Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-06-17

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρεται κυρίες και κύριοι.

Μη ικανοποιητικές χαρακτηρίζονται οι εξηγήσεις που δόθηκαν από την Αμερικάνικη Πρεσβεία, σε ότι αφορά τις σχέσεις της με πολιτικά κόμματα και την άρνηση του επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής, να συναντηθεί με τον Σπύρο Κυπριανού με την ιδιότητα του προεδρεύοντα της Δημοκρατίας.

Στο συμπέρασμα αυτό, κατέληξε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, με την συμμετοχή αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών.

Ο κύριος Κυπριανού σε δηλώσεις του, τόνισε ότι έχει δημιουργηθεί θεσμικό πρόβλημα από την όλη στάση του Κένεθ Μπρίλ, καθώς και ανάμιξη στην εσωτερική πολιτική του τόπου, από τις δηλώσεις εκπροσώπων της πρεσβείας.

Στο ίδιο μήκος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΔΕΚ, ενώ ο ΔΗΣΥ διά του αναπληρωτή προέδρου του μίλησε για παρεξήγηση που πρέπει να λυθεί το συντομότερο δυνατόν.

Εντούτοις παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα.


Για το ίδιο θέμα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή του Αμερικανού πρέσβη στη Λευκωσία, με την οποία ο Κένεθ Μπριλ, ζητούσε από το κόμμα της Αριστεράς, να ξεκαθαρίσει τη θέση του στο Γιουγκοσλαβικό και εάν συμφωνούσε ή όχι, με το εθνικό ξεκαθάρισμα του Σλόμποταν Μιλόσεβιτς.

Επιπλέον ο Δημήτρης Χριστόφιας, έδωσε στη δημοσιότητα απαντητική επιστολή του ΑΚΕΛ, στην οποία εκφράζεται έκπληξη για την εκτόξευση απειλών σε βάρος του κόμματος από την Αμερικανική πρεσβεία.

Το θέμα ωστόσο, πρόσθεσε ο Δημήτρης Χριστόφιας αφορά την ίδια την κυβέρνηση, η οποία μέχρι τώρα, δεν αντέδρασε όπως θα έπρεπε, αφού υπήρξε παρέμβαση στους ίδιους τους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Η Αμερικανική πρεσβεία διέψευσε με ανακοίνωση της oτι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να αλλάξουν τις προθέσεις τους στο Κυπριακό, λόγω της στάσης κάποιων κομμάτων στο Γιουγκοσλαβικό.

Την αμετάκλητη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών για διεξαγωγή συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, διαβίβασε ο Αμερικανός πρέσβης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Εξάλου ο Κώστας Σερέζης όταν κλήθηκε να σχολιάσει και νέες προκλητικές δηλώσεις του Μπουλέντ Ετζεβίντ για την εμπλοκή της ομάδας των Οκτώ, επανέλαβε οτι εναπόκειται σε τρίτους να κρίνουν την Τουρκική στάση.


Οι νέοι της Ελλαδας και της Κύπρου, θα πρέπει να επιδείξουν δύναμη και αποφασιστικότητα για να επιβιώσει ο Κυπριακός Ελληνισμός, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, δέχθηκε το πρωί αντιπροσωπεία της Σχολής Ικαρων που επισκέπτεται το νησί.

Ο Μακαριώτατος επισήμανε στους σπουδαστές, ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός διέρχεται την κρισιμότερη περίοδο της ιστορίας του και απαιτείται αγωνιστικό φρόνημα για να επιβιώσει.


Σε ανάλυση του ουσιαστικού οικονομικού κόστους εναρμόνισης της Κύπρου με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, προέβη ο επικεφαλής της Κυπριακής αντιπροσωπείας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Οπως εξήγησε, ο Γιώργος Βασιλείου, το συνολικό ποσό των 550 εκατομμυρίων λιρών, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα, είναι κατά πολύ μικρότερο.

Προχωρώντας δε, σε μία περαιτέρω ανάλυση των ποσών, ο κύριος Βασιλείου είπε πως τα 380 εκατομμύρια, αφορούν τα αποχετευτικά έργα σε διάφορες πόλεις και χωριά, ενώ τα 58 εκατομμύρια, αφορούν κυβερνητικά προγράμματα για στήριξη της βιομηχανίας.

Το κόστος εξάλλου για τη δημιουργία νέων οργανισμών, λόγω της εναρμόνισης, πρόσθεσε ο κύριος Βασιλείου, είναι περίπου 18 εκατομμύρια, για τέσσερα χρόνια και το κόστος ενίσχυσης υπαρχουσών κυβερνητικών υπηρεσιών και οργανισμών, είναι 62 εκατομμύρια λίρες.

Ο Γιώργος Βασιλείου αναφέρθηκε επίσης στο πρόσφατο ταξίδι του στην Εσθονία και Φιλλανδία καθώς και στη συνάντηση των διαπραγματευτών των έξι υποψηφίων προς ένταξη χωρών,η οποία ,όπως είπε, πήγε καλά από κάθε άποψη.


Για άσκηση πιέσεων σε εκλέκτορες του Δημοκρατικού Συναγερμού, έκανε λόγο ο βουλευτής και υποψήφιος για την θέση αναπληρωτή Προέδρου, Πρόδρομος Προδρόμου.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ.Προδρόμου ανέφερε οτι ήρθαν εις γνώση του μεμονωμένα κρούσματα, τα οποία και εξετάζονται.

Ο κ.Προδρόμου τόνισε, οτι το πιο σημαντικό είναι η αποφυγή ομαδοποιήσεων, για το καλό του κόμματος.

Απο την πλευρά του, αισιοδοξία ως προς το τελικό αποτέλεσμα για την θέση του αναπληρωτή προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, εξέφρασε ο υποψήφιος και νύν αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Δημητρίου.

Ο κύριος Δημητρίου ευχήθηκε οι διαδικασίες να διεξαχθούν μέσα σε ήπιο και δημοκρατικό κλίμα ενώ, όπως επισήμανε η δική του αισιοδοξία πηγάζει από μηνύματα που παίρνει μέσα από το κομματικό μηχανισμό.


Το σκάνδαλο με την προμήθεια λιγότερου πρέμιξ, απ'όσο πλήρωσε το δημόσιο σε έργο στην Κοκκινοτριμιθιά, είχε και σήμερα συνέχεια.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ανανέωσε το διάταγμα προσωποκράτησης του Ανώτερου Τεχνικού της Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας, Λεύκιου Χριστοδούλου, 51 ετών, για άλλες τέσσερις ημέρες.

Οπως ανέφερε ο εξεταστής της υπόθεσης, η αστυνομία έχει εξασφαλίσει μαρτυρία εναντίον του Χριστοδούλου ότι στα 42 πλαστά δελτία ζυγίσεως του πρέμιξ, υπήρχε η υπογραφή του στη θέση άλλου ονόματος.

Επίσης έχει ληφθεί μαρτυρία που στοιχειοθετεί κατηγορία για απόπειρα επηρεασμού μάρτυρα.

Οσον αφορά τον επιστάτη της Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας, Σταύρο Παπανικολάου 41 ετών, που είχε συλληφθεί για την ίδια υπόθεση, κατηγορήθηκε γραπτώς και αφέθηκε ελεύθερος.


Σε μερική συμφωνία κατέληξαν Ρωσσία και Ηνωμένες Πολιτείες γιά τον ρόλο των Ρωσικών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο.

Παρά την συμφωνία, σημείο διαφοράς εξακολουθεί να αποτελεί η απαίτηση της Ρωσίας γιά έλεγχο ξεχωριστής ζώνης.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, πού αποδέχεται τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και το Βελιγράδι, τρείς χιλιάδες νεκροί και πέντε χιλιάδες τραυματίες είναι τα θύματα του πολέμου.


Τη σύσταση ενος παγκόσμιου επιστημονικού συμβουλίου για την ασφάλεια των τροφίμων πρότεινε ο γάλλος πρόεδρος Ζάκ Σιράκ στον Αμερικανό πρόεδρο Μπίλ Κλίντον.

Ο Γάλλος πρόεδρος, ζήτησε από τον αμερικανο ομόλογο του, πού εκτελεί επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία, όπως η σύσταση του συμβουλίου, αποφασισθει κατα την συνοδο κορυφης των οκτώ στην Κολωνία.

Οι δύο πρόεδροι ασχολήθηκαν παράλληλα, με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ειρήνευση στο Κοσυφοπεδιο, καθώς επίσης και με την υιοθέτηση ενός συμφωνου σταθερότητας στα Βαλκάνια.

Εν τω μεταξύ, κάνοντας ένα διάλειμμα από τις επίσημες συνομιλίες, ο Μπίλ Κλίντον, με την σύζυγο του Χίλαρι και την κόρη τους Τσέλσι, απόλαυσαν, χθές το βράδυ, συκώτι χήνας, στο πολυτελέστατο Παριζιάνικο εστιατόριο Σιέ Λαμί Λουί.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοδυτικοί ως βόρειοι ασθενείς, 2 ως 3 μποφόρ και η θάλασσα μέχρι ταραγμένη στις βόρειες προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 23 βαθμούς στο εσωτερικό και νότια παράλια, στους 21 στα δυτικά παράλια και στους 18 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Στο σημείο αυτό, ολοκληρώθηκε η απογευματινή σας ενημέρωση.

Παρακολουθήστε αμέσως μετά, ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς Η ΠΑΡΕΑ και στην συνέχεια το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ.

Ακολουθούν, η κυπριακή σειρά ΟΙ ΔΙΠΛΑΡΕΣ και ένα νέο επεισόδιο της ελληνικής κωμικής σειράς ΤΟ ΡΕΤΙΡΕ.

Στην συνέχεια, μην χάσετε την ελληνική κωμική σειρά, Ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥ, με τον Πέτρο Φιλιππίδη.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο, στις οκτώ και τριάντα.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 17 June 1999 - 15:27:13 UTC