Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-05-02

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε κυρίες και κύριοι.

Ελεύθεροι αφέθησαν οι τρείς Αμερικανοί στρατιώτες, που εκρατούντο αιχμάλωτοι για τριάντα-δύο ημέρες από τις Γιουγκοσλαβικές δυνάμεις.

Οι τρείς Αμερικανοί, αναμένεται να φθάσουν σε λίγο στην Αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν στην Γερμανία.

Η Γιουγκοσλαβική κρίση, φαίνεται να περνά σε ένα νέο στάδιο, καθώς, πέρα από την απελευθέρωση των αιχμαλώτων, ομάδα Αμερικανών βουλευτών υποστηρίζει πως εξασφάλισε κατ'αρχήν συμφωνία για τερματισμό της κρίσης, με Ρώσους ομολόγους τους και ένα σύμβουλο του Προέδρου Μιλόσεβιτς.

Πάντως, πριν από λίγο το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι οι βομβαρδισμοί θα κλιμακωθούν πάνω σε εικοσιτετράωρη βάση με σκοπό να εξουδετερωθεί πλήρως η πολεμική μηχανή του Μιλόσεβιτς και να απομονωθεί ο ίδιος από καθε διεθνή επικοινωνία.


Το θέμα της απελευθέρωσης των τριών Αμερικανών πεζοναυτών σχολίασαν το πρωί, o Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.
Στο στρατιωτικό πεδίο και πέραν των χθεσινοβραδινών αεροπορικών βομβαρδισμών, κατά της Γιουγκοσλαβίας, δύο Νατοϊκά αεροσκάφη έπεσαν και συνετρίβησαν, το ένα στο έδαφος της Σερβίας και το άλλο, στην Αδριατική θάλασσα.

Πρόκειται για ένα Εφ-16 που καταρρίφθηκε την αυγή και ένα Αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος, τύπου Χάριερ, οι πιλότοι των οποίων διεσώθησαν.

Σχολιάζοντας την κατάρριψη του Εφ-16, ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Τζέιμι Σέι, ανέφερε πως η δεύτερη αυτή απώλεια, έπειτα από την κατάρριψη του Στέλθ, δεν αποτελεί κακό ρεκόρ, δεδομένου ότι πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από δώδεκα χιλιάδες έξοδοι, σε διάστημα πέντε εβδομάδων.

Στο μεταξύ, συγκλονισμένη, έπειτα από τον χθεσινό βομβαρδισμό λεωφορείου, από αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, είναι η διεθνής κοινή γνώμη.

Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν έχει επίσημα ανακοινωθεί, ωστόσο Γιουγκοσλαβικές πηγές, κάνουν λόγο για 60 νεκρούς.

Τέσσερα άτομα επέζησαν από το φοβερό μακελειό, ενώ την ίδια ώρα στρατιωτικοί αξιωατούχοι της Συμμαχίας, υποστηρίζουν ότι, ο πύραυλος είχε εκτοξευθεί, προτού το λεωφορείο με τους επιβάτες, διασχίσει την γέφυρα.

Οι αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ συνεχίσθηκαν εξάλλου καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας, κυρίως στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα και το Νόβισαντ, όπου κτυπήθηκαν για πολλοστή φορά τα διϋλιστήρια της πόλης.

Εκρήξεις επίσης ακούστηκαν και σε περιοχές της νότιας και κεντρικής Σερβίας.


Στην Κύπρο, την ερχόμενη Πέμπτη, οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα συζητήσουν το θέμα του εμπάργκο πετρελαίου στη Γιουγκοσλαβία.

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, κληθείς να σχολιάσει την ενέργεια της κυβέρνησης, να συνταχθεί με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για επιβολή εμπάργκο στη Γιουγκοσλαβία.

Ερωτηθείς τί θα πράξει το ΔΗΚΟ, ανέφερε πως σχετική απόφαση, θα ληφθεί την ερχόμενη Τρίτη, κατά τη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ πρόσθεσε πως εκτιμά, ότι η θέση θα είναι θετική ως προς την συζήτηση του θέματος στη Βουλή.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι είναι δικαίωμα οποιουδήποτε κόμματος να εγγράψει στη Βουλή, θέμα για το πετρελαϊκό εμπάργκο.

Ο κύριος Αναστασιάδης, παρατήρησε ότι και η κυβέρνηση, έχει την υποχρέωση να ασκεί υπεύθυνη εξωτερική πολιτική.


Επιφυλάξεις όσον αφορά τις αναμενόμενες πρωτοβουλίες για το Κυπριακό, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

Ο κύριος Κυπριανού, ο οποίος μιλούσε ύστερα από τα αποκαλυπτήρια του Αγάλματος της Ελευθερίας στον Αγιο Παύλο, δήλωσε ότι οι τρίτοι, οι οποίοι μιλούν για ομοσπονδία, θέλουν όπως υπάρξουν δύο χωριστά κράτη.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βουλής διερωτήθηκε για τον τρόπο των συνομιλιών, στις οποίες καλούμαστε να παρακαθήσουμε χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Τις διεργασίες για το Κυπριακό, σχολίασε και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυστόσομος, ο οποίος προειδoποίησε πως όταν οι Τούρκοι πετύχουν τις προθέσεις τους, θα εδραιωθούν στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να την καταλάβουν ολόκληρη.


Σε δύο νέα δυστυχήματα που συνέβησαν χθες το βράδυ, έχασαν τη ζωή τους ο εθνοφρουρός Παναγιώτης Μολέσκης, από τη Σωτήρα, δεκαεννέα ετών και η Ελένη Ευαγγέλου, 68 ετών, κάτοικος του συνοικισμού Κόκκινες Στροβόλου.
Επιχείρηση για την ανέλκυση των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν στο φόνο του Φώτη Πετρακίδη, και τα οποία ρίχθηκαν σε γεώτρηση, πραγματοποίησε σήμερα η αστυνομία. Ομως, οι προσπάθειες δεν καρποφόρησαν.
Διακόσιες πολύτεκνες μητέρες που γέννησαν και μεγάλωσαν οκτώ παιδιά ή έδωσαν πέντε παιδιά στην Εθνική Φρουρά, τιμήθηκαν σήμερα από την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων.

Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Κληρίδης τον οποίο διάβασε ο Υπουργός Εργασίας, εξήγγειλε πρόσθετες ελαφρύνσεις, χορηγίες και επιδόματα για τα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών,

δηλαδή,

-αύξηση της χορηγίας, από σαράντα σε εξήντα λίρες για κάθε παιδί,

-500 λίρες επιπλέον για κάθε φοιτητή πολύτεκνης οικογένειας, και

- αύξηση κατά πενήντα τοις εκατόν του επιδόματος για κάθε παιδί που υπηρετεί στην Εθνική Φρουρά.

Αποφασίστηκε, επίσης, παροχή επιδόματος μάνας, και δικαίωμα αφορολόγητου αυτοκινήτου σε οικογένειες με τέσσερα παιδιά και άνω.

Στην εκδήλωση διαβάστηκε και χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Τον χαιρετισμό ανέγνωσε ο Χωρεπίσκοπος Σαλαμίνος Βαρνάβας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε εν μέσω διαφωνιών στην ηγεσία της οργάνωσης των πολυτέκνων, αναφορικά με τις κυβερνητικές εξαγγελίες.


Μαζική ήταν και σήμερα η προσέλευση του κόσμου στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Τη διαφωτιστική εκστρατεία του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και των συγγενών αγνοουμένων, ενίσχυσαν τα προσφυγικά σωματεία Κάρμι, Τριμίθι και Αγιος Γεώργιος Κερύνειας, ο Πολιτιστικός Ομιλος Εμπας Πάφου, η Ποδοσφαιρική Ομάδα του Εθνικού Ασσιας, το διακοσιοστό-εβδομηκοστό-πέμπτο σύστημα αερο- προσκόπων Λακατάμιας και το διακοσιοστό-όδγοο σύστημα Προσκόπων Ψημολόφου.

Η σημερινή εκδήλωση, έκλεισε με καλλιτεχνικό αντικατοχικό πρόγραμμα από την χορωδία του Λυκείου Παραλιμνίου.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος του ΠΑΚ Αρης Χατζηπαναγιώτου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη Κένεθ Μπριλ, για τη στάση των Κυπρίων στη Γιουγκοσλαβική κρίση, τόνισε ότι εμείς δεν θα γίνουμε, ούτε προδότες, ούτε χαφιέδες, ούτε και επίορκοι επειδή μάθαμε να ζούμε με αξιοπρέπεια.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με βορειοδυτικούς ασθενείς ανέμους δύο εώς τρία μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θρμοκρασία θα πέσει γύρω στους δέκα επτά βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και γύρω στους

δεκα - πέντε βαθμούς στα δυτικά παράλια και στις υψηλότερες ορεινές περιοχές.


Εδώ ολοκληρώθηκε το απογευματινό μας δελτίο.

Παρακολουθήστε αμέσως μετά, την περιπετειώδη σειρά "ΑΙΑΡ ΑΜΕΡΙΚΑ".

Στις έξι, μην χάσετε την ξένη περιπετειώδη σειρά "ΠΕΝΣΑΚΟΛΑ" και την οικογενειακή ταινία "ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΠΙΛΟΤΟΣ" με τους Μάθιου Μπρόντερικ και Χέλεν Χάντ.

Νεώτερες ειδήσεις στις οκτώ και τριάντα.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας

απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 2 May 1999 - 15:27:24 UTC