαβικές αρχές.

Το πρωί, ο κύριος Κυπριανού επισκέφθηκε βομβαρδισμένες περιοχές έξω από το Βελιγράδι, ενώ χθες βράδυ παρακάθησε σε δείπνο που παρέθεσαν προς τιμήν οι προέδροι του Γιουγκοσλαβικού κοινοβουλίου και της Γερουσίας, στο οποίο παρευρέθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Εν τω μεταξύ, διπλωματικοί κύκλοι στο Βελιγράδι εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την αποστολή Κυπριανού.

Σύμφωνα με δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, στο Βελιγράδι εκφράζονται δύο διαφορετικές απόψεις γιά την τύχη των τριών αιχμαλώτων.

Οι μέν σκληροπυρηνικοί της κυβέρνησης επιθυμούν την δίκη των Αμερικανών, ενώ οι μετριοπαθείς επιθυμούν την παράδοση τους στον πρόεδρο της Κυπριακή Βουλής, ως ένδειξη καλής θέλησης.

Ενδεικτικές είναι από τη μιά οι δηλώσεις του υπουργού πληροφοριων οτι το Βελιγράδι έχει καλά νέα, και από την άλλη πηγής προσκείμενης στον πρόεδρο Μιλόσεβιτς που δηλώνει οτι δεν προκειται να αφεθουν ελεύθεροι οι Αμερικανοί αιχμάλωτοι.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας πρόεδρος του Σερβικού Ακροδεξιού Κόμματος, Βόισλαβ Σέσελι, δήλωσε ότι αποκλείεται να απελευθερωθούν οι τρείς Αμερικανοί, ζητώντας να δικασθούν ως εγκληματίες πολέμου.

Εξάλλου, σε μιά άλλη εξέλιξη, το Ισραήλ ανακοίνωσε αναλαμβάνει και αυτό πρωτοβουλία για απέυθερωση των τριών Αμερικανών.


Ανοικτή τηλεφωνική επικοινωνία με τη Λευκωσία έχει τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο Πρόεδρος της Βουλής.

Η αποστολή του Σπύρου Κυπριανού τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες από τον Μάριο Μανουσόπουλο.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ο ανελέητος βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας, συνεχίστηκε και τα ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής.

Οι Νατοϊκοί πύραυλοι Κρούζ και Τόμαχωκ, έπληξαν το Βελιγράδι και άλλες μεγαλουπόλεις, σκορπώντας την καταστροφή, ενώ από την επίθεση στο εργοστάσιο της αυτοκινητο-βιομηχανίας Ζάσταβα, τραυματίστηκαν εκατον-εικοσι- τέσσερις εργαζόμενοι.

Ενημέρωση από τον Κωνσταντίνο Τσιντά.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Η Μόσχα δεν θα εμπλακεί σε πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, εκτός εάν οι Αμερικανοί, την σπρώξουν πρός κάτι τέτοιο.

Αυτό επανέλαβε ο Μπορίς Γέλτσιν, εκφράζοντας την πεποίθηση, ότι το ΝΑΤΟ, δεν θα προχωρήσει σε χερσαίες επιχειρήσεις, προειδοποιώντας ότι αν το πράξει θα έχει μεγάλες απώλειες.

Την ίδια στιγμή, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, φέρεται να εξέφρασε επιθυμία γιά προσχώρηση στην χαλαρή ένωση Ρωσίας-Λευκορωσίας.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Χωρίς ουσιαστική πρόοδο στο καυτό θέμα των προσφύγων του Κοσσυφοπεδίου, οι δεκαπέντε Υπουργοί των Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνήλθαν χθες στο Λουξεμβούργο και εξέτασαν την όλη κατάσταση.

Αποφεύγοντας μάλιστα να αναλάβουν ευθύνες στο ζήτημα, τα περισσότερα κράτη μέλη της Ενωσης, αρνήθηκαν να δεχθούν πρόσφυγες στο έδαφός τους.

Η Ελλάδα, από την άλλη, συμφώνησε στο κείμενο που εξεδόθη μετά τη σύνοδο, διετύπωσε όμως επιφυλάξεις, οι οποίες περιλαμβάνονται σε πρόταση έξι σημείων.

Μεταξύ άλλων, τονίζει ότι δεν παύει να τηρεί τις υποχρεώσεις της ως μέρος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενώ ζητεί άμεση κατάπαυση του πυρός και της βίας και άμεση εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση.

Οι δεκαπέντε Υπουργοί των Εξωτερικών, υποστηρίζοντας την σχετική απόφασή τους αναφέρουν ότι, οι πρόσφυγες, πρέπει να παραμείνουν όσο γίνεται πιο κοντά στα σπίτια τους, ενώ η όλη ευθύνη για την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, αποδίδεται στον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμποταν Μιλόσεβτις.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί απόψε στην ακολουθία του Επιταφίου, στον ιερό ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας, στην Παλουριώτισσα, της οποίας θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Προς το τέλος της ακολουθίας θα γίνει περιφορά του Επιταφίου στους παρακείμενους στο ναό δρόμους, με τη συνοδεία της φιλαρμονικής της αστυνομίας, στρατιωτικού αγήματος, των επισήμων, του ιερατείου και του λαού.


Το Παγύπριο Αντικατοχικό Κίνημα σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι: όσο η Σταύρωση και ο Γολγοθάς της πατρίδας μας και του λαού μας συνεχίζεται, οφείλουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να έρθει η Αγια Μέρα της Ανάστασης.

Γι' αυτό, οι μέρες του Πάσχα, δεν αποτελούν αιτία αναστολής του αντικατοχικού αγώνα, τον οποίον, το ΠΑΚ, διεξάγει με την συμπαράσταση συγγενών αγνοουμένων και δεκάδων άλλων σωματείων, οργανώσεων και φορέων.

Το ΠΑΚ, αναφέρει επίσης ότι, το Μεγάλο Σάββατο η διαφωτιστική εκστρατεία που διοργανώνει στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, συνεχίζεται με μέλη του ΠΑΚ, συγγενείς αγνοουμένων, μέλη της Αδούλωτης Κερύνειας και Ελεύθερης Μόρφου, ως και Σέρβους που διαμένουν και εργάζονται στην Κύπρο.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Ωστόσο, στα δυτικά και στα νότια παράλια, η υγρασία θα είναι αυξημένη και αναμένεται αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει απόψε στους δέκα βαθμούς στο εσωτερικό, στους δώδεκα στα παράλια, και στους επτά βαθμούς στις ορεινές περιοχές.


Στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκε η απογευματινή σας ενημέρωση.

Παρακολουθήστε αμέσως μετά, μιά ταινία της σειράς ντοκυμανταίρ, παραγωγής του Λόγου, με γενικό τίτλο ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΟΠΟΙ και στην συνέχεια το πέμπτο μέρος της ιστορικής ταινίας ΚΒΟ ΒΑΝΤΙΣ.

Ακολουθούν η εκπομπή Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ και στις επτά, σε άμεση μετάδοση από τον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελιστρίας, στην Παλουριώρισσα, η Ακολουθία και η περιφορά του Επιταφίου.

Το αναλυτικό δελτίο ειδήσεων θα μεταδοθεί αμέσως μετά την Ακολουθία του Επιταφίου.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα και καλή Ανάσταση.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 9 April 1999 - 15:27:11 UTC