Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-10-21

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε, κυρίες και κύριοι.

Σειρά φορολογικών μέτρων που περιλαμβάνουν αυξήσεις στην βενζίνη, τα οχήματα παντός εδάφους και τα αλκοολούχα ποτά, συζητεί αυτή την ώρα εκτάκτως η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Τα σχετικά νομοσχέδια, που ενέκρινε το πρωί το υπουργικό συμβούλιο μαζί με τον ενοποιημένο προυπολογισμό για το 2000, επέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής ο υπουργός Οικονομιών Τάκης Κληρίδης.

Τα νομοσχέδια προνοούν αύξηση κατά δύο σέντ το λίτρο στην τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου.

Από την αύξηση εξαιρείται η αμόλυβδη βενζίνη.

Προνοείται επίσης αύξηση στον φόρο κατανάλωσης των οχημάτων παντός εδάφους από 40 σε 60 τοις εκατόν, καθως και αύξηση στον φόρο κατανάλωσης των οινοπνευματωδών ποτών κατά 50 σέντ το λίτρο, με ταυτόχρονη μείωση του εισαγωγικού δασμού.

Τυτόχρονα, η κυβέρνηση προτείνει σειρά αντισταθμιστικών μέτρων, με στόχο την ελάφρυνση των οικονομικά ασθενεστέρων τάξεων.

Ανάμεσα σ άλλα προτείνονται μέτρα στήριξης των πολύτεκνων οικογενειών, καθώς και της γεωργίας.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι βρήκε κατανόηση στις επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα με τους πολιτικούς αρχηγούς.


Εντονα απογοητευμένος αναχώρησε το πρωί από την Κύπρο, ο Απεσταλμένος του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών για το Κυπριακό, Αλφρεντ Μόουζες.

Ο κύριος Μόουζες, ο οποίος συνοδευόταν από τον Ειδικό Συντονιστή στο Στέιτ Ντηπάρτμεντ, Τόμας Γουέστον, ομολόγησε ότι κατά τις διήμερες επαφές του στο νησί, υπήρξαν ενθαρρυντικά σημεία, αλλά και στιγμές απογοήτευσης.

Επεσήμανε δε, χαρακτηριστικά, ότι θα επιστρέψει στην Κύπρο, μόνον όταν οι δύο πλευρές δώσουν ενδείξεις ότι η παρουσία του θα είναι χρήσιμη.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης, ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών για το διαδικαστικό μέρος για την επανέναρξη των συνομιλιών, επαναλαμβάνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Η κυπριακή κυβέρνηση δεν γνωρίζει τι έχει υπόψη του ο Αμερικανός προεδρικός

απεσταλμένος σε σχέση με την αναφορά του ότι από τις επαφές του στην Κύπρο προέκυψαν ενθαρρυντικά στοιχεία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο οποίος σχολίαζε τις σημερινές δηλωσεις του Αλφερτ Μοουζες,

πριν την αναχώρηση.

Είπε ακόμη ότι δεν μετέφερε οτιδήποτε από τον πρόεδρο της δημοκρατίας προς τον Ραούφ Ντενκτας ή και αντίστοιχα κατά το χθεσινό πήγαινε-έλα.


Παρά τις δυσκολίες που διαγράφονται στο κυπριακό, ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στην Κύπρο, Τζέιμς Χόλγκερ, δήλωσε ότι ο Κόφι Ανάν συνεχίζει να κινείται στο πλαίσιο του ψηφίσματος 1250 του Συμβουλίου Ασφαλείας για σύγκληση συνομιλιών χωρίς όρους.

Ο κύριος Χόλγκερ είχε το μεσημέρι συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Απαντώντας σε ερώτηση του σταθμού μας για τα προβλεπόμενα βήματα του Γενικού Γραμματέα, ο κύριος Χόλγκερ σημείωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει δώσει σαφείς εντολές για το μέλλον των συνομιλιών.

Ωστόσο, δήλωσε άγνοια για το πότε και υπό ποίες συνθήκες θα σταλούν οι προσκλήσεις στις δύο πλευρές για απευθείας συνομιλίες.


Παρά το ναυάγιο της αποστολής Μόουζες, ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής, στη Λευκωσία, Εντουαρντ Κλέϊ δήλωσε ότι οι προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών θα συνεχισθούν.

Ο κύριος Κλέϊ, που μιλούσε ύστερα από πρωϊνή συνάντηση του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, τόνισε την αποφασιστικότητα και τη δέσμευση της χώρας του, να εργασθεί προς την πιό πάνω κατεύθυνση.

Ο Βρετανός διπλωμάτης, πρόσθεσε πως οι προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών δεν θα γίνονται μόνο στην Κύπρο.

Είπε, ακόμη, ότι το σκεπτικό της αναμενόμενης πρόσκλησης για διαπραγματεύσεις αφορά αποκλειστικά τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.


Συνάντηση με τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, είχε το πρωί ο Πρόεδρος Κληρίδης για το θέμα με τις παράνομες και πλαστές θεωρήσεις αλλοδαπών.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ανακοίνωσε πως κατ'αρχήν έχει γίνει αποδεκτή η πρόταση για εναλλαξιμότητα των διευθυντικών στελεχών των Υπουργείων, ούτως ώστε να αποφεύγεται η συγκέντρωση εξουσιών σε ένα πρόσωπο, για πολλά χρόνια.

Αμέσως μετά, στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Κληρίδης έδωσε οδηγίες σε όλους τους Υπουργούς να πατάξουν τα φαινόμενα διαφθοράς στην δημόσια Υπηρεσία.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι τα μαύρα πρόβατα δεν έχουν θέση στο δημόσιο και πως δεν πρόκειται να συγκαλυφθεί οποιαδήποτε παρατυπία ή παρανομία.


Στίγμα της κοινωνίας μας, χαρακτηρίζει το κεντρικό διοικητικό συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ, που συνεδρίασε έκτακτα το πρωί, τα πρόσφατα φαινόμενα βίας στα σχολεία.

Ο πρόεδρος της οργάνωσης Ανδρέας Σταύρου, εξέφρασε την αποφασιστικότητα του συμβουλίου, να διαφυλάξει το ρόλο του εκπαιδευτικού ως παιδαγωγού και όχι ως φύλακα του σχολείου.

Ανέφερε, επίσης, ότι η διαφύλαξη του σχολικού χώρου αποτελεί ευθύνη της πολιτείας.

Ο κύριος Σταύρου κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας, να εξαγγείλει χρονοδιάγραμμα μείωσης του αριθμού των μαθητών ανά σχολείο, και ανά τμήμα.


Ισχυρή σεισμική δόνηση 4,8 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, σημειώθηκε λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι στην Πάτρα.

Το επίκεντρο εντοπίστηκε λίγα χιλιόμετρα από την Αχαϊκή πρωτεύουσα, γι'αυτό και ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός στην περιοχή.


Κυπρο-βρετανική αερογέφυρα ζωής, στήθηκε το μεσημέρι στη Λεμεσό, όταν ηλικιωμένη Γερμανίδα, που επέβαινε στο κρουαζιερόπλοιο "Βίστα Μαν", που έπλεε στην θαλάσσια περιοχή Πάφου-Λεμεσού, παρουσίασε καρδιολογικά προβλήματα.

Ο καπετάνιος του πλοίου ειδοποίησε την Λιμενική Αστυνομία και αμέσως μετέβησαν στην περιοχή το ελικόπτερο "Απόλλων" της αεροπορικής πτέρυγας της αστυνομίας και ελικόπτερο από τις βρετανικές βάσεις.

Η ασθενής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Λεμεσού και εισήχθη αμέσως στο καρδιολογικό τμήμα.

Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, η κατάσταση της υγείας της είναι πολύ καλή και δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο.


Κορυφώνεται ολοένα και περισσότερο η αγωνία στους κόλπους των επενδυτών αφού τα χρήματα τους παραμένουν δεσμευμένα στο Χρηματιστήριο και δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν.

Πολλοί απ' αυτούς διαμαρτύρονται επειδή δεν έχουν λάβει τίτλους μετοχών εδώ και καιρό, ενώ κάποιοι δηλώνουν έτοιμοι να εγκαταλείψουν τον θεσμό.

Εν τω μεταξύ, σήμερα ξεπεράστηκε το ανώτατο όριο πράξεων των 2.000 στην προσυνεδρία της συνάντησης.

Παρόλα αυτά, ο Γενικός Δείκτης κατέληξε με νέο ρεκόρ στις εξακόσιες τέσσερις κόμμα δεκαπέντε μονάδες.


Η πλειοψηφία των μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής Αμυνας, έχει πεισθεί ότι το πυραυλικό σύστημα ΤΟΡ Μ1, βρίσκεται στην Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Τάκης Χατζηδημητρίου, ύστερα από ενημέρωση που έτυχε από τον Υπουργό Αμυνας Σωκράτη Χάσικο.

Ωστόσο, ο βουλευτής Μάριος Ματσάκης εμμένει στη θέση να επισκεφθεί τον χώρο όπου βρίσκονται, ώστε να πεισθεί, ενώ η Επιτροπή θα πάρει οριστική θέση όταν τοποθετηθούν τα κόμματα που θα συζητήσουν το θέμα.


Ο Αμερικανός κορυφαίος Ολυμπιονίκης Κάρλ Λούις θα ενισχύσει φέτος τον δέκατο ραδιομαραθώνιο για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες .
Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, 2 ως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 18 στα παράλια και στους 13 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, 2 ως 3 μποφόρ και σταδιακά θα τραπούν σε νοτιοδυτικούς ως βορειοδυτικούς ασθενείς μέχρι μέτριους, 3 ως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 29 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 27 στα παράλια και στους 23 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

Σήμερα η πιο ψηλή θερμοκρασία στη Λευκωσία ήταν 30 βαθμοί και η πιο χαμηλή 16, στη Λεμεσό 27 με 19, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 27 με 19, στην Κερύνεια και την Πάφο 27 με 17 και τέλος στον Πρόδρομο 24 με 15 βαθμούς.

Τις επόμενες μέρες ο καιρός θα εξακολουθήσει κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια περίπου επίπεδα.


Μια ματιά τώρα στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Στην Αθήνα ο καιρός είναι κυρίως αίθριος και η θερμοκρασία ανέρχεται στους 24 βαθμούς.

Στο Λονδίνο υπάρχουν ελαφρές βροχές και η θερμοκρασία φθάνει τους 9 βαθμούς.

Στις Βρυξέλλες τώρα όπου υπάρχουν βροχές και η θερμοκρασία κυμαίνεται στους 14 βαθμούς.

Στο Παρίσι υπάρχει συννεφιά και η θερμοκρασία ανέρχεται στους 15 βαθμούς.

Στη Ρώμη η θερμοκρασία είναι 15 βαθμούς και ο καιρός είναι βροχερός.

Τέλος στην Μόσχα υπάρχει συννεφιά και η θερμοκρασία φθάνει τους 2 βαθμούς.


Εδώ, ολοκληρώθηκε το απογευματινό δελτίο ειδήσεων του ΜΕΓΑ.

Αναλυτικά οι ειδήσεις στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στις 8 και μισή.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 21 October 1999 - 15:27:13 UTC