Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-07-29

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, υπέγραψε το πρωί το βιβλίο συλλυπητηρίων για το θάνατο του βασιλιά του Μαρόκου Χασάν Β'.

Χαρακτηρίζοντας τον εκλιπόντα, τον οποίο, όπως σημείωσε, γνώριζε προσωπικά, "ξεχωριστή προσωπικότητα", ο κύριος Κυπριανού είπε ότι ο Βασιλιάς Χασάν Β', με το δικό του τρόπο, σιωπηλά και χωρίς τυμπανοκρουσίες, διαδραμάτισε σοβαρό ρόλο στην προετοιμασία του εδάφους για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, για την προετοιμασία Αράβων και Ισραηλινών.

Ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε, τέλος, το θάνατο του Βασιλιά του Μαρόκου, απώλεια για τον αραβικό κόσμο και γενικότερα για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου.


Χαίρετε, κυρίες και κύριοι.

Η παραίτηση της ειδικής αντιπροσώπου του Γενικου Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ανν Χέρκους, πιθανόν να καθυστερήσει την έναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό.

Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο οποίος ανέφερε ότι ο διάλογος αυτός, εάν συγκληθεί, τοποθετείται στο τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

Ο Κώστας Σερέζης, σημείωσε ακόμη, ότι εκτίμηση του Προέδρου Κληρίδη είναι, ότι εν αναμονή των αποτελεσμάτων από τις ενέργειες των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ομάδας των Οκτώ προς την Τουρκία, ο Γενικός Γραμματέας δεν θα βιαστεί να απευθύνει πρόσκληση για διάλογο.

Σχολιάζοντας την παραίτηση Χέρκους, ο Πρόεδρος της Βουλής, δήλωσε ότι δεν αναμένεται αλλαγή στην προσέγγιση των Ηνωμένων Εθνων στο Κυπριακό, επειδή, όπως είπε, "γνωρίζουμε από πού ξεκινά η όλη προσπάθεια και πού πηγαίνει μέσω του Γενικού Γραμματέα."

Την πεποίθηση ότι η παραίτηση Χέρκους δεν θα δημιουργήσει προβλήματα και καθυστερήσεις στην προσπάθεια που καταβάλλει ο Γενικός Γραμματέα για επανέναρξη των συνομιλιών, εξέφρασε ο Πρέσβης της Ελλάδας Κυριάκος Ροδουσάκης.

Εξάλλου, Ηνωμένες Πολιτείες και Μεγάλη Βρεττανία μέσω των πρεσβειών τους στην Λευκωσία εκφράζουν την λύπη τους για την παραίτηση Χέρκους.


Αρχισε σήμερα στην Αθήνα ο δεύτερος γύρος του Ελληνο-τουρκικού διαλόγου.

Τα θέματα που θα συζητηθούν έχουν χαρακτηρισθεί ώς θέματα χαμηλής πολιτικής, και αφορούν πολιτιστικά θέματα και την καταπολέμηση του εγκλήματος.


Τα μαχητικά ΕΦ-16 καλύπτουν πλήρως όλους τους χώρους της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής της Ελλάδας, δήλωσε κατηγορηματικά ο πρέσβης της Ελλάδας Κυριάκος Ροδουσάκης, απορρίπτοντας σχόλια περί του αντιθέτου.

Εξάλλου, σχολιάζοντας το δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας περί αλλαγών στο δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου, ο κύριος Ροδουσάκης τόνισε ότι δεν έπρεπε από ένα άρθρο να δημιουργηθεί όλος αυτός ο θόρυβος.

Η πρόσφατη απόφαση του ΚΥΣΕΑ, πρόσθεσε, για ενίσχυση του Ναυτικού, διέψευσε το εν λόγω άρθρο.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στις επικείμενες συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Ελληνας πρέσβης είπε ότι η Αθήνα αγωνίζεται για διάλογο μέσα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Τόνισε, επίσης, την ανάγκη άσκησης πιέσεων στην Τουρκία.

Ο κύριος Ροδουσάκης μιλούσε ύστερα απο συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο των Νέων Οριζόντων Νίκο Κουτσού.


Σε νέες δηλώσεις, με τις οποίες πυροδοτεί την αντιπαράθεση του με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κώστας Σερέζης.

Οπως ανέφερε, υπέβαλε τρείς φορές την παραίτηση του στον Πρόεδρο Κληρίδη.

Την Δευτέρα και την Τρίτη η παραίτηση υπεβλήθη προφορικά, ενώ την Τετάρτη το πρωί υπέβαλε και γραπτώς την παραίτηση του, την οποία ο Πρόεδρος Κληρίδης πήρε σήμερα λόγω απουσίας.

Και στις τρείς περιπτώσεις, σύμφωνα με τον κύριο Σερέζη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του ανανέωσε την εμπιστοσύνη του ζητώντας του να παραμείνει στην θέση του.

"Εάν η απόρριψη της παραίτησης είχε την έννοια να με ικανοποιήσει ανθρώπινα, εγώ θα είχα ήδη παραιτηθεί", τόνισε ο κύριος Σερέζης, προσθέτοντας ότι η απάντηση ήταν τέτοια που τον οδήγησε να παραμείνει στην θέση του.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, ακόμη, ότι σήμερα πήρε το πράσινο φώς από τον Πρόεδρο Κληρίδη να εκφραστεί ελεύθερα και ότι τις τελευταίες ημέρες ήταν, κατά την έκφραση του, περιορισμένος ύστερα από υπόσχεση που έδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στον Δημοκρατικό Συναγερμό, ο κύριος Σερέζης ανέφερε ότι η άσκηση πολιτικής όχι για εσωτερική κατανάλωση είναι κάτι που φυσικά δεν ικανοποιεί ένα κόμμα, διότι ένα κόμμα θέλει εσωτερική κατανάλωση.

Απάντησε, επίσης, θετικά σε ερώτηση εάν είναι αυτή η σύγκρουση πολιτικής που τον έχει καταστήσει θύμα.

Λακωνική ήταν η αντίδραση του ΔΗΣΥ σε όσα ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κώστας Σερέζης.

Γραπτή ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός σε απάντηση των σημερινών αλαζονικων δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου ένα μόνο σχόλιο έχει να κάνει.

Δεν ασχολείται με ό,τι αποτελεί παρελθόν.


Η ρευστοποίηση κερδών από μέρους των επενδυτών, οδήγησαν σε πτώση την κυπριακή χρηματαγορά.

Παρόλα αυτά, ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών πλησίασε τα σαράντα-δύο εκατομμύρια λίρες.


Ακαρπες απέβησαν και οι σημερινές έρευνες για την ανεύρεση των δύο αγνοουμενων ναυτικών του εμπορικού πλοίου Ροφάιτα, υπό σημαία Ονδουρών, το οποίο βυθίστηκε χθες 22 ναυτικά μίλια από τη Λάρνακα.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Λάρνακας, Σάββας Λαρδής, δήλωσε ότι, όσον αφορά τα αίτια της βύθισης του πλοίου, διερευνώνται όλες οι εκδοχές, μη αποκλειωμένης και της κακόβουλης ενέργειας.

Εξάλλου, ο διοικητής της Ναυτικής και Λιμενικής Αστυνομίας Θεόδωρος Στυλιανού, δήλωσε ότι υπάρχει πληροφορία, πως ένας από τους δύο ναυαγούς που αγνοούνται, πήδηξε με σωσίβιο στην θάλασσα, πριν σημειωθεί έκρηξη στο πλοίο.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, είπε, διερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα.


Νέα σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,4 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 7.50 το πρωί στην περιοχή Λεμεσού.

Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης ανακοίνωσε ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην περιοχή των χωριών Πάχνα και Πραστειό.

Η δόνηση έγινε, επίσης, αισθητή στη Λεμεσό, την Επισκοπή και την Αυδήμου.

Δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές.

Ο υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους, δήλωσε ότι η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδια που αφορούν την αντισεισμική δόνηση.


Νέο σοβαρό κρούσμα βίας στην οικογένεια παρουσιάστηκε στην Λευκωσία.

Για την υπόθεση προσήχθη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας ο Κώστας Κατσινόπουλου, από την Παλλουριώτισσα, 33 ετών, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για απαγωγή και πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης στη σύζυγο του.

Το δικαστήριο διέταξε την οκταήμερη κράτηση του υπόπτου.

Σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης, ο τριαντατριάχρονος κτυπούσε τη σύζυγο του και τα δύο ανήλικα παιδιά τους.

Καθημερινώς, όπως αναφέρθηκε, τα δύο ανήλικα παιδιά ρωτούσαν την μητέρα τους εάν θα ερχόταν ο πατέρας τους στο σπίτι να τους δείρει.


Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανήλθε στους 55 ο αριθμός των νεκρών από το αφόρητο κύμα καύσωνα που ταλανίζει με αμείωτη ένταση, τις μεσο-δυτικές και ανατολικές πολιτείες.

Ο υδράργυρος έχει εκτοξευθεί στους 38 και πλέον βαθμούς Κελσίου, ενώ η υγρασία βρίσκεται σχεδόν στο 100 τοις εκατό.

Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτων ψήθηκαν κυριολεκτικά από τις θανατηφόρες ηλιακές ακτίνες και οι κάτοικοι προσπαθούν να δροσιστούν όπως μπορούν.


Πολύ σοβαρή συνομιλία είχε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, σχετικά με τον φάκελο της Κύπρου, και για το σκοπό αυτό έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει την AD-HOC επιτροπή της Βουλής, για τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο κύριος Κυπριανού δήλωσε, επίσης, ότι η Επιτροπή αναμένεται να μεταβεί τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα για να ενημερωθεί για κάποιες πτυχές του θέματος, από αξιωματούχους του Ελληνικού Κράτους.

Εν τω μεταξύ, ενωρίτερα ο Πρόεδρος της Βουλής είχε συνάντηση με τον Ισραηλινό πρέσβη στην Κύπρο Σέμι Τζουρ.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με αραιή ομίχλη σε μερικές παράλιες περιοχές.

Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς βορειοδυτικοί, 2 ως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 15 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Στο σημείο αυτό, ολοκληρώθηκε η απογευματινή σας ενημέρωση.

Παρακολουθήστε αμέσως μετά, το τηλεπαιγνίδι ΤΟ ΡΙΣΚΟ και στην συνέχεια την περιπετειώδη αστυνομική σειρά ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΟΣ ΡΕΞ.

Ακολουθούν, το ελληνικό τηλεπαιγνίδι Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ, το τηλεμαγκαζίνο Ε ΝΑΙ, ΛΟΙΠΟΝ με τη Ρούλα Κορομηλα και η ελληνική κωμική σειρά ΤΟ ΡΕΤΙΡΕ.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο, στις οκτώ και τριάντα.

Κυρίες και κύριοι, καλό απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 29 July 1999 - 15:28:48 UTC