Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-09-25

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, θα έχει αργά σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση, θα πραγματοποιηθεί στις 7 ώρα Κύπρου.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι η πλευρά που αρνείται να ακολουθήσει τις απόψεις της διεθνούς κοινότητας στο Κυπριακό θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες.

Μιλώντας σε εκδήλωση στη Νέα Υερσέη, του Πανεπιστημίου Σέτον Χόλ, όπου του απενεμήθει τιμητικό διδακτορικό δίπλωμα Ανθρωπιστικών σπουδών, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι πρέπει να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό όχι μόνο για τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους, αλλά και για τη σταθερότητα στην περιοχή.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν την έναρξη εκ του σύνεγγυς ή απευθείας συνομιλίων, χωρίς να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους, στην διαδικασία.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρπεν, Τζέιμς Ρούμπιν, δήλωσε ότι άμεσος στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών, δέν είναι να επιβάλουν λύση, αλλά να φέρουν τις δύο πλευρές σε συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις, υπο την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιασει την αναφορά του Τούρκου Υπουργόυ Εξωτερικών περι Συνομοσπονδίας και δύο κρατών, ο Αμερικανός αξιωματούχος τα απέδωσε, σε απλή αναφορά στις θέσεις της Τουρκίας και όχι σε προϋποθέσεις της τουρκικής πλευράς για έναρξη των συνομιλιών.


Περισσότερη σημασία έχουν οι επαφές και διαπραγματεύσεις που πραγματοποιεί στο παρασκήνιο, ο Πρόεδρος Κληρίδης στη Νέα Υόρκη και όχι οι δημόσιες δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, τόνισε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού.

Ο κύριος Κυπριανού χαρακτήρισε ως υπερβάλλουσα ουδετερότητα τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Στέιτ Ντηπάρτμεντ Τζέϊμς Ρούμπιν, σημειώνοντας ότι αυτές δεν βοηθούν στην αλλαγή της τουρκικής στάσης.

Αναφερόμενος στη συνάντηση Κλίντον - Ετζεβίτ, στο τέλος του μήνα στην Ουάσιγκτον, ο κύριος Κυπριανού είπε ότι τώρα η απαισιοδοξία είναι μεγαλύτερη εξαιτίας της ομιλίας του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας πληροφορίες για ανησυχίες της αντιπολίτευσης ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει μετακινηθεί από τις θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου, ανέφερε ότι δεν νομίζει ότι εκφράσθηκαν τόσο κάθετες απόψεις από οποιονδήποτε.

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος επανέλαβε την διαφωνία του στη λύση ομοσπονδίας ή συνομοσπονδίας και τόνισε ότι στόχος πρέπει να είναι η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αφού πρώτα αποσυρθεί ο κατοχικός στρατός και αποχωρήσουν οι έποικοι.


Τη μάχη για τη ζωή έχασε ο διοικητής της Πολιτικής Αμυνας Μόδεστος Πενταλιώτης, 52 ετών, ο οποίος νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Ισραήλ σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο εκλιπών είχε μεταφερθεί στο Ισραήλ επειδή παρουσίασε σοβαρές επιπλοκές ύστερα από χειρουργική επέμβαση στην Κύπρο.

Πριν από λίγους μήνες είχε χάσει τη ζωή του ο γιος του, Μιχάλης, σε άσκηση της Εθνικής Φρουράς.


Η Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, δήλωσε ότι αξιωματούχοι μεγάλων συνεργατικών ιδρυμάτων, εξέδωσαν επιταγές πολλών χιλιάδων λιρών στο όνομα χρηματιστηριακών γραφείων.

Συγκεκριμένα, η κυρία Γιωρκάτζη είπε ότι έγιναν 80 αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε μεγάλα συνεργατικά ιδρύματα και διαπιστώθηκαν τρεις με τέσσερις περιπτώσεις, υπέρβασης προσωπικών λογαριασμών.

Η Γενικός Ελεγκτής είπε ότι δεν υπάρχει θέμα υπεξαίρεσης και τόνισε ότι η υπέρβαση του ορίου προσωπικών λογαριασμών, συνιστά ανεπιθύμητη ενέργεια και ανωμαλία που είναι καταδικαστέα.

Δεν έχει ασκηθεί δίωξη, πρόσθεσε, εναντίον οποιουδήποτε.

Η κυρία Γιωρκάτζη είπε ότι ετοιμάζει έκθεση προς τον Εφορο Συνεργατικών Εταιρειών και τον υπουργό Εμπορίου.


Το Μεξικό συγκλονίζεται από ένα φρικτό έγκλημα.

Τέσσερις ανήλικοι έθαψαν ζωντανό ένα επτάχρονο αγόρι, το οποίο είχαν προηγουμένως απαγάγει και ζητούσαν λύτρα από τη μητέρα του.

Οι τρεις δράστες συνελήφθησαν από την αστυνομία, ενώ ο τέταρτος αναζητείται.


Ο χορός των ρίχτερ συνεχίζεται.

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, συγκλόνισε το μεσημέρι την Ταϊβάν, δημιουργώντας νέο πανικό στους κατοίκους.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο εγκέλαδος κτύπησε την χώρα, με ισχυρή δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών στην κλίμακα ρίχτερ.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, σημειώθηκε αργά χθες το βράδυ και στην νοτιοανατολική Τουρκία σπέρνοντας τον πανικό στους κατοίκους του Ντιγιάρ-μπακιρ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

Ισχυρός, όμως, σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, ταρακούνησε τις πρώτες πρωινές ώρες και το Νότιο Ιράν αφήνωντας πίσω του τουλάχιστον 14 τραυματίες.


Επικυρώθηκε η ενοποίηση των δύο Επιτροπών Συγγενών Αγνοουμένων, κατά τη διάρκεια της Παγκύπριας Γενικής Συνέλευσης της Επιτροπής Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων.

Στη συνέλευση, που έγινε το πρωί, στο οίκημα της Πασυδύ, αποφασίστηκε όπως οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας διεξαχθούν στις 13 Νοεμβρίου.

Μιλώντας στο περιθώριο της Παγκύπριας Γενικής Συνέλευσης, της Επιτροπής, ο Νίκος Θεοδοσίου είπε ότι το θέμα των αγνοουμένων αποφασίστηκε να τοποθετηθεί πάνω σε νέα βάση με την διεθνοποίηση και διαφώτιση του προβλήματος, στο εξωτερικό.


Συναισθηματικά φορτισμενη ηταν σήμερα η ατμόσφαιρα στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας όπου συνεχίζεται, εδώ και τέσσερα τώρα χρόνια, η εκστρατεία διαφώτισης που διοργανώνει το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα, οι συγγενείς αγνοουμένων, η Ελεύθερη Μόρφου και η Αδούλωτη Κερύνεια.

Ο πόνος και η πικρία για την συνεχιζόμενη κατοχή ξεχείλισαν όταν μαζί με Ελλαδίτες επισκέπτες, οι μαχητές του οδοφράγματος, αγνάντεψαν την σκλαβωμένη γή και τις τουρκικές σημαίες.

Οι Ελλαδίτες αδελφοί μας, συγκινημένοι, πήραν χώμα απο τη μαρτυρική Κύπρο και εξέφρασαν την ελπίδα, σύντομα να την δούν απ'άκρη σ'άκρη ελεύθερη.


Σε διαφορές μεταξύ ανθρώπων της νύκτας, αποδίδει η Αστυνομία τον πρωινό εμπρησμό αυτοκινήτου πολυτελείας στην Λάρνακα, το οποίο ανήκει στον Αλέξανδρο Ροβέρτου, άλλως Αλαντ, ιδιοκτήτη καμπαρέ.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ζημιές πέραν των 11 χιλιάδων λιρών προκάλεσε η πυρκαγια που ξέσπασε χθές βράδυ, σε εργαστήριο κατασκευής επίπλων, στην οδό της στοάς Χρυσα-λι- νιώτισσας, στη Λευκωσία.

Το εργαστήριο, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς, είναι ιδιοκτησίας του Κυριάκου Ευσταθίου, απο το Παλαιχώρι.

Η πυρκαγία σβήστηκε ύστερα από δυόμιση ώρες και μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, αφού δεν είχε διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα.

Η αστυνομία και η πυροσβεστική υπηρεσία διερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς.

Ωστόσο απο τις προκαταρκτικές εξετάσεις δεν υπάρχουν ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια.


Προβλήματα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας που αντιμετωπίζουν τα άτομα της τρίτης ηλικίας, συζητήθηκαν στην σημερινή συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής των γερόντων.

Τόσο ο προεδρεύων της συνεδρίας, Νίκος Αναστασιάδης, όσο και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικων Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας, υποσχέθηκαν να προωθήσουν την επίλυση των προβλημάτων αυτών.


Μέσα στον Οκτώβρη η κυβέρνηση θα συζητήσει με τα κόμματα, την τύχη των σχεδίων γιά τα νέα κτίρια των αεροδρομίων Λάρνακας, δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών..

Στόχος, όπως είπε, είναι η εξεύρεση συναινετικής λύσης σ' ό,τι αφορά στην ανάληψη από το κράτος της απαιτούμενης δαπάνης των διακοσίων εκατομμυρίων καί η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.


Την ελπίδα ότι το πρώτο εξάμηνο του 2000 θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και για τα 29 υπο συζήτηση κεφάλαια των ενταξιακών, εξέφρασε ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας Γιώργος Βασιλείου, από την Πράγα όπου βρίσκεται.

Ο κύριος Βασιλείου συμμετέχει στη διήμερη συνάντηση των επικεφαλής των διαπραγματευτικών αντιπροσωπειών των έξι υποψηφίων προς ένταξη χωρών.

Κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, ο κύριος Βασιλείου, θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ενωση να καθορίσει χρονοδιάγραμμα για την ένταξη των έξι υποψήφιων χωρών.


Ο Γάλλος οδηγός Ζαν Πιερ-Ριχελμί με Σουμπαρού Ιμπρέζα εξακολουθεί να προηγείται του εικοστού έβδομου Ρόθμανς Ράλλυ Κύπρος, μετα την συμπλήρωση επτά ειδικών διαδρομών.

Στην δεύτερη θέση με διαφορά ενός μόλις λεπτού απο τον Ριχελμί, βρίσκεται ο συμπατριώτης μας Ανδρέας Τσουλόφτας με Μιτσουμπίση Λάνσερ, ενω στην τρίτη θέση της γενικής κατάταξης βρίσκεται ο Ανδρεας Περατικός με επίσης Μιτσουμπίση Λάνσερ.

Το δεύτερο σκέλος του ράλλυ συμπληρώνεται απόψε με τέσσερις ειδικές διαδρομές.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 26 September 1999 - 15:27:15 UTC