Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-09-03

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε, κυρίες και κύριοι.

Θύμα δολοφονικής απόπειρας έπεσε

στις 4 και 30 τα ξημερώματα έξω απο το νυκτερινό κέντρο Κονσέρτο στη Λευκωσία, ο Σάββας Σάββα, είκοσι ετών, άνεργος, κάτοικος του συνοικισμού Στρόβολος 2.

Ο Σάββα, που κτυπήθηκε με πέντε σφαίρες, μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου και υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επεμβαση.

Η κατάστασή του, εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως πολύ κρίσιμη.

Σύμφωνα με τις πρώτες αστυνομικές πληροφορίες, ο Σάββα ενώ βρισκόταν κοντά στο αυτοκίνητο του έξω από το νυκτερινό κέντρο, άγνωστος άνδρας τον πλησίασε και τον πυροβόλησε.

Στην συνέχεια, ο δράστης διέφυγε από την σκηνή του εγκλήματος τρέχοντας.

Από τις προκαταρκτικές έρευνες της αστυνομίας, προκύπτει ότι ο δράστης είναι ύψους ενός μέτρου και 70 εκατοστών και την ώρα της διάπραξης του εγκληματος φορούσε μπλε σκούρο σακάκι, γκρίζο παντελόνι και κουκούλα μαύρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δόθηκαν στην Αστυνομία, στόχος των εκτελεστών ήταν ο ξάδελφος του θύματος Αντρος Αιμιλίου που ήταν μαζί του.

Οι δολοφόνοι, αφού έριξαν τις δύο από τις επτά σφαίρες στον στόχο τους, στην συνέχεια γάζωσαν τον 20χρονο για να του κλείσουν το στόμα αφού βρέβηκαν πρόσωπο με πρόσωπο.

Η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ κρίσημη και οι επόμενες ώρες είναι καθοριστικές για την ζωή του.


Ενα από τα αγριότερα εγκλήματα των τελευταίων χρόνων, χαρακτηρίζεται η δολοφονία του Στέλιου Χάρπα, την περασμένη Τετάρτη, στα κατεχόμενα.

Ο εξηνταεννιάχρονος εγκλωβισμένος, υπέστη κρανιοεγκεφαλική κάκωση, η οποία προκλήθηκε από πυροβόλο όπλο, σύμφωνα με το προκαταρκτικό πόρισμα της νενομισμένης νεκροψίας που διενεργήθη το μεσημέρι στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Οπως δήλωσε ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης, καταδείχθηκε ότι μετά την εκτέλεση με πυροβόλο όπλο, οι δολοφόνοι προσπάθησαν να συγκαλύψουν το έγκλημα πυρπολώντας τη σορό του θύματος μέσα στο αυτοκίνητό του.

Αναφορικά με τις δυσκολίες του ιατροδικαστικού έργου για την υπόθεση Χάρπα, ο κύριος Ματσάκης σημείωσε το γεγονός ότι δεν επετράπη από το κατοχικό καθεστώς να διενεργηθεί αυτοψία στον τόπο του εγκλήματος, προσθέτοντας ότι μιά νεκροτομή σε απανθρακωμένο πτώμα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, και ακόμη πιο δύσκολη μια δεύτερη.

Εν τω μεταξύ, από την απανθρακωμένη σορό του Στέλιου Χάρπα, έχουν ληφθεί τεκμήρια για περαιτέρω εξετάσεις.

Αργότερα σήμερα αναμένεται να δοθεί στη Κυπριακή Δημοκρατία από την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, η έκθεση, με τα πορίσματα της νεκροψίας στη σορό του Χάρπα.

Η νεκροψία τόσο στα κατεχόμενα όσο και η νενομισμένη νεκροψία, διενεργήθηκαν παρουσία δύο παρατηρητών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Νωρίς το απόγευμα η σορός του Στέλιου Χάρπα μεταφέρθηκε στη Λεμεσό, για την κηδεία του, σύμφωνα και με την επιθυμία των παιδιών του.

Η κηδεία, τελείται αυτή την ώρα από τον Ιερό Ναό Αγίου Στυλιανού στο συνοικισμό Λινόπετρας, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου.


Το πρωί στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, δραματικές σκηνές εκτυλίχθηκαν από τους οικείους του Στέλιου Χάρπα, οι οποίοι ήταν εκεί, περιμένοντας τη σορό.

Στις έντεκα και σαράντα-πέντε, ένα ασθενοφόρο του Ερυθρού Σταυρού, μεταφέροντας τη σορό πέρασε στις ελεύθερες περιοχές, κατευθυνόμενο για το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Λίγα λεπτά προηγουμένως, ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης, πέρασε από το οδόφραγμα και μετέβη στη νεκρή ζώνη όπου είχε σταθμεύσει το ασθενοφόρο, για να εκδώσει πιστοποιητικό θανάτου.

Η διαδικασία αυτή έγινε, για να πιστοποιηθεί ότι ο Χάρπας ήταν νεκρός όταν έφθασε στη ζώνη που ελέγχεται από τα Ηνωμένα Εθνη.


Το ΠΑΚ σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι, η στυγερή δολοφονία του ηρωϊκού εγκλωβισμένου Στέλιου Χάρπα, δίδει το μήνυμα σε όσους δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί, το τί μας περιμένει, αν παραμείνει στην Κύπρο, έστω και ένας τούρκος στρατιώτης, έστω και ένας έποικος.

Το εικοστό έβδομο στη σειρά φρικτό έκγλημα σε βάρος των ηρωϊκών εγκλωβισμένων μας από τους βάρβαρους κατακτητές, ας μας ξυπνήσει επιτέλους, για να μπορέσουμε να δούμε την πραγματικότητα και να επανεύρουμε την σωστή μας πορεία.

Το χρέος μας προς τους ελεύθερους πολιορκημένους της Καρπασίας, τονίζει το ΠΑΚ, είναι να αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση της ημικατεχόμενης πατρίδας μας και ελευθερωτές να πορευθούμε στην Καρπασία για να συνενωθούμε μαζί τους.

Το Σαββατοκυρίακο, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας θα τιμηθεί η μνήμη του Στέλιου Χάρπα.


Δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους το εθνικό θέμα, σφού όλοι πρέπει να σκεφτόμαστε πώς να αντιμετωπίσουμε τη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

Αυτό τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ύστερα από συνάντηση που είχε το πρωί, με τον νεο υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων, Αβέρωφ Νεοφύτου.


Ιδιαίτερα σημαντικό για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων, θεωρεί ο Μπουλέντ Ετζεβίντ την έναρξη διαλόγου Αθηνών και Αγκυρας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός προέβη σε αυτή τη δήλωση μόλις μία ημέρα μετά τη χθεσινή αναφορά του Ισμαήλ Τζέμ ότι παρατηρείται θετική τάση στις διαβουλεύσεις για το Κυπριακό.

Στη Λευκωσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας την εκτίμηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ανέφερε πως η κυπριακή κυβέρνηση πέραν της δήλωσης του Ισμαήλ Τζέμ, αναμένει να δεί δείγματα γραφής από την Αγκυρα για αλλαγή της στάσης της στο Κυπριακό.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός ύπατος αρμοστής σε δηλώσεις του συμφώνησε πως παρατηρείται αυτή την περίοδο θετική τάση στο Κυπριακό.

Σημείωσε, παράλληλα, πως η χθεσινή συνάντηση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών εντάσσεται στο πλαίσιο μίας έντονης προσπάθειας για το Κυπριακό η οποία θα διαρκέσει καθόλη τη διάρκεια του Σεπτέμβρη.


Μικρή άνοδος, με τον όγκο συναλλαγών να ξεπερνά τα 54 εκατομμύρια λίρες, σημειώθηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο, μετά τη χθεσινή πτώση.
Η εισαγωγή και διάθεση ναρκωτικών στην Κύπρο είναι κάτι το συνηθισμένο.

Ομως, η εξαγωγή ναρκωτικών είναι κάτι που τώρα εμφανίζεται στον τόπο μας.

Νεαρός Δερυνειώτης, τέθηκε υπό κράτηση, επειδή έστελλε μέσω του ταχυδρομείου χάπια "Εκστασι" στην Αμερικανίδα φίλη του.


Με την αθώωση των εννέα φωτογράφων που κατηγορούνταν σχετικά με το θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα και του συντρόφου της Ντόντι Αλ Φαγιέντ, σε τροχαίο δυστύχημα, ολοκληρώθηκε τελικά η έρευνα των Γαλλικών Αρχών.

Σύμφωνα με το τελικό πόρισμα των ανακριτών, την ευθύνη για το δυστύχημα, φέρει ο οδηγός Ανρί Πώλ, ο οποίος τελούσε σε κατάσταση μέθης και έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα.

Οπως έγινε γνωστό, ο πατέρας του Ντόντι, Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ, θα εφεσιβάλει την απόφαση του δικαστηρίου.

Οι παπαράτσι κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία, καθώς και για το ότι δεν βοήθησαν τα θύματα μετά το δυστύχημα.


Πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας που θα δώσει νέα πνοή στην συμφωνία του Ουάι Πλαντέησιον, βρίσκονται Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, η συμφωνία θα υπογραφεί αύριο το βράδυ στο Αιγυπτιακό θέρετρο Σιάρμ ελ-Σείχ.

Πάντως, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως υπάρχουν ακόμη κάποιες διαφωνίες, οι οποίες όμως αναμένεται να επιλυθούν.

Οι δυο πλευρές φαίνεται τελικά πως βρήκαν την λύση αναφορικά με το επίμαχο θέμα της απελευθέρωσης Παλαιστινίων κρατουμένων, που εμπόδιζε την πρόοδο της διαδικασίας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι Παλαιστίνιοι αποδέχθηκαν την Ισραηλινή πρόταση για την απελευθέρωση 350 κρατουμένων, παρά το γεγονός οτι επιθυμούσαν την απελευθέρωση τετρακόσιων.


Το τέμενος Χαλά Σουλτάν, στη Λάρνακα, επισκέφθηκαν το μεσημέρι δεκαεπτά δημοσιογράφοι από τα κατεχόμενα και την Τουρκία.

Ενημερώθηκαν για πορεία των ανακρίσεων σχετικά με την απόπειρα εμπρησμού του τεμένους, καθώς και για τις εργασίες συντήρησης του.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Σε μερικές παράλιες περιοχές θα εμφανισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 14 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Εδώ ολοκληρώθηκε η απογευματινή σας ενημέρωση.

Παρακολουθήστε αμέσως μετά, το τηλεμαγκαζίνο Ε ΝΑΙ, ΛΟΙΠΟΝ, με την Ρούλα Κορομηλά και στην συνέχεια μια περιπέτεια της αστυνομικής σειράς ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΟΣ ΡΕΞ.

Ακολουθούν το τηλεπαιγνίδι Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ, η κυπριακή παραγωγή του Λόγου, Ο ΑΝΘΟΣ ΤΗΣ ΠΙΤΣΙΛΙΑΣ και η ελληνική κωμική σειρά ΤΟ ΡΕΤΙΡΕ.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ και τριάντα.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 3 September 1999 - 16:27:21 UTC