Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-04-17

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά.

Νέες απειλές κατά της Γιουγκοσλαβίας, εξαπέλυσε ο ανώτατος διοικητής της Συμμαχίας στην Ευρώπη, Ουέσλι Κλάρκ, κατά τη διάρκεια σημερινής επίσκεψής του, στα Σκόπια.

Μιλώντας, μετά από την συνάντηση που είχε με τον Σκοπιανό Πρωθυπουργό, ο Στρατηγός του ΝΑΤΟ, προειδοποίησε ότι, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της Συμμαχίας, θα αυξηθούν και θα κλιμακωθούν, προσθέτοντας, ότι ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς θα χάσει και γνωρίζει ότι χάνει.

Από τα Σκόπια ο Ουέσλι Κλαρκ, μεταβαίνει στα Τίρανα της Αλβανίας.

Στο μεταξύ, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, που επεκράτησαν χθες το βράδυ, πάνω από την Γιουγκοσλαβική επικράτεια, οι περισσότεροι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ, ακυρώθηκαν.

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι κάτοικοι της χώρας πέρασαν μία σχετικά ήσυχη νύχτα, καθώς τα αεροσκάφη της Συμμαχίας, βομβάρδισαν μόνο δύο στόχους, νοτιοδυτικά του Βελιγραδίου.

Στο Βάλιεβο, ωστόσο, τέσσερις πύραυλοι έπληξαν τα ξημερώματα, το εργοστάσιο Κρούσικ, στο οποίο εργάζονταν επτά χιλιάδες άτομα και το οποίο, ουσιαστικά είχε καταστραφεί κατά τις χθεσινές επιδρομές, όπως μετέδωσε, το επίσημο Γιουγκοσλαβικό πρακτορείο Τανγιούγκ.

Η πυρκαγιά πάντως, που προκλήθηκε από τη νέα επίθεση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε περιουσίες πολιτών, ενώ η αεροπορία του ΝΑΤΟ, βομβράρδισε επίσης, την περιοχή Ούζιτσε, 160 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Βελιγρααδίου.

Στο μάτι όμως του κυκλώνα, βρέθηκε για άλλη μία φορά η πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου Πρίστινα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως μεταξύ των στόχων που επλήγησαν στην περιοχή, περιλαμβάνεται το αεροδρόμιο Σλάτινα και η γειτονική πόλη Λιπγιάνε.


Η Γιουγκοσλαβία απέρριψε την ειρηνευτική πρόταση που είχε υποβάλει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς, στις εννέα Απριλίου, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα ότι οι θέσεις του σχεδίου, αντικατοπτρίζουν, την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ.

Τίποτα άλλο, εκτός από τις βόμβες του ΝΑΤΟ δεν απειλεί την ειρήνη στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ο Γιουγκοσλάβος Υπουργός Εξωτερικών, στην απαντητική του επιστολή προς τον Κόφι Ανάν.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος της Γιουγκοσλαβίας, διαμαρτυρήθηκε, επειδή, όπως γράφει στην επιστολή, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις, για την επείγουσα ανάληψη δράσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας, τίποτα δεν έγινε, για την καταδίκη και τον τερματισμό της βίαιης επίθεσης κατά της χώρας του.

Ο μόνιμος εξάλλου πρέσβης της Γιουγκοσλαβίας στα Ηνωμένα Εθνη, Βλαντισλάβ Γιοβάνοβιτς, ερωτηθείς, εάν η επιστολή που παρέδωσε στον Κόφι Ανάν, ήταν επιστολή αποδοχής ή απόρριψης του σχεδίου ειρήνευσης για το Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε, πως η πρόταση Ανάν, ήταν ούτε λίγο ούτε πολύ επανάληψη προηγούμενων προτάσεων, από τον Αμερικανό Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Οι προτάσεις Ανάν, αναφέρονται στον τερματισμό των Νατοϊκών βομβαρδισμών, εάν το Βελιγράδι αποδεχθεί, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη πολυεθνούς στρατιωτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο και την χορήγηση άδειας, στη διεθνή κοινότητα, για την επαλήθευση της συμμόρφωσης της Γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας προς τους όρους που θέτει η Δύση.


Δραματικές χαρακτήρισε τις εξελίξεις στην Γιογκοσλαβία ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, τονίζοντας ότι συνιστούν ένα οδυνηρό πλήγμα με επίκεντρο το δράμα των προσφύγων.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Εκδήλωση διαμαρτυρίας για τους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς, εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, πραγματοποίησαν έξω από την Αμερικανική πρεσβεία, μέλη του Κυπρο-Γιουγκοσλαβικού Συνδέσμου και Γιουγκοσλάβοι που διαμένουν στην Κύπρο.

Ιδιαίτερα συγκινητική, ήταν η παρουσία στην εκδήλωση, προσφύγων από το Βελιγράδι, ενώ παρόμοιες εκδηλώσεις έγιναν ταυτόχρονα, σε όλο τον κόσμο.

Η εκδήλωση άρχισε σιωπηλά, ενώ ακολούθως, άρχισαν να ηχούν οι σειρήνες οι οποίες ζωντάνευαν συμβολικά τους Νατοϊκούς βομβαρδισμού.

Τέλος τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή, για τα θύματα του πολέμου.


Το σύνθημα "την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω," που κάποιοι στην Κύπρο το πωλούσαν κατά χιλιάδες, οι Σέρβοι, το έκαναν πράξη, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, ο οποίος μαζί με τον βουλευτή του κόμματος Δώρο Χριστοδουλίδη, επέστρεψαν την αυγή, από το Βελιγράδι.

Ο κύριος Κατσουρίδης, ο οποίος αναφερόταν σε εκείνους που επέκριναν τις διάφορες εκδηλώσεις στην Κύπρο, υπέρ των Σέρβων, ανέφερε ότι οι εκδηλώσεις αυτές, στόχευαν προς το συμφέρον του Κυπριακού λαού, αφού, όπως είπε, στόχος των Αμερικανών, είναι να δημιουργηθεί μία μεγάλη Αλβανία, από τα Δυτικά και μία μεγάλη Τουρκία, από τα Ανατολικά.


Την αγωνία της ΕΔΕΚ για τη συνεχιζόμενη κρίση στη Γιουγκοσλαβία, αφού δε διαφαίνεται να υπάρχει καμία προοπτική τερματισμού του πολέμου, εξέφρασε, ο πρώτος Αντιπρόεδρος του κόμματος, Γιαννάκης Ομήρου.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στην Πάφο, ο κύριος Ομήρου, είπε ότι η συνέχιση του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, πέραν του μεγάλου αριθμού των θυμάτων, των προσφύγων και των τεράστιων υλικών ζημιών, δημιουργεί κινδύνους ευρύτερης αποσταθεροποίησης σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων.


Κάτω από αυστηρά μέτρα ασφάλειας πραγματοποιείται αύριο στην Αγκυρα, η εκλογική αναμέτρηση για ανάδειξη της νέας Τουρκικής Βουλής.

Στις κάλπες, προσέρχονται 37,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι, ενώ η διαδικασία, επισκιάζεται με την υπόθεση Οτσαλάν, αλλά και την οικονομική ύφεση που παρουσιάζεται στην Τουρκία, τη τελευταία περίοδο.

Είκοσι κόμματα, διεκδικούν θέση στο Τουρκικό Κοινοβούλιο, ωστόσο, μόνο έξι, φαίνεται να εξασφαλίζουν το ποσοστό εισδοχής στη νέα Βουλή, ενώ κανένα κόμμα, δεν αναμένεται να αποσπάσει απόλυτη πλειοψηφία.


Την αισιοδοξία, ότι εάν το ΔΗΚΟ προτίθεται να εισέλθει στο διάλογο, για τη δημιουργία Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος μπορεί να βρεθεί κοινή γλώσσα, με δεδομένες τις συγκλίσεις που ήδη υπάρχουν στο εθνικό θέμα, εξέφρασε ο πρώτος Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στην Πάφο, ο κύριος Ομήρου είπε ότι υπάρχουν, οι πολιτικές προϋποθέσεις για να καταλήξει ένας διάλογος μεταξύ της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ, για την δημιουργία του νέου κόμματος, εκφράζοντας ταυτόχρονα, την ετοιμότητα της ΕΔΕΚ να εισέλθει σε διάλογο με το ΔΗΚΟ.


Δεν υπάρχει κράτος που διέφυγε από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δηλώνει ο Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος εκφράζει παράλληλα, την βεβαιότητα ότι η Τουρκία, θα συμμορφωθεί με την Υπόθεση Τιτίνας Λοιζίδου.

Σε σχετικές ενέργειες, προκειμένου να υπάρξει ψήφισμα από το Συμβούλιο Υπουργών, σχετικά με την ανάγκη συμμόρφωσης της Τουρκίας, προβαίνει η Κυπριακή κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο Αλέκος Μαρκίδης.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, καθώς και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, παρευρέθηκαν σε ημερίδα για την πεντηκοστή επέτειο του Συμβουλίου της Ευρώπης, που είχε σαν θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπό την νέα του μορφή.


Από τις τάξεις της αστυνομίας, θα προέρχεται ο νέος Υπαρχηγός του Σώματος, δηλώνει ο Νίκος Κόσης, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη, έντονο παρασκήνιο για τις ανακατατάξεις στη Δύναμη.

Σύντομα, όπως διευκρινησε ο Κύριος Κόσης, θα διοριστεί μεταξύ άλλων, νεος Υπαρχηγός του σώματος και Β'Αρχηγός.

Εξάλλου, ο κύριος Κόσης, παραδέχθηκε ότι αυτή την περίοδο, παρατηρείται ύφεση όσον αφορά το έγκλημα, την οποία και απέδωσε στα αυξημένα μέτρα που λαμβάνει η αστυνομία, στα πλήγματα που έπαθαν οι ομάδες των παρανόμων, αλλά και στην προσπάθεια τους για ανασύνταξη.


Εφθασε το μεσημέρι στην Κύπρο μέρος του ιερού λειψάνου του Αγίου Γεωργίου, το οποίο μεταφέρθηκε από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος Αγίου Ορους.

Το τίμιο λείψανο το οποίο μεταφέρθηκε με τετραμελή συνοδεία, υποδέχθηκαν εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος, και εκ μέρους της πολιτείας ο Προεδρεύον της Δημορκατίας Σπύρος Κυπριανού.

Οι πιστοί, ιερείς, και η εκκλησιαστική επιτροπή του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς, η οποία είχε την πρωτοβουλία για τη μεταφορά του τιμίου λειψάνου, υποδέχθηκαν το ιερό λείψανο στην είσοδο του Δήμου Αγλαντζιάς.

Η αυριανή θεία λειτουργία στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς, θα μεταδίδεται απευθείας από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο του Λόγου.


Την άποψη, ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε βοήθεια από τους Αμερικανούς, για επίλυση του κυπριακού, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΠΑΚ Αρης Χατζηπαναγιώτου, με αφορμή την στάση του ΝΑΤΟ, έναντι του Γιουγκοσλαβικού λαού.

Ο κύριος Χατζηπαναγιώτου, ο οποίος μιλούσε στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, στο πλαίσιο της διαφωτιστικής εκστρατείας, που πραγματοποιείται κάθε Σαββατοκυρίακο, ανέφερε επίσης, ότι θα πρέπει να αγωνιστούμε για να κερδίσουμε την ελευθερία μας.

Η εκδήλωση του ΠΑΚ, με τη συμμετοχή των συγγενών αγνοουμένων, ήταν αφιερωμένη στη Λάπηθο και δεκάδες Λαπηθιώτες, μαζί με μαθητές γυμνασίων της Λεμεσού, πραγματοποίησαν στο χώρο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.


Εντυπωσιακή χαρακτήρισε ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Χρυσοστομής και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, την επίδειξη που έκαναν σήμερα οι νέοι Υποβρύχιοι Καταστροφής.

Σε τελετή που έγινε νωρίτερα, απονεμήθηκαν πτυχία σε 18 νέους ΟΥΚ.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα υπάρχουν κατά διαστήματα αραιές ψηλές νεφώσεις και οι άνεμοι θα καταστούν ασθενείς βόρειοι 2-3 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 13 στα παράλια και στους 9 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκε η απογευματινή σας ενημέρωση.

Παρακολουθήστε αμέσως μετά, την ελληνική ταινία ΝΤΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ, με τους Μίμη Φωτόπουλο και Γεωργία Βασιλειάδου και την ξένη οικογενειακή ταινία ΛΑΣΙ.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 17 April 1999 - 14:27:10 UTC