Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-07-08

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε κυρίες και κύριοι.

Η σύγκρουση κυβέρνησης- αντιπολίτευσης για το θέμα της μείωσης της ΑΤΑ, και κατ'επέκταση των μισθών, επεκτείνεται και μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Στο τέλος αυτού του μήνα, το τιμαριθμικό επίδομα φαίνεται πως τελικά θα μειωθεί από το 203,16 τοις εκατό, στο 200,95 τοις εκατό.

Η ΠΕΟ και η ΔΕΟΚ, διαμαρτύρονται για την απόφαση της κυβέρνησης, όπως εξαιρεθεί από την ΑΤΑ η πρόσφατη αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα.

Από την άλλη, όμως η ΣΕΚ, απαντά ότι η επίπτωση λόγω της αύξησης της τιμής στα τσιγάρα, είναι μόλις 0.15 τοις εκατό και εκφράζει ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο πληθωρισμός ακολούθησε καθοδική πορεία.

Στο μεταξύ, στο παιγνίδι των ανακοινώσεων για το συγκεκριμένο θέμα, μπήκαν σήμερα και τα κόμματα, με το ΑΚΕΛ να προειδοποιεί ότι δεν θα δεχθεί καταπάταση των εργατικών κατακτήσεων.

Η ΕΔΕΚ, καλεί την κυβέρνηση να ανακαλέσει αμέσως την απόφασή της, την οποία χαρακτηρίζει μονομερή και αυθαίρετη και να προσέλθει σε διαβουλεύσεις με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.


Χωρίς οποιαδήποτε επεισόδια, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των πατατοπαραγωγών έξω από την Βουλή των Αντιπροσώπων και το Προεδρικό Μέγαρο.

Οι πατατο-καλλιεργητές, επέδωσαν τόσο στον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, όσο και στον υφυπουργό παρα τω Προέδρω Παντελή Κούρο, υπόμνημα με το οποίο ζητούν, μεταξύ άλλων, οικονομική ενίσχυση, καθώς και την διεξαγωγή έρευνας για τα αποτελέσματα της εμπορίας πατατών.

Ζητούν, επίσης, όπως αποδοθούν ευθύνες για την τραγική, όπως την χαρακτηρίζουν, κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Το θέμα τέθηκε σήμερα και ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής.

Ο αρμόδιος Υπουργός Νίκος Ρολάνδης, δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίας ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει μια ευρύτερη αγροτική πολιτική, προειδοποιώντας, παράλληλα, ότι έρχονται δύσκολες μέρες για την κυπριακή γεωργία γενικότερα.

Εν τω μεταξύ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κώστας Σερέζης, ανακοίνωσε οτι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακύρωσε την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τετάρτη συνάντηση του με τους ψαράδες, μετά τις δηλώσεις τους ότι θα επανέλθουν με δυναμικότερα μέτρα, εάν τα αιτήματα τους δεν ικανοποιηθούν.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ακύρωσε την συνάντηση γιατί δεν συνομιλεί, όπως είπε, υπο απειλή.


Στο μεταξύ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης απαντώντας στη δήλωση του Προέδρου Κληρίδη, μίλησε για ωραιοποίηση της κρίσιμης κατάστασης που περνά το Κυπριακό.

Τόνισε, επίσης, ότι η προληπτική πολιτική για την οποία, όπως είπε, αυτο- επαινείται η κυβέρνηση, είναι αυτή ακριβώς που απουσιάζει από την κυβέρνηση Κληρίδη.

Ο Νίκος Κατσουρίδης εξέφρασε την διαμετρικά αντίθετη εκτίμηση του κόμματος του, με την εκτίμηση του Προέδρου Κληρίδη αναφορικά με την εμπλοκή των Οκτώ, σημειώνοντας ότι η παρέμβαση τους, δίνει το δικαίωμα στον Ντενκτάς να θέτει τις θέσεις του για την συνομοσπονδία και για δύο χωριστά κράτη.


Ευθύνες θα αποδοθούν εάν και εφόσον προκύψουν, μετά την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας που διεξάγεται για την ζημιά που υπέστησαν τα άρματα Τ-80 από την χρήση μή κατάλληλων καυσίμων.

Την διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Χρυσοστομής, εξερχόμενος της συνεδρίας, της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής.

Ο κ. Χρυσοστομής επανέλαβε και πάλι ότι δεν προκλήθηκαν ζημιές στα άρματα παρά μόνο κάποιες δυσλειτουργίες λόγω απόφραξης του συστήματος καύσης.

Ο Υπουργός Αμυνας διαφώνησε ότι υπάρχουν ευθύνες της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου, λέγοντας πως τότε, δεν υπήρχαν τα χειροπιαστά στοιχεία που έχουμε τώρα.

Εν τω μεταξυ, αύριο στο πεδίο ασκήσεων του Καλού Χωριού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακολουθήσει άσκηση όλων των αρμάτων Τ-80 για να διαπιστώσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα τους.


Σε φυλάκιση 12 ετών καταδικάσθηκε ο Γεώργιος Χριστοδούλου Ζαβράντωνας, από την Αραδίππου, 22 ετών, ο οποίος παραδέχθηκε ενοχή για το φόνο του Φώτη Πετρακίδη, στην περιοχή Κόσιης, στις 2 Απριλίου.
Στη Σουηδία, γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης 1.300 και πλέον ανθρώπων, έγινε στο αρχιπέλαγο του Γκέτεμποργκ, όταν το μηχανοστάσιο Γερμανικού φέρρυ πήρε φωτιά, ενώ κατευθυνόταν πρός τη Νορβηγία.
Η Ευρωπαική προοπτική της Κύπρου χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαικών Υποθέσεων της Γερμανικής Βουλής, Φρίντμπερτ Φλούγκερ.

Η γερμανική αντιπροσωπεία το πρωί έγινε δεκτή απο τον Πρόεδρο της Βουλής.

Ο κ.Φλουγκερ σημείωσε ότι είναι λάθος να λέμε πως πρώτα, πρέπει να υπάρξει λύση και μετά ένταξη.

Ο κ.Κυπριανού μετέφερε στην αντιπροσωπεία τους φόβους της πλευράς μας από διάφορες ενδείξεις για παραμερισμό των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Η αντιπροσωπεία λίγο αργότερα είχε συνάντηση και με τον Υπουργό Εξωτερικών.


Με το χρυσό παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα, η Εκκλησία της Κύπρου, τίμησε την τέως επίτιμο πρόξενο της Κύπρου στη Χάγη, Τασούλα Χατζηττοφή, για τις προσπάθειες της, στον επαναπατρισμό αριθμού κλεμμένων από τα κατεχόμενα εικόνων και άλλων ιερών πολιτιστικών μας, θυσαυρών.

Σε προσφώνηση του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξήρε την προσφορά της κυρίας Χατζηττοφή στις προσπάθειες για διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Απο την πλευρά της, η κυρία Χατζηττοφή στην αντιφώνηση της, αφού ευχαρίστησε την Ιερά σύνοδο και ιδιαίτερα τον Μακαριώτατο, τόνισε πως κίνητρο της αποτελεί η ιδιότητα της ως πρόσφυγας απο την Αμμόχωστο.

Στη σεμνή τελετή, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, παρευρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι υπουργοί Εξωτερικών και Παιδείας, καθώς και εκπρόσωποι των κομμάτων.


Με καταθέσεις νέων μαρτύρων κατηγορίας συνεχίστηκε στο Μόνιμο

Κακουργιοδικείο, στη Λευκωσία, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, η δίκη των πέντε προσώπων που κατηγορούνται για την δολοφονία του Χαμπή Αεροπόρου.

Η Ελλη Κόλλεμαν, από την Λεμεσό, ιδιοκτήτρια εταιρείας γεωργικών προιόντων, αυτόπτης μάρτυρας του εγκλήματος, αναφέρθηκε στα γεγονότα που είδε να εξελίσσονται μπροστά στα μάτια της στις 16 Δεκεμβρίου 1998, ημέρα της δολοφονίας του Χαμπή Αεροπόρου.

Η μάρτυρας είπε ότι βρισκόταν στο δρόμο του Νοσοκομείου Λεμεσού και κατευθύνετο προς τον Υψωνα.

Κάποια στιγμή γύρω στις έντεκα και δεκαπέντε το πρωί αντίκρυσε δύο κουκουλοφόρους να εκτελούν ένα άνθρωπο σε απόσταση πέντε μέτρων από το αυτοκίνητο της.

Η μάρτυρας παρατήρησε ότι οι δύο δολοφόνοι φορούσαν μαύρες κουκούλες και σκούρα ρούχα και κρατούσαν από ένα μεγάλο όπλο.

Ενώπιον του Κακουργιοδικείου κατέθεσαν και τρεις άντρες των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίοι την προηγουμένη του φόνου βρίσκονταν με τους κατηγορούμενους αστυνομικούς Σάββα Κινέζο και Χρίστο Συμιανό, σε επιχείρηση για έλεγχο νυχτερινών κέντρων στην Πάφο.

Η δίκη θα συνεχισθεί στις Ιουλίου.


Στην Αρμενία, τελέστηκε με θρησκευτική κατάνυξη, στην πρωτεύουσα Ερεβάν, η κηδεία και ταφή του μακαριστού Πατριάρχη και Καθόλικου Πασών των Αρμενίων, Καρεκίν του Πρώτου.

Στην κηδεία παρέστησαν θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο.

Ο Πατριάρχης απεβίωσε την Τρίτη, 29 Ιουνίου.

Η Αρμενική εκκλησία της Κύπρου έχει κηρύξει τεσσερακονθήμερη περίοδο πένθους, γιά το θάνατο του Πατριάρχη.

Σήμερα, η Αρμενική Μητρόπολη Κύπρου, δέχθηκε συλλυπητήρια στο κτίριο της Μητρόπολης στη Λευκωσία.


Υποθέσεις ναρκωτικών, τοποθέτησης βομβών αλλά και άσεμνης επίθεσης εναντίον ανηλίκου απασχόλησαν τη Δικαιοσύνη σήμερα στη Λάρνακα.
Προφυλακίστηκε για οκτώ ημέρες ο Στέλιος Κώστα Χρίστου, γνωστός ως Νιντζάκι, από τις Κυβίδες, ύποπτος για δύο υποθέσεις απόπειρας φόνου, που διαπράχθηκαν στη Λεμεσό.

Εναντίον του Χρίστου εξασφαλίστηκε μαρτυρία, σύμφωνα η οποία μημιουρηγείγ και σε άλλες εγκληματικές ενέργειες.

Ο Χρίστου, συνελήφθει χθες στο Λιμάνι Λεμεσού, επιστρέφοντας από το εξωτερικό όπου είχε μεταβεί για μόνιμη εγκατάσταση.

Σε σχέση με τις ίδιες υποθέσεις, καταζητείται και ο αδελφός του Χρίστος, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα παραμείνει αίθριος αλλά σε μερικές περιοχές ιδιαίτερα στα παράλια τις αυγινές ώρες, θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά δυτικοί μέχρι βορειοδυτικοί ασθενείς 2 ως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 25 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 23 στα παράλια και στους 20 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Στο σημείο αυτό, ολοκληρώθηκε η απογευματινή σας ενημέρωση.

Παρακολουθήστε αμέσως μετά, ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς Η ΠΑΡΕΑ και στην συνέχεια το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ.

Ακολουθούν το πρώτο μέρος της κυπριακής σειράς "Το Ασημικόν" και ένα επεισόδιο της ελληνικής κωμικής σειράς ΤΟ ΡΕΤΙΡΕ.

Στην συνέχεια μην χάσετε το τηλεμαγκαζίνο "Ε, ναι λοιπόν" με τη Ρούλα Κορομηλά.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο, στις οκτώ και τριάντα.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 8 July 1999 - 16:27:12 UTC