Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-04-12

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Κυρίες και κύριοι, Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά.

Σε μιά ανευ προηγουμένου κλιμάκωση των επιθέσεων του εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, το ΝΑΤΟ κτύπησε νέους στόχους κατά την διάρκεια της ημέρας.

Γύρω στις δύο το μεσημέρι, Νατοικός πύραυλος έπληξε επιβατική αμαξοστοιχία πού εκτελούσε το δρομολόγιο Λέσκοβακ-Σκόπια, ενώ διερχόταν γέφυρα σε απόσταση τριακόσιων χιλιομέτρων, νοτίως του Βελιγραδίου.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Γιουγκοσλαβικού στρατού στο Βελιγράδι, από τον βομβαρδισμό της αμαξοστοιχίας υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες.

Οπως ανέφερε η ίδια πηγή, φλεγόμενο βαγόνι του συρμού, κατέπεσε σε χαράδρα, ενώ επι τόπου έχουν σπεύσει συνεργεία διάσωσης.

Εξάλλου, γύρω στις τρείς και τριάντα το απόγευμα τρείς ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν περιοχή, νοτιοδυτικά της Πρίστινα.

Οι ημερήσιες επιθέσεις είχαν αρχίσει γύρω στις δέκα το πρωί, εναντίον στρατοπέδου της πρωτεύουσας του Κοσσυφοπεδίου.


Εν τω μεταξύ, στην τρίτη τους εβδομάδα, εισήλθαν οι ανελέητοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβικής επικράτειας.

Τα αεροσκάφη και πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ σφυροκόπησαν και πάλι χθες βράδυ το Βελιγράδι και την Πρίστινα, βάφοντας με αίμα το Ορθόδοξο Πάσχα.

Σε μία άλλη εξέλιξη, οκτώ χιλιάδες Νατοϊκοί στρατιώτες έφθασαν σήμερα στην Αλβανία, η οποία παρέδωσε τον έλεγχο της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ολες οι λεπτομέρειες στο ρεπορτάζ του Κωνσταντίνου Τσιντά.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ιστορική απόφαση για προσχώρηση της Γιουγκοσλαβιας στην πολιτική Ενωση Ρωσίας-Λευκορωσίας ελαβαν τα κοινοβούλια της Γιουγκοσλαβίας.

Σε κοινή συνεδρίαση της Ανω και Κάτω Βουλής, υπερψηφίστηκε η σχετική πρόταση προσχώρησης της Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας,( Σερβίας και Μαυροβουνίου), πρόταση την οποία κανένας βουλευτής δεν καταψήφησε.

Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση έχει ήδη εγκρίνει την προσχώρηση.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Μομίρ Μπουλάτοβιτς δήλωσε ότι με την πράξη αυτή, η Γιουγκοσλαβία, που εδώ και τρείς εβδομάδες είναι αντιμέτωπη με βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, θα προασπίσει καλύτερα τα ζωτικά και εθνικά συμφέροντά της.

Το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισε, πίστευαν ότι η Γιουγκοσλαβία θα παραδοθεί και θα παραμείνει απομονωμένη, όμως ούτε παραδόθηκε ούτε απέμεινε μόνη της.


Αμεσος διαφαίνεται ο κίνδυνος διεύρυνσης του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, σε ολόκληρη την Βαλκανική.

Σύμφωνα με το Αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων, η κυβέρνηση των Τιράνων, ζήτησε από το ΝΑΤΟ, να επιτεθεί σε μονάδες Σερβικού πυροβολικού, πού βρίσκονται κοντά στα σύνορα Αλβανίας-Γιουγκοσλαβίας, μετά τον θάνατο δύο Αλβανών και τον τραυματισμό πολλών άλλων, όπως ισχυρίζεται, σε επίθεση με όλμους εναντίον τεσσάρων Αλβανικών χωριών.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση της Αλβανίας ανακοίνωσε πώς είναι έτοιμη να δεχθεί την ανάπτυξη περισσότερων Νατοϊκών στρατευμάτων στο έδαφός της, ενώ ήδη αναμένονται στη χώρα, οκτώ χιλιάδες στρατιώτες για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του κύματος προσφύγων, που συρρέουν η Αλβανία.

Οπως δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός, η χώρα παρέδωσε πλήρη δικαιοδοσία στο ΝΑΤΟ, να ελέγχει τον Αλβανικό εναέριο χώρο, το λιμάνι και κάθε άλλη στρατιωτική υποδομή.


Υστερα από βομβαρδιαμούς τριών εβδομάδων,οι δεκαεννέα Υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, με επίκεντρο τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία.

Σε κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το τέλος της συνάντησης, διατυπώνουν προτάσεις για πολιτικό διακανονισμό της κρίσης στο Κόσοβο.

Σημαντικό είναι πάντως ότι οι Υπουργοί απέφυγαν να κάνουν λόγο για δύναμη του ΝΑΤΟ για το Κόσοβο αλλά για μια διεθνή στρατιωτική δύναμη.


Στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες και λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, συναντήθηκε για περίπου δεκαπέντε λεπτά με την Αμερικανίδα ομόλογό του.

Ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε στην Μαντλίν Ολμπραϊτ, για τον ρόλο της Ελλάδας, στις διπλωματικές προσπάθειες, αναφορικά με τη συνεργασία όλων των γειτονικών χωρών στα Βαλκάνια, για την αντιμετώπιση του μείζονος ανθρωπιστικού προβλήματος των προσφύγων.

Τόσο η κυρία Ολμπραϊτ, όσο και ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τζέϊμς Ρούμπιν, που μίλησε στη Νέα Ελληνική Τηλεόραση, επιβεβαίωσαν τον θετικό ρόλο της Ελλάδος, στην κρίση της Γιουγκοσλαβίας στο παρόν στάδιο αλλά και αργότερα.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ - ΔΗΛΩΣΗ"


Η Βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν" δημοσίευσε πληροφορίες για νέο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Γιουγκοσλαβία, το οποίο, βασίζεται στις προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών για την αναδίπλωση διεθνούς, και όχι νατοϊκής δύναμης, στο Κοσσυφοπέδιο, για την περιφρούρηση της ειρήνης.

Το σχέδιο, όπως γράφει η εφημερίδα, παρουσίασε η Γερμανία, ως προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα τεθεί ενώπιον του Προέδρου της Ρωσίας, Μπορίς Γέλτσιν, αυτή την εβδομάδα.

Το σχέδιο προβλέπει την αποστολή δυνάμεων της Οργάνωσης για τη Συνεργασία στην Ευρώπη, αντί του ΝΑΤΟ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Σί-Εν-Εν μετέδωσε ότι το ΝΑΤΟ, αποδέχεται την αναδίπλωση διεθνούς δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο, η οποία όμως, να βρίσκεται υπό τη διοίκηση της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Εξάλλου, η εφημερίδα, γράφει ότι η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν μετά τον τερματισμό της κρίσης, τόσο στη Γιουγκοσλαβία, όσο και στις άλλες βαλκανικές χώρες, τη δυνατότητα να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η εφημερίδα γράφει ότι θα χρησιμοποιηθεί ο πόλεμος στο Κοσσυφοπέδιο, ως η ευκαιρία για την παρουσίαση του σχεδίου, με στόχο τη δημιουργία σταθερότητας στην περιοχή.


Νέο μαζικό προσκύνημα Ελληνοκυπρίων πραγματοποιείται σήμερα στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

Στο προσκύνημα μετέχουν χίλια-τετρακόσια-πενήντα-δύο άτομα.

Οι προσκυνητές, μετέβησαν στο Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία, στις έξι και σαράντα πέντε φέροντας μαζί τους την πολιτική τους ταυτότητα και την κάρτα μετάβασης πού προμηθεύτηκαν από την Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων.

Οι προσκυνητές, αναμένεται να επιστρέψουν στη Λευκωσία, αργά το απόγευμα.


Με άκρα μυστικότητα και με προγραμματισμό, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των πυραύλων Ες-300 στην Κρήτη, αναφέρει σε δημοσίευμα της η Αθηναϊκη εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ".

Αυτό που απομένει τώρα, προσθέτει η εφημερίδα, είναι η ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος και η συνεργασία του με τα υπόλοιπα αντιαεροπορικά συστήματα, που διαθέτει ή πρόκειται να αποκτήσει η Ελλάδα.

Ηδη, αναφέρεται, η ρωσική κυβέρνηση απέστειλε την εγγύηση που ζητούσε η Αθήνα για την προμήθεια των αντιαεροπορικών συστημάτων TOR, αξίας 152 εκατομμυρίων δολαρίων και σε λίγες εβδομάδες αναμένεται να εγκατασταθούν στο Αιγαίο.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η εφημερίδα, αμέσως μετά το Πάσχα, προβλέπεται η ενεργοποίηση της συμβάσεως για τους Πάτριοτ, πράγμα που σημαίνει, ότι εντός τριών μηνών οι πρώτοι μεταχειρισμένοι Πάτριοτ, θα βρίσκονται σε επιχειρησιακή δράση στο Αιγαίο.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός, θα είναι κυρίως αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη μεχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους οκτώ βαθμούς στο εσωτερικό, στους ένδεκα στα παράλια και στους πέντε στις υψηλότερες ορεινές περιοχές.


Στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκε η απογευματινή σας ενημέρωση.

Παρακολουθήστε αμέσως μετά, ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς "Η ΑΥΛΑΤΖΙΑ" και στη συνέχεια το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι "Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ".

Ακολουθούν, ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς "ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ" και στις έξι και τριάντα-πέντε οι νέες περιπέτειες του ΑΛΑΣ με τον Γκουστάβο Μπερμούντεζ.

Στις επτά και τριάντα, μην χάσετε την εύθυμη κυπριακή παραγωγή του "Λόγου" "Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του".

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικο μας δελτίο στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 12 April 1999 - 14:27:10 UTC